PARTNER SERWISU
nabropzu
382 383 384 385 386
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 21 stycznia 2016 00:10:40 przy kursie: 73,90 zł
andy_dufresne napisał(a):

Czyli w wycenie nie ma przychodów z Industriala (pierwszy raz w oficjalnym obiegu pojawia się data 2017 r.), więc niemal cały wynik w praktyce ma zrobić TWOM, głównie oczywiście TWOM:TLO.
Założenia dotyczące gier z launchpada wydają się dość optymistyczne, biorąc pod uwagę budżety, ale na razie właściwie nic nie wiemy o tych projektach.
Wydaje mi się, że ta rekomendacja dość wysoko śrubuje oczekiwania po stronie przychodów i zysków, zwłaszcza na rok bieżący.
I dość szybko może się zweryfikować w związku z bliską premierą TLO.

Też zauważyłem, że nie uwzględniają w zasadzie w ogóle Industriala ... ale to tylko dobrze świadczy o profesjonalnym podejściu do wyceny.
Na tak wczesnym etapie prawie rok przed spółka sama nie ma żadnej pewności czy gra będzie wystarczająco dobra do premiery. Stąd bardzo rozsądne nie uwzględnianie czegoś co nie jest pewne.
Wydaje mi się dość rozsądne założenie takiej wyceny. Czy uda się ją osiągnąć jest to dość prawdopodobne.
TWOM w tym roku zarobił coś ponad 10mln ....ile to poznamy w raporcie więc nie warto otwierać tego tematu. A TWOM w całości wyrobił ponad 20mln zysku w nieco ponad rok.
Wersja na konsole ma szansę zarobić więcej niż 1/3 tego co by dało 7-10mln.
W mojej ocenie TWOM na PC ma jeszcze pewien potencjał ile trudno zakładać lecz na poziomie 3-5mln może zarobić. Wersje mobilne mogą także dołożyć 2-4mln.
Z moich rozważań wynika, że na 12mln z wymienionych jest całkiem spora szansa.
Kolejne 1,5-3mln mogą dać gry z LP. Na razie GR nie uwzględniam. Planszówka może dać z 0,5-1 mln.
Te 14mln to bez problemu powinno dać się wycisnąć z wymienionych nawet bez jakiś super sukcesów.
Jak będzie i tak dowiemy się dopiero w grudniu ale podobny scenariusz na razie wydaje się dość prawdopodobny. Recenzenci wiedzą dużo więcej niż my. Dlatego na razie także nie bierzmy pod uwagę Industriala aby nie było rozczarowania. Warto grę dopracować jak najlepiej bo szkoda byłoby zaprzepaścić potencjał. O planach wydawniczych mam nadzieję, że dowiemy się przy okazji raportu rocznego. Choć termin wydania Industriala raczej nie będzie jeszcze przesądzony.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 21 stycznia 2016 07:56:21 przy kursie: 73,90 zł
Wycena fair bez Industriala, który w ocenie Grzegorza ma większy potencjał niz TWOM . Czyli co najmniej podwaja wycenę na 198 PLN

Z perspektywy czasu strategia monetyzacji TWOM od listopada 2014 okazała sie mastepiece...😀

Ps postanowiłem nie ujawniać publicznie informacji od analityka Noble jak kalkuluje 40% marzy z wersji konsolowej gdyz jako klient Noble widziałem wycenę 15.01 i wiadomym było iz bedzie upubliczniona soon
Everything you know is wrong.........
Edytowany: 21 stycznia 2016 07:57

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 stycznia 2016 08:33:03 przy kursie: 73,90 zł
Choć nie widziałem rekomendacji to 99 proc się mylisz i industrial jest w niej uwzględniony, tyle że w 2017r.

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 21 stycznia 2016 08:44:26 przy kursie: 73,90 zł
anty_teresa prosze rozwiń myśl. Czyli cena 99zl jest cena zakładająca zysk z Industriala na 2017r? Jezeli tak to jaki potencjał zysku z tej gry zakłada ta wycena?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 stycznia 2016 08:51:22 przy kursie: 73,90 zł
Nie wiem, bo nie widziałem reko. Ale DCF ma najczęściej 10 letni okres prognozy szczegółowej. Skoro Industriala nie ma w 2016, to jest w 2017.

Rekinek
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 08:59:00 przy kursie: 73,90 zł
To prosze w imieniu swoim oraz innych urzytkownikow abyś w wolnej chwili spojrzał i rozjaśnił nam trochę tą sytuacje. Pewnie fachowym okiem zrobisz to lepiej niż choćby ja. Dzieki z góry

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 21 stycznia 2016 08:59:35 przy kursie: 73,90 zł
Z tego urywka rekomendacji, który był cytowany na innym forum to było napisane, że gra jest planowana do wydania pod koniec 2016 roku, ale uważają, że studio nie zawaha się przełożyć premiery na 2017, jeżeli uzna, że można wciąż ulepszyć jakość produktu. I dlatego nie uwzględniają Industriala za produkt tegoroczny.

chris_martin
35
Wysłane: 21 stycznia 2016 09:14:38 przy kursie: 74,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Choć nie widziałem rekomendacji to 99 proc się mylisz i industrial jest w niej uwzględniony, tyle że w 2017r.

To prosze o analizę rekomendacji i wówczas dyskusje

upside wyceny wynika tylko z TWOM TLO i LP

"Uwzględniając przychody ze sprzedaży wydanych w
obecnym roku gier podnieśliśmy cenę docelową z 88,84 zł do 99,1 zł na akcję oraz
podtrzymujemy rekomendację Kupuj"
Edytowany: 21 stycznia 2016 09:26

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 stycznia 2016 09:58:06 przy kursie: 74,00 zł
Dobra, widzę pełny plik rekomednacji:
ir.11bitstudios.com/dokumenty/...

A tutaj wcześniejsza:
ir.11bitstudios.com/dokumenty/...

Tak jak pisałem. We wcześniejszej z maja Industrial miał być wydany w 1q16 i z tego pochodziły całe przychody i zysk. W nowej przychody i zysk 2016 r. to TWOM:TLO i LP, natomiast w 2017 Industrial. Kwoty z pewnością znajdziecie w plikach.

Moim zdaniem ta rekomendacja jest... zrobiona niepoprawnie, a przynajmniej w sposób zupełnie nie jasny. Od przyjętych założeń (marże, takie prawo analityka), ale także po metodologię. W 2018r. i później nie ma amortyzacji, nie ma capexu, nie ma zmiany kapitału obrotowego. Czy amortyzacja jest zero? Nie jest. Czy Capex jest zero? Nie jest i nie będzie. Analityk chyba został przy starej prezentacji rachunku wyników, ale zwracam uwagę, że w związku z tym zerowa zmiana kapitału obrotowego oznacza iż nie ma rozwoju w sensie pisania większej ilości gier o wyższych budżetach, a mimo to przychody i zyski rosną. W 2017 FCFF nie zgadza się z przyjętym NOPAT i Capexem.
Wycena: Niby wagi dla porównawczej i DCF są 50 proc., ale rekomendacja jest na inną kwotę... Dlaczego?

Stopa WACC na poziomie 9,6 proc. na moje oko też jest zbyt niska, no ale kopii kruszyć o to nie będę.
Edytowany: 21 stycznia 2016 10:11

Rekinek
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 10:14:20 przy kursie: 74,00 zł
A wniosek anty_tereso? Czy wycena zbyt optymistyczna wg Ciebie?

Mam pytanie do baksa@ jako osoby która grała w Twom na konsoli. Czy był problem ze sterowaniem? Pytam bo na bankierze pojawiają sie opinie z zagranicy mówiące o problemach ze sterowaniem.
Edytowany: 21 stycznia 2016 10:37

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 stycznia 2016 10:30:45 przy kursie: 74,00 zł
Nie, nie to miałem na myśli. Raczej to, że ta wycena taka miała być. Czy słusznie? Ja patrzę na to inaczej. Dla mnie nie ma jednej wyceny, jest cały zbiór. Z resztą w tej rekomendacji też można sobie taki przedział zrobić jak się zerknie na analizę wrażliwości. Wystarczy przyjąć Wacc mniejszy o 1 proc. i konserwatywną stopę wzrostu równą zero proc. i już jesteśmy w okolicy kursu. Te założenia są arbitralne. Napisałem, że dla mnie WACC w takiej branży jest zbyt niski, bo branża jest ryzykowna, a spółka nie ma dywersyfikacji. Znów założenia do Industriala wydają się ostrożne. Znów nie ma na razie żadnych dowodów, że 11B może stać się dobrym wydawcą, czyli, że wartość ma LP itd. Cena docelowa ma być osiągnięta w ciągu 9 miesięcy. Jeśli trailer Industriala pokażę, że to może być hit, to spokojnie zostanie pobita. Jeśli tylko sukces na miarę TWOM, to może nawet obsunąć się poniżej obecnego kursu.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 21 stycznia 2016 10:49:42 przy kursie: 74,00 zł
Rekinek napisał(a):

Mam pytanie do baksa@ jako osoby która grała w Twom na konsoli. Czy był problem ze sterowaniem? Pytam bo na bankierze pojawiają sie opinie z zagranicy mówiące o problemach ze sterowaniem.

Na bankierze to jeden naganiacz wyszukuje w recenzjach jakiejś uwagi recenzenta a potem robi z tego wielkie halo. Na szczęście podaje źródła, więc można to wszystko zweryfikować.

A jeśli chodzi o sterowanie to ostatnio ciężko znaleźć jakąś grę przy której ktoś by nie narzekał na sterowanie. Gość z Forbesa nie miał jakoś problemów ze sterowaniem w swojej zapowiedzi. To wszystko zależy od danego gracza.

chris_martin
35
Wysłane: 21 stycznia 2016 11:02:27 przy kursie: 74,00 zł
Grałem w TWOM TŁO na PoZnan Game Arena

Żadnych problemów ze sterownikiem

Gra śmiga Az miło

Rekinek
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 11:20:39 przy kursie: 74,00 zł
Po pierwsze bardzo dziękuję anty-teresa, kiedyś miałem trochę inne patrzenie na Twoje oceny dotyczące 11Bit, na dzisiaj widzę że są one dosyć celne, merytoryczne ale co najważniejsze chłodne i pozbawione emocji. Kolegom dziękuję za podzielenie się wrażeniami odnośnie sterowania. Wg mnie jeżeli konsole nie wypalą tak jak PC a jest duże prawdopodobieństwo że tak będzie to kurs nam się trochę osunie. Podobne oczekiwania były jeżeli chodzi o mobilki wszyscy włącznie z zarządem mówili jaki to ogromny rynek i okazało się że sprzedaż do PC to promil.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 21 stycznia 2016 13:28:52 przy kursie: 74,00 zł
Rekinek napisał(a):

Na zestawie na którym ja grałem śmigało wszystko bajkowo ale nie znam konfiguracji sprzętu. Wtedy nie pytałem o to - nie zastanawiałem się wtedy nad tym - zbyt byłem zaabsorbowany samą grą i atmosferą.
Nie wiadomo jaki dostęp mieli grający i czy faktycznie są to relacje rzeczywiście osób grających.
Nie można wykluczyć, że mogą pojawić się konfiguracje na których może coś być nie tak. Choć ilość konfiguracji jest raczej niewielka chyba nie więcej niż kilka. Różnią chyba się tylko dyskami.
Trudno ocenić warunki w jakich grano i legalność wersji. Nie można wykluczyć jakiegoś pirata. Rzeczywiste opinie można brać pod uwagę po premierze. Na razie prezentacja za granicą była chyba oficjalnie możliwość grania tylko w Paryżu. Więc ja bym podchodził z "pewną nieśmiałością" ... rezerwą, bo skąd ta opinia ... ?
Naprawdę ważne będą po premierze od realnych graczy. A także oficjalne recenzje od poważnych portali a wysypu tego na razie nie ma.
Wśród osób grających w mojej obecności wszyscy byli pod wrażeniem .... ale każdy ma prawo do własnych ocen. Jednym coś odpowiada a innym nie. Zawsze znajdzie się gracz który na tą grę nawet nie spojrzy - więc nie będzie mu odpowiadać. Poczekajmy do premiery to tylko kilka dni. Ona wszystko zweryfikuje.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 21 stycznia 2016 13:32

Rekinek
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 14:17:00 przy kursie: 74,00 zł
A TWOM jak na złość co niektórym już na stronie 6 steamhello1

fabiol
0
Wpisów: 6
Wysłane: 21 stycznia 2016 14:49:10 przy kursie: 74,00 zł
Pozytywne przyjęcie !!!

www.ppe.pl/news/41301/this-war...

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 21 stycznia 2016 15:49:24 przy kursie: 74,00 zł
Nie wiem dlaczego niektórzy piszą, że wycena NS nie uwzględnia Indusriala, skoro w sposób oczywisty, nawet dla kompletnego laika, uwzględnia. Jest to tym dziwniejsze, że takie głosy dochodzą od największych forumowych ekspertów. Prognozowane blisko 30 mln zł przychodów i 16 mln zł zysku netto w 2017 r. to niby z czego?

anty_teresa napisał(a):

Wycena: Niby wagi dla porównawczej i DCF są 50 proc., ale rekomendacja jest na inną kwotę... Dlaczego?

Właśnie tę samą zagwozdkę miałem wczoraj. Dlaczego nie przyjęli wartości wyceny na poziomie 92,5 zł, która wynika z przyjętych wag 50%? Jak tak bardzo chcieli mieć wycenę na założonym poziomie 99 zł to wystarczyło zmienić jakiś parametr, a tak teraz nie wiadomo czy to pomyłka czy coś innego.

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 21 stycznia 2016 16:28:39 przy kursie: 74,00 zł
Z forum spółki:

Dzień dobry
Dopiero tworzymy scenariusz i harmonogram kampanii promocyjno-marketingowej, która towarzyszyła będzie premierze "Industriala". Tak jak już wielokrotnie informowaliśmy, naszą intencją jest, żeby kampania ruszyła na ok. pół roku (oczywiście plus/minus) przed premierą gry i zaczęła się od "mocnego" uderzenia. Ustalenie optymalnego terminu rozpoczęcia działań PR-owych, podobnie jak i najlepszej daty premiery gry to złożone zadanie, w którym musimy również uwzględniać czynniki zewnętrzne, np. premiery innych, konkurencyjnych tytułów czy fakt, że koniec roku to okres zarezerwowany dla debiutów gier AAA. Dlatego, nie ujawniając daty premiery "Industriala", nie możemy równocześnie podawać dokładnej daty rozpoczęcia kampanii promocyjno-marketingowej. Oczywiście, chcielibyśmy móc jak najszybciej pochwalić się szczegółami projektu, nad którym pracujemy już od kilku kwartałów, i który ma być kamieniem milowym w rozwoju 11 bit studios ale mając na uwadze inne, wymienione przeze mnie wcześniej czynniki, nie możemy tego zrobić. Prosimy jeszcze o trochę cierpliwości.
Pozdrawiamy.

To ja się pytam dlaczego jeszcze kilka dni temu admin i kilka tygodni temu prezes spółki zapewniali, że premiera Industriala planowana jest pod koniec 2016 r.?? Nagle teraz przyszło olśnienie, że koniec roku to termin na premiery AAA? Po drugi w premierze TWOM jakoś to nie przeszkodziło. Mętnie się tłumaczą.

PS. Dodajmy, że cytowana jest odpowiedź na pytanie, iż w raporcie NS czytamy: "Oficjalne ogłoszenie gry odbędzie się na przełomie 2/3Q2016r.", co uszło mojej uwadze i chyba wszystkich na tym forum. Jeżeli analityk NS nie wziął z księżyca tej informacji, ale od spółki, to wygląda, że obsuwa będzie nie tylko w dacie premiery Industriala, ale także w rozpoczęciu kampanii promocyjnej. Na dzień dzisiejszy obstawiam E3 w czerwcu i premierę Industriala w I kwartale 2017 r.

Rekinek
0
Wysłane: 21 stycznia 2016 16:55:47 przy kursie: 74,00 zł
No i super, niech gra wyjdzie wtedy kiedy będzie w 100% gotowa. A czy wyjdzie w grudniu czy lutym to już lata i powiewa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

382 383 384 385 386

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,205 sek.

cxilqojj
yddwicaj
swqrlbxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pdwgcufa
yivdfxcu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat