PARTNER SERWISU
pdortxok

Regulacje rynku

Washington Irving
0
Wpisów: 165
Wysłane: 18 grudnia 2014 16:38:40
Chyba nie ma jeszcze takiego tematu, a jest ważny. Pretekstem do jego założenia jest wczorajsza uchwała giełdy ws. zmian w zasadach animowania na Catlasyt.

Anmator będzie musiał utrzymywać zlecenie za min. 5 000 dla małych emisji i 10 000 dla większych. Są też zmiany dot. minimalnego spreadu.

Jak oceniacie te zmiany? Dla drobnicy, do której się zaliczam, wiadomość dość pozytywna :)

Link do uchwały

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 3 stycznia 2015 00:46:48
Dla mnie absurd. Po pierwsze dlatego, że to kosztuje. Pieniadze nie rosną na drzewach. Ktoś będzie musiał zapłacić. Będziesz to ty albo emitent. Jeśli nawet emitent, to wielu wycofa się już na etapie pomysłu z emisji, bo uzna koszty za wysokie. Naciągacze, desperaci i oszuści oczywiście się nie wycofają... Czyli będzie to co teraz tylko więcej i mocniej. Po drugie, jest to niepotrzebne - obligacje ze swej natury są do "nudnego" zbierania kuponów. Trudno mi sobie wyobrazić, że jakiś animator-filantrop będzie łapał lecące na łeb na szyję obligacje bankruta i stabilizował kurs. Po co miałby to robić i skąd brać środki? Kolejny przykład zmian zaczynanych od strony odwłoka...

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 3 stycznia 2015 11:42:27
@Marek Butelka
Dysponujesz jakimiś danymi na temat skali tych kosztów? To rzeczywiście na tyle duży wydatek, aby odstraszyć nowych emitentów?
Co do niepotrzebności. Myślę, że zmiany mają na celu poprawę płynności handlu w standardowych warunkach, a nie stabilizowanie kursów bankrutów. Amator nudnego zarabiania kuponów też chce w końcu wyjść z inwestycji, dlatego zmniejszenie spreadów jest pozytywne.

Pozostaje kwestia skuteczności tego typu działań. Widać, że coś chcą z tym zrobić, ale aby rzeczywiście dać rynkowi kopa trzeba byłoby zmienić prawo podatkowe. A tego władze giełdy nie mogą same zrobić. Dopóki sposób naliczania podatków będzie taki jak teraz, handel będzie się skupiał na okresach bezodsetkowych, a przez resztę czasu płynność będzie gorsza.

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 4 stycznia 2015 14:43:36
Napiszę tylko tyle, że firma w której pracuję pożycza pieniądze od leasingodawcy na 2,5-3% i coś koło tego także z banku w ramach kredytu hipotecznego albo obrotowego. Przy czym leasing dostępny jest także w EUR. Jakiś czas temu wzięliśmy właśnie maszynę za, w przeliczeniu 2,5 mln zł. Dostać małą kwotę w banku (milion-dwa) nie jest żadnym problemem, oczywiście też łatwiej dostać ją niż dużą. Jak widać Catalyst nie jest alternatywą wobec powyższego. Łączne koszty emisji obligacji są podawane przez spółki gdy dochodzi ona do skutku, sięgają nawet 1,5%. Później dochodzą jeszcze inne związane z obrotem na Catalyst. Im mniejsza kwota, tym emisja droższa. Problem w tym, że utrudniony dostęp do pożyczania pieniędzy mają przede wszystkim małe i średnie firmy, potrzebujące zwykle relatywnie małych kwot, a nie duże. Te idą do banków.

Poza powyższym, problemem Catalyst jest głównie mała wiarygodność emitentów, mały ich wybór i przekrój oraz brak jakichkolwiek korzyści podatkowych dla inwestorów. Nawet samo to dziwaczne liczenie podatku naprawdę nie jest wielkim problemem. Co się z tym wiąże, inwestowanie w obligacje jest dużo bardziej ryzykowne niż w akcje i wymaga większej wiedzy i ostrożności. Tu jest sytuacja zerojedynkowa. Praktycznie (w uproszczeniu) nie ma stanów pośrednich. Zarabiasz, albo tracisz wszystko. Zmiany powinny iść w kierunku poprawienia tych defektów, a nie zwiększania kosztów. Obecnie prospekty emisyjne mogą mieć po 200 stron - czytałem ostatnio taki prospekt firmy która chciała pożyczyć 6 mln. Te same informacje powtarzają się po 10 razy - po co to komu? Po co ta biurokracja? Co dzieje się z tzw. administratorem hipoteki? Przecież to jest fikcja. Zmiany prawne powinny iść np. w kierunku łatwej windykacji (przejęcia spółki przez obligatariuszy) już w razie początkowych problemów ze spłatą emitenta. To by coś rzeczywiście poprawiło, a nie takie bzdety... w skrócie: nie ma bezpieczeństwa, wyboru i jest drogo dla emitentów.

A co do płynności, to obrót wtórny jest, jak sama nazwa mówi sprawą wtórną i dlatego napisałem, że jest to zabieranie się do probemu od niewłaściwej strony. Catalyst to coś w rodzaju OTC (praktycznie, a nie formalnie) więc z założenia trzeba się liczyć z małą płynnością. To jest specyfika takich miejsc. Niska płynność to objaw, a nie przyczyna, dlatego np. leczenia raka paracetamolem jest absurdem. Ludzie często mają problem ze zrozumieniem tego faktu. Sztandarowym przykładem takiego myślenia jest totalny upadek gospodarczy po bankructwie PRL. Dla jednych bieda jaka poczatkowo nastała, upadki przedsiębiorstw, bezrobocie, hiperinflacja itp. to był skutek tego, że upadł PRL (w domyśle "jak by nadal trwał to byłoby dobrze, a nie to co teraz"). Dla drugich te problemy były skutkiem wcześniejszego "księżycowego" gospodarowania.
Edytowany: 4 stycznia 2015 15:03

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 4 stycznia 2015 19:24:13
@Marek Butelka
Trafnie opisujesz sytuację na rynku i w większości się z Tobą zgadzam. Temat początkowo dotyczył jednak animacji rynku i postawiłem pytanie dotyczące zmian. Czy zmiany opisane w uchwale zmieniają aż tak wiele w kwestii kosztów, że będą odstraszać emitentów?

Druga kwestia to to, co może zrobić giełda, a co leży poza jej kompetencjami:
Marek Butelka napisał(a):
problemem Catalyst jest głównie mała wiarygodność emitentów, mały ich wybór i przekrój

tutaj jest pole do promocji rynku i poprawy wiarygodności emitentów, ale tutaj GPW próbuje coś robić. (spotkania z inwestorami na całym świecie, promocja Catalyst, plany wprowadzenia ratingu)

oraz brak jakichkolwiek korzyści podatkowych dla inwestorów.

To już zadanie dla rządu. Podobnie kwestie pracy administratora hipoteki, windykacji długów przez obligatariuszy itp. nie są do końca zależne tylko od giełdy.

Edytowany: 4 stycznia 2015 19:24

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 5 stycznia 2015 10:19:58
Na Catalyst mamy błędne koło:

Niska wiarygodność emitentów i skąpa polityka informacyjna --> niewielkie zainteresowanie inwestorów, niska płynność --> trudności z pozyskaniem finansowania za rozsądną cenę nawet przez wiarygodnych, transparentnych emitentów --> brak zainteresowania dobrych emitentów rynkiem --> patrz początek.

Jestem zwolennikiem wolnego rynku i wolałbym, żeby ci lepsi emitenci sami chcieli płacić animatorom, a nie byli do tego zmuszani, żeby polityka informacyjna była racjonalnym wyborem emitenta, a nie procedurą wdrażaną pod przymusem itp.

Niemniej jednak przypuszczam, że takim emitentem (jeśli nie jest to bardzo duża firma czy bank) i tak pies z kulawą nogą się nie zainteresuje, bo rynek ma po prostu fatalną opinię.

Dlatego zwiększanie wymagań wobec wszystkich emitentów może akurat mieć sens, choć niekoniecznie poprzez przymusowe animowanie obrotu, zresztą co to jest 5 czy 10 tys. PLN?

Ważniejsze jednak od zwiększania wymagań jest egzekwowanie prawa. Tutaj niestety leżymy i GPW na to nic nie poradzi. Działać musiałyby wydziały cywilne sądów, a także wydziały karne i prokuratury - skutecznie i sprawnie. Niestety nie działają i emitenci o tym dobrze wiedzą, o czym przekonujemy się przy okazji kolejnych "defaultów, których mogło nie być" czy ordynarnych przekrętów a la Gant.

Nie jestem optymistą.
Edytowany: 5 stycznia 2015 10:22

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 5 stycznia 2015 11:35:22
,,Incydent z udziałem Krzętli jest 36. odnotowanym na rynku Catalyst w 2014 roku.''
Bezpieczne inwestycje w obligacje korporacyjne d'oh!

Dopiero zaczął się nowy rok a już szykuje się kilka następnych defaultów 3some
Ten rynek jest chory.
Siedzę w tym od 3 lat i niestety po dwóch poważnych porażkach,oraz abym nie wykrakał trzeciej na horyzoncie z przykrością muszę powiedzieć ,,Spadam stąd'' wave

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 5 stycznia 2015 11:49:46
@driver77
Na jakiej podstawie dobierałeś papiery do portfela obligacyjnego?

DRIVER77
0
Wysłane: 5 stycznia 2015 12:39:45
-analiza sprawozdań finansowych
-analiza wskaźnikowa
-analiza czynników wpływających na wartość spółki
-analizy struktury bilansu i rachunku wyników
-wskaźniki rynkowe, ryzyka, rentowności
-zdolności do generowania gotówki
-notowania przeszłe i aktualne.
-stopień zadłużenia
-oprocentowanie obligów
-zabezpieczenie obligów
-notowane-nienotowane
-długość trwania inwestycji
-ryzyko emitenta

Z mojej strony co mogę powiedzieć choć nie jestem ekspertem;
-brak jakichkolwiek problemów przy inwestycji na okresy 6-12 miesiecy
-największe problemy przy inwestycji 2-lata.

Praktycznie wszystkie papiery nabywane z emisji pierwotnej i trzymane do dnia wykupu (lub też niewykupu GCI-nienotowane, POLFA-notowane i tu trochę mój błąd ponieważ była okazja pozbyć się problemu sprzedając papiery)
Na horyzoncie VIG- który także nie napawa optymizmem- choć tu raczej po analizach i przeszłości spółki mocno zaryzykowałem i do tego się przyznaje.

Zakupy na Catalyst to raczej w celach testowych lub zakup za nieduże pieniądze papierów wycenianych w okolicach 100% nominału.
Nigdy jakichkolwiek mocno przecenionych czy z góry skazanych na porażkę.

Oczywiście na początku ciężko było rozgryźć dogłębnie daną spółke i podpierałem się również artykułami,wypowiedziami,notowaniami,zapewnieniami pośredników,prognozami ale w stopniu mniej znaczącym.
Na chwilę obecną wydaje mi się że już wiem nieco więcej,ale mi jest to oceniać. Być może jestem w błędzie.

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 5 stycznia 2015 12:58:55
Dziwie się, że przez sito tak dokładnej analizy przeszło tyle spółek z problemami.

DRIVER77
0
Wysłane: 5 stycznia 2015 13:25:22
Od początku zabawy to raptem dwie spółki na nie pamiętam dokładnie,ale około 20 różnych różnych innych.
Także kompletnej klęski chyba nie poniosłem. Choć znaczne kwoty w tychże właśnie dwóch spółkach.

Co do GCI. OK powinęła się im noga, mogę to zrozumieć. Złożyli z marszu wniosek o upadłość, jest jakaś tam upadłość układowa,zgłaszamy wierzytelności i być może w dluższej perspektywie czasu coś uda się odyskać. Nie wypowiadam się na temat prezesa i członka zarządu,którzy opuścili okręt (z przyczyn osobistych)

Co do POLFY. To jest kompletna porażka. Zachowanie spółki na poziomie 0.
Brak kontaktu,informacji,propozycji, czegokolwiek. Oprócz suchej propozycji rolowania czegoś co wydawało sie być dobrze zabezpieczone na kawałek nic nie wartego świstka. Lub propozycji sprzedania zabezpieczenia przez samą spółkę bez udziału AH. Kto na to pójdzie?

Szanowana sie spółka złoży broń i wywiesi bialą flage, natomiast przykład Polfy pokazuje,że pomimo nie spłacania zobowiazań i zamierzeniu podjecia kroków prawnych w stosunku do złożonego przez kontrachenta wniosku o likwidacje, spółka nadal chce usilnie coś zdziałać na rynku.

Dodatkowym problemem choć wydawać by się mogło że szybko, pięknie i przyjemnie można odyskać kasę nadając klauzulę wykonalności akt 777 pkt1 & 5.
Nic bardziej mylnego. Dobrze wyprowadzone pieniądze lub ich brak powoduje nieskuteczność odzyskania czegokolwiek nawet przez komornika.

Washington Irving
0
Wpisów: 165
Wysłane: 8 stycznia 2015 12:19:57

A co do płynności, to obrót wtórny jest, jak sama nazwa mówi sprawą wtórną i dlatego napisałem, że jest to zabieranie się do probemu od niewłaściwej strony.

Catalyst to jest rynek tylko wtórny. Jeśli chcesz brać na rynku pierwotnym i trzymać do wykupu, to płynność faktycznie nie jest potrzebna, tak samo jak sam Catalyst :P

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 8 stycznia 2015 17:28:07
Właściwie z tą płynnością nie jest aż tak źle. 1,5 pp spreadu wpisane do uchwały to i tak rzadkość.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,346 sek.

hzxipalb
dkljbtfs
qetaeeqe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ubmrkbfl
lfirhfci
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat