2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
26 marca 2015 11:51:11
zajrzyj np do raportu rocznego za 2013 rok, strona 51. Informacja o segmentach sprawozdawczych. W pozostałe przychody operacyjne (czyli przeszacowania) wpisz 0, zamiast 11,7 mln i otrzymasz wyniki oddające rzeczywiste sukcesy spółki.
Rozumiem, że Pawłowski nadal jest prezesem i spółka na bieżąco informuje o wszystkich ważnych wydarzeniach, jak ten nadzorca sądowy :)
|
|
0 Dołączył: 2015-03-12 Wpisów: 191
Wysłane:
26 marca 2015 12:37:32
Dzięki remix1977, przeglądam ostatni raport 4Q2014 strona 17 i 18, rozumiem, że za rok 2013 z nabytych wierzytelności odzyskali 3,1mln ale kosztowało ich to 7,5mln czyli strata 4,4mln. Z obsługi wierzytelności zewnętrznych zarobili 8,8mln ale kosztowało ich to 4,1mln czyli zysk 4,7mln. Zatem ostateczny zysk za 2013r to 0,3mln. Ciekawiej sytuacja wygląda za rok 2014. Z nabytych wierzytelności odzyskali 9,2mln, kosztowało ich to prawie 2mln, czyli zysk 7,2mln. Z obsługi wierzytelności zewnętrznych zarobili 1,1mln ale kosztowało ich to 8,9mln (nie wiem jak to możliwe) czyli strata 7,8mln. Zatem ostatecznie za rok 2014 to strata 0,6mln. Zatem jeżeli dobrze rozumuje i odczytuje te informacje z raportu, to się pytam jak q.wa można tak biznes prowadzić.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
26 marca 2015 12:50:36
w PL wsio można
|
|
|
|
2 Dołączył: 2013-02-11 Wpisów: 495
Wysłane:
26 marca 2015 12:57:16
moze oni windykowali na zlecenie swoje wierzytelności  popatrz na powiązania osób i spółek z EKA:)
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
26 marca 2015 13:02:06
zi napisał(a):Dzięki remix1977, przeglądam ostatni raport 4Q2014 strona 17 i 18, rozumiem, że za rok 2013 z nabytych wierzytelności odzyskali 3,1mln ale kosztowało ich to 7,5mln czyli strata 4,4mln. Z obsługi wierzytelności zewnętrznych zarobili 8,8mln ale kosztowało ich to 4,1mln czyli zysk 4,7mln. Zatem ostateczny zysk za 2013r to 0,3mln. Ciekawiej sytuacja wygląda za rok 2014. Z nabytych wierzytelności odzyskali 9,2mln, kosztowało ich to prawie 2mln, czyli zysk 7,2mln. Z obsługi wierzytelności zewnętrznych zarobili 1,1mln ale kosztowało ich to 8,9mln (nie wiem jak to możliwe) czyli strata 7,8mln. Zatem ostatecznie za rok 2014 to strata 0,6mln. Zatem jeżeli dobrze rozumuje i odczytuje te informacje z raportu, to się pytam jak q.wa można tak biznes prowadzić. Celowo nie podałem linku do IV kwartału 2014, bo wydaje mi się, że dane są zaprezentowane błędnie (wystarczy porównać raport za III kwartał 2014), względnie zniekształcone przez sprzedaż pakietów wierzytelności. Natomiast pytanie postawione przez Ciebie w ostatnim zdaniu wydaje się sensowne :).
|
|
Wysłane:
26 marca 2015 13:14:51
"Celowo nie podałem linku do IV kwartału 2014, bo wydaje mi się, że dane są zaprezentowane błędnie (wystarczy porównać raport za III kwartał 2014), względnie zniekształcone przez sprzedaż pakietów wierzytelności."
No ale wiadomo co sprzedali i za ile, i na ile było to wyceniane u nich więc można od odpowiednich wartości z raportu za III kwartał 2014 to poodejmować i "zniekształcenie przez sprzedaż pakietów wierzytelności" wyeliminujemy. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Pytanie zasadnicze to skąd tam takie duże koszty (rozumiem, że są w nich zawarte wynagrodzenia dla pracowników i dla zarządu, ale te wg raportu wynoszą zdaje się około 4mln rocznie, a tu jest około 8mln). Czy jakoś można w ogóle ograniczyć te koszty, bo nie potrafię znaleźć jakie czynniki je generują. Moje rozważania zmierzają do ustalenia, czy spółka po restrukturyzacji byłaby w stanie przynosić zysk.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 237
Wysłane:
26 marca 2015 13:33:09
"Moje rozważania zmierzają do ustalenia, czy spółka po restrukturyzacji byłaby w stanie przynosić zysk." Co tu ustalać sprawa jest ustalona i oczywista. Taniej było by założyć następną i tyle w temacie. Nie naprawia się samochodu rozjechanego czołgiem i nie restrukturyzuje się takiej spółki jak e-ka. Zobacz moje poprzednie wpisy. Swoją kasę już straciliście powierzają ją nieudolnemu preziowi jeżeli jest jakaś szansa na odzyskanie części pieniędzy to tylko z osobistego majątku prezia i osób z Nim powiązanych a ON i ONI się na to raczej nie zgodzą. I ja go nawet rozumiem też bym WAM nie oddał.
|
|
Wysłane:
26 marca 2015 13:44:30
Marc0101 nie trafiłeś z tym porównaniem... w PL nie takie auta odnawiają :) nie tam zniszczonego auta którego nie da się wskrzesić w PL.. polak potrafi :)
|
|
Wysłane:
26 marca 2015 13:46:59
"Upadłość ogłasza się w stosunku do dłużnika, który stał się niewypłacalny. Dłużnika uważa się za niewypłacalnego, jeżeli nie wykonuje swoich wymagalnych zobowiązań pieniężnych. Dłużnika będącego osobą prawną uważa się za niewypłacalnego także wtedy, gdy jego zobowiązania przekroczą wartość jego majątku, nawet wówczas, gdy na bieżąco te zobowiązania wykonuje (art. 10 i 11 Prawa upadłościowego i naprawczego).
Członkowie zarządu spółki mają obowiązek złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości niewypłacalnej spółki. Bardzo ważne jest, aby zrobić to w terminie wynikającym z ustawy, czyli w okresie dwóch tygodni od dnia powstania stanu niewypłacalności. Pozwoli to uniknąć szeregu problemów."
"Niezgłoszenie we właściwym czasie wniosku o ogłoszenie upadłości spółki z o.o. może wywołać szereg negatywnych konsekwencji dla członków zarządu. Zagrożone będą ich prywatne majątki, bo wierzyciele spółki będą mogli żądać zapłaty bezpośrednio od członków zarządu. Trzeba się też liczyć z zakazem prowadzenia działalności gospodarczej i pełnienia określonych funkcji. Za niezgłoszenie wniosku o upadłość członkom zarządu spółki i likwidatorom grozi też odpowiedzialność karna."
Ja to rozumiem tak, że eka stała się niewypłacalna w momencie, w którym na jesieni sprzedała wierzytelności za 10mln, a nie w momencie, w którym nie wykupiła EKA0215. Ponieważ niewykupienie EKA0215 było konsekwencją niewypłacalności, a nie odwrotnie. A przypomnę, że Pawłowski złożył wniosek o upadłość 2 tygodnie po terminie wykupu EKA0215, a zgodnie z moim rozumowaniem powinien złożyć ten wniosek najpóźniej 2 tygodnie po tym jak sprzedali wierzytelności na jesieni. Mam nadzieję, że sąd podzieli mój tok rozumowania, ponieważ pozwoliłoby to na wysłanie komornika bezpośrednio do Pawłowskiego i zarządu.
|
|
Wysłane:
26 marca 2015 13:50:04
I powyższe dotyczy zdaje się spółek kapitałowych, a więc nie tylko zoo ale i SA.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2015-03-01 Wpisów: 118
Wysłane:
26 marca 2015 21:54:08
poniek napisał(a):Dzień dobry,
Do funkytown:
""POSTANOWIENIE SĄDU REJONOWEGO DLA WROCŁAWIA-FABRYCZNEJ WYDZIAŁ VIII GOSPODARCZY O ZABEZPIECZENIU MAJĄTKU DŁUŻNIKA PRZEZ USTANOWIENIE TYMCZASOWEGO NADZORCY SĄDOWEGO, 18.03.2015, SYGN. AKT VIII GU 71/15"
Ciekawe co na to Nomadpartners sp. z.o.o.... "
Ponieważ sam jestem w porozumieniu wolę aby Nomad nie udzielał odpowiedzi publicznie na to i tego typu pytania.
pozdrawiam Witam Serdecznie, To oczywista sprawa i tak też zamierzamy zrobić. Aktywność, jaka jest słuchana i czytana, nie sprzyja niczemu i też angażuje wiele czasu. Nie rezygnujcie jednak Państwo z dyskusji, bo ta także pomaga. Dostarcza pytań i wątpliwości, na które będziemy starali się odpowiadać. Organizacyjnie utworzymy g-mailowy kontakt w sprawie e-Kancelarii by nie zawalać własnych serwerów i w ten sposób podejmiemy kontakt wspólny. Wśród osób jakie zgłosiły akces do wspólnego działania są osoby z UK (w tym polski człowiek w Cambridge), Nigerii, Niemiec i Rosji, a wiele dokumentów jeszcze spływa (w tym z Nigerii). W związku z tym pomału tworzymy zespół na rzecz pracy w temacie, ustalamy warunki i organizujemy harmonogram działań dalej prowadząc prace "kancelaryjne". Pozdrawiam Rafał Koźlak
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
26 marca 2015 23:59:04
"pomału tworzymy zespół na rzecz pracy" "ustalamy warunki i organizujemy harmonogram działań" "wiele dokumentów jeszcze spływa (w tym z Nigerii)"
Cóż, nie wygląda to na opis szybkiej i sprawnej akcji. Ciekawe czy obligatariusze przystępujący do organizowane przez was grupy liczyli się z tym, że np. grupa będzie oczekiwać na spływ dokumentów z Nigerii...
|
|
Wysłane:
27 marca 2015 09:36:04
Ta Nigeria to tak na poważnie? Chociaż z drugiej strony występują u nas obywatele tego kraju i możliwe, że lokują swoje oszczędności w różnych obligacjach, ale żeby dokumenty musiały z Nigerii iść to tak jakoś mało wiarygodnie dla mnie brzmi. Co oczywiście nie znaczy, że to nie prawda.
|
|
0 Dołączył: 2013-04-17 Wpisów: 43
Wysłane:
27 marca 2015 09:38:16
Śledzę ten wątek dla poszerzenia wiedzy, przyznam, że nie pamiętam dokładnie wszystkich powiązań między spółkami Pawłowskiego, pamiętam, że jest tam jakiś mały kociołek chyba, czy EKA jest spółką powstałą z jakiegoś jego innego tworu? Może nie zaszkodzi taki link: http://prawainwestora.pl/ Ostatni artykuł jest o tzw. "przebiciu welonu korporacyjnego", czyli pociągnięciu do odpowiedzialności spółki matki, za długi spółki zależnej. Wydaje się, że to trudna i złożona procedura, tzn. nie ma swojej oficjalnej drogi sądowej, nie jestem prawnikiem, ale może da się coś takiego przeprowadzić. Tym bardziej prezentując zaniedbania i niegospodarność w EKA? Jeśli trafiłem kulą w płot, to zawsze polecam przeczytać, w szeroko pojętym temacie "dochodzenia swojego". Pozdrowienia, OL
|
|
Wysłane:
27 marca 2015 10:20:30
Taki szczegół chodzi mi po głowie. Otóż NOMAD zebrał ludzi, którzy mają w sumie obligacji za około 3 do 4 mln (szacuję, bo nie wiem dokładnie. Ci, którzy posiadają po kilka sztuk obligacji, to nich ich nawet będzie ze 200 ludzi, to i tak sumarycznie koło 1mln zł wychodzi. Zakładam, że Pawłowski z kolesiami może mieć tego za jakieś 2mln (tu również nie wiem). Ale daje się zauważyć brak informacji o całej pozostałej reszcie, a to grubo ponad 20mln jest. Jakieś pomysły gdzie to jest, zwłaszcza, że obligi obejmowali indywidualni, bo nie kojarzę nic na temat funduszy. Zadziwia mnie cisza ze strony tych co mają "brakujące" 3/4.
Edytowany: 27 marca 2015 10:21
|
|
Wysłane:
27 marca 2015 10:25:16
pewnie działają na własną rękę lub pogodzili się ze stratą.. najważniejsze jest żeby ze stanu "dołka" dojść do stanu "ulgi" i później jest już z górki...
|
|
Wysłane:
27 marca 2015 10:43:01
Prawda pewnie leży jak zwykle po środku, część godzi się ze stratą, a część działa na własną rękę. Ciekawe tylko, jakie są proporcje w ilości utopionej kasy tych, którzy odpuszczają i tych którzy działają na własną rękę. Nie sądzę, aby większość kasy pochodziła od indywidualnych z zaangażowaniem poniżej 10tys (taki zakładam próg pogodzenia się ze stratą i niepodjęcia żadnej walki). Musiałoby ich być ze 2tys a rynek obligacji to u nas chyba nie jest tak rozwinięty. Z drugiej strony aby działać na własną rękę to trzeba mieć uwalone za ponad 100tys, inaczej koszty mogą być nieadekwatne do potencjalnego efektu. Przy wartościach pośrednich logiczne jest łączyć się w grupy.
|
|
0 Dołączył: 2015-02-26 Wpisów: 193
Wysłane:
27 marca 2015 10:54:32
Pełną listę znajdziecie w KDWP, a i pewnie Autoryzowany Doradca Eki ma taki spis. Pytanie czy wam udostępnią te informacje Można założyć że znakomita większość detalistów nawet nie słyszała o kłopotach EKanc, bo właściwie w jaki sposób, z raportów bieżących albo forum?
|
|
0 Dołączył: 2015-03-27 Wpisów: 1
Wysłane:
27 marca 2015 12:01:28
może to Państwa zainteresuje: Data:31-03-2015 Godzina:9:30 - 9:45 Wydział: X Gospodarczy 47Sala: Sygnatura akt:X Ga 610/14
Posiedzenie w sprawie E-Kancelaria
|
|
0 Dołączył: 2012-10-22 Wpisów: 537
Wysłane:
27 marca 2015 12:29:37
Dzień Dobry Pani Aniu
A to nie można rozesłać przez ESPi/EBI, czy pan prezes Pawłowski zmartwił się że za dużo zainteresowanych przybędzie?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.