PARTNER SERWISU
wdquzcza
15 16 17 18 19

PCZ (Catalyst)

beavis
0
Wpisów: 175
Wysłane: 4 marca 2015 11:58:38
Jestem za, wczoraj puściłem moje ostatnie 0617 po 95 i nie spodziewałem się że dzisiaj nastąpi taki zwrot akcji. Mam jeszcze 1015 które chce sprzedać ale poczekam z tym po wypłacie odsetek bo teraz nastał jakiś dziki szał.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 4 marca 2015 12:17:05
najlepiej poprzedzony zakupami obligacji :) Swoją droga, szybko się dowiedzieli o forum.

Jeżeli ktoś posiada akcje to powinien rozpatrzyć wizytę na WZA. Ja planuję wypić kawę na WZA.
Edytowany: 4 marca 2015 12:18

szaramarak
0
Wpisów: 18
Wysłane: 4 marca 2015 12:26:44
Przeglądam sobie właśnie ich stronę internetową i czytam:

W zakładce o firmie czytam:
"Polski Holding Medyczny PCZ składa się z 11 podmiotów, prowadzących 20 przedsiębiorstw leczniczych, w tym 5 szpitali, 4 sanatoriów, 10 przychodni, pogotowia ratunkowego, laboratorium diagnostycznego, 3 aptek oraz hurtowni farmaceutycznej i medycznej."

W zakładce aktualności czytam"
17 lutego 2015 r. PCZ S.A. została wyróżniona przez Dziennik „Puls Biznesu” otrzymując prestiżową nagrodę „Gazele Biznesu 2014”. Tytuł Gazeli Biznesu otrzymaliśmy już po raz trzeci, potwierdzając tym samym przynależność do elitarnego grona najdynamiczniej rozwijających się polskich przedsiębiorstw.

W zakładce "Praca" około 30 ofert pracy na nowe stanowiska.

Itd Itp

Tak - trzeba w panice sprzedawać obligacje za bezcen bo na forum napisali, że może coś - nie wiadomo co :) Chyba ktoś chce tutaj zarobić i sieje panikę :)

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 4 marca 2015 12:29:30
już nie takie gazele dostawały gazele...

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 4 marca 2015 12:40:11
Kolego szaramarak
Milmex był błyszczącym diamentem Forbesa a Uboat sponsorował koncerty charytatywne. Co więcej! ten pierwszy też szuka pracowników. Porównania są hardcorowe prawda? Ale takie właśnie mają być, mają unaocznić gdzie taki infa sobie można wsadzić.

Skontrolujcie spółkę, prześwietlajcie ją, zerknijcie na połączenia biznesowe i towarzyskie RN i Zarządu. Zorientujcie się pośrednio w sytuacji finansowej z firmy - niektórzy widać że cos w tej kwestii działają!
Nadal nikt się nie pochwalił czy udało mu się porozmawiać z Prezesem - Ta "nerwowość" w wydawanych komunikatach warta jest weryfikacji,

pamiętajcie że to WY ryzykujecie w całości swoimi pieniędzmi - Prawo w tym teoretycznym państwie nie stoi po waszej stronie i stać nigdy nie będzie!.

Pochwalcie się rezultatami jeżeli coś ustalicie.
Edytowany: 4 marca 2015 12:41

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 4 marca 2015 17:12:34
Dokładanie Kałasznikow, wizyta na WZA to mus. Podróż dziurawymi drogami przez pół Polski nie napawa optymizmem, ale nie mam wyboru. Nie będę grał w ruletkę.

Kalashnikov
0
Wysłane: 4 marca 2015 21:35:13
To gdzie k..a byłeś jak Misiąg nas obstrzygł, co? <żarcik>
Zrobiłem sobie mały przegląd informacji o panu prezesie Ściborskim.
Ciekawa postać, polecam lekturę - a już zwłaszcza to jak zdobył pierwszy milion i jak prywatyzował szpitale. Bolanda Republic od Potatoes w pełnej krasie.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 marca 2015 09:26:04
szaramarak napisał(a):
Tak - trzeba w panice sprzedawać obligacje za bezcen bo na forum napisali, że może coś - nie wiadomo co :) Chyba ktoś chce tutaj zarobić i sieje panikę :)

Zgłoś to jeszcze dzisiaj na policję lub do prokuratury.
Twoje miejsce pracy, na które wskazuje IP, powinno Cię do tego szczególnie zobowiązywać.

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 5 marca 2015 09:32:21

"Twoje miejsce pracy, na które wskazuje IP, powinno Cię do tego szczególnie zobowiązywać.

O co chodzi z tym IP ???
Anxious

WatchDog
50
Wysłane: 5 marca 2015 09:38:43
W/w doskonale wie i mam nadzieję, że przemyśli swoje wypowiedzi. Co robi w czasie służbowym to już nie moja sprawa.

beavis
0
Wysłane: 5 marca 2015 09:45:22
A dowiemy się czy "np" to stonoga? Pray

WatchDog napisał(a):
szaramarak napisał(a):

Twoje miejsce pracy, na które wskazuje IP, powinno Cię do tego szczególnie zobowiązywać.

WatchDog
50
Wysłane: 5 marca 2015 09:47:42
Jestem w dość luźnym kontakcie z 'np', bo jednak sprawa jest mocno w cieniu.
Wg wczorajszych informacji, dzisiaj ma być walne, a wieczorem lub najpóźniej jutro nowe informacje.
Personalia, które mi podał użytkownik 'np' są wiarygodne i nie wskazują na powiązania z wymienioną osobą.

Kalashnikov
0
Wysłane: 5 marca 2015 11:01:13
yodyod
"Jestem za a nawet przeciw"
Trzeba gonić i męczyć szemrane spółki. Dobre należy doceniać i reklamować. Problem jest taki że nie ma dobrego narzędzia aby oddzielić jedne od drugich. Dostają zatem wszystkie jednakowo po dupie. Bo tak jest prościej.

Forum jest silnym medium opiniotwórczym i twoja teoria dziobania się sprawdza. To widać po PCZ czy PTI
Nie zgodzę się jednak z stwierdzeniem że spółka się na rynek "obraża" bo jest "zmęczona" inwestorami. Ma z....y obowiązek informować i odpowiadać na pytania inwestorów i rozwiewać lub potwierdzać ich wątpliwości. Pomijam oczywiście fundamentalnie głupie pytania - "a dlaczego ten sprzedał za tyle a ten za tyle" - To świadczy tylko o poziomie inwestora.
Jeżeli ktoś akceptuje fakt że spółka należy do "milczków" tzn. że akceptuje dodatkowe ryzyko związane z wejściem w jej papiery!

Jeżeli to nie "pasi" - to do Providenta niech swoje kroki skierują. Oni sobie zdecydowanie lepiej radzą z ściąganiem długów niż my.
Edytowany: 5 marca 2015 11:08

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 5 marca 2015 11:10:10
yodyod napisał(a):

Wiecie dlaczego Marvipol nigdy już nie sprzeda obligacji Wam - Mi - i reszcie drobnicy
bo mieli dośc odpowiadania na pytania
dlaczego użytkownik Xyz sprzedał ich obligacje po 50% i już wiadomo, że nic nie zrolują,

stawiałbym jednak, że kierują się rachunkiem ekonomicznym, a nie koniecznością odpowiadania na pytania.

Być może rozwiązaniem dla Catalyst byłby podział go na 2 części:
-inwestycyjną
-high yield

Aby być w inwestycyjnej trzeba spełnić określone warunki (np kapitalizacja, pełne wyniki, rating (?) itp.).
A reszta zostałaby w części high yield.

Wtedy każdy miałby jasny wybór w co się bawi i jakie ryzyko podejmuje. Sorry za offtopic
Edytowany: 5 marca 2015 11:10

beavis
0
Wysłane: 5 marca 2015 11:14:06
W tym rzecz. Nie na miejscu jest porównywanie spółki do E lub U bo rzeczywiście coś robi i ma dochód. Na ile jej "aktywa" są przesacowane to oddzielna sprawa którą warto wyjaśnić. Ale nie od dziś to wiadomo...

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 5 marca 2015 11:25:55
WatchDog napisał(a):
W/w doskonale wie i mam nadzieję, że przemyśli swoje wypowiedzi. Co robi w czasie służbowym to już nie moja sprawa.

Stawiam, że to IP PCZ :)

Od dzisiaj mamy niższe stopy procentowe a obligi PCZ mają stałe oprocentowanie. Na razie przełożenia nie ma, ale kto wie czy się nie odmieni.

Powinni refinansować zakupy szpitali z obligów na kredyt bankowy tak na 10 lat, kasa by się znalazła a i oprocentowanie pewnie byłoby niższe

Edytowany: 5 marca 2015 11:46

szaramarak
0
Wpisów: 18
Wysłane: 5 marca 2015 21:15:13
WatchDog napisał(a):
szaramarak napisał(a):

No, to było nieładne Shame on you - takie osobiste wycieczki są poniżej pasa.

Nie złamałem w żaden sposób regulaminu tego forum.
Wyraziłem tylko swoja opinię i rozumiem, że możesz mieć do niej zastrzeżenia ale śledzenie mojego IP i sugerowanie na forum, że coś mnie szczególnie zobowiązuje to przesada.

Nie jestem związany w żaden sposób z PCZ, poza tym że posiadam kilka ich obligacji.

Jeżeli moja opinia kogoś w jakiś sposób uraziła to bardzo przepraszam - nie było to moją intencją.

Moja wypowiedź miała na celu pokazanie, że nie wszyscy zawsze mają czyste intencje i każdy powinien sam podejmować decyzje mając na uwadze wszystkie okoliczności (ktoś fajnie napisał że PCZ to nie to samo co U albo Ek) a nie na podstawie emocji po przeczytaniu wpisu na forum.
Jednak widać ludzie działają często na podstawie TYLKO emocji bo jak inaczej wytłumaczyć sprzedawanie obligacji po 83% jak tak naprawdę - w mojej opinii - nic takiego co nie stało. W zeszłym roku też PCZ miał stratę operacyjna za 4 kwartał i nie było takiej histerii. Nie znam sie na tej branży ale może to jest spowodowane finansowaniem z NFZ - kończące się limity a koszty stałe pozostają.
Ponadto z raportu wynika że spółka jest wypłacalna i rozwija się - spółka inwestuje, kupiła akcje uzdrowiska czy remontuje szpital. Wiem zawsze można napisać, że nie takie raporty już były ale to dotyczy większości spółek na tym rynku.
Jeśli ktoś nie zgadza się ze mną to ok, z chęcią podejmę merytoryczną dyskusję.

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 5 marca 2015 21:34:00
Jakbyś dłużej siedział na forum, to byś wiedział, że od ekipy SW nie ma co oczekiwać uprzejmości Silenced

Kłopot z PCZ nie polega na tym, że widać tam coś śmierdzącego, tylko na tym, że jest wiele niewiadomych, a niewiadome każdy wycenia po swojemu. Ludzie sprzedający obligacje znacznie poniżej nominału nie są pewni, że coś jest nie tak, tylko obawiają się, że niektóre z tych niewiadomych mogą przerodzić się w coś nieprzyjemnego. I wolą się ewakuować zawczasu, zamiast przekonywać się o tym na własnej skórze. Czas pokaże, kto podjął dobrą decyzję.

Budrys
0
Wpisów: 115
Wysłane: 5 marca 2015 22:31:41
Też nie potrafię wytłumaczyć tych nagłych spadków cen obligacji. Przecież nie było jakiejkolwiek informacji ze spółki. Jak do tej pory PCZ należycie wywiązywał się z obowiązku wypłaty odsetek. Spółka też prowadzi normalną działalność operacyjną. Oczywiście nie cieszę się z tego, że ceny moich obligacji też poleciały w dół, ale wydaje mi się, że w tym momencie wyprzedaż po 83% jest przesadą. Ktoś ma jakiś pomysł?

beavis
0
Wysłane: 5 marca 2015 22:55:22
Przy spółce na U wyszło na jaw że całkiem łatwo da się sfałszować sprawozdanie finansowe. Skoro kupon jest dobrze oprocentowany to ludzie zaczynają kwestionować czy PCZ też należy do tych firm. Paru sprzedało na gwałt, tłum widzi że ktoś sprzedaje i uznaję że coś musi w tym być i sami sprzedają. Spirala sama się nakręca.

Dla mnie to dziwne jak obligacje firmy która przynosi dochód jest niżej oprocentowana niż np VIG który nie wypłaciła kuponu i ewidentnie stracił płynność.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,345 sek.

cpqklpec
pieozcuo
zgunkqow
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pqbdjyuh
pehsbvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat