Hej wszystkim! :)
O giełdzie czytałem w wieku 16-17 lat, bawiłem się w analize fundamentalną jednak nigdy nie zainwestowałem - nie było funduszy na takie przyjemności. Niedługo kończę 22 lata i po odłożeniu zabezpieczenia na różne nieprzewidziane okoliczności uznałem, że trzeba jakoś pozostałe nadwyżki zainwestować
Jestem aktualnie na bardzo wczesnym etapie nauki tego rzemiosła - czytam książki o giełdzie, poznaje nowe oscylatory/formacje i "analizuje" wykresy różnych spółek.
Ze względu na niski kapitał początkowy (2000 zł) chcę mieć w portfelu maksymalnie 3-4 spółki.
Cele krótkoterminowe:
1. Dowiedzieć się jak najwięcej o skutecznym stawianiu SL'ów.
2. Poszerzanie wiedzy nt. analizy technicznej - czytanie książek, analizowanie wykresów historycznych.
3. Nie wtopienie wszystkiego już na starcie
Cele długoterminowe:
1. Znalezienie swojej chociaż podstawowej strategii, której będę się trzymał i ewentualnie poprawiał.
2. Przetrwanie do końca 2017 roku i wyciągnięcie jak najwięcej wniosków z moich decyzji.
Aktualnie w portfelu mam 3 spółki:
CiGames:
Na początku kupiłem po 2,86 - sprzedałem po 3,08 i powinienem na tym skończyć, ale z niewiadomych przyczyn kupiłem te akcje znów po 2,96. Za 6 dni premiera 3ciej części Snipera, co wydawało mi się, że będzie działać pozytywnie na kurs - trailery się ciepło przyjęły, pierwsze opinie ekspertów, którzy już grali w studiu również były pozytywne. Jednak kurs z dnia na dzień spada, aktualnie zostawiam spółkę w portfelu i podejmę decyzje po pierwszych recenzjach Snipera.
Tauron week:
Zakupiłem akcje po 3,26 z dosyć ciasnym SLem na 3,03 - trend jest wzrostowy także aktualne spadki są wg. mnie jedynie korektą (ale mogę się mylić)

kliknij, aby powiększyćUnimot week:
Tutaj akcje kupione po 45,89 po przeczytaniu książki. W teorii moment idealny z tego co wyczytałem - MACD wzrostowy poniżej linii centralnej, zwiększony wolumen w ostatnim czasie oraz SSto poniżej linii wyprzedania. SL ustawiony pod linią wsparcia (dobrze ją wyznaczyłem w ogóle?)

kliknij, aby powiększyćBardzo proszę o komentarze - bardzo mi zależy aby wyłapywać błędy i jak najwięcej się nauczyć ;)