PARTNER SERWISU
nabropzu
2 3 4 5 6

Ewolucja gracza giełdowego

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 17 marca 2015 23:02:16
Jestem, jestem - nie śpię !!

@valdinho
Przetrawiam Twój wykład - powrócę z pytaniami:)

Czasu mam mało, więc dzisiaj przedstawię jedynie ostatni HIT !! pt.:
"Jak przez zachłanność i brak pomyślunku koncertowo spie**olić zyskowną transakcję - dramat w trzech aktach"
Występują:
JA
PKN Orlen

kliknij, aby powiększyć

Po dokapitalizowaniu rachunku postanowiłem powiększyć rosnące pozycje.
Weekend wiadomo - mało czasu, zabiorę się za to w biurze. W biurze jak to ...w biurze, milion telefonów, dwie nowe stażystki do zatrudnienia, wiec na szybko pada decyzja - PKN. Pozycja już dwa razy zajęta, kurs rośnie, jest po krótkiej korekcie - powiększę na wybiciu. Dopiero po zajęciu pozycji zauważyłem negatywną dywergencję na STS, w domu na spokojnie policzyłem co by było gdyby..., ale już było za późno.
Finalnie 18% zysk zamieniłem w zaledwie 3%.

Idę spać bo mnie nerw bierze.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 18 marca 2015 00:22:05
Hmmm no ciekawa sprawa...

Zastanawia mnie dlaczego skoro stosujesz tę średnią i wcześniej była wsparciem co widać na wykresie nie postawiłeś SL na poziomie 54 zł gdzie dzienna spadkowa świeczka zamyka się poniżej średniej i jest to sygnał sprzedaży. W przypadku większego marginesu akceptowanego błędu kolejne wsparcie widziałbym raczej na poziomie 52 zł. 53,08 tam akurat nic nie widzę.

Wnioskuję, nie wiem czy słusznie, że SL stawiane są w jakiejś odległości obliczanej na podstawie ruchu procentowego?

Wracając do średniej z obrazka nie wiem co to za średnia ale istnieje prawdopodobieństwo, że kurs do niej dotrze i odbije się mocniej w dół. Ona była wsparciem do tej pory, teraz wg mnie powinna stać się oporem.

Głowa do góry!
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 18 marca 2015 00:27

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 18 marca 2015 08:11:57
Cytat:
Po dokapitalizowaniu rachunku postanowiłem powiększyć rosnące pozycje.

Prawidłowo - trendy wzrostowe w końcu mają tendencje do trwania często naprawdę długo.

Cytat:
Weekend wiadomo - mało czasu, zabiorę się za to w biurze. W biurze jak to ...w biurze, milion telefonów, dwie nowe stażystki do zatrudnienia, wiec na szybko pada decyzja - PKN. Pozycja już dwa razy zajęta, kurs rośnie, jest po krótkiej korekcie - powiększę na wybiciu.

Pisałem o tym wcześniej w wątku że gdy powiększam pozycję odwracam myślenie - chcę kupić jak najtaniej i szukam lokalnej słabości (powrót do wsparcia, korekta itp) a nie wybicia (wybicie jest oznaką siły więc jest mi potrzebne przy pierwszym zajęciu pozycji a nie powiększaniu). Patrząc na wykres mogłeś jeszcze to uratować widząc że wybicie jest nieudane (czarne świece po nim) jak i analizując fakt że PKN był bardzo blisko oporów (na wykresie bez odciętych dywidend był dokładnie NA oporze) sprzedając kupiony pakiet nieco niżej. Pomyłka na wejściu lub zanegowany sygnał i wyjście to żaden wstyd - czasami też tak bywa.

Osobna sprawa - dobrą praktyką jest nie handlowanie gdy: nie mamy na to czasu, coś nas rozprasza, jesteśmy chorzy albo zdenerwowani.

Cytat:
Dopiero po zajęciu pozycji zauważyłem negatywną dywergencję na STS, w domu na spokojnie policzyłem co by było gdyby..., ale już było za późno.
Finalnie 18% zysk zamieniłem w zaledwie 3%.

Tak czasami się zdarza. Ważne jednak że i tak nieco zarobiłeś (od zysku jeszcze nikt nie zbiedniał ;)) i zyskałeś kolejne doświadczenie, które później zaprocentuje. W psychologii inwestowania pisze się o tym że niezrealizowany zysk może być jeszcze bardziej bolesny niż strata. Dla spokoju ducha lepiej nie myśleć o tym ile mogło się zarobić bo nie ma to sensu i jest destrukcyjne (case study - spójrz ile nie zarobiłem na ropie wychodząc za szybko z lewarowanego shorta w Antyhossie).

Cytat:
Idę spać bo mnie nerw bierze.

Nie ma powodu do nerwów - "jutro też będzie giełda" i kolejne okazje :).
Edytowany: 18 marca 2015 08:24

cyzo
3
Wysłane: 20 marca 2015 00:01:30
ucofb napisał(a):

Zastanawia mnie dlaczego skoro stosujesz tę średnią i wcześniej była wsparciem co widać na wykresie nie postawiłeś SL na poziomie 54 zł gdzie dzienna spadkowa świeczka zamyka się poniżej średniej i jest to sygnał sprzedaży. W przypadku większego marginesu akceptowanego błędu kolejne wsparcie widziałbym raczej na poziomie 52 zł. 53,08 tam akurat nic nie widzę.

Średnią wykorzystuję jedynie jako pomocniczy wskaźnik kierunku trendu. W moim przekonaniu zostały spełnione trzy warunki zmiany trendu (krótko terminowego w tym przypadku:
1.Kurs nie ustanowił nowego szczytu. W tym przypadku świeczki z 09/03 nie uznawałem jako nowego szczytu
2.Została przebita linia trendu (za początek przyjmijmy 30/10/2014)
3.Przebite zostało wsparcie (ustanowione przez swieczkę z 20/02)

Sam punkt wyjścia z pozycji uznaję za całkiem dobry. Jestem zły na siebie jedynie za:
1.Bezmyślne powiększenie pozycji o 50%
2. Nie przypilnowanie rozwoju sytuacji, żeby na czas zamknąć stratny pakiet.

Owszem- tak jak piszesz można było postawić stopa w okolicach 54, jednak patrząc na wykres tygodniowy kurs miał się gdzie wyszumieć.

ucofb napisał(a):

Wnioskuję, nie wiem czy słusznie, że SL stawiane są w jakiejś odległości obliczanej na podstawie ruchu procentowego?

Nie słusznie :) Nic podobnego. Staram się stosować purystyczną wersję teorii Dowa - stop pod poprzedzającym dołkiem.
Wojetek napisał(a):

Pisałem o tym wcześniej w wątku że gdy powiększam pozycję odwracam myślenie - chcę kupić jak najtaniej i szukam lokalnej słabości (powrót do wsparcia, korekta itp) a nie wybicia (wybicie jest oznaką siły więc jest mi potrzebne przy pierwszym zajęciu pozycji a nie powiększaniu).

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dostałem dobrą lekcję.
Jak wiadomo z wcześniejszych naszych dyskusji, byłem bardziej z zwiększaniem pozycji na kolejnym wybiciu, gdyż miałem poczucie większego bezpieczeństwa. ( skoro wybija w górę znaczy, że dobra decyzja). Chyba właśnie przekonałem się, że to nie jest dobry sposób głównie dla tego, że do najbliższego stopa jest "daleko". Ewentualna obsuwa zje sporą część zysku - co mieliśmy okazję zaobserwować. Oczywiście można pilnować kursu w trakcie sesji i sprzedać stratny pakiet w miarę szybko - jednak ja nie mam na to czasu w ciągu dnia.

Pytanie, które mi się teraz nasuwa - gdzie stawiać stopa dla następnego pakietu, jeżeli poluję na koniec korekty? W tej transakcji popełniłem jeszcze jeden błąd - zaczekałem, aż cała (nowo powiększona) pozycje osiągnie wyznaczony stop, zamiast zamknąć tylko stratny pakiet.

Wojetek napisał(a):

Tak czasami się zdarza. Ważne jednak że i tak nieco zarobiłeś (od zysku jeszcze nikt nie zbiedniał ;)) i zyskałeś kolejne doświadczenie, które później zaprocentuje. W psychologii inwestowania pisze się o tym że niezrealizowany zysk może być jeszcze bardziej bolesny niż strata. Dla spokoju ducha lepiej nie myśleć o tym ile mogło się zarobić bo nie ma to sensu i jest destrukcyjne (case study - spójrz ile nie zarobiłem na ropie wychodząc za szybko z lewarowanego shorta w Antyhossie).

Absolutnie nie w tym kierunku podąża mój nerw:)
Nie jestem zły na to - ile nie zarobiłem a na to, że bezmyślnie powiększyłem pozycję bez wcześniejszego przygotowania uzasadnienia i dodatkowo bez policzenia czarnego scenariusza, jeżeli nowe wejście okazałoby się złe.

No to pa:)

cyzo
3
Wysłane: 27 marca 2015 23:07:34
Mam trochę czasu więc uzupełniam stan portfela.

w ostatnim czasie pozbyłem się:

KREC

kliknij, aby powiększyć

Zdecydowałem się nie zamykać pozycji na SL3, gdyż oczekiwałem, że cena odbije się od linii trendu - co widac na wykresie tygodniowym. Niestety na tygodniach cena spadła poniżej LT = out z portfela.
Finalnie - pomimo całkiem ładnego krótkiego trendu pozycja stratna: -5,73%

Następny wyleciał INSR Kraków - tu komentarz chyba zbędny.

Kolejny - BYTOM:

kliknij, aby powiększyć

W obawie przed większą obsuwą sprzedałem nie czekając aż osiągnie poziom SL3.
Wynik na pozycji: -3,04%

Ogólnie rzecz ujmując mam wrażenie, że:
1. Za późno uzupełniam drugą połowę pozycji - to już ustaliliśmy. Widzę po historycznych zagraniach jak bardzo zbyt późne wejścia ( i to na wybiciach zamiast na korektach) zawyżyły mi średnią cenę zakupu.
2. Za szybko piramiduję pozycję. Niewielka obsuwa powoduje stratę całej pozycji.
2. Zbyt szybko podnoszę stoplossy. Nie wiem, czy stosownym nie byłoby przenieść się z przesuwaniem stopów na wykres tygodniowy. Powinienem otworzyć 1/2 pozycji na wykresie dziennym, dobrać na najbliższej korekcie - a następnie siedzieć na tyłku i czekać aż nowy szczyt zostanie ustanowiony na świeczkach tygodniowych a nie dziennych. Łapię za małe ruchy - chciałbym większeking
Powyższa refleksja naszła mnie po obejrzeniu moich ostatnich zagrac w ujęciu właśnie tygodniowym. Z reszta sami oceńcie, gdzie zamknąłem pozycje - a jak kształtuje się LT.

KREC:

kliknij, aby powiększyć

PKN

kliknij, aby powiększyć

BTM

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 marca 2015 08:05:17
Cytat:
Ogólnie rzecz ujmując mam wrażenie, że:
1. Za późno uzupełniam drugą połowę pozycji - to już ustaliliśmy. Widzę po historycznych zagraniach jak bardzo zbyt późne wejścia ( i to na wybiciach zamiast na korektach) zawyżyły mi średnią cenę zakupu.
2. Za szybko piramiduję pozycję. Niewielka obsuwa powoduje stratę całej pozycji.
2. Zbyt szybko podnoszę stoplossy. Nie wiem, czy stosownym nie byłoby przenieść się z przesuwaniem stopów na wykres tygodniowy. Powinienem otworzyć 1/2 pozycji na wykresie dziennym, dobrać na najbliższej korekcie - a następnie siedzieć na tyłku i czekać aż nowy szczyt zostanie ustanowiony na świeczkach tygodniowych a nie dziennych. Łapię za małe ruchy - chciałbym większeking
Powyższa refleksja naszła mnie po obejrzeniu moich ostatnich zagrac w ujęciu właśnie tygodniowym. Z reszta sami oceńcie, gdzie zamknąłem pozycje - a jak kształtuje się LT.

1. To już pisałem - za szybko chcesz mieć całą pozycję często kosztem właśnie średniej ceny. O ile gdy trafi Ci się bardzo mocny trend (jak na 11bit) to takie podejście pośpiechu super zapłaci, o tyle w "szarej giełdowej rzeczywistości" nie warto się tak mocno śpieszyć. No i kupowanie na korekcie 2 części pozycji jest tańsze :)

2. j/w

3. Faktycznie ten trailing jest jak na akcje zbyt szybki. Dlatego sam używam wykresów tygodniowych bo bardziej odpowiadają dynamice akcji.

Mój komentarz do samych zagrań:

KRC
Wejście 1 i SL ok choc super by było gdybyś to złapał na wybiciu 8 zł. Wejście 2 trochę dziwne, ja bym tego tak nie zagrał tylko spokojnie czekał. Patrząc na wykres tygodniowy i LT to właśnie teraz powinno nastąpić wejście 2. Jeśli idzie o SLe nie dałeś spółce oddechu - praktycznie większej korekty nie było (jest teraz) a podnosiłeś obronę. Sam pewnie dopiero po zakończeniu obecnej korekty podniósł bym SL na break even (za koniec korekty uznaję powrót w okolice 11zł).

BTM - wejście 1 dobre, stop 0 też. dobrać mogłeś bardzo szybko bo kurs na to pozwolił po 1,4x. Jak widzisz na wykresie tygodniowym mamy większą korektę (byłaby okazja na 3 dobranie) z powrotem do poziomów wybicia z konsoli. To jest bardzo częsty układ który warto wykorzystywać. z SL stałbym dalej na SL1 a gdy kurs zakończy korektę (1,9) podniesienie stopa pod te 1,6x

PKN jak widać dalej się pnie, błędy jakie tam popełniłeś znasz. Dla mnie mocne marubozu i objęcie hossy było przed tygodniem zaskoczeniem. Gdyby nie czekające dalej opory można było myśleć o odbudowaniu pozycji - ale przez nie jest mały upside tego zagrania.

Podsumowując - daj akcjom więcej oddechu, poluj na większe ruchy i więcej cierpliwości (wiem, że to trudne - sam wyrwałem wiele małych zysków zbyt szybko mogąc wziąć naprawdę duże). Pozytywne jest to że analizujesz zagrania, i małym kosztem (kilku %) możesz się nauczyć co działa a co wymaga poprawy.
Edytowany: 28 marca 2015 08:08

cyzo
3
Wysłane: 28 marca 2015 22:14:38
Wojtek - dzięki za cenne wskazówki...to na prawdę pomaga :)

cyzo
3
Wysłane: 1 kwietnia 2015 23:12:14
Małe podsumowanie miesiąca.
Marzec nie był dla mnie łaskawy - korekta+błędy decyzyjne zmiotły znaczną część wypracowanych zysków.
Zmiana w Marcu: -5,13%
Zmiana od początku roku: +4,1%

Dzisiaj zdecydowałem się odnowić pozycję na KRC. Wnioskując po wykresie tygodniowym to może być koniec korekty - niestety zmiotło mnie z rynku po przekroczeniu linii trendu.

kliknij, aby powiększyć

Kurs ładnie odbił się od linii trendu, obroty troszkę się ruszyły - chociaż i tak są o lata świetlne od definicji płynności. Otworzyłem od razu pełną pozycję po cenie bliskiej pierwszemu otwarciu a po tym zamknięciu, więc można by powiedzieć....że nic się nie stało blackeye

kliknij, aby powiększyć

Dodatkowo zdecydowałem się uzupełnić pozycję na LVC o ostatnią 3 z 3 części. Skłoniły mnie do tego bardzo ożywione obroty przy dolnej granicy konsolidacji, z którą mamy ostatnio do czynienia.

kliknij, aby powiększyć

Podsumowując - ostatnie 2 tygodnie były bardzo ciekawe. Popełniłem wiele błędów, ale po przeanalizowaniu każdego zagrania wyciągnąłem z tego spora dawkę wiedzy i doświadczenia także...nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.

Celem prowadzenia tej kroniki jest głównie publiczne rozkładanie na czynniki pierwsze każdego publikowanego tu zagrania. Zdecydowanie - taka forma edukacji jest skuteczna...przynajmniej dla mnie.

Pozdrawiam !

cyzo
3
Wysłane: 11 maja 2015 23:51:59
Małe podsumowanie portfela.

Wynik od początku roku : +7,4 %
Niezbyt dobrze jak na obecny rynek, ale mam chwilowo inne sprawy na głowie i na giełdę brakuje czasu :) Oczywiście swoje zrobiły wcześniej opisane błędy...ale to już było.

Aktualny stan portfela:
Alumetal
KREC
MCI
MostalWar
MostalZab
Orbis

W zeszłym tygodniu do portfela weszły:

MERCATOR:

kliknij, aby powiększyć

UNIBEP

kliknij, aby powiększyć

Trochę dużo spółek się nazbierało, jednak ponownie mocno dofinansowałem rachunek. Nie było dobrego momentu na powiększenie posiadanych pozycji ( a dobierania byle gdzie już się oduczyłem :) a pojawiło się kilka nowości wartych wg. zagrania.

Przyglądam się obecnie: CNT ( były Energopol)

Wykres miesięczny:

kliknij, aby powiększyć

Boczniak jak by nie patrzeć, ale po przebiciu 10 pln otwiera się spora możliwość nie ograniczona żadnymi oporami.

cyzo
3
Wysłane: 20 maja 2015 23:33:01
W dniu dzisiejszym pozbyłem się większości spółek.

Powody:
1.Stare błędy w dobieraniu pozycji w nieodpowiednim momencie spowodowały, że pozycje doszły do max. zakładanego poziomu strat. Bezlitosny out pomimo, że pozycje są zyskowne od momentu kupna pierwszego pakietu. Niestety muszę nad tym mocno popracować.

W wielu książkach można przeczytać, że moment zajęcia pozycji jest najmniej ważny - dużo ważniejsze jest odpowiednie ryzyko i odpowiedni moment wyjścia. Z pierwszą częścią się nie zgadzam - moment wejścia uważam za jeden z najważniejszych!!

2. Dużo (chwilowo) obowiązków na głowie nie pozwala śledzić bieżącej sytuacji.
3. Za dużo spółek w portfelu (11) ....nie ogarniam tylu.

Zostawiłem:
Alumental - udział w portfelu 13%
Mercator - udział 3,5%
Unibep - udział 10,5 %

Aktualna sytuacja na w/wym walorach ma się następująco:
AML

kliknij, aby powiększyć

Tutaj również pozycja dobrana w złym momencie (powinni to nastąpić tam, gdzie ustawiony jest SL2), ale nie jest źle.
Zdecydowałem się zacieśnić stop lossa z n/w powodów:

1.Poprzedni szczyt nie został przebity.
2.Na RSI widoczna spora dywergencja.
3.Kurs zbliża się do linii trendu.
4.Średnia 30w zaczyna się "wypłaszczać".

Unibep:

kliknij, aby powiększyć

Na obecną chwilę z tego zakupu jestem najbardziej zadowolony. Udało mi się zaczepić w dobrym punkcie z 6% ryzykiem. Czekam teraz na odpowiedni moment, żeby dobrać drugie 0,5 pozycji.
Nie ma problemu, gdy kurs w stosunkowo krótkim czasie powraca do poziomu wybicia przy znacznie mniejszych obrotach. Sytuacja jasna i czytelna...książkowa. Problem pojawia się, gdy wbijam się w mocny( lub raczej szybki) trend i pierwszy przystanek kurs robi po np. 20%. Pół biedy, gdy zajęło się początkową pozycję z niskim ryzykiem. Wtedy nawet pół pozycji jest całkiem spore względem całego portfela i daje odczuć realny zarobek. Gorzej, gdy początkowy stop jest >10 -12% co daje małą pozycję, szczególnie gdy jest jeszcze podzielona na 2...a kurs ucieka.

Mercator:
Na razie bez komentarza. Czekam na rozwój akcji i korektę dogodną do powiększenia pozycji.

kliknij, aby powiększyć

cyzo
3
Wysłane: 30 maja 2015 22:10:12
W tym tygodniu zakupiłem AGOrę.

Powody zakupu:

1. Przebicie na zwiększonych obrotach 2-letniego oporu w okolicach 12 pln
2. Korekta do poziomu wybicia na zdecydowanie mniejszych obrotach ( odbieram to jako brak chętnych do sprzedaży.) Tutaj właśnie zdecydowałem się na zakup.
Spółka zdecydowanie najmocniejsza w swoim indeksie ( WIG_MEDIA) i sytuacja techniczna wskazuje na duży potencjał do wzrostów, jednak co niestety mnie martwi...to słabość indeksu wig_media. Co prawda w głównej mierze sytuacja powodowana Polsatem, który ma 50% udziału w indeksie, jednak reszta spółek również zbytnio nie błyszczy.

Zagranie bardziej spekulacyjne.

kliknij, aby powiększyć

cyzo
3
Wysłane: 4 czerwca 2015 23:00:47
W tym tygodniu do portfela trafił Eurocash. Długo obserwuję wykres tej spółki i wg. mnie pojawił się dogodny moment na zakup.

Powody zakupu:
1.Papier mocny w ostatnich miesiącach na tle sektora handlu detalicznego, który to sam w sobie rośnie na tle szerokiego rynku.

kliknij, aby powiększyć

2.Podwójne dno uklepane przy 30 pln. i towarzyszące temu wzrastające obroty. Sytuacje dobrze widać na wykresie miesięcznym. Średnie zawijają ku górze, RSI odbija.

kliknij, aby powiększyć

3.Średnia 30 SMA zaczęła zawijać się w górę, przebicie linii trendu spadkowego oraz rosnące RSI.

kliknij, aby powiększyć

Na obecną chwilę otwarte 0,5 pozycji. Kolejny zbiór prawdopodobnie po przebiciu 40 pln i ewentualnej korekcie do tego poziomu.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 czerwca 2015 20:14:52
Pozwolę sobie na komentarz ;)

Cytat:
W tym tygodniu do portfela trafił Eurocash. Długo obserwuję wykres tej spółki i wg. mnie pojawił się dogodny moment na zakup.

Powody zakupu:
1.Papier mocny w ostatnich miesiącach na tle sektora handlu detalicznego, który to sam w sobie rośnie na tle szerokiego rynku.

Pewne zagrożenie na wykresie U_HAD to bliskie szczyty z 2013, ale generalnie indeks mocny. Spółka też dobrze daje sobie radę na tle słabego W20 (i słabość W20 jest ryzykiem - bo może "obrywać" koszykami - w małym stopniu ale jednak).

Cytat:
2.Podwójne dno uklepane przy 30 pln. i towarzyszące temu wzrastające obroty. Sytuacje dobrze widać na wykresie miesięcznym. Średnie zawijają ku górze, RSI odbija.

Drugie podejście do 30 zł (dawny szczyt) okazało się całkiem niezłą okazją krótkoterminową w ostatnim czasie. Wybicie podwójnego dna jednak będzie powyżej 40 zł

Cytat:
3.Średnia 30 SMA zaczęła zawijać się w górę, przebicie linii trendu spadkowego oraz rosnące RSI.

Na tyg wygląda to nieźle, trochę wcześnie grane choć dzisiejsze przebicie (i to na słabej sesji) oporów na 38,4 świadczy o apetycie popytu na więcej. Kluczowe oczywiście 40 zł (dokładniej okolice 40,9). Scenariusz krótkoterminowy - podejście do tych 40-41 zł - tam lekkie wykupienie i możliwa korekta do 38 zł (dobre miejsce na dobranie). SL pod 35 jak najbardziej sensowny. Pozostaje jeszcze kwestia fundamentów - gdy EUR spadał z 5x zł rynek na którym operował kurczył się - ostatnio jest nowa umowa z SFS może coś się ruszy w temacie - biorąc pod uwagę wysokie wyceny spółka musi udowodnić że dalej należy jej się etykietka "growth stocks".

cyzo
3
Wysłane: 6 czerwca 2015 14:14:48
Cytat:
Pozwolę sobie na komentarz ;)

Po to (między innymi) zakładałem kronikę. Komentarze są wręcz pożądane:)

Cytat:
trochę wcześnie grane

Może trochę tak, ale zagranie uzasadniłem sobie następująco:
Na obecną chwilę SL to okolice 35 pln. LL następnej świeczki jest już nad średnią, która może być testowana. Gdyby czekać na wybicie do 40-41, to znacznie zmniejsza się pozycja. Ryzo rośnie wtedy nawet do 14% - a to już trochę dużo. Nie wiadomo jak otworzy się kolejny tydzień, i czy będzie jakiś sensowniejszy punkt do postawienia SL'a.
Jak sam zauważyłeś - poziom 38 może być testowany.Zakładając pozytywny rozwój wydarzeń kolejna świeca otworzy się w okolicach 39 i, ponownie zakładając, że to będzie świeca wybijająca - to pod nią należałoby postawić SL'a. W ten oto sposób wywaliłoby mnie z siodła.
Tak se to wykombinowałem :)

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 7 czerwca 2015 11:17:56
Przepraszam, że w Twojej kronice umieszczam wykres, ale chciałem się dowiedzieć, czy to co widać na Budimexie to dywergencja na wskaźniku RSI?

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 czerwca 2015 17:06:42
Cytat:
Jak sam zauważyłeś - poziom 38 może być testowany.Zakładając pozytywny rozwój wydarzeń kolejna świeca otworzy się w okolicach 39 i, ponownie zakładając, że to będzie świeca wybijająca - to pod nią należałoby postawić SL'a. W ten oto sposób wywaliłoby mnie z siodła.
Tak se to wykombinowałem :)

Sprytnie pomyślane :). Pozostaje teraz liczyć na korzystny rozwój wydarzeń.

@catchduck

Tak to dywergencja RSI z kursem (choć jest ona tylko na końcówce trendu a nie na całym oczywiście). Pytanie czy się zmaterializuje - wybicie dołem 155 zł można by za taką realizację kłopotów i zmianę trendu uznać.

cyzo
3
Wysłane: 8 czerwca 2015 18:32:37
Niestety na Agorze wywaliło dzisiaj SL'a. Zagranie technicznie (chyba) nie złe:
1. Wybicie istotnego oporu, który był wielokrotnie testowany.
2. Wybicie nastąpiło ładnym marubozu, przy zdecydowanie większych obrotach, które widocznie rosły już od 3 tygodni.
3. Przespałem samo wybicie, więc postanowiłem zająć całą pozycję przy korekcie. Dla czego uznałem, że to korekta:
-kurs powrócił do poziomu wybicia przy mizernych obrotach ( mizernych względem tych z momenty wybicia)
-pojawił się ładny popytowy cień tygodniowej świecy co świadczyło o istniejącym popycie

Przeciwwskazania do zajęcia pozycji były następujące:
- słaby indeks WIG_MEDIA, do którego należy Agora
- zdecydowanie wykupione RSI na wykresie tygodniowym.

kliknij, aby powiększyć

Jak oceniacie zagranie? Może trzeba było zamknąć pozycję wcześniej, przy poziomie 11,90, kiedy to na wykresie dziennym nie utworzył się nowy szczyt?

kliknij, aby powiększyć

Czy zdarza się Wam zamykać pozycje wcześniej - nie czekając na uruchomienie się Stopa początkowego?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 czerwca 2015 19:41:46
Cytat:
Niestety na Agorze wywaliło dzisiaj SL'a. Zagranie technicznie (chyba) nie złe:
1. Wybicie istotnego oporu, który był wielokrotnie testowany.
2. Wybicie nastąpiło ładnym marubozu, przy zdecydowanie większych obrotach, które widocznie rosły już od 3 tygodni.
3. Przespałem samo wybicie, więc postanowiłem zająć całą pozycję przy korekcie. Dla czego uznałem, że to korekta:
-kurs powrócił do poziomu wybicia przy mizernych obrotach ( mizernych względem tych z momenty wybicia)
-pojawił się ładny popytowy cień tygodniowej świecy co świadczyło o istniejącym popycie

Przeciwwskazania do zajęcia pozycji były następujące:
- słaby indeks WIG_MEDIA, do którego należy Agora
- zdecydowanie wykupione RSI na wykresie tygodniowym.

1. Jak najbardziej wybicie tego oporu miało prawo zapoczątkować nowy trend. Nawet koślawy oRGR jest.
2. Obroty były niezłe choć zawsze mogły by być lepsze. Mocna świeca wzrostowa - wszystko się zgadza.
3. Często się zdarza że się w wybicie nie wejdzie i szuka zagrania w korekcie. Obecnie robię analizę statystyczną swoich zagrań właśnie z obu sygnałów (kupno wybicia i korekty) - sam jestem ciekaw które okazały się lepsze ;)

4. WIG media w konsolidacji - może nie słaby ale też nie mocny. Faktem jest że pewnie coś lepszego można było z indexów znaleźć.
5. W trendach wzrostowych RSI powyżej 70 potrafi się długo utrzymywać - bliżej 85-90 to większe ryzyko.

Co nie zagrało ? Ten SL trochę w pół drogi: można było grać z mniejszym ryzykiem stopa ok 11,85 (zakładając że wsparcie ok 11,9 nie puści - ryzykowna teza na słabym ostatnio rynku - ale niskie ryzyko) albo stop pod poprzednim ważnym dołkiem czyli pod 11,00 (więcej miejsca na korektę, wybicie tego wsparcia całkowicie neguje wybicie i możliwość nowego trendu).

Reasumując - nie zawsze i nie wszystko się udaje - najważniejsze to by zyski były większe od strat :). Uwaga jeszcze taka, że obecnie rynek jest bardzo słaby.

Cytat:
Czy zdarza się Wam zamykać pozycje wcześniej - nie czekając na uruchomienie się Stopa początkowego?

Generalnie to jest błąd i niekonsekwencja (no bo po co był ten SL ?). Choć czasami może to nieco uchronić kapitału (np gdy widzimy zmianę trendu na całym rynku/indeksie w którym jest spółka a na tej jeszcze objawów nie widać).
Edytowany: 8 czerwca 2015 19:44

cyzo
3
Wysłane: 8 czerwca 2015 22:32:34
Cytat:
Często się zdarza że się w wybicie nie wejdzie i szuka zagrania w korekcie

Jak pierwsze wejście robisz na korekcie a nie na wybiciu, to też za 0,5 pozycji, czy od razu ładujesz pełną?

Cytat:
Obecnie robię analizę statystyczną swoich zagrań właśnie z obu sygnałów (kupno wybicia i korekty)

Zbierasz dane nawet z takich szczegółów jak to, czy wejście było na wybiciu, czy w korekcie? Jak wygląda taki rejestr? Jakie dane i w jakiej formie w nim gromadzisz?...tu mnie zaskoczyłeś :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 czerwca 2015 08:36:03
Cytat:
Jak pierwsze wejście robisz na korekcie a nie na wybiciu, to też za 0,5 pozycji, czy od razu ładujesz pełną?

Jeśli to płynna spółka to pełna, jeśli mniej (NC, poza sWIG80) to raczej i tak trzeba pół. Osobna sprawa że wejście za całą w opadający walor również jest dość ryzykowne.

Cytat:
Zbierasz dane nawet z takich szczegółów jak to, czy wejście było na wybiciu, czy w korekcie? Jak wygląda taki rejestr? Jakie dane i w jakiej formie w nim gromadzisz?...tu mnie zaskoczyłeś :)

Na szczęście nie mam aż tak wielu zagrań w miesiącu (z reguły kilka) więc albo sam pamiętam albo wspomagam się na myfund opcją przy walorze - wykres historyczny świecowy. Obecnie wrzucam to do arkusza kalk. gdzie będzie zysk/strata, stopa zwrotu, nazwa spółki, wielkość ruchu, wielkość % SL, czas utrzymywania pozycji, rodzaj sygnału. Potem już pozostaje analiza ilościowa tych danych ;)
Edytowany: 9 czerwca 2015 08:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,526 sek.

cxilqojj
yddwicaj
swqrlbxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pdwgcufa
yivdfxcu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat