PARTNER SERWISU
ccyakjwd
1 2

Programowanie genetyczne

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 10 kwietnia 2017 18:29:47
Wrzucę jeszcze linka do dość ciekawej rozmowy, kręcącej się wokół jednego tematu okiemmaklera.com/sztuczna-inte...

Nie jestem do końca przekonany, aczkolwiek mam b. małe doświadczenie w intradayowych strategiach. Jednak obawiałbym się przeoptymalizowania.

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 10 kwietnia 2017 21:37:01
Dzieki za linka -- fajnie, ze ktos sie tym u nas zajal.

Facet podaje troche malo informacji, nie wiadomo jakie metody Machine Learning konkretnie stosuje. Szczegolnie ciekawe wydaje sie to co pisze o optymalizacji, a konkretnie jak czesto to robi. Mega czesto...

Zgadzam sie co do tego, ze nie ma sensu szukac parametrow globalnych, a reoptymalizacja jest nieunikniona.

W kwestii przeoptymalizowania, to co mozemy zrobic, to dazyc do maksymalnego upraszczania strategii (np. nie wiecej niz 3-4 parametry). Unikam tez egzotycznych/magicznych oscylatorow i wskaznikow -- preferuje proste rzeczy, typu operacje na cenach, tak, ze bylbym w stanie w glowie niemal policzyc sygnaly.

I to co juz wspominalem, w gruncie rzeczy rzecz najwazniejsza wedlug mnie: dywersyfikacja portfela, gdzie mamy strategie o niskich wspolczynnikach korelacji (max +0.1, 0.2). Rozpraszamy ryzyko, wygladzamy linie kapitalu. I w gruncie rzeczy wspolczynnik korelacji to rzecz wzglednie stacjonarna na rynkach finansowych (odchylenia wracaja do sredniej). Strategie zachowuja srednii wspolczynnik korelacji na zblizonym pulapie latami.

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 10 kwietnia 2017 22:02:15
leniuch napisał(a):
Wrzucę jeszcze linka do dość ciekawej rozmowy, kręcącej się wokół jednego tematu okiemmaklera.com/sztuczna-inte...

Nie jestem do końca przekonany, aczkolwiek mam b. małe doświadczenie w intradayowych strategiach. Jednak obawiałbym się przeoptymalizowania.

Niech gość pokaże wyniki, najlepiej na żywo przez jakiś okres czasu, tak żaby można było śledzić transakcje na żywo - wtedy uwierzę.

Tutaj można znaleźć wiele takich systemów www.myfxbook.com/most-popular-... ale większość to ściema i sprytnie wgrane na myfxbook przeoptymalizowane backtesty, albo martyngały lub inne sztuczki.
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 11 kwietnia 2017 17:32:09
Ja na przykład nie jestem pewien, czy w każdym przypadku nie należy szukać parametrów uśrednionych. Być może właśnie w takim przypadku, gdy system gra na bardzo krótkich interwałach – owszem, coś można kombinować. Hossa/bessa potrafi trwać kilka miesięcy/lat, w tym czasie setki transakcji – wtedy można pomyśleć, czy w czasie ogólnej hossy nie warto dostosować parametrów. Ale np. w moim przypadku – świeczek tygodniowych – nie widzę sensu. Nawet wczoraj próbowałem zrobić prostą przymiarkę typu "w czasie hossy łapiemy wybicia z krótszego okresu, w czasie konsolidacji czekamy na wybicie z dłuższego okresu" – nic z tego nie wyszło. Nie widzę też sensu wykonywania walking testów out of sample (brzmi jak herezja, ale będę się upierał – oczywiście tylko w moim przypadku, w innej strategii może mieć to sens).

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 11 kwietnia 2017 22:05:55
Cytat:
Ja na przykład nie jestem pewien, czy w każdym przypadku nie należy szukać parametrów uśrednionych.

Z tego co ja wyczytałem to wręcz przeciwnie - system trzeba stale optymalizować, żeby odkrywać co w danym momencie działa i stale dostosowywać system do rytmu rynku, który ciągle się zmienia. Zdaje się, że tak właśnie twierdzi koleś z tego trustuko.com (cyt "...Moim celem zatem nie jest odszukanie jednej „magicznej” konfiguracji, ale na bieżąco, każdego dnia, wyliczanie najbardziej optymalnych wartości. ....).Dlatego nie da się stworzyć uniwersalnego systemu, ze stałymi parametrami, który by stale działał.
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

Edytowany: 11 kwietnia 2017 22:07

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,240 sek.

myfxuaca
nflxrkyl
nbtejzio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tyzeuwrs
ddrtibst
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat