110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
6 listopada 2015 21:12:20
Motam się ostatnio straszliwie by utrzymać się na powierzchni. W chwili obecnej moje strategie nie chcą działać. Na szczęście bilans walorów rosnących równoważy się ze spadającymi. Zakładałem spadki na WIG 20 - zaczęło rosnąć, zakładałem odbicia na DAXie - spadki były kontynuowane. Zrezygnowałem z L- ek (DAX), index rośnie jak na drożdżach, przykładów w kronice cała masa. Wolałbym opisywać same sukcesy i zyskowne transakcje, ale jest jak jest, trzeba przetrwać okres dekoniunktury z nadzieją na poprawę. Zakładam, że ponownie znajdę równowagę i portfel powróci na drogę zadawalających, przewyższających benchmarki wzrostów.
Vistulę kupowałem głównie ze względu na fundamenty, zakładam poprawę wyników w końcówce roku i, jako inwestor z załozenia długoterminowy, poprawę sprzedaży także w kolejnych latach. Naturalnie patrzę na wykresy, w momencie "pierwszego wejścia" 2 tyg. temu próbowałem uprzedzić wybicie, udało mi się, więc w chwili wybicia szczytu zwiększyłem zaangażowanie. Obecnie obraz techniczny wygląda rzeczywiście gorzej (Aurora - świetnie to opisałeś -nic dodać, nic ująć) i pewnie obecnie bym nie wchodzł. Ale już jestem zaangażowany i nie widzę powodu do "odwrotu" . Choć, jak kreski zaczną wyglądać gorzej nie będę się zastanawiał. Nie mam problemów z wychodzeniem z inwestycji które poszły nie po mojej myśli.
Trochę podobnie wyglada sytuacja z CCC. Wchodzłem głównie fundamentalnie, sądząc, że wyniki za okres schylłkowo-letni i wczesnojesienny to "wypadek przy pracy" (niesprzyjająca zakupom obuwia pogoda) i spółka odbije to sobie w okresie późniejszym. W tej chwili widać, że pogorszenie wyników może nabrać cech trwalszej tendencji, technika, jak "zapodał" Wojetek wygląda prospadkowo. Dzisiaj czekałem na odreagowanie, poczekam też w poniedziałek. Jeżeli nie nastąpi cud w postaci wyraźnego odbicia (zarówno na CCC jak i szerokim rynku) to moja reakcja będzie oczywista.
|
|
1 Dołączył: 2013-01-17 Wpisów: 105
Wysłane:
9 listopada 2015 17:36:28
Cześć Yaroman, spytam Ciebie, bo Twoja taktyka gry jest najbardziej zbliżona do mojej ze wszystkich tutejszych kronik. Jak dla Ciebie wygląda obecna sytuacja? Sądzisz, że jest dalsze pole do wzrostów, czy w związku z bardzo wysoce prawdopodobnym podniesieniem stóp w USA w grudniu, a co za tym idzie zmniejszeniem dopływu kapitału na rynek, wpadniemy w silną bessę?
|
|
Wysłane:
9 listopada 2015 18:51:41
O zbliżających się spadkach i końcu hossy w USA słyszę co najmniej od 3 lat. Na razie trend jest wzrostowy i ten kto wyczułby początek bessy mógłby zarobić "worek pieniędzy". Ja, dla swoich celów inwestycyjnych zakładam, że hossa tam trwa i, jak by to naiwnie nie zabrzmiało, będzie trwać dopóki się nie skończy. Na naszym rynku ciągle czekam na odbicie, myślę, mam nadzieję, że ten czas jest coraz bliższy. Na hossę porównywalną do tej na rynkach zachodnich nie liczę, ale na ponowne przetestowanie górnych poziomów trendu bocznego (57.500pkt na WIG) to i owszem. Na sensowne poziomy na WIG20 tracę nadzieję, jakieś odbicie będzie, ale (mizerne) szczyty z ostatnich 3 lat są chyba w najbliższych miesiącach (latach?) poza zasięgiem. Dzisiejsza transakcja: S CCC - strata 9%
|
|
|
|
PREMIUM
504 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 288
Wysłane:
9 listopada 2015 18:57:15
Cytat:Na naszym rynku ciągle czekam na odbicie, myślę, mam nadzieję, że ten czas jest coraz bliższy. Na hossę porównywalną do tej na rynkach zachodnich nie liczę, ale na ponowne przetestowanie górnych poziomów trendu bocznego (57.500pkt na WIG) to i owszem. To łoptymista jesteś ;). Ja od pamiętnego sierpnia w akcjach na niskim poziomie zaangażowania 10-25% i nie widzę powodów do zmian. Owszem cenowy ładnie idzie (dzięki małym spółkom), ale WIG pod średnią, W20 testuje wieloletnie minima (których wyłamanie rodzi duże konsekwencje techniczne) a w USA i na DAX są w niezłym miejscu by odbić się od stref oporu.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2015 19:04:52
Moje zaangażowanie w akcje od sierpnia jest podobne +/- 15 % ogółu inwestycji. Więcej niż 25 % mógłbym zaangażować dopiero pod koniec bessy. Założenia założeniami, ale jak puszczą zakładane wsparcia ( choćby 2000 na WIG 20) to nie ma zmiłuj - sprzedaję.
|
|
15 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
9 listopada 2015 20:02:55
Moim zdaniem ta porażająca słabość krajowej giełdy to obawy o stan gospodarki na świecie, podwyżkę stóp, rzeczywistą kondycję Chin, przecenione surowce, ogólnie sytuacja geopolityczna na świecie, itd. Do tego dochodzą wątpliwości, co do siły zachodnich indeksów, czy zdążą jeszcze ustanowić nowe szczyty przed bessą.
Dodajmy jeszcze efekt likwidacji OFE, groźbę nowych podatków połączoną z nieobliczalnością polityków, niepewność regionu itp. i w efekcie mamy taki a nie inny układ na wykresie.
Z technicznego punktu widzenia, dopóki nie zejdziemy poniżej 48 000 na WIGu, dopóty będzie to korekta.
W sumie to nawet dobry moment, bo z jednej strony kupując teraz kontrakt na WIG20 stosunek zysku do ryzyka jest optymalny, a jeśli zlecimy poniżej 2k, to pozycję i tak się zamknie i stratę odrobi w bessie zajmując krótką. Przynajmniej będzie trend. Póki co dziś zająłem długą na WIG20.
Edytowany: 9 listopada 2015 20:03
|
|
2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
9 listopada 2015 20:40:22
Yaroman napisał(a):O zbliżających się spadkach i końcu hossy w USA słyszę co najmniej od 3 lat. Na razie trend jest wzrostowy i ten kto wyczułby początek bessy mógłby zarobić "worek pieniędzy". No tam hossa trwa, tylko jak to się przekłada na nasz rynek? Bo jak się będzie przekładać, kiedy się skończy – to wiadomo.
|
|
Wysłane:
10 listopada 2015 16:48:02
Kolejna "wtopa" S KGHM strata 7,5%. Odpowiedź na zachowanie techniczne KGHM i miedzi.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
12 listopada 2015 19:36:47
Wojetek napisał(a):Cytat:Na naszym rynku ciągle czekam na odbicie, myślę, mam nadzieję, że ten czas jest coraz bliższy. Na hossę porównywalną do tej na rynkach zachodnich nie liczę, ale na ponowne przetestowanie górnych poziomów trendu bocznego (57.500pkt na WIG) to i owszem. To łoptymista jesteś ;). Ja od pamiętnego sierpnia w akcjach na niskim poziomie zaangażowania 10-25% i nie widzę powodów do zmian. Owszem cenowy ładnie idzie (dzięki małym spółkom), ale WIG pod średnią, W20 testuje wieloletnie minima (których wyłamanie rodzi duże konsekwencje techniczne) a w USA i na DAX są w niezłym miejscu by odbić się od stref oporu. jeżeli można się udzielić w kronice... Ja uważam, że obecnie na zachodzie, zwłaszcza w USA ale i w Europie też, jest ostatni moment do sprzedaży na wysokich poziomach. Spadki i pogłębienie dołków z sierpnia są wg mnie nieuniknione. W takim scenariuszu W20 sporo poniżej 2000 pkt to rzecz oczywista. Wizje te opieram głównie na sytuacji technicznej, a argumenty fundamentalne do spadków pojawią się w swoim czasie.
|
|
Wysłane:
12 listopada 2015 19:58:34
Też jestem pełen obaw i wątpliwości, ale myślę, że te 15% (jak już wspominałem) ciągle warto trzymać w akcjach. Dzisiaj dokupiłem certyfikatów na wzrosty na WIG20 i złoto. Wiem, wiem, "jadę po bandzie". W samą porę uciekłem z KGHM -u
|
|
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
12 listopada 2015 23:43:12
do posiedzenia FEDu będzie bujać, w Europie sugerują przedłużenie drukowania euro
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 12 listopada 2015 23:44
|
|
Wysłane:
13 listopada 2015 12:33:58
Nie ma zmiłuj: Certyfikaty na WIG 20 sprzedane, strata 15% Chyba czas pomyśleć o shortach ... Zwiększone zaangażowanie w CIECH ... na otwarciu
|
|
Wysłane:
13 listopada 2015 18:47:13
A miało być tak pięknie, a tymczasem 2000 pkt na WIG20 pękło, wsparcie 48000 na WIG w bliskim zasięgu. Po sprzedaniu certów na WIG20 pozbyłem się już w zasadzie wszystkich spadkowych walorów, to co zostało (około 33 % portfela IKE w akcjach) wygląda ciągle jeszcze nienajgorzej. Portfel, o dziwo, biorąc pod uwagę spore straty na walorach już sprzedanych jest ciągle w tym samym miejscu (nie traci ale też nie zyskuje). Ale trzeba będzie chyba wykupić ubezpieczenie na portfelu pomocniczym (kontrakt na spadki na WIG40)
Edytowany: 13 listopada 2015 18:48
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 17:41:12
S 11Bit, akceptacja 13% zysku.
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 18:59:04
Na złocie najniższe poziomy od 6 lat, wsparcie w okolicach 1070 "puściło". Ech, nie wychodzi mi ta gra na kontraktach, pewnie trzeba będzie znowu zaakceptować stratę
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 listopada 2015 19:59:56
Jakkolwiek dziwnie by to prowadząc Find low brzmiało ;), to podstawowa zasada działa dalej - trzymaj się trendu. Na złocie powoli ale jednak się osuwają. Wybicie 1070 może zaowocować większym ruchem spadkowym, np. w odpowiedzi na minutes z FED (zapowiedź podwyższenia stóp ?). Na USD/PLN po konsolidacji możliwa jest kontynuacja trendu wzrostowego co surowcom na pewno nie pomoże.
PS. Na GC.F pewnie będą chcieli przetestować okrągły poziom - 1000 USD, tam też jest dawny opór z 2008 i 2009 (obecnie wsparcie).
Edytowany: 17 listopada 2015 20:01
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
17 listopada 2015 21:10:29
Surowce lecą i nie widać tego końca - sam boleśnie na tym poległem tak więc jak już to tylko z trendem. W sumie to surowce "jadalne" dotarły do miejsca bardzo dawnych maksimów, które teraz są minimami. [wyjątkiem jest cocoa]. Surowce metalowe to żenada [miedź zamienia się właśnie w wodospad].
|
|
Wysłane:
18 listopada 2015 12:05:06
Yaroman napisał(a):Na złocie najniższe poziomy od 6 lat, wsparcie w okolicach 1070 "puściło". Ech, nie wychodzi mi ta gra na kontraktach, pewnie trzeba będzie znowu zaakceptować stratę Są tacy, co twierdzą, że niezależnie od decyzji Fedu, złoto i tak już osiągnęło dołek, a to co widzimy na wykresie, to tworzące się podwójne dno. Tak przynajmniej uważa Peter Schiff – finance.yahoo.com/news/heres-w...Ja wiem, że on jest byczo nastawiony już od 2000 za uncję, ale czy aby teraz nie ma choć trochę racji? Podniesienie stóp jest już od dłuższego czasu dyskontowane na złocie, tak samo jak i silny dolar. Niepodniesienie stóp na pewno spowoduje odreagowanie spadków, z kolei podniesienie da asumpt rynkowi do realnej wyceny stanu gospodarki, a taka wycena może umocnić złoto bardziej, niż zerowe stopy procentowe, bo pokaże, ile wzrostu na giełdach brało się z faktycznej produkcji i innowacyjności firm, a ile z taniego dostępu do kredytu i masowego drukowania pieniędzy. Jeśli tak rozumować, to faktycznie, podniesienie stóp nie powinno mocno zdołować złota. W każdym razie biorąc to wszystko pod uwagę i dodając obecnie niepokojącą sytuację geopolityczną na świecie, może się okazać, że Schiff ma tym razem więcej racji niż zwykle. Na razie sygnału kupna na złocie nie ma.
Edytowany: 18 listopada 2015 12:05
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2015 12:44:41
Schiff zafiksowany jest na tej samej prognozie jak kojarzę od 2006 jeśli nie wcześniej. Nasz polski "Roubini" stworzył nawet fundusz oparty o złoto i shorty (na rynki zachodnie -> na nasz trzeba bylo ;) efekt tutaj www.opera.pl/pl/oferta/fundusz... . Inwestor powinien być otwarty na wszelkie możliwości i potrafić zmienić w porę stronę na właściwą. Inaczej może tylko liczyć na szczęście.
|
|
Wysłane:
18 listopada 2015 13:52:46
Którą stronę uważasz teraz za właściwą?:)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.