0 Dołączył: 2013-08-31 Wpisów: 205
Wysłane:
9 czerwca 2015 18:55:54
Moim zdaniem zagranie było dobre na moment, w którym podejmowałeś decyzję. SL jednak zbyt agresywnie ustawiony. Przekonałem się już, że stawianie zlecenia obronnego pod świecą wybijającą, nawet jeśli to marubozu, jest ryzykowne, bo kurs lubi schodzić niżej. Zwłaszcza, że oprócz RSI była niedomknięta luka hossy, a to wiadomo jest rynkowy magnes.
SL stawiam głębiej kosztem mniejszej pozycji. Ale jeśli agresywnie tak jak Ty, to całość, ale ciasny SL, pod marubozu. Wolę jednak to pierwsze rozwiązanie, bardziej konserwatywne. Dobrać zawsze można.
|
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
9 czerwca 2015 22:55:44
Fakt - jak patrzę teraz na wykres to ten SL faktycznie jakoś tak krzywo postawiony:)Trzeba było w okolicach 11 zł stawiać. Ryzyko 10% więc wielkiej krzywdy też by nie było.
Co do większego ryzyka kosztem mniejszej pozycji - przy skuteczności rzędu 40%, każde zagranie może być tym jednym, które zaważy na rocznym zysku/stracie. Dla tego walczę o każdy punkt ryzyka, ale widzę... że to się nie opłaca.
|
|
Wysłane:
11 czerwca 2015 17:50:17
Z kolei z Eurocashem miałeś nosa. Wygląda to bardzo ciekawie. A dzisiejszy wolumen (najwyższy od miesiąca) tylko potwierdza, że układ ORGR zaczyna się realizować.
|
|
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2015 22:36:31
Cytat:Z kolei z Eurocashem miałeś nosa To się jeszcze okaże. Szpulka na wysokich obrotach zaraz po wybiciu może być oznaką niezdecydowania...
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2015 21:01:48
Teraz byłby dobry moment na wejście. Spadki choć dziś spore, to jednak jest to tylko typowa korekta. To niezdecydowanie powinno zniknąć jeśli rynek dostanie jutro zielone światło od FOMC.
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2015 09:28:17
Niby tak...ale pierwotny plan zakładał najpierw wybicie poziomu 40,0 a po tym korektę do 38. Zdaję sobie sprawę, że nie można oczekiwać za każdym razem realizacji książkowych wzorów, ale bez tego nie zrealizuje się podwjne dno, które wyraźnie widać na wykresie tygodniowym. W takim wypadku wcześniejsze przebicie na wyższych obrotach poziomu 38 będzie zwykłą pułapką na byczki. Z drugiej jednak strony kurs jest w bardzo ciekawym miejscu. Skrzyżowanie lini trendu spadkowego, która została przebita, lini trendu wzrostowego i okragłego poziomu 38 pln, które było istotnym oporem wielokrotnie testowanym.  kliknij, aby powiększyćJak zinterpretujecie zaistniałą sytuację?
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2015 10:10:48
Tak sobie przeglądam po kolei wszystkie indeksy i coś mi się widzi, że zamiast najsilniejszych - to czas zacząć szukać najsłabszych indeksów z okazją na shorta...
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2015 12:35:13
Do portfela wpadła Astarta. Indeks spożywczy w całkiem niezłej kondycji. Co prawda głównie za sprawą dominującego w nim Kernela...ale AST również wygląda dobrze. Zakup może trochę ( znowu) za szybki (powinienem poczekać na przebicie 30 zł), ale poziom stopa już teraz jest daleko (19%), a dobrze się złożyło , że jest pod średnią. To powinno być wystarczające - jednoznaczne wsparcie. Poza tym, długi popytowy cień na ostatniej świeczce i zdecydowanie większe obroty wskazują na chętnych do zakupu.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 20 czerwca 2015 12:37
|
|
Wysłane:
8 lipca 2015 18:10:39
Sprzedałem dzisiaj wszystkie papiery. Łączny zysk portfela od początku roku: 1,23%
|
|
Wysłane:
7 października 2015 22:31:24
Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Potrzebne mi były dłuuuuugie wakacje. Od lipca przyglądam się rynkowi z boku i w zasadzie dopiero teraz znalazłem kilka ciekawych możliwości. Podsumowanie portfela: +1,23 % -chociaż w gotówce wg "myfund" jest strata -572 pln. Ktoś wie, jak to możliwe? Pierwsze zagranie po wakacjach to powrót do EUR. Poprzednia prognoza doskonale się sprawdziła jednak zbrakło cohones do przetrzymania. Z perspektywy czasu widzę, że zachowałem się jak typowy bohater każdej książki o tradingu. Kupując wcześniej EUR cały portfel był już po spadkach i stopa zwrotu wróciła w okolice 0. Zamiast trzymać bdb. otwartą pozycję zamknąłem ją z minimalnym zyskiem w obawie przed powiększeniem się strat na całym portfelu :) Handel i usługi znacznie lepiej niż cały rynek a EUR na jego tle radzi sobie bdb. Z resztą poniższy wykres mówi sam za siebie:  kliknij, aby powiększyćNa samym EUR widać wyraźne ożywienie. Papier wyraźnie silniejszy od całego rynku, rozbieżność średnich rośnie, RSI mocne oraz ostatnie opory wybite na wyraźnie większych obrotach.  kliknij, aby powiększyćZakupiłem jeszcze Amrest i Polnord, ale szczegóły w weekend. Pzdr.,
|
|
|
|
2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
7 października 2015 22:38:32
Heh, przeczytałem wczoraj cały ten wątek, zasmuciłem się, że nie jest prowadzony dalej, a tu bum. Czuję się jakby mi drugi sezon serialu zlądował znienacka :) Nawet znalazłem wspólne punkty naszych strategii (w jednym z wpisów praktycznie opisałeś strategię, którą stosuję). Powodzenia. Też mam Eurocash i Polnord.
Edytowany: 7 października 2015 22:43
|
|
Wysłane:
7 października 2015 23:36:38
Aż mi się łezka w oku uroniła na wieść, że ktoś to czyta:)
|
|
2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
7 października 2015 23:37:51
Wczoraj dodałem do obserwowanych, serio :)
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 286
Wysłane:
8 października 2015 07:28:00
Ładne wejście na EUR. Sam żałuje, że sprzedałem (z małym zyskiem) sugerując się szerokim rynkiem i wyłamaniem na W20. Prawdopodobnie był to błąd bo de facto W20 ciągle jest w boczniaku a to oznacza neutralne nastawienie do walorów w nim. A EUR jest w ładnym trendzie, jego indeks sektorowy również sobie nieźle radzi. Od 39 zł gdzie był pierwszy sygnał K (ew na LT 36,5 można było grać) zrobiło sie z tego 23%. Nie obserwujesz PGN ? Było wybicie ale się nie udało - pytanie czy spróbują jeszcze raz ;).
EAT - tam sygnał po którym nastąpił mark up był średnio czytelny - obecnie po korekcie i rośnie - byle nie zrobił 2TOP.
PND - w przeszłości serwowali fałszywe wybicia - to wygląda znacznie lepiej, nawet obroty ciekawe ostatnio. Pozostaje trzymać ;).
Podoba mi się dobór spółek, sygnały ciekawe (ew zagrożenie na EAT), jeśli rynek nie będzie ostro spadał powinno być nieźle :).
|
|
Wysłane:
8 października 2015 09:22:18
Co do EAT - zagrałem dopiero teraz na korekcie. Na dziennym pojawiły się obroty przy wybiciach 170 więc hops do wora.  kliknij, aby powiększyćCo do PNG: Zaczekam na korektę. Nie podobają mi się liczne podażowe cienie tuż pod oporem. Może nie są jakieś przesadnie pokaźne, ale jest ich sporo. Druga sprawa to jakaś dziwnie "zbita" ta konsola pod oporem przy mega zmienności i wcale nie spadających obrotach. Może źle to interpretuję, ale wydaje mi się, że przy ubijaniu tego typu wybicia należałoby się spodziewać bardziej wyciszenia niż takiego szumu.  kliknij, aby powiększyć
|
|
15 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
10 października 2015 08:54:35
Ja tylko dodam, że jakby nieco oddalić wykres AmRestu na dziennym, to można chyba dostrzec tworzący się mini spodek. Piszę „chyba”, bo jest nieco poszarpany i pojawia się w korekcie trendu wzrostowego, a nie na zakończeniu trendu spadkowego (czyli w typowym miejscu dla tej formacji). RSI też ma podobny kształt.
|
|
Wysłane:
11 października 2015 19:05:34
Na tym panie to ja się nie rozeznaję, ale poczytam. Dzięki. Generalnie ograniczyłem swoje narzędzia inwestycyjne do: -świec -linii trendu, wsparć i oporów -średniej ( 30 tyg. sma) -wskaźnika RS i RSI -obserwacji obrotów -MACD - ale to czysto poglądowo
Dla takiej ramy czasowej to absolutnie wszystko, czego trzeba. Jeżeli chodzi o formacje to odnoszę się do tych najbardziej klasycznych, czyli trójkątów i (o)RGRów.
|
|
Wysłane:
14 października 2015 22:53:59
Dzisiaj na tapetę trafia BOWIM. Spółka dość dobrze wygląda na tle Usług jak i całego WIGu.  kliknij, aby powiększyćPrzecięta linia trendu spadkowego, rosnąca SMA30 tyg. i zwiększone obroty dają podstawę do nadziei na nowy trend. Minusem jest ta ogromna luka z maja 2014, dla tego zagranie ma charakter zaczepno-spekulacyjny z dużym naciskiem na ostrożność:) Minusem jest również spora odległość od sensownego stopa, ale to jakoś przeboleję.  kliknij, aby powiększyćDrugi pomysł to WILBO. Cena w wyraźnym trendzie wzrostowym przebiła bardzo istotny opór 1,25 na znaczących obrotach. Kurs ma przed sobą spore pole do popisu, bo ostatnie istotne opory mają już 4 lata. Jedyne co mnie martwi to słabość względem bardzo silnego ostatnio sektora spożywczego.  kliknij, aby powiększyćZdecydowałem się również przetestować na tym papierze nowy pomysł na zabezpieczenie przed ewentualnym fuck'upem byczków. Z uwagi na fakt, że wybitnie nie wychodzi mi zajmowanie połowy pozycji na wybiciu a później szukanie dobrego miejsca do uzupełnienia... pójdę w drugą stronę. Od razu zajmę całą pozycję a w przypadku fałszywego wybicia zamknę 2/3 pozycji gdzieś w połowie odległości od stopa. Jeżeli spadek będzie kontynuowany i finalnie papier wywali się na stopie całkowita strata powinna wynosić ok 0,6-0,7 wartości całego planowanego ryzyka. Takie podejście chyba będzie mi bardziej pasowało...pod warunkiem, że się sprawdzi :)
|
|
Wysłane:
20 października 2015 10:27:35
Tak mi sie dzisiaj oko zaczepiło na AGROTONIE. Wcześni jeszcze i słabo widzę...ale może coś się z tego urodzi. Spółka ładnie wygląda na tle za równo sektora spożywczego jak i na tle spółek ukraińskich, do których się zalicza.  kliknij, aby powiększyćSam wykres w permanentynm trendzie spadkowym od samego początku. Kilkukrotnie wybijała się ponad SMA30 week oraz (przy okazji) z lokalnych konsolidacji, ale za kazdym razem odbijała się od linii trendu (przykłady oznaczone strzałkami w marcu 2013 i lutym 2014. Fałszywki były tez ładnie oznaczone przez podażowe świece "pykające" linię trendu. Tym razem ewentualne wybicie ma szanse zrealizowac się ponad linia trendu. Średnia SMA 30 week zaczyna się wypłaszać, RSI w ładnym trendzie a sądząc po rosnącej rozbieżności średnich papier nabiera impetu. Oczywiście martwi lewa strona wykresu. Duża podaż z istotnymi oporam na 1,5 ; okolicach 2 i 3 pln. Problemem jest też dośc szeroka konsolidacja ( chociaż to może i plus bo im szersza to podobno większe wybicie) co robi problem przy sensownym miejscu na stopa. Tutaj postawiłbym go w połowie konsolidacji, czyli tuż poniżej 2,0.  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 286
Wysłane:
20 października 2015 11:01:28
AGT ciekawe i faktycznie jest problem z SL. Po pierwsze sygnał K to dopiero przekroczenie 1,5, biorąc pod uwagę historię spółki (praktycznie od debiutu tylko spadki), byłbym bardzo ostrożny, pokłady podaży są ogromne. Jeśli bym to grał to graczej nie na wybicie ale na korektę po tym wybiciu (1,5) gdzie łatwo o dużo krótszy stop. Z tyłu głowy warto mieć co się na spółce działo w lutym 2014 - naprawdę mocne wybicie z obrotami zakończyło się jeszcze większą dystrybucją (świeca 2 tyg marca 2014). Bowim trochę podobny ale lepszy bo tu już trend wzrostowy się zaczął - ok 1,8 była okazja grać korektę, obecnie możliwe wybicie.
Podrzucam na do przemyśleń : K2I (z korekty dopiero), Delko, Wilbo, Zue :)
Edytowany: 20 października 2015 11:01
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.