andy_dufresne napisał(a):
Czyli w wycenie nie ma przychodów z Industriala (pierwszy raz w oficjalnym obiegu pojawia się data 2017 r.), więc niemal cały wynik w praktyce ma zrobić TWOM, głównie oczywiście TWOM:TLO.
Założenia dotyczące gier z launchpada wydają się dość optymistyczne, biorąc pod uwagę budżety, ale na razie właściwie nic nie wiemy o tych projektach.
Wydaje mi się, że ta rekomendacja dość wysoko śrubuje oczekiwania po stronie przychodów i zysków, zwłaszcza na rok bieżący.
I dość szybko może się zweryfikować w związku z bliską premierą TLO.
Też zauważyłem, że nie uwzględniają w zasadzie w ogóle Industriala ... ale to tylko dobrze świadczy o profesjonalnym podejściu do wyceny.
Na tak wczesnym etapie prawie rok przed spółka sama nie ma żadnej pewności czy gra będzie wystarczająco dobra do premiery. Stąd bardzo rozsądne nie uwzględnianie czegoś co nie jest pewne.
Wydaje mi się dość rozsądne założenie takiej wyceny. Czy uda się ją osiągnąć jest to dość prawdopodobne.
TWOM w tym roku zarobił coś ponad 10mln ....ile to poznamy w raporcie więc nie warto otwierać tego tematu. A TWOM w całości wyrobił ponad 20mln zysku w nieco ponad rok.
Wersja na konsole ma szansę zarobić więcej niż 1/3 tego co by dało 7-10mln.
W mojej ocenie TWOM na PC ma jeszcze pewien potencjał ile trudno zakładać lecz na poziomie 3-5mln może zarobić. Wersje mobilne mogą także dołożyć 2-4mln.
Z moich rozważań wynika, że na 12mln z wymienionych jest całkiem spora szansa.
Kolejne 1,5-3mln mogą dać gry z LP. Na razie GR nie uwzględniam. Planszówka może dać z 0,5-1 mln.
Te 14mln to bez problemu powinno dać się wycisnąć z wymienionych nawet bez jakiś super sukcesów.
Jak będzie i tak dowiemy się dopiero w grudniu ale podobny scenariusz na razie wydaje się dość prawdopodobny. Recenzenci wiedzą dużo więcej niż my. Dlatego na razie także nie bierzmy pod uwagę Industriala aby nie było rozczarowania. Warto grę dopracować jak najlepiej bo szkoda byłoby zaprzepaścić potencjał. O planach wydawniczych mam nadzieję, że dowiemy się przy okazji raportu rocznego. Choć termin wydania Industriala raczej nie będzie jeszcze przesądzony.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)