baks napisał(a):Wiesz dla mnie to mogą im grę pisać nawet studenci w przerwie między wykładami......
Najważniejsze aby gra była na tyle dobra aby się dobrze sprzedawała. Wystarczy popytać jak jest z rozpoczynaniem działalności - to niestety nasz system fiskalny nie ułatwia startu. Wcale nie lepiej jest później. A mając kogoś na etacie czy masz przychody czy nie musisz bulić a jeszcze gorzej z podatkami. A w dodatku np. w szczycie przed premierą niech Ci przyjdzie kilka kontroli i każda posiedzi tydzień .... to możesz zamknąć działalność...
Niestety nasłuchałem się o takich przypadkach na żywo a także w mediach .... przykłady Optimus, JTT..... i wiele więcej. Jak to mówią niektórzy "taki mamy klimat" chyba coś w tym jest - szkoda tylko, że dotyczy to także klimatu inwestycyjnego.
Pierwszy przykład dla inwestorów - czy odliczysz coś z kosztów pozyskania akcji - nie nawet SII nie można odliczyć choć pozwala zaoszczędzić na prowizjach maklerskich - czyli zwiększa przychód ..... i podatek - chyba absurd prawda ? Nie ma sensu mnożyć przykładów.
Aby stworzyć dobrą grę pracownicy muszą być zaangażowani. Już widzę jak studenci albo osoby pracujące na umowę zlecenie poświęcają się dla firmy jak nie mają co do gara włożyć.
W koszty można wrzucić wiele (zakup Akcji) ale trzeba mieć działalność gospodarczą - najlepiej Spółkę inwestycyjną w raju podatkowym (jeśli to główna działalność)-
taki mamy klimat, że możemy rejestrować firmę gdzie się nam podoba :)Firmy jedno osobowe działające w PL z 1-10 mln przychodami nie płacą podatku dochodowego w PL bo wolą zainwestować w Firmę a zysk mogły by pokazać dużo większy niż firmy które są notowane na NC (nie wiem po co się pchać na NC po małą zapomogę w zamian za duże koszty stałe - nonsens)
- taki mamy dobry klimat :)Szkoda kasy na Ubezpieczenie i Etat ? Przecież to dla firmy jest koszt który obniża podatek dochodowy. Jak nie ma kasy to pozyskuje się więcej z Giełdy, zatrudnia się ludzi na etat, można stworzyć 2-3 etaty, i jedzie się z koksem a nie zabawa z Biznes i powolne lepienie "bobka"...
które się nie opłaca bo ... obecność na giełdzie to duży koszt około 50 000 zł+/ rok.
Kontrola przed premierą ? Nierealne Urząd musi przedsiębiorce poinformować o kontroli - zanim wejdą do firmy można grać na czas i odroczyć wejście do firmy o kilka miesięcy.
Dokumenty, Kod gry, Nośniki itp. można trzymać w kilku miejscach i można często zmieniać lokalizacje itp., jak dobrze to zrobisz to zanim kumaci kontrolerzy się połapią to zejdzie im rok albo dwa.
Wszytko w PL się da ale potrzebna jest na to kasa - taki mamy klimat :)Jak startujesz od zera to jest ciężko trochę Ci pomoże dotacja z EU 20 000 zł ale daleko na tym nie pojedziesz - tutaj goście zebrali kasę z Giełdy wiec nie rozumiem w czym problem, ja jestem przekonany, że nie maja nikogo kto by myślał Biznesowo w Firmę nie do szacowali ile im potrzeba kasy.
Może nie powinienem tego pisać, ale można zrobić dużo w Branży Gier (ciekawe pomysły) i Oprogramowania (oprogramowanie dla firm, które działa a trzeba tylko je dopracować) Oprogramowanie dla lekarzy (konkurowanie ceną - to co jest na rynku jest bardzo drogie), tylko potrzebne pieniądze - problem jest w tym aby pozyskać ludzi z doświadczeniem, za darmo nikt nie będzie pracował.
Może jakieś osoby z forum były by zainteresowane wspólną inwestycją na uczciwych warunkach (każdy ma prawo do zgłaszania pomysłów, dywidenda, co miesięczne video konferencje, wieksze uprawnienia dla mniejszościowych, może royalty)?
Można pozyskać nie małe pieniądze z EU na kilka projektów - aby zdywersyfikować portfolio i obniżyć ryzyko. Ale potrzebny kapitał i ludzie. Jak ktoś jest zainteresowany współpracą i może coś wnieść do projektu to proszę o PM.