153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
15 czerwca 2015 09:13:32
przy kursie: 12,91 zł
@ Analizuj Cytat:Na JSW będzie się dało zarobić kilkaset procent. Wystarczy poczekać na ten ostateczny dołek i trzymać ze 2-3 lata . Z pewnością, gdy bessa kiedyś się skończy, odbicie da super zarobki. Ale z tym trzymaniem 2-3 lata na spadającym rynku to bardzo głupi pomysł. Z takim podejściem zachowujesz się, jakbyś już wiedział, ze bessa potrwa te 2-3 lata, a cena nie spadnie już wyraźnie z dzisiejszych pułapów. A co zrobisz, jeśli bessa będzie trwać nie 3 a 5 lat, a cena spadnie do np. 1,30zł?. Dla przykładu taki Arch Coal (13% wydobycia węgla w USA) spadł już z 72 USD do 0,8 USD. Skąd pewność, że JSW nie spadnie podobnie, o ponad 99%? Czyżbys był posiadaczem cojones de acero  ? Lepiej poczekać na sygnały odwrócenia się trendu. Kupowanie za wcześnie to po prostu marnowanie kapitału + proszenie się o poważne stresy psychiczne. Cytat:Obecne infa to już jak kopanie leżącego - jak ostrzeżenie dla płochliwego tłumu 1. Sentyment dla węgla rzeczywiście jest fatalny. Daaawno takiego złego nie było. 2. Jest prawdą, że przy dnach sentyment jest naprawdę fatalny. Niestety wyciąganie z punktów 1 i 2 wniosku, że to już dno jest błędne. Nie ma takiego sentymentu, który nie mógłby się stać duzo gorszy. Osobiście bardzo interesuje mnie, co się będzie działo z ceną JSW w okolicy 11,53 zł. To takie "czarodziejskie miejsce" Ganna, 1440 stopni wg Square of 9. Jeśli poziom stawi większy opór spadkom, będzie to pierwsza jaskółka, że akcje "czują" ziemię, ale obawiam się, że ta jaskółka nie wzleci. Czegoś więcej po akcjach JSW zacznę spodziewać się, gdy na poważniej odwróci się trend rosnący na USD. Do tego niestety na razie droga daleka..... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
15 czerwca 2015 10:58:15
przy kursie: 12,91 zł
Nigdy nie ma 100% pewności. Ja uważam, że cena akcji może jeszcze spadać. Długoterminowo powinno się poprawić ale kiedy to będzie ? 3 lata ? 5 lat ? 7 lat ?
|
|
0 Dołączył: 2014-07-10 Wpisów: 28
Wysłane:
16 czerwca 2015 12:32:04
przy kursie: 12,63 zł
Wyznacznikiem wzrostu dla JSW są notowania cen węgla w ARA i RPA. Cena jak na razie mówiąc delikatnie spada. Żeby chociaż nasz rząd zablokował import węgla z Rosji.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
16 czerwca 2015 19:45:30
'Nasz' Rząd blokuje właśnie skutecznie wprowadzenie zakazu importu z Rosji. Info: Jastrzębska Spółką Węglowa obok innych opcji rozważa emisję nowych akcji – poinformował agencję Reuters prezes Edward Szlek. W reakcji na tę informację notowania akcji JSW spadły o ponad 4%, celując w historyczny dołek. www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-r...
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2015 20:06:25
romualdf napisał(a):Wyznacznikiem wzrostu dla JSW są notowania cen węgla w ARA i RPA. Cena jak na razie mówiąc delikatnie spada. Żeby chociaż nasz rząd zablokował import węgla z Rosji. Problem polega na tym, że to nie jest "rosyjski" węgiel, tylko "cypryjski" i "luksemburski", a że ciężar dowodu dumpingu spoczywa na skarżącym, Polska musiałaby oprócz utarczki z Rosją ruszyć do walki z broniącymi "swoich" (nazwijmy to w ten sposób  ) firm Cyprem i Luksemburgiem. A to już byłaby gruba batalia prawna, bo trzeba pamiętać, że "raje dla firm" mają dobrą i wyspecjalizowaną w bojach prawniczych ekipę. To przecież jeden ze sposobów zdobycia klienta, zapewnić mu dobrą ochronę prawną Poza tym Polska mogła posługiwać się argumentem dumpingu tylko do momentu gdy Kompania Węglowa nie zaczęła eksportować węgla ze zwałów po cenach niższych od kosztów wydobycia. Prawnicy firm "luksemburskich" na pewno by z tego faktu skorzystali w bataliach prawnych... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2015 22:17:30
Dobry news. Węgiel w ARA odbił. Ciekawe tylko czy to zwiastun wzrostów czy tylko korekta spadków.
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2015 22:35:29
Szutnik napisał(a):romualdf napisał(a):Wyznacznikiem wzrostu dla JSW są notowania cen węgla w ARA i RPA. Cena jak na razie mówiąc delikatnie spada. Żeby chociaż nasz rząd zablokował import węgla z Rosji. Problem polega na tym, że to nie jest "rosyjski" węgiel, tylko "cypryjski" i "luksemburski", a że ciężar dowodu dumpingu spoczywa na skarżącym, Polska musiałaby oprócz utarczki z Rosją ruszyć do walki z broniącymi "swoich" (nazwijmy to w ten sposób  ) firm Cyprem i Luksemburgiem. A to już byłaby gruba batalia prawna, bo trzeba pamiętać, że "raje dla firm" mają dobrą i wyspecjalizowaną w bojach prawniczych ekipę. To przecież jeden ze sposobów zdobycia klienta, zapewnić mu dobrą ochronę prawną Poza tym Polska mogła posługiwać się argumentem dumpingu tylko do momentu gdy Kompania Węglowa nie zaczęła eksportować węgla ze zwałów po cenach niższych od kosztów wydobycia. Prawnicy firm "luksemburskich" na pewno by z tego faktu skorzystali w bataliachDdz prawnych... Dziękuję za komentarz do mojej wypowiedzi To miło że ktoś mnie czyta. Pewnie za dużo mądrości nie napiszę ale wydaje mi się że Rosyjski węgiel stanowi bardzo duży problem dla naszych rodzimych kopalni. Nie wiem jak mocno zaangażowany w handel Rosyjskim węglem jest Luksemburg czy Cypr ale nawet jak by została na początek wprowadzona blokada na bezpośrednie dostawy z Rosji to już by była dla naszych rodzimych kopalni ogromna ulga. Co do batalii prawniczych to sami widzimy jaki jest import. Biznes ma siłę przebicia.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
16 czerwca 2015 23:08:13
Romualdf ulga to może dla kopalni ale nie dla klientów. Kupuje się zwykle to co tańsze. Nasz krajowy jest o wiele droższy, a węgiel Rosyjski do tego jest bardzo dobry. Różnica między 800 a 550 za tonę warta jest zastanowienia. Takie ceny były zeszłej zimy w handu detalicznym za orzecha II czy groszka [już dokładnie nie pamiętam]. Coś o tym wiem bo kupowałem, zresztą mój kolega też. Co gorsza on płacił za nasz "najwspanialszy" prawie 900zł - kpina. Oczywiście kwestię złodziejskich marży tu i ówdzie pomijam, ale marże można nałożyć na każdy węgiel - czyż nie? [Teorie spiskowe pozostawię spiskowcom - jak gołym okiem odróżnić węgiel rosyjski od naszego? I nie kupić rosyjskiego w cenie naszego  ] I jeszcze na koniec: JSW nie skupia się na produkcji węgla opałowego!
Edytowany: 16 czerwca 2015 23:09
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2015 12:45:30
przy kursie: 11,75 zł
romualdf napisał(a):Dobry news. Węgiel w ARA odbił. Ciekawe tylko czy to zwiastun wzrostów czy tylko korekta spadków. CIF ARA jest w tej chwili blisko poziomów dna z 2009. To technicznie może zachęcać do jakiegoś przyzwoitszego odbicia. Jak znajdę czas, wrzucę tu jakiś lepszy obrazek CIF'a i "Ryśka"  (Richards Bay Coal futures na indeks węglowy z RPA), 2 najważniejszych z punktu widzenia handlu indeksów węglowych. Cytat:Nie wiem jak mocno zaangażowany w handel Rosyjskim węglem jest Luksemburg czy Cypr Wcale nie są zaangażowane. To są firmy cypryjskie lub luksemburskie ze 100% kapitałem rosyjskim, bezpośrednio lub pośrednio je kontrolującym. Taka moda w tym ruskim biznesie, żeby nie paść pewnego pięknego dnia ofiarą Putina lub jego pomniejszego urzędnika Ale ponieważ są to nominalnie firmy cypryjskie czy luksemburskie i tam płacą podatki, więc korzystają z tamtejszej ochrony prawnej. Cytat:ale nawet jak by została na początek wprowadzona blokada na bezpośrednie dostawy z Rosji to już by była dla naszych rodzimych kopalni ogromna ulga Błąd w mysleniu. Polska i Rosja są członkami WTO. Bez sądu arbitrażowego zablokować nie można, WTO nałożyłaby na Polskę spore kary, a przed sądem trzeba wpierw udowodnić dumping i uzyskać wyrok. Rosja z pewnością poskarżyłaby się też do UE, z którą ma przecież traktaty o wymianie handlowej, na naruszenie tychże traktatów. Zawsze też Rosja może odpowiedzieć pięknym za nadobne i nałożyć dodatkowe embargo na polskie produkty, jeszcze takowym nie objęte. To byłaby ciężka batalia prawna, utrudniana dodatkowo przez wspomnianą wcześniej kwestię własności firm eksportujących z Rosji węgiel do Polski, z wynikiem końcowym mocno niepewnym. Można było bezpiecznie od strony prawnej takie embargo na rosyjski węgiel ogłosić rok temu, w ramach pakietu działań ekonomicznych w odpowiedzi na Ukrainę i Krym (bez ryzyka sprawy w WTO). Teraz już przepadło.... BTW moje 11,53 na JSW już blisko. Zadziała? "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
18 czerwca 2015 17:29:32
przy kursie: 11,75 zł
bankrucik napisał(a):dramat.... zgodnie z zasadą " hulaj dusza piekła nie ma"... widać , że w spółce nie pilnują kosztów, co więcej większość to podwyzki które niezależne są od koniunktury ( płaca zasadnicza)..
korzystano z koniunktury i brzuchy rozdęto..
Od 2000 r. pensje w JSW wzrosły łącznie o ponad 125 proc., a w 2011 r. - o 10,7 proc., przy inflacji 4,3 proc. W ostatnich trzech miesiącach spółka wypłaciła pracownikom ponad 16 mln zł dodatkowych premii: ponad 7,3 mln zł w postaci premii motywacyjnej dla pracowników wykonujących prace w ścianach, przodkach i robotach zbrojeniowo-likwidacyjnych, a prawie 9,4 mln zł w postaci dodatkowej premii zadaniowej, do której mają prawo wszyscy pracownicy.
Oprócz tego wszyscy pracownicy otrzymują także nagrodę z zysku w łącznej wysokości 130 mln zł (równowartość miesięcznej pensji brutto) oraz prawo do dywidendy z zysku za 2011 r. z tytułu nieodpłatnie nabytych akcji. hulaj dusza piekła nie ma... tak się wszyscy zachowywali w spółce..Pracownicy, Zarząd i Skarb panstwa
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
23 czerwca 2015 01:01:02
przy kursie: 11,49 zł
Znamienny uścisk Kto dzisiaj powie, że rynek jest nieomylny ?. Stado bar.... w mafijnym uścisku miało w JSW 5 mld zł gotówki i perspektywy, że ho, ho!. I nagle gotówka wyparowała a uścisk wspomagany mechanicznym urządzeniem wprost z wierzchołka władzy dokonuje metamorfozy. Rynek jest nieomylny?. Drobnica płacze a uścisk do Szreka szczeka -zróbmy emisje nowych akcji - (no może po 5 zł za sztukę !!!). Błazenada czy real?. To się zowie -praworządność. Rynek nie wszystko wytrzyma. Rynku tu już prawie nie ma. A kupa bar..... wymiera w ucisku praworządnym.BA !! BA NANY , BA NANY zamiast węgla produkować. Zmiany cen węgla to jedynie przyczynek wstępny i nie wystarczający do wytłumaczenia tej całej metamorfozy. Właśnie ten znamienny uścisk i zamiar emisji nowych akcji -wiele wyjaśnia. Ps. użyty tu skrót bar...... oznacza: były akcjonariat robotniczy.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
23 czerwca 2015 08:14:40
@le rom forum to nie miejsce wylewania żalu co sie stało z JSW to się stało a drobni zamiast płakać teraz mogli już dawno sprzedać akcje albo przynajmniej stopa postawić (bo tak łatwiej)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 czerwca 2015 08:40:48
Święte słowa, drogi Le Romie, bądź łaskaw sobie odpuścić lamenty, rozpacz i pomstowanie. Z JSW sprawa jest prosta: maksymalny zapis był 75 akcji po 136 zł, czyli skarb państwa ograniczył ryzyko inwestora do 10 tys. zł. Dzisiaj pakiecik wart jest ponad 800 zł, czyli przepadła kwota typu kilkunastoletni samochód, niezłe wakacje dla czteroosobowej rodziny, najnowszy telewizor czy też 1 m2 mieszkania w niezłym miejscu w stolicy. Niewielki koszt za praktyczną naukę inwestowania. Studia MBA kosztują od 30 tys. zł do ponad 100 tys. dolarów. Natomiast jeśli ktoś ładował akcje bez opamiętania i nie stosował stop lossa, to jego nauka wychodzi odpowiednio drożej, ale pretensje już tylko do siebie. Dużo papierów pospadało po 90%, bo to właśnie *jest* rynek. Jak ktoś nie wierzy to niech przeciera oczy do skutku, aż przejrzy.
Edytowany: 23 czerwca 2015 08:46
|
|
1 Dołączył: 2011-01-29 Wpisów: 30
Wysłane:
23 czerwca 2015 08:42:17
Rynek rynkiem, akcjonariat akcjonariatem, ale oni nie są wszystkiemu winni. Obserwuję JSW od początku i zauważyłem, że zawsze kiedy kurs ma ochotę się podnieść, pojawiają się newsy, które spychają kurs w otchłań. Najpierw było to przejęcie KHW. Ostatnio emisja akcji i to akurat przed wygaśnięciem kontraktów terminowych. Może przesadzam ale na innych obserwowanych przez mnie spółkach takich rzeczy nie zauważyłem. Mam wrażenie, że wokół spółki toczy się jakaś nieczysta gra.
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
23 czerwca 2015 20:49:40
przy kursie: 11,70 zł
Do GRAF78 i WatchDoch Racja i prawda, aczkolwiek "Quicquid multis peccatur inultum" i kto tego nie dostrzega, a wręcz "Damnant quod non intellegunt" a szerzej wszelkie dysonanse "Discordia civium plerumque magnas civitates pessumdedit" i szkoda, że coponiektórzy 'Risu inepto res ineptior nulla est" a poza tym to rynek ponad wszystko i dzięki za radę i wskazówki wielce cenne.
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2015 21:49:21
quiris napisał(a):Rynek rynkiem, akcjonariat akcjonariatem, ale oni nie są wszystkiemu winni. Obserwuję JSW od początku i zauważyłem, że zawsze kiedy kurs ma ochotę się podnieść, pojawiają się newsy, które spychają kurs w otchłań. Najpierw było to przejęcie KHW. Ostatnio emisja akcji i to akurat przed wygaśnięciem kontraktów terminowych. Może przesadzam ale na innych obserwowanych przez mnie spółkach takich rzeczy nie zauważyłem. Mam wrażenie, że wokół spółki toczy się jakaś nieczysta gra. Ta nieczysta gra nazywa się niestety bessa Rynek, który chce spadać zawsze sobie jakiś pretekst do spadku znajduje... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2015 08:42:04
jak czytam, niektórzy cięgle jeszcze wierzą w niewidzialną rękę rynku. Niestety ta ręka ma wyraźne odciski palców i po takich lekturach: www.wiadomosci24.pl/artykul/pa...trudno uwierzyć w przypadki. Jako zwolennik teorii spiskowych przypomnę też np. o ostatniej aferze z manipulacją liborem czy o naszych frankowiczach.
|
|
0 Dołączył: 2013-05-07 Wpisów: 25
Wysłane:
24 czerwca 2015 08:55:23
Cytat: Dlatego właśnie stworzono teorię o globalnym ociepleniu klimatu. Stworzono jedno wielkie globalne oszustwo, które niszczy przemysł w naszym kraju!!!
Litości. Oczywiście źli bankierzy rujnują przemysł w naszym kraju. To, że w JSW działa(-ło?) 46 związków zawodowych to drobnostka. To, że koszty wydobycia są wyższe niż ewentualna cena sprzedaży to też mały niuans. To, że od x-lat rosną wynagrodzenia mimo spadających cen węgla to tak naprawdę nic. No bo przecież jest spisek. Rynek dawno temu przejrzał na oczy i dostosował wycenę oraz trend. Tu się nie dzieje nic nadzwyczajnego.
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2015 09:01:41
przy kursie: 11,45 zł
Twoja wypowiedź nie przeczy mojej. Nie neguję tego, że spółka może działać lepiej. Jednak wątpliwości (przypominam news o emisji akcji przed wygaśnięciem kontraktów terminowych, dzięki któremu zarobili wszyscy na pozycjach krótkich) jest faktem.
|
|
0 Dołączył: 2013-05-07 Wpisów: 25
Wysłane:
24 czerwca 2015 09:15:09
przy kursie: 11,45 zł
Zatem szukajmy winnych tam gdzie faktycznie można ich znaleźć... czyli w spółce.
Natomiast co do rzekomej emisji i późniejszego wycofywania się z niej rakiem. W świetle ostatnich wydarzeń (vide CDR i terminy raportów/dane sprzedażowe) nie jest to niestety szczególnym zaskoczeniem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.