PARTNER SERWISU
xskvcghu
14 15 16 17 18

Ewolucja gracza giełdowego

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 5 kwietnia 2017 11:49:46
Cytat:
Oczywiście to teoria, bo jaka tam podaż byłaby zawsze, choćby przez grę rżnych osób na różnych interwałach...ale tak bardzo teoretycznie, to co by się stało?

W uproszczeniu to co w 1987 na SP500. Komputery były zaprogramowane bardzo podobnie wtedy i rozpoczęło się sprzedawanie na wyścigi gdy wszystkie miały sygnał sprzedaży. W przypadku ludzi nie ma takiego ryzyka bo każdy "doda coś od siebie" - to związane jest z różnymi uwarunkowaniami graczy (głównie psychika).
Cytat:

Teraz uparcie ćwiczę FX i kurna blacha jestem w tym samym miejscu, co na GPW dwa lata temu. Niby doświadczenie jest, ale zupełnie innyrynek, inne techniki i szukam i szukam i szukam (i szukam). Może przy okazji, jak już o tym wspominam - zaproponuje ktoś jakąś technikę, najleiej na D1 lub H4 :) ?

Też próbowałem ... Z różnymi efektami, generalnie jednak stwierdzam co za dużo to nie zdrowo. Skoro umiem zarabiać na akcjach i futach to nie muszę na walutach czy opcjach ;). Specjalizacja na rynkach ma miejsce - mimo iż działają one wg podobnych zasad. Podobnie neurochirurg raczej będzie przeciętnym ortopedą... Mimo iż obaj ukończyli tą samą uczelnię.

Jak szukasz dobrego adresu to proponuję TJS - mają kilka osób które naprawdę zarabiają na fx, sam założyciel (Zaorski) też sobie ładnie radzi :).
Edytowany: 5 kwietnia 2017 11:58

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 5 kwietnia 2017 12:08:54
Wojetek napisał(a):
Też próbowałem ... Z różnymi efektami, generalnie jednak stwierdzam co za dużo to nie zdrowo.

Zgadzam się, tylko akcje traktuję jako portfel bezpieczny i brakuje mi drugiej odnogi, dużo bardziej ryzykownej, na którą przeznaczę 10-20% portfela a pozwoli mi szybko zarobić grube bańkiblackeye
TJS śledzę na bierząco - Rafał faktycznie daje radę:)
To, co np. od razu do mnie trafiło to te jego "runy" i piramidowanie. Chętnie pozostałbym na futach, ale:
1. Tak zafiksowałem się na W1, że zupełnie nie potrafię grać na D1 jako podstawowym interwale.
2. Żeby sensownie piramidować i uskutecznic takie runy na futach trzeba by zejść (w moim przypadku - brak wystarczającego depo) na H4. Technika gry na akcjach zupełnie się tutaj nie sprawdzi przenosząc ramy czasowe z W1 setup - D1 rozegranie na D1 setup/H4 rozegranie, więc dalej brakuje mi metody.

Ciekawie wg.mnie prezentuje się prosta metoda Biedrzyckiego - połączenie prostych średnich (50,100 i 200) ze podstawami Dowa, ale jeszcze do końca nie rozpracowałem.
3. Jaką średnia na D1 uznać za dobrą do wytyczenia kierunku trendu tak, żeby na H4 zająć pozycje po koreckcie?

Masakra...znowu to samo...jak dziecko we mgle:)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 5 kwietnia 2017 13:24:00
Biorąc pod uwagę swoje doświadczenia z walutami - nie szukałbym systemu trend followingowego bo to kompletnie inny rynek. Ew na małych interwałach typu M5 czy M30 może to ma sens, ale generalnie metod z akcji na fxa 1:1 nie przeniesiesz.

cyzo
3
Wysłane: 5 kwietnia 2017 13:34:45
Źle/mało czytelnie skonstruowałem wypowiedź.
To dotyczy naszych rodzimych futersów:
Cytat:
Chętnie pozostałbym na futach, ale:
1. Tak zafiksowałem się na W1, że zupełnie nie potrafię grać na D1 jako podstawowym interwale.
2. Żeby sensownie piramidować i uskutecznic takie runy na futach trzeba by zejść (w moim przypadku - brak wystarczającego depo) na H4. Technika gry na akcjach zupełnie się tutaj nie sprawdzi przenosząc ramy czasowe z W1 setup - D1 rozegranie na D1 setup/H4 rozegranie, więc dalej brakuje mi metody.

Ciekawie wg.mnie prezentuje się prosta metoda Biedrzyckiego - połączenie prostych średnich (50,100 i 200) ze podstawami Dowa, ale jeszcze do końca nie rozpracowałem.
3. Jaką średnia na D1 uznać za dobrą do wytyczenia kierunku trendu tak, żeby na H4 zająć pozycje po koreckcie?

Jak masz jakieś przemyślenia to chetnie poczytam:)

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 5 kwietnia 2017 13:39:16
cyzo napisał(a):
brakuje mi drugiej odnogi, dużo bardziej ryzykownej, na którą przeznaczę 10-20% portfela a pozwoli mi szybko zarobić grube bańki

hmm, jakby popatrzeć na to z boku brzmi trochę jak uzależnienie Dancing,
nie to, że mam coś przeciwko king
natomiast moim zdaniem nasze kontrakty dają całkiem niezłe okazje do zarobienia, tylko z mojego doświadczenia muszą to być wyraźne średnioterminowe ruchy na spółce, takich za dużo w ciągu roku nie ma.
Próba wejścia w kontrakty na rynku w konsolidacji to szkoda pieniędzy. Dochodzą układy/układziki między funduszami, lub np. próba obrony indeksu z użyciem spółki o dość niskiej płynności, zakładam, że w przypadku walut/towarów rynek jest jeszcze bardziej nieprzewidywalny - ale to moje prywatne zdanie.

ps. pod kontem spreadów i przejrzystości znacznie bardziej cenię sobie nasze kontrakty, niż certyfikaty, gdzie w okolicach ważnego wydarzenia przez godzinę wiszą notowania (no nie zawsze, ale ostatnio trafiło mi się coś takiego 2 tygodnie temu na ropie - turbo z ing).
Edytowany: 5 kwietnia 2017 13:41

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 6 kwietnia 2017 17:48:34
Polecam kryptowaluty jak szukasz ryzyka :) A mniej chaotyczny rynek niż na forexie, większość graczy kieruje się emocjami, proste systemy działają.

cyzo
3
Wysłane: 6 kwietnia 2017 18:12:03
leniuch napisał(a):
Polecam kryptowaluty jak szukasz ryzyka :)

Aż tak bardzo chyba nie szukam:), ale dzięki
Zasadzę się na początek na nasze rodzime futerka.
Mam już (chyba) plan, więc teraz szukam sygnałów. O ile wejście jest w miarę proste (taki mix wybić, średnich i Darvasa -na H4), wyjście też (zwykłe wyjście po wybiciu w dół ostatniego LL - dla longa oczywiście) o tyle strasznie męczę się z piamidowaniem i nie mogę tego spiąć z powyższym sygnałem wyjścia.
Ale do piramidowania jeszcze długa droga - najpierw poćwiczę na 1 szt. kontraktu.

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 6 kwietnia 2017 20:58:08
Ja się tam fajnie bawię, jest zmienność, ale mało forexowego chaosu, no i nie taki wielki lewar.

cyzo
3
Wysłane: 11 kwietnia 2017 22:24:16
Do portfela wpada CTS (wybicie 11,01)
Ładnie przeszło opór na 10,48, na obrotach, więc jest szansa, że zassie :)

kliknij, aby powiększyć

Aven
0
Wpisów: 119
Wysłane: 12 kwietnia 2017 18:38:44
Hej, dopiero zaczynam swoją przygodę z giełdą i tak wypatrzyłem Twój ostatni wykres i mam pytanie. Wiem, że powinno się grać z trendem a nie kupować akcje spadającej spółki z nadzieją, że w końcu się odbije. Z wykresu CTS wynika, że cena akcji zbliża się do rekordu - skąd więc decyzja na wejście akurat teraz? Jakie są przesłanki, że cena jeszcze bardziej wzrośnie i co więcej po jakiej cenie planujesz ewentualną realizacje zysków z tych akcji?

Pytania pewnie banalne, no ale podobno kto pyta nie błądzi... :)

cyzo
3
Wysłane: 12 kwietnia 2017 23:06:51
Aven napisał(a):
Z wykresu CTS wynika, że cena akcji zbliża się do rekordu - skąd więc decyzja na wejście akurat teraz?

Cześć,

Faktycznie, co do zasady wejście blisko HH jest ryzykowne, bo może nastąpić realizacja zysków, jednak to ryzyko uzależniłbym od długości/jakości trwającego wcześniej trendu. Inaczej cena się zachowa, kiedy HH poprzedzone jest kilkuletnim trendem wzrostowym lub krótkim, ale ostrym parciem do góry, a inaczej, kiedy mam do czynienia ze świeżym trendem.
W przypadku CTS mamy krótką historię i krótki wykres bez "naleciałości psychologicznych" i podażowych sentymentów. Cena po osiągnięciu nowego szczytu i jego wybiciu ma wolną drogę do dalszych wzrostów bez inwestorów, którzy kiedyś weszli po gorszej cenie, zaliczyli spadki i teraz czekają na choć odrobinę lepszą cenę, żeby wyjść na jak najmniejszym minusie.
Do wybicia rekordu jeszcze daleka, bo 20% droga. Oczywiście, można by książkowo czekać na wybicie tego progu, jednak mnie zachęciły dość wysokie obroty po zrealizowanej korekcie i rosnąca siła waloru. Przewagą nie czekania z zajęciem pozycji na wybicie HH jest możliwość spokojnego obserwowania rozwoju wydarzeń w przypadku ewentualnej pułapki na byki. W tym przypadku będę miał na to dużo miejsca a w najgorszym wypadku wyjdę na BEP bez konieczności wyłapywania karnego SLa już na samym początku inwestycji. Oczywiście nie ma pewności, że moja decyzja była słuszna a kurs zaraz nie zawróci w dół i, i tak tego karniaka zaliczę :)
Aven napisał(a):
po jakiej cenie planujesz ewentualną realizacje zysków z tych akcji?

Po takiej, po jakiej p.Charles Dow pozwoli :)
A tak poważnie - możesz oczywiście zakładać jakiś TP patrząc choćby po projekcjach FIbo...ale po co? Jak wcześniej wspominałem - to jest świeży (mam nadzieję) trend i będę podnosił SL pod kolejne nowe dołki w miarę rozwoju trendu. Tak długo, aż mnie wywali...czyli za jakieś 1084% king

cyzo
3
Wysłane: 21 kwietnia 2017 08:56:28
I ja straciłem cierpliwosć do GTN.
S x 11,34 - Zysk +11,4%

Ważą się losy CTS. Kurs doszedł do poprzedniego oporu, gdzie wyrysowały się dwie szpulki i to na dużo większych obrotach, niż w dniach poprzednich. Co do zasady nie wróży to nic dobrego, jednak od wybicia 10,31 wzrósł o dobre 16%, więc korekta to nic dziwnego.
Zobaczymy, gdzie się skorekci, ale zaznaczone wsparcia/opory na 11 i 11,4 sa równiez potwierdzne przez zniesienia Fibo (38,2) w zależności skąd rozpocząć fale wzrostową.
Póki co obserwuję.

kliknij, aby powiększyć

Generalnie jednak w dalszym ciągu dopatruję sie nędzy z bryndza w nadchodzących tygodniach. Wybrałem kilkanaście spółek wg własnego klucza, które jescze 3 tygodnie temu pozwalały na ustawienie zleceń oczekujących...a teraz usuwam zlecenia bo wszystkie, jak jeden mąż zawracają w dół.

cyzo
3
Wysłane: 25 kwietnia 2017 08:42:46
Wydawało mi się, że szykuje się niezła akcja, więc do portfela wpadł ACTION. Na wykresie tygodniowym ceny przyszorowały o dno testując na dużych obrotach poziomy cenowe, cena w konsolidacji. Dobry podkład pod zmianę trendu. Konsola świeżutka i duuużo podazy po lewej stronie, wiec na rychłą zmianą trendu nie liczę, ale na szybkie zagranie do oporu na 5,37 już tak, tym bardziej, że ciśnieniomierz (RSI) ładnie rośnie.

kliknij, aby powiększyć
[

Niestety trochę przekombinowałem i trochę za wcześnie ustawiłem się z Lmt Akt. Mogłem poczekać do 4,80.
No ale nic to-stało się. Ciasny SL .

kliknij, aby powiększyć

Dziennik kontraktowy #1

Założyłem osobny rachunek kontraktowy w wysokości 3 k pln. Do nauki powinno wystarczyć.

Zagranie 1 – LTS.

Interwał H4
Układ średnich wskazujący na możliwość ruchu w górę. Ciśnieniomierz rośnie, więc dwa podstawowe warunki spełnione.
Zagranie na wybicie ostatniej konsolidacji 54,20. Teraz tak patrzę, że należało się ustawić wcześniej na 53,63.
Patrząc na PKN i tutaj liczę na kontynuację trendu i dotarcie przynajmniej do szczytu na 59,14.
SL pod 52,17. R/R 2:1

kliknij, aby powiększyć

cyzo
3
Wysłane: 25 kwietnia 2017 09:45:44
Niezły psikus na CTS. -14% na otwarciu... i co tu czynić w takiej sytuacji? Radźcie Panowie szlachtaThink

blazej778
0
Wpisów: 23
Wysłane: 25 kwietnia 2017 09:56:02
kupowac ;)

blazej778
0
Wpisów: 23
Wysłane: 26 kwietnia 2017 10:13:54
ogolnie bardzo dziwnie wyglada ten ruch na CTS, bardzo male obroty przy takim spadku.

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 26 kwietnia 2017 10:34:02
cyzo, jaką dźwignią grasz na kontraktach i w jakim DM?

Dzięki.
To be a rock and not to roll

cyzo
3
Wysłane: 26 kwietnia 2017 11:20:30
@qobaPL
To nie Forex, więc nie ustalasz z góry, na jakim lewarze grasz. Dźwignię regulujesz poprzez kupno/sprzedaż większej lub mniejszej ilości kontraktów. Rachunek mam na 3 tyś pln a wartość zajętej pozycji to 5,6 tyś, więc obecny lewar to 1:1,8. Mam już wbite kolejne zlecenie na inny kontrakt, który spowoduje, że lewar urośnie do 1:3,7 licząc po początkowej wartości pozycji.
Generalnie jednak, nie mam jeszcze pomysłu/pojęcia jak zarządzać ryzykiemm na rachunku kontraktowym. Do ile maksymalnie się lewarować. Docelowo chcę piramidować pozycje w celu maksymalizacji zysku, więc pewnie będę lewarować się do maxa. Widziałoby mi się stosowanie tzw. runów, które niejaki p.Zaorski z Trading Jam stosuje na walutach i CFD. Nie mam jednak za bardzo (jeszcze) pomysłu jak to zastosowac na kontraktach.
Rachunek mam w Bosiu.

P.S. Czy ktoś wie, gdzie znajdę informacje o aktualnych poziomach wymaganego depozytu? Na stronach KDPW jest kalkulator, ale on nie działa - chyba, że nie potrafię go obsługiwać.

Jeżeli ktoś by sie zechciał podzielić wiedzą na temat budowania piramid na kontraktach i zarządzania ryzykiem to chętnie przyjmę każdą dawkę wiedzy:)

cyzo
3
Wysłane: 26 kwietnia 2017 22:05:20
Taka akcja na ACTION, że wywaliłem dzisiaj po 4,34. Na obecną chwilę nie zapowiada się tu na żadna akcję a złotówek szkoda. Obserwuję pod kątem odnowienia pozycji. Strata 6%

rychu22
3
Wpisów: 120
Wysłane: 6 maja 2017 21:13:48
Cyzo mógłbyś zerknąć na ciśnieniomierz na Colianie?

Z góry dzięki

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat