PARTNER SERWISU
jxeekaok
90 91 92 93 94

BANKRUCIK portfelik

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 29 października 2015 10:52:09
Dokładnie tak. Kupujesz udział w firmę w której pracują kreatywni ludzie, spółka płaci dywidendę, realizuje ciekawe i przyszłościowe projekty, jest dobrze zarządzana, spółka ma dobra historię giełdową.thumbright

@Wojetek Mój pierwszy post był żartobliwy.
@Bankrucik Ubiegłeś mnie odpowiedzią.

Cóż żałuje ze wcześniej właśnie przy analizie tej Spółki patrzyłem tylko na wskaźniki.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 29 października 2015 13:22:17
bankrucik napisał(a):
@Wojetek

szczerze powiem, że nie rozumiem Twojej odpowiedziNot talking , jest jakby "złośliwa" i pozbawiona sensu giełdowego co mnie szczególnie dziwi, jeśli pada z ust forumowicza, którego zawsze ceniłem za merytorykę wypowiedzi. ( może to wynika z dość "prowokacyjnego" pytania forumowiczaThink )

Śmiałem sobie zażartować z posta wyżej to już się dowiaduję że post był złośliwy i pozbawiony sensu. NEW PARADIGM!

Cytat:
na giełdzie zawsze jest tak, że kupując akcje, kupujesz przyszłość firmy a nie jej historię czyli wyniki finansowe,
inwestorzy kupując akcje PGS kupują przyszłość firmy a właściwie jej sprawdzony model funkcjonowania który pozwala oczekiwać, że przez kolejne lata spółka będzie się rozwijać po kilkadziesiąt % rocznie. Sprawdzony w tym sensie, że 10 lat historii firmy i jej wyniki pozwalają, wnioskować że zarząd wie jak rok w rok budować coraz większą firmę...kupujesz oczekiwania co do zysku i rozwoju PGS w 2016, 2017 czy 2018

Sam sobie przeczysz. Najpierw piszesz o kupowaniu przyszłości firmy a nie jej historii ale wnioski odnośnie tej przyszłości wyciągasz właśnie na podstawie wyników finansowych z przeszłości.

Cytat:

oczywiście, można dyskutować o tym czy obecna cena w tej perspektywie jest zbyt niska czy zbyt wysoka ( nawet należy bo temu służy forum) ale sprowadzanie odpowiedzi, że kupując akcje płacisz za zysk netto ... jest oględnie mówiąc niemerytoryczne

Jaki jest cel prowadzenia spółki SA PGS Software ? Czy nie zysk ? Nie będzie wzrostu zysku - to trudno będzie oczekiwać wzrostów kursu spółki. Ba, PGS już spadał nawet mając niezłe wyniki, z prozaicznego powodu - nie spełniał wygórowanych oczekiwań rynku.

Cytat:
dokładnie tak jak teraz ludzie, którzy kupują np. przy 11 BIT, KRUK, CCC, i wielu innych kupują oczekiwania i zamierzenia w przyszłości a nie ich dawne wyniki.,

Kupują przyszłość (a często i marzenia) - tak działa rynek. Dlatego też większość osób na giełdzie traci - bo przyszłe wyniki rozminęły się z ich oczekiwaniami.

Edytowany: 29 października 2015 13:40

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 30 października 2015 11:49:46
@Wojetek
widzę, że dalej brniesz... szkoda mojego czasu na kontunuowanie tej polemiki.

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wysłane: 30 października 2015 11:58:17
tak bardziej globalnie...

mam coraz większe obawy, że w przyszłym roku czeka nas kryzys w Europie..wywołany przez sytuację w Niemczech.
gospodarka Niemiec rozwijała się bazując na eksporcie ( Chiny, USA i Rosja) w tej chwili we wszystkich tych krajach problemy z tym eksportem narastają choć powody są różne ( chiny i Rosja po prostu nie potrzebują/nie mogą tyle kupować) a w USA narasta na kanwie oszustów z VW niechęć do niemieckich producentów w ogóle.
z tego powodu proeksportowa gospodarka Niemiec będzie miała problemy, i to duże.
dodatkowo katastrofa VOlkswagena( twierdzę, że aby zupełnie nie zbankrutować, grupa zostanie podzielona i wyprzedana) i imigranci wzmogą perturbacje wewnątrz Niemiec, Merkel poprzez błędy z imigrantami nie utrzyma władzy.
taką sytuację wg mnie zaczynają widzieć inwestorzy walutowi, ( wzrost dolara w stosunku do euro)

jako posiadacz akcji mam obawy, natomiast jako polski patriota mnie to nie martwi, uważam, że na kryzysie w Niemczech długofalowo Polska może zyskać zarówno gospodarczo jak i politycznieThink

Edytowany: 30 października 2015 12:00

Tarantino
2
Wpisów: 56
Wysłane: 30 października 2015 13:30:55
Ja widzę to fundamentalnie podobnie, z tego powodu kupiłem trochę certyfikatów na spadek DAX. Niestety jak się okazuje w obecnej chwili kupiłem w samym dołku, ale cierpliwie czekam.

Obawiam się jednak, że jak zaczną drukować to wrócą wzrosty.

bankrucik
141
Wysłane: 2 listopada 2015 20:34:28
bankrucik napisał(a):
bankrucik napisał(a):
ucofb napisał(a):
Angela raczej na to nie pozwoli. Nie wyobrażam sobie nawet takiego scenariusza. Nieomylny nie jestem jednak.

ja myślę tak, że w USA zniszczą ich prywatnymi pozwami, w Europie karami i Volkswagen będzie się musiał podzielić/ wyprzedać/ itd. W każdym razie rozpoczyna się wg mnie proces który zakończy żywot volkswagena w tej formie jaką do tej pory znamy..
jedyne co może go uratować to ujawnienie, że pozostałe koncerny motoryzacyjne też oszukiwały ( czego nie wykluczam) wtedy rządy będą musiały coś wymyśleć... i może się im upiecze

zaczyna się, powoli dotrze do inwestorów, że VOLKSWAGEN to już trup firma

moto.pb.pl/4310747,70798,afera...

przyszły TRUP ma coraz więcej ran....niemieccy oszuści kombinowali także przy innych silnikach
moto.pb.pl/4343689,52572,volks...

bankrucik
141
Wysłane: 2 listopada 2015 23:47:16
bankrucik napisał(a):

mam coraz większe obawy, że w przyszłym roku czeka nas kryzys w Europie..wywołany przez sytuację w Niemczech.
gospodarka Niemiec rozwijała się bazując na eksporcie ( Chiny, USA i Rosja) w tej chwili we wszystkich tych krajach problemy z tym eksportem narastają choć powody są różne ( chiny i Rosja po prostu nie potrzebują/nie mogą tyle kupować) a w USA narasta na kanwie oszustów z VW niechęć do niemieckich producentów w ogóle.
z tego powodu proeksportowa gospodarka Niemiec będzie miała problemy, i to duże.
dodatkowo katastrofa VOlkswagena( twierdzę, że aby zupełnie nie zbankrutować, grupa zostanie podzielona i wyprzedana) i imigranci wzmogą perturbacje wewnątrz Niemiec, Merkel poprzez błędy z imigrantami nie utrzyma władzy.
taką sytuację wg mnie zaczynają widzieć inwestorzy walutowi, ( wzrost dolara w stosunku do euro)

jako posiadacz akcji mam obawy, natomiast jako polski patriota mnie to nie martwi, uważam, że na kryzysie w Niemczech długofalowo Polska może zyskać zarówno gospodarczo jak i politycznieThink

jakby na potwierdzenie: Niemiecki biznes to oszuści
moto.pb.pl/4343689,52572,vw-fa...

www.tvp.info/22397043/czarne-c...

bankrucik
141
Wysłane: 3 listopada 2015 17:47:34
znowu mocno zielono w portfelud'oh!
BIOTON, OPONEO, PGS,thumbright 3some

Edytowany: 3 listopada 2015 17:48

filemonczyk
0
Wpisów: 44
Wysłane: 3 listopada 2015 20:39:51
zwiekszasz pozycje w pgs czy trzymasz co jestßß

bankrucik
141
Wysłane: 4 listopada 2015 18:41:41
ciut (1,5%) dobrałem w październiku za część dywidendy na rachunku IKE

bankrucik
141
Wysłane: 4 listopada 2015 18:59:04
na giełdzie prawie od jej początku ( jeszcze jako nieletni) ) więc przeżyłem już prawie wszystko
na forum stockwatch od ponad 4 lat

stan portfela na dzień 31.10.2015

powyżej 10 % wartości portfela
PGS - powiększone
K2 Internet - bz
OPONEO - bz
BIOTON - bz

poniżej 10 % wartości portfela
MABION-bz
ARAMUS - bz
nowy MIS- zakupy
niemowlak - zakupy

poniżej 1 % wartości portfela
SMS kredyt - bz
I3d - nowa drobna spekulacja
Orzełopony - bz
orzełopony- obligacje
no i zakopany elektrim

dawno nie miałem tak dobrego okresu, żeby praktycznie cały portfel rósł ławąbinky . jedynym maruderem w "cięższych" pozycjach jest MABION, przez to jego udział spadł poniżej 10 % wartości portfela mimo braku transakcji sprzedaży( wartość portfela wzrosła3some )

posiadam rachunki w kilku biurach maklerskich, inwestuję poprzez normalne rachunki inwestycyjne a także IKE i IKZE (oczywiście w postaci rachunków inwestycyjnych).
moje wypowiedzi znajdziecie również na parkiecie (dużo frywolniejsze "naganianie" , czasami (ale dość rzadko) piszę coś na bankier.pl

Edytowany: 4 listopada 2015 18:59

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 5 listopada 2015 15:15:25
Czy mógłbyś napisać jak wybierasz Spółki do portfela - czy za dużo wymagam ?

Jak oceniasz ryzyko zakupu Akcji Spółek za kredyt ?
Edytowany: 5 listopada 2015 15:21

bankrucik
141
Wysłane: 5 listopada 2015 23:42:46
czyżby szykowały się dwa wezwania na spółki z mojego portfela..(Bioton, Oponeo) nie ukrywam, że pod takiego newsa gram3some

bankrucik
141
Wysłane: 7 listopada 2015 15:03:06
ChiefMike napisał(a):

jeśli chodzi o ryzyko zakupu akcji za kredyt to większości inwestorów odradzam takie pomysły bo można iść z "torbami" ja korzystaz linii bo mam zabezpieczenie płynnościowe w innych aktywach ( nieruchomości wynajęte itd.) w chwilach prawdy bank wyprzeda Twoje aktywa bez miłosierdzia w największym dołku eśli nie uzupełnisz zabezpieczeńpuke_l
a co strategii kupuję firmy z branż które znam, uważam za przyszłościowe, potrafię zrozumieć albo..... są modne ( tutaj bardziej spekulacyjnie) tak jak obecnie farmaceutyki

bankrucik
141
Wysłane: 7 listopada 2015 15:03:57
coraz bliżej końca listopada kiedy zarząd K2 przedstawi plany i strategię na najbliższe lata

bankrucik
141
Wysłane: 7 listopada 2015 15:06:15
bankrucik napisał(a):
ChiefMike napisał(a):

jeśli chodzi o ryzyko zakupu akcji za kredyt to większości inwestorów odradzam takie pomysły bo można iść z "torbami" ja korzystaz linii bo mam zabezpieczenie płynnościowe w innych aktywach ( nieruchomości wynajęte itd.) w chwilach prawdy bank wyprzeda Twoje aktywa bez miłosierdzia w największym dołku eśli nie uzupełnisz zabezpieczeńpuke_l
a co strategii kupuję firmy z branż które znam, uważam za przyszłościowe, potrafię zrozumieć albo..... są modne ( tutaj bardziej spekulacyjnie) tak jak obecnie farmaceutyki albo ... firmy w tarapatach w których pojawia się iskierka nadziei...

więc wychodzi na to, że właściwie brak strategiilove4 king

teraz zresztą planuję wyjść instrumenty finansowe w Niemczech. planuję zarobić na bankructwie Volkswagenablackeye które obstawiam

bankrucik
141
Wysłane: 10 listopada 2015 14:02:20
Bioton szalejebinky

UkrainianAntonov
4
Wpisów: 42
Wysłane: 10 listopada 2015 15:15:33
W dosłownym tego słowa znaczeniu ;)
Wyskoczył z górnych wideł na dolne.

bankrucik
141
Wysłane: 11 listopada 2015 21:38:02
bankrucik napisał(a):
bankrucik napisał(a):

jakby na potwierdzenie: Niemiecki biznes to oszuści
moto.pb.pl/4343689,52572,vw-fa...

www.tvp.info/22397043/czarne-c...

wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

VOLKSWAGEN TO BANKRUT przygotujcie się na to co się będzie działo

bankrucik
141
Wysłane: 11 listopada 2015 21:53:38
www.youtube.com/watch?v=EDpKIb...

z okazji dzisiejszego święta thumbright

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

90 91 92 93 94

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,591 sek.

kpopsxhc
lnussitq
xpiysilq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
velbihno
knrfnrvl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat