Witam nowego kolegę w kronikach :)
Cytat:
Dwunastotygodniowe cele:
1. Zainwestować w akcje 25 tys zł
2. Napisać 50 artykułów
3. Pozyskać klientów z regionu i otworzyć własne usługi
O ile sam cel jest ok - to wiązanie go z czasem już w przypadku inwestowania jest średnie. Powód ? Lepsze jest założenie - stworzyć fundusz na akcje w wysokości 25k PLN w 12 tygodni. Zainwestujesz całość wtedy gdy będzie na to odpowiedni czas - na giełdzie okazje pojawiają się i znikają i trudno np. założyć: do 30tego dnia miesiąca zainwestuję tyle i tyle - bo np. możesz nie mieć sygnałów kupna. Albo odwrotnie możesz mieć ich więcej niż pieniędzy w danym momencie.
Cytat:- odkładać połowę pensji w akcje
Taka moja porada - dobrze jest część pieniędzy odkładać w coś z gwarantowanym zyskiem (lokata, obligi itd.). Powód ? Po roku np. możesz się mocno zdenerwować ujemnym wynikiem oszczędzania w akcje i podejmować niepotrzebne ruchy pod wpływem wyniku. Część "pewna" daje większy spokój bo lepiej się patrzy na zyski (jakoś uspokajają ;)).
Cytat:
2. Napisać 50 artykułów
Z skromnego doświadczenia dziennikarskiego napiszę że u mnie lepiej sprawdzały się deadline - tzn napisac na taki i taki temat do takiej daty, niż ilościowe zadania. Ja np. jak widzę - napisz 10 artykułów to od razu tracę wenę na pierwszy...
Cytat:
Celem, jaki sobie założyłem jest wybranie najbardziej zdrowych fundamentalnie spółek, stosując następujące kryteria (wszystkie wyliczenia można uzyskać w niemal każdym skanerze analizy fundamentalnej):
Założenia słuszne - zwróć jednak uwagę na poślizg czasowy danych. Zawsze warto wiedzieć na czym się opierasz - bo sytuacje w firmach potrafią być bardzo dynamiczne a w przypadku danych kwartalnych możesz mieć nawet prawie półroczne opóźnienie (w zależności od terminów publikacji).
Cytat:
Firma musi znajdować się w indeksie mWig40 (warunek konieczny), musi wypracować zysk netto, uzyskać dodatnie przepływy finansowe, posiadać pozytywną jakość przepływów w stosunku do zysku, zwiększyć rentowność, zmniejszyć zadłużenie, nie może wyemitować akcji za ostatni rok oraz uzyskać wzrost wartości marży (warunek spełniający w 90%) oraz mieć niskie Cena/Zysk (warunek konieczny).
Dlaczego musi być akurat w mwig40 ? A dlaczego nie swig80 ? O ile bardzo popieram inwestowanie w mocne indeksy - to jednak też nie warto się ograniczać tylko do jednego IMO.
Dodatnie przepływy ogółem moga być "zrobione" tylko samymi na dz. finansowej (czyli np. nowymi kredytami i obligami bo emisje akcji odrzucasz) - to trochę szeroki filtr, zwracałbym mocno uwagę na przepływy operacyjne.
Niskie C/Z w przypadku firm zwiększających rentowność, zyski i zmniejszających zadłużenie może być trudne do spełnienia bo to z reguły firmy typu growth a nie value. Osobna sprawa co znaczy niskie ? 10 ? 5 ?
Cytat:Każda spółka zakupiona o takiej samej wartości procentowej portfela (np. 5 akcji po 20%), rewizja portfela co kwartał, 19go sprzedaż na fixingu, zakup 20go na otwarciu sesji (zlecenia składamy przed otwarciem).
Nie zamierzasz stosować SL ? Nawet jeśli nie wpisane w arkusz, to nie zakładasz "progu bólu" tj. przy jakiej stracie spółka wylatuje ? Jesli nie to możesz miec problemy z dodatnim Risk/Reward ratio (a to przynajmniej w przybliżeniu dla swojej strategii znać).
To tyle moich uwag, trzymam kciuki, pisz i działaj :)