PARTNER SERWISU
rlnywbvd
410 411 412 413 414
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 18 maja 2016 13:07:30 przy kursie: 71,38 zł
andy_dufresne napisał(a):
A gdzie widzisz te przewagi informacyjne na przykładzie Noble? Bo mi się wydaje, że np. akurat chyba trochę przeszacowali konsole. I dochodzę do wniosku, że jeżeli chodzi o najważniejsze - potencjał Industriala - to wszyscy możemy tylko zgadywać z podobnymi szansami trafienia.

Z potencjałem się zgodzę, że na razie się nie da oszacować. Są jednak tacy co już teraz uważają, że zarobi co najmniej 100mln (tylko czy to zysk czy przychód ?)
inni natomiast uważają, że będzie kamieniem u szyi dla spółki - "ostatni gasi światło"
Wśród tych absurdalnych stwierdzeń powiem, że nie można wykluczyć dużego sukcesu ale 100mln zysku na dziś wydaje się przesadą a kolei klęska jest jeszcze mniej prawdopodobna.
Może część ekspertów spróbuje się "pochylić" nad możliwymi wariantami tematyki gry.
Jak "wiemy nieoficjalnie" ma to być także ciężka dołująca tematyka.
Może to będzie coś w rodzaju wyzwalania kraju w 1944/45 a właściwie przejścia z "zachodu" na "wschód" a może tematyka przetrwania w warunkach partyzanckiego oddziału. A może nieco inaczej - tworzenie plemienia lub zdobywanie władzy w plemieniu i dbałość o egzystencję o obronę plemienia i terytorium. Mogło by być całkiem zajmujące.
Jakieś pomysły.... ? Np. kupowanie kandydatek na żony za futra czy inne dobra (bursztyn, samorodki złota czy muszelki). Przy dobrych pomysłach mogłoby być i dość ciężkie i wciągające.
Macie inne ciekawe pomysły. Ciekawe kto lepiej trafi z typowaniem ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

jurror
0
Wpisów: 650
Wysłane: 18 maja 2016 14:29:29 przy kursie: 71,38 zł
lelo-pakero napisał(a):
jurror napisał(a):
TO jest wręcz absurdalne, a skoro tak jest i skoro tyle akcji się przewaliło bez konkretnego efektu zwyżkowego, na którym teoretycznie każdemu inwestorowi powinno zależeć( czyli na zwiększaniu wartości swoich akcji), to znaczy jedno , że jest to wynik strategi inwestycyjnej dużych graczy, i czas nie ma znaczenia znaczenie ma efekt. Jaki?? no chyba nie taki żeby np. 2 lata się mielić i zaliczyć wtopę[...]

Konsolidacja przez ostatnie półtora roku to zmowa grubasów, a wzrosty są pewne, tylko nie wiadomo kiedy thumbright. Macie wybory na przewodniczącego kółka fanatyków 11bit, że takie absurdalne teorie tworzysz?

A może znawcy rynku?

Powiedz kolego ile kasy wystarczyło, żeby ruszyć kurs 11 bit dynamicznie z 10 PLN na 70 w dwa tygodnie??wyręcze cię ok 55 MLN. Powiedz mi ile kasy przewinęło się, w płaskiej konsolidacji( bez głębokiej korekty po takim wzroście) -+ 15% gdy spółka była jeszcze nadal na NC ? wyręczę cie ok 150 MLN tyle co cała wartość spółki. To oznacza ze 3 razy więcej kasy rynek " zużył " na to żeby utrzymać pewne ramy konsolidacji( marnie na tym zarabiając sumarycznie), niż na bardzo dynamiczne wzrosty, a na rynku chodzi też o efektywne wykorzystywanie inwestowanej kasy- jeśli to dla ciebie jest norma, to jednak nie masz doświadczenia.A co najważniejsze pokaż mi jakąś inną spółkę z NC na której podobny scenariusz był, jeśli chodzi o obroty konsolidacyjne a jest ich KILKASET i historie ich możesz łatwo prześledzić. Także to nie są mity, takie są fakty.

lelo-pakero napisał(a):
jurror napisał(a):
Już pomijam fakt jeśli sprzedaż industriala będzie miała znacznie większy potencjał niż TWoM i jeśli sprzedadzą 1.5 mln sztuk na 3 platformy( a nie 1 mln tylko na PC jak TWoM), to wtedy w kasie spółki może być nawet ok 100 mln pln.( w zależności od kursu $ i €).A to już będzie 2018 rok i wyczekiwanie na kolejnego ich flagowca, który ma się pojawić na przełomie 2018/2019.

100 mln zł w kasie to ok. 1/4 tego co ma CD Projekt. Czyli jedziemy na 600 mln zł kapitalizacji?

powiem tak CIG po S1 miał ok 20 mln i miał kapitalizacje 450 MLn PLN w szczycie teraz ma 330 mln PLN przy 8 mln w kasie ponad 20 w zadłużeniu czekając na wybawienie s3.

CDR w 2011 roku miał 900 mln kapitalizacji bo były prognozy ,że w 3 lata z w2 wygenerują 150 mln PLN.

Ale , na 600 mln pln tez bym się nie obraził np w 2018 roku, bo to by oznaczało ok 260 PLN za akcje, czyli jakieś 250% wzrostu z obecnego pułapu cenowego.Tym bardziej , że potencjał nadal by nie gasł , bo z taka kasą na pewno by musieli jakąś strategie nową przedstawić( nawet jeśli chodzi o jej wykorzystanie) a za rogiem powinien być już kolejny ich flagowiec przygotowywany do debiutu na lata 2018/2019.

Edytowany: 18 maja 2016 14:34

jurror
0
Wysłane: 18 maja 2016 14:55:06 przy kursie: 71,38 zł
Dodam tylko ( bo już mi się skończyła możliwość edycji), że do dzisiejszego dnia na konsolidacji przewalono ok 240 mln pln przy kapitalizacji spółki 150 mln. Tyle kapuchy zaangażowano aby trzymać ryzy kursowe i aby nie zarabiać efektywnie, ponieważ żeby na tych ruchach ktoś mógł zarabiać , ktoś inny musiał tracić . Natomiast nie wierzę w to ,że drobni akcjonariusze ( czyli tzw leszcze) akurat na tak małej spółce, w tak długiej konsolidacji, obracali tak dużą kasą, aby jedni( cwaniaki) ubierali drugich( dawców) na tych ruchach konsolidacyjnych. I to też nie jest mit, tylko fakt.

Reasumujac : Żeby wykonać potężny wzrost kursu i wartości spółki z 20 mln na 150 mln PLn czyli o 130 mln PLN potrzebowano w 2014 roku 50 mln pln. Żeby od 1.5 roku robić ruchy 120-170 mln czyli o 50 mln PLN zaangażowano już 240 mln pln, a co ważne ta kasę widać przeważnie na podaży, a nie o to chodzi przecież na rynku żeby straszyć ale żeby zarabiać , szczgólnie gdy ma się takie świetne ku temu okazje jakie niejednokrotnie 11 bit dawał swoimi wynikami wyprzedażami itp itd. Już nie wspomnę o poziomach rentowności , poziomu zwrotu zainwestowanej kasy w produkcje, braku zadłużenia. stabilne wyniki z możliwością skokowego ich zwiększania co kolejny debiut, przecież to wszytko ma znaczenie do oceny spółki. thumbright

Tu na odległość coś śmierdzi, tak jak śmierdziało , to zachowanie kursu przed TWoM w 2014 roku. Whistle
Edytowany: 18 maja 2016 15:08

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 18 maja 2016 15:25:18 przy kursie: 71,38 zł
Czyli co - akumulacja? czy dystrybucja?
Jestem na Twitterze

jurror
0
Wysłane: 18 maja 2016 15:34:22 przy kursie: 71,38 zł
Jeśli bierzemy pod uwagę dystrybucję to komu? Drobnicy bez załamania kursu? Ile tego już wywalili 3.3 mln akcji na konsolidacji, bez załamania kursu skoro tak parzą w łapy kwity?? I najważniejsze pytanie dlaczego?? Bo spółka wygenerowała z TWoM jedynie ponad 40 mln pln i nie mając długu ma 25 mln w kasie + 4 w należnościach? Poważny powód sypania prawie 3 - krotnością FF przy kapitalizacji 150 mln PLN. blah5
Edytowany: 18 maja 2016 15:35

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 maja 2016 15:40:32 przy kursie: 71,38 zł
No to ja nadal nie rozumiem - akumulacja czy dystrybucja? Oświeć, Panie

jurror
0
Wysłane: 18 maja 2016 15:59:30 przy kursie: 71,38 zł
Nie udawaj że latarki nie masz.blackeye

Pytanie : jak można zdobyć akcje, gdzie ludność giełdowa rzuciła się na przy pełnej pompie w 2014 roku i gdy spółka pokazuje fajne wyniki, a nie robi emisji kierowanych ??Think

baks
152
Wysłane: 18 maja 2016 17:45:17 przy kursie: 71,38 zł
Daj spokój z wypowiedzi znów ktoś wysnuje teorie spiskowe.
Giełda jest miejscem na którym się handluje akcjami - niekoniecznie zarabia.
Nieraz można zarobić ale wiele a czasem prawie wszystko stracić. Ważne aby wiedzieć kiedy wyjść. Jak nie wyjdziesz na czas to możesz zostać z "makulaturą".
Trudno wymagać od ludzi aby kupując akcje w trendzie (bo inni kupują lub są modne) zostawali z nimi na zawsze. Jak ktoś nie chce trzymać akcji to sprzedaje temu co chce je mieć lub widzi w nich potencjał...Angel wave
Teoria Giełdy jest stosunkowo prosta sztuką jest natomiast skuteczne realizowanie tej teorii. Nie wiem czy jest ktoś (dużo i często inwestujący) kto nigdy nie stracił.
Stąd trudno wymagać od ludzi aby przy tak małym dostępie do informacji wykupywali akcje na pniu.
Dlatego większych ruchów można się spodziewać dopiero gdy pokażą się konkrety.
Mnie tak bardzo nie dziwi sytuacja po premierze TWOM. Była to pierwsza spółka z IT na naszym rynku, która tak szybko zwiększała sprzedaż i było to widoczne on-line.

jurror
0
Wysłane: 18 maja 2016 20:04:21 przy kursie: 71,38 zł
Jedna z teorii giełd mówi: Kapitał przepływa od aktywnych do cierpliwych. To mi jak ulał pasuje do obecnej sytuacji 11 bit, ale o tym czy tak jest faktycznie przekonamy się za jakiś czas być może nawet dopiero w 2 połowie 2017 roku.wave

P.S Do tej pory to się sprawdzało ci co mieli w IPO lub debiucie kosza potężne zyski na wycenie swoich aktywów.Wynika to z prostego faktu , niezaprzeczalnego rozwoju spółki.Czy ten rozwój zakończy się na 40 mln $ kapitalizacji osiągając obecne maxy których już nie pokonają w przyszłości?? Czas pokaże.
Edytowany: 18 maja 2016 20:07

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 18 maja 2016 21:51:30 przy kursie: 71,38 zł
jurror napisał(a):
Nie udawaj że latarki nie masz

Nie mam. Potrafisz udzielić prostej odpowiedzi na proste pytanie? Mamy do czynienia z akumulacją czy z dystrybucją?

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 18 maja 2016 23:17:31 przy kursie: 71,38 zł
krewa@ co jest z Tobą? Za kogo Ty się uważasz? Czy myślisz że jestes nieomylny i madrzejszy od większości użytkowników tego forum. Twoje wpisy mają charakter belfra, chcesz stawiać ludzi do kąta i tam ich egzaminować? A co Ty masz takiego mądrego do powiedzenia? Bo od ponad roku pojawiasz sie na wątku tylko po to zeby pokazać swoją wyższość przy okazji nie pisząc nic mądrego. Gdybys nie był moderatorem to większość twoich zaczepek było by w koszu.

Kod:
mod: Upominam w kwestii zgodności wpisów z regulaminem - wątki spółek nie są miejscem na omawianie innych użytkowników. post do skasowania, jak i wcześniejsze, gdzie wielokrotnie czynisz niemerytoryczne zaczepki językiem przekraczającym dopuszczalną mowę potoczną
Edytowany: 18 maja 2016 23:29

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 18 maja 2016 23:50:46 przy kursie: 71,38 zł
Od ponad roku wyznawcy próbują zaczarować kurs i niestety się to nie udaję.
Każdy kto stanie na drodze niczym czarownica, jest palony na stosie.
Fakty są takie, że obecna C/Z to +-13, a wyniki w przyszłości wcale nie muszą się zazębiać na tym poziomie.

baks
152
Wysłane: 19 maja 2016 01:41:45 przy kursie: 71,38 zł
CHyba nic odkrywczego nie powiedziałeś - ten wpis tak samo można odnieść do każdej dowolnej spółki.... wide banki, KGHM, CDred
Jaką mogłeś kilka lat temu przy kursie powyżej 190zł powiedzieć o KGHM, że będzie niedługo po 60zł.
A jaką masz pewność, że taki CDRed powtórzy lub zwiększy sukces przy Cyber .... nie masz gwarancji.
Na Giełdzie nie ma nic pewnego i nikt kto sądzi inaczej na dłuższą metę nie osiągnie sukcesów inwestycyjnych.
No chyba, że będzie miał wyjątkowego farta. Jednak każda seria się kiedyś kończy - nawet limit szczęścia.Angel

Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 19 maja 2016 09:11:08 przy kursie: 72,58 zł
mackopl napisał(a):
Od ponad roku wyznawcy próbują zaczarować kurs i niestety się to nie udaję.
Każdy kto stanie na drodze niczym czarownica, jest palony na stosie.
Fakty są takie, że obecna C/Z to +-13, a wyniki w przyszłości wcale nie muszą się zazębiać na tym poziomie.

Ja przeglądając ten wątek i inne fora jestem zgoła odmiennego zdania. Przeważa raczej "studzenie głów" ze strony flight crew z wiadomych przyczyn, a nadmierni optymiści są szybko prostowani. Tak więc to czarowanie odbywa się w dwie strony. Już nawet @baks nie jest tutaj optymistąblackeye Potencjał jest po prostu zbyt oczywisty i może w tym jest największy problem. No bo która spółka z gamedevu ma obecnie tak dobry stosunek ryzyka do wyceny? Jest jeszcze CDP, ale tam kapitalizacja już wysoko, a każda inna spółka ma nóż na gardle w przypadku klapy kolejnego projektu.
Tak więc musimy tu siedzieć i czarować, bo nie ma dokąd pójść king

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 19 maja 2016 09:44:03 przy kursie: 72,58 zł
Z ciekawostek.

Na skandynawski Nasdaq właśnie wchodzi Paradox Interactive, spółka na której swoją strategię rozwoju w sporej części wzoruje 11 bit.

www.paradoxinteractive.com/en/...

Przy cenie z oferty, spółka osiągnie kapitalizację w okolicach 1,6 mld złotych. Nie jest to kapitalizacja CDR, ale widać że jest o co walczyć, i przy obecnej strategii potencjał wzrostu 11 bit może być jeszcze niemały.

Mam nadzieję, że powyższe IPO podziała również na wyobraźnię zarządu ;)

PS. Na szybko sobie policzyłem, że przy kapitalizacji rzędu 1,6 mld złotych, sam pakiet akcji Watchdoga byłby wart ponad 100 milionów złotych king
Edytowany: 19 maja 2016 09:45

baks
152
Wysłane: 19 maja 2016 09:47:21 przy kursie: 72,58 zł
Ja zawsze byłem realistą. Spółka ma dobre perspektywy zdania nie zmieniłem ale nie ma podstaw do przeginania w zakresie oczekiwanego sukcesu.
Na razie nie ma żadnych podstaw aby zakładać jakikolwiek poziom sprzedaży bo nie znamy absolutnie produktu.
A tak w żartach (to nie lubię gdy ktoś jest większym optymistą ode mnie ....) Angel wave
.... stąd moje chłodzenie oczekiwań innych kto to słyszał aby przebijać mnie w prognozach ...wave

baks
152
Wysłane: 19 maja 2016 09:49:41 przy kursie: 72,58 zł
rockq napisał(a):
Z ciekawostek.

Na skandynawski Nasdaq właśnie wchodzi Paradox Interactive, spółka na której swoją strategię rozwoju w sporej części wzoruje 11 bit.

www.paradoxinteractive.com/en/...

Przy cenie z oferty, spółka osiągnie kapitalizację w okolicach 1,6 mld złotych. Nie jest to kapitalizacja CDR, ale widać że jest o co walczyć, i przy obecnej strategii potencjał wzrostu 11 bit może być jeszcze niemały.

Mam nadzieję, że powyższe IPO podziała również na wyobraźnię zarządu ;)

PS. Na szybko sobie policzyłem, że przy kapitalizacji rzędu 1,6 mld złotych, sam pakiet akcji Watchdoga byłby wart ponad 100 milionów złotych king

A jak ma się to do tej spółki jak to się przekłada lub jak może się przełożyć .....możesz jaśniej bo z wypowiedzi można snuć wiele różnych wątków.
Odnoszę wrażenie, że o pakiety innych nie musimy się martwić. Z mojego rozeznania wynika, że jest zaangażowany w kilka innych projektów biznesowych więc na razie nie musi ruszać pakietu. A skoro nie rusza to może także (ale nie musi) o czymś świadczyć. Pieniądze lubią spokój a dobre inwestycje muszą swoje odleżeć tak samo tutaj. Jest część graczy (akcjonariuszy) którzy są cierpliwi a to jeden z warunków skutecznego inwestowania. Jak ktoś ma pieniądze to stać go na cierpliwość - a to często popłaca.

A tak w ogóle to Dzięki za info.....Angel
Edytowany: 19 maja 2016 09:59

jurror
0
Wysłane: 19 maja 2016 10:23:44 przy kursie: 72,58 zł
krewa napisał(a):
jurror napisał(a):
Nie udawaj że latarki nie masz

Nie mam. Potrafisz udzielić prostej odpowiedzi na proste pytanie? Mamy do czynienia z akumulacją czy z dystrybucją?

Jeśli chcesz mnie wciągnąć w dyskusje na temat oscylatora, to od razu ci mówię, iż dla mnie on nie ma większego znaczenia. Z tego prostego powodu, że często pokazuje rzeczy oczywiste( kierunek + wolumen), a nie wyprzedzające, a poza tym nie rzadko potrafi wprowadzić w błąd.

Jeśli natomiast chcesz wprost się dowiedzieć , co o tym sądzę nie używając AT, tylko obserwując rynek i handel na nim, to już jaśniej nie mogłem tego przedstawić niż to co przedstawiłem w znanej maksymie giełdowej: Kapitał przepływa od aktywnych do cierpliwych. TO chyba jasne że w tym wypadku chodzi o akumulacje papierów przez tych cierpliwych(moim skromnym zdaniem oczywiście), którzy mają czas i środki aby było ich stać na cierpliwość ,a nie tylko aktywność pro zarobkową w szybkich terminach( co jest nagminne u drobnych graczy rynkowych, nie koniecznie z korzyścią dla finalnego efektu czyli powiększania wartości swoich aktywów).

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 19 maja 2016 10:58:37 przy kursie: 72,58 zł
Nie zgodzę się z Tobą co do bezużyteczności wskaźników. Niektóre z nich mają charakter wyprzedzający i potrafią zasygnalizować zmianę trendy na wykresie cenowym z przyzwoitym wyprzedzeniem. Chociażby dywergencja - jest to nic innego jak sygnał wyprzedzający zachowanie instrumentu. Przełamanie linii trendu na OBV, które z reguły ma miejsce znacznie wcześniej niż na wykresie cenowym, jest niczym innym jak sygnałem wyprzedzającym.

A jeżeli na dodatek posługujemy się wskaźnikami opartymi na różnicy wykładniczych, przywiązujących większą wagę do ostatnich wartości, to szanse na wyłapanie zmian trendu rosną. Należy "jedynie" właściwie to zinterpretować.

Dla mnie z analizy tych wskaźników na wykresie 11B nie płyną żadne czytelne sygnały. Ot, zwykły marazm trendu bocznego, powodujący czasami bezsensowne ruchy zmęczonych beztrendziem graczy.

baks
152
Wysłane: 19 maja 2016 11:19:35 przy kursie: 72,58 zł
Tylko pokażcie ilu inwestorów mających 1mln lub mniej korzysta z tych wskaźników. Sądzę, że żaden - bo tak na prawdę ich wskazania nie są jednoznaczne a dość często sygnały nie przekładają się na nic.
Jak piszesz całą sztuką jest interpretacja jak wskaźniki wysyłają fałszywy sygnał zawsza można skwitować, że został źle zinterpretowany.
To trudna sztuka i bardzo zawodna.
Inwestorzy mający kilka razy więcej kapitału 5-10 mln może i mają doradców (sami nie sądzę) ale takich poza insiderami nie ma na spółce. Dyskusja wydaje się więc bezprzedmiotowa. Forum służy niby tym niewyedukowanym - a wyjeżdżacie tutaj z teoriami których skuteczność trudno udowodnić.
Przykład dlaczego biura maklerskie , TFI , OFE i inne Towarzystwa Inwestycyjne mają tak dużo błędnych decyzji inwestycyjnych ? Chyba nie ma wątpliwości, że oni umieją stosować te narzędzia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

410 411 412 413 414

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,402 sek.

tyrtzlrw
jtfduisk
dgisfide
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxswhxee
cjoirsox
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat