PARTNER SERWISU
ssbcytro
1 2

Od zera do ... kogoś kto wie co robi

Aven
0
Wpisów: 119
Wysłane: 19 kwietnia 2017 17:14:19
Hej wszystkim! :)

O giełdzie czytałem w wieku 16-17 lat, bawiłem się w analize fundamentalną jednak nigdy nie zainwestowałem - nie było funduszy na takie przyjemności. Niedługo kończę 22 lata i po odłożeniu zabezpieczenia na różne nieprzewidziane okoliczności uznałem, że trzeba jakoś pozostałe nadwyżki zainwestować Whistle

Jestem aktualnie na bardzo wczesnym etapie nauki tego rzemiosła - czytam książki o giełdzie, poznaje nowe oscylatory/formacje i "analizuje" wykresy różnych spółek.

Ze względu na niski kapitał początkowy (2000 zł) chcę mieć w portfelu maksymalnie 3-4 spółki.

Cele krótkoterminowe:
1. Dowiedzieć się jak najwięcej o skutecznym stawianiu SL'ów.
2. Poszerzanie wiedzy nt. analizy technicznej - czytanie książek, analizowanie wykresów historycznych.
3. Nie wtopienie wszystkiego już na starcie binky

Cele długoterminowe:
1. Znalezienie swojej chociaż podstawowej strategii, której będę się trzymał i ewentualnie poprawiał.
2. Przetrwanie do końca 2017 roku i wyciągnięcie jak najwięcej wniosków z moich decyzji.

Aktualnie w portfelu mam 3 spółki:

CiGames:
Na początku kupiłem po 2,86 - sprzedałem po 3,08 i powinienem na tym skończyć, ale z niewiadomych przyczyn kupiłem te akcje znów po 2,96. Za 6 dni premiera 3ciej części Snipera, co wydawało mi się, że będzie działać pozytywnie na kurs - trailery się ciepło przyjęły, pierwsze opinie ekspertów, którzy już grali w studiu również były pozytywne. Jednak kurs z dnia na dzień spada, aktualnie zostawiam spółkę w portfelu i podejmę decyzje po pierwszych recenzjach Snipera.

Tauron week:
Zakupiłem akcje po 3,26 z dosyć ciasnym SLem na 3,03 - trend jest wzrostowy także aktualne spadki są wg. mnie jedynie korektą (ale mogę się mylić)

kliknij, aby powiększyć

Unimot week:
Tutaj akcje kupione po 45,89 po przeczytaniu książki. W teorii moment idealny z tego co wyczytałem - MACD wzrostowy poniżej linii centralnej, zwiększony wolumen w ostatnim czasie oraz SSto poniżej linii wyprzedania. SL ustawiony pod linią wsparcia (dobrze ją wyznaczyłem w ogóle?)

kliknij, aby powiększyć

Bardzo proszę o komentarze - bardzo mi zależy aby wyłapywać błędy i jak najwięcej się nauczyć ;)

Aven
0
Wysłane: 19 kwietnia 2017 20:16:28

kliknij, aby powiększyć

Spółka podpisała ostatnio kilka nowych umów + Murapol odkupi część ich akcji, dzięki czemu będą mogli rozszerzyć swoją działalność.

Jest szansa na kolejne wzrosty - dobrze myślę? Jak tak to, w jakim momencie najlepiej byłoby zająć pozycję? Okolice 7,2zł czy dopiero po przebiciu ostatniego szczytu?
Edytowany: 19 kwietnia 2017 20:17

Aven
0
Wysłane: 22 kwietnia 2017 00:22:37
CIG trochę odbił dzisiaj spadki z ostatnich kilku dni. Myślę, że przed premierą S3GW jeszcze trochę podskoczy.
Tauron zbliża się powoli do SLa.
Unimot minimalnie do góry.

Stan portfela po pierwszym tygodniu z giełdą -3,66%

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 23 kwietnia 2017 13:40:09
Cytat:
Cele krótkoterminowe:
1. Dowiedzieć się jak najwięcej o skutecznym stawianiu SL'ów.
2. Poszerzanie wiedzy nt. analizy technicznej - czytanie książek, analizowanie wykresów historycznych.

Na szybko ;)

1. Skuteczne: thepatternsite.com/WeinsteinSt... i ogólnie o stopach: thepatternsite.com/CanStopsHur...

2. Weź poczytaj Świece japońskie Nisona, Sztuka Spekulacji Komara czy Analiza techniczna rynków terminowych Schwagera. Ew jeszcze książki Minera. ATMurphyego akurat nie polecam choć ma wielu wyznawców.

W wolnej chwili której teraz nie mam przyjrzę się dokładniej twoim tradeom :).

Aven
0
Wysłane: 25 kwietnia 2017 18:55:10
@Wojetek dzięki za linki, ciekawa statystyka z tymi SLami :)

Ogólnie było nie najgorzej jednak dzisiaj brak SLa na CIG się zemściło... Musiałem dłużej zostać w pracy, więc nie miałem kiedy akcji sprzedać i tak zostały... Jakiś pomysł co z tym teraz zrobić? Wywalić jutro z rana czy czekać na ew. odbicie od dna?

Stan aktualny portfela:

CIG: -8,49%
TPE: -2,83%
UNT: 1,13%
Ogółem: -12,75% Silenced
Edytowany: 25 kwietnia 2017 19:02

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 25 kwietnia 2017 19:16:28
Złotousty prezes pewnie wyskrobie jakieś info, jak to wspaniale jest i może być odbicie, nawet dość spore. Tylko kwestia z jakiego poziomu.

Aven
0
Wysłane: 26 kwietnia 2017 17:19:07
Po dzisiejszej sesji spadki na wszystkich 3 spółkach, UNIMOT już minimalnie tylko na plusie.

Ze względu na mój brak wiedzy będę grał w średnim horyzoncie czasowym - oczekuję rezultatów z inwestycji na przestrzeni kilku tygodni do 2-3 miesięcy. Analizy będę przeprowadzał na świecach miesięcznych/tygodniowych. Będę wyszukiwał spółki we wczesnym trendzie wzrostowym i kupował na korekcie lub też takie, które wyraźnie odbijają się z trendu spadkowego (przy tych będę jednak ustawiał ciasny SL).

KAŻDA transakcja będzie miała wyznaczony SL, żeby już nigdy nie doprowadzić do takiej sytuacji jak z CIG.

Ze względu na to, że sytuacja się na CIG trochę uspokoiła po słowach prezesa wywalę te akcje dopiero w piątek. Akcje kupione właściwie bez większego sensu, bardzo pokaźna strata dla portfela, cenna lekcja.

Tauron wpasowuje się w to co pisałem wyżej, więc zostaje - SL bez zmian na 3,03.

Unimot póki co też zostaje, zobaczymy jak będzie wyglądać sytuacja przez najbliższe 2 tygodnie. Od kilku dni z kursem nic większego się nie dzieje - jednak są zwiększone obroty kwestia czasu zanim wystrzeli w górę

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 26 kwietnia 2017 17:49:05
Widzę, że poszedłeś utartą ścieżką. Coś kupiłeś, spadło, więc stałeś się "inwestorem długoterminowym" :)

Cytat:
Będę wyszukiwał spółki we wczesnym trendzie wzrostowym i kupował na korekcie lub też takie, które wyraźnie odbijają się z trendu spadkowego (przy tych będę jednak ustawiał ciasny SL).

W jaki sposób chcesz to zrealizować? Pisałeś, że czytasz książki i uczysz się rzemiosła. Masz już niezbędną wiedzę do podjęcia próby wyłapania końca korekty lub trendu spadkowego?

Cytat:
KAŻDA transakcja będzie miała wyznaczony SL

W jaki sposób będziesz stawiał SL?

Pozdrawiam :)

Aven
0
Wysłane: 26 kwietnia 2017 19:56:06
Cytat:
Pisałeś, że czytasz książki i uczysz się rzemiosła. Masz już niezbędną wiedzę do podjęcia próby wyłapania końca korekty lub trendu spadkowego?

Taką wiedzę, będę nabywał w trakcie kolejnych inwestycji i analiz.

Cytat:
W jaki sposób będziesz stawiał SL?

SL będę stawiał w zależności od momentu wejścia - ale nie dalej niż 10%

Bogdanka, trend wzrostowy aktualnie w korekcie. Zobaczę jutro jak będzie wyglądała sytuacja na początku sesji i ustawię zlecenie kupna po 74,49 - uważam, że jak cena dobije do tego poziomu to będzie już oznaczało zakończenie korekty. SL na 68,98.

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 kwietnia 2017 20:59:59
Przeglądając co u Ciebie się wydarzyło.

1. CIG - dziś sesja "dojikowa" czyli ostrej walki podaży z popytem, może dostaniesz szansę na wyjście z tego ok 2 zł, na więcej bym nie liczył. Przy okazji dobra rada - nie gra się gamedevu na premierę jeśli są duże oczekiwania (a na S3 były) wobec gry. Taki sam case był z W2 czy W3 - wzrosty były PRZED wyczekiwaną premierą. Co innego gdy wielkiego oczekiwania na grę nie ma i jest niespodzianka (premiery Realpolitks ja JJB czy TWOM na 11B). Technicznie też wybicie z 10.04 wysokich lotów nie było (jak to pisałem nie raz "takimi świecami nie robi się wybić" i zostało zanegowane 18.04 - wtedy moim zdaniem już nie powinieneś CIGu mieć).

2.
Cytat:
Będę wyszukiwał spółki we wczesnym trendzie wzrostowym i kupował na korekcie lub też takie, które wyraźnie odbijają się z trendu spadkowego (przy tych będę jednak ustawiał ciasny SL).

W jaki sposób chcesz to zrealizować? Pisałeś, że czytasz książki i uczysz się rzemiosła. Masz już niezbędną wiedzę do podjęcia próby wyłapania końca korekty lub trendu spadkowego?

Dla osoby z mniejszym doświadczeniem kupno w dołku korekty może być bardzo trudne. N razy kupisz za wcześnie (i jeszcze spadnie), albo zbyt późno. Łatwiej jest kupować koniec korekty, tj. gdy kurs odbija mocniejszą świecą (też jest ryzyko że to tylko jedna lepsza świeca przed spadkami, ale jak dochodzi do tego techniczne wsparcie szanse rosną).

3. LWB na tygodniowym ciekawe się robi na kontynuację ruchu, jednak SL mocnego oparcia nie ma. Silne wsparcia do 63 zł. Faktycznie wyjście ponad 73-75 zł daje duże prawdopodobieństwo końca korekty i neguje 2TOP z lutego-marca.

4. Pytanie masz MACD i STS na jednym wykresie. Jaki jest powód ? Bo MACD jest wskaźnikiem trendowym a STS countertrendowym (na ruchy boczne).

Aven
0
Wysłane: 26 kwietnia 2017 21:30:23
Cytat:
3. LWB na tygodniowym ciekawe się robi na kontynuację ruchu, jednak SL mocnego oparcia nie ma. Silne wsparcia do 63 zł

Zakładając kupno przy 74-75 zł to SL w okolicach 63 zł przekroczyłby limit 10%. Do tego nie dopuszczam już straty większej niż 3% portfela przy jednej transakcji. Zresztą w tym przypadku oczekuję, że to będzie wyjście z korekty i wzrost do nowego szczytu, także ciasny SL nie jest tu takim złym pomysłem.

Cytat:
4. Pytanie masz MACD i STS na jednym wykresie. Jaki jest powód ? Bo MACD jest wskaźnikiem trendowym a STS countertrendowym (na ruchy boczne).

Oscylatory dopiero poznaje i staram się nimi wyłapywać jakieś zależności między ich wskazaniami a ruchami kursów. Muszę znaleźć porządny artykuł/książkę na ten temat, bo aktualnie jest trochę kiepsko Think

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 26 kwietnia 2017 21:58:50
Aven napisał(a):
Oscylatory dopiero poznaje i staram się nimi wyłapywać jakieś zależności między ich wskazaniami a ruchami kursów. Muszę znaleźć porządny artykuł/książkę na ten temat, bo aktualnie jest trochę kiepsko Think

O ile dobrze pamiętam Robert Miner używał zmodyfikowanej wersji Stocha (ale zwykła też się nada)do potwierdzenia gotowości ceny do ruchu w górę poprzez weryfikację oscylatora w dwóch ramach czasowych - wyższej i niższej. Potwierdzeniem końca korekty może być moment, w którym STS za równo na W1 jak i D1 jest wyprzedany. Poczytaj o tym - może Ci podejdzie. Ja po kilku latach doświadczeń mogę zapewnić (jak nie jeden na tym forum), że do zyskownego tradingu na akcjach wystarczy: cena, wolumen, podstawowe układy świecowe wraz ze zrozumieniem zależności między układem a wolumenem, i tajna broń...RSI używany w sposób całkowicie odmienny niż to, jak i do czego został zbudowany :) Zacznij patrzeć na RSI jak na ciśnieniomierz a na cenę w konsolidacji jak na zbiornik z wodą, który musi eksplodować (wybicie). Do wybuchu potrzebny jest wzrost ciśnienia a to pokaże Ci rosnące RSI. Cena rośnie i zbliża się do ganicy konsolidacji a ciśnienie nie rośnie...coś nie gra. Wiem, że ta analogia brzmi idiotycznie :)...ale to działa.

rychu22
3
Wpisów: 120
Wysłane: 26 kwietnia 2017 23:40:18
@cyzo

Bardzo zainteresował mnie ciśnieniomierz, Wojtek też coś o tym wspominał, czy mógłbyś coś więcej napisać na priv lub podlinkować. Przepraszam gospodarza wątku, że zaśmiecam. Pozdrawiam

Aven
0
Wysłane: 27 kwietnia 2017 17:35:41
@cyzo,
dzięki za rady, ciekawy pomysł z tym ciśnieniomierzem - spróbuję poszukać spółek z takim rosnącym ciśnieniem i zobaczę jak to wygląda w praktyce salute

Dzisiaj wyleciało CIG, a do portfela wpadła Bogdanka. Tauron chyba zaczyna wychodzić w końcu z korekty, zobaczymy co przyniesie piątek.

Trochę mi teraz zajmie odbudowanie strat po CIGu
d'oh!

Stan portfela: -12,82%

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 27 kwietnia 2017 23:35:41
Myślę, że poniższy rysunek wyjaśnia wszystko.

kliknij, aby powiększyć

Cztery warunki do spełnienia:
a\przełamana linia trendu spadkowego
b\przecięta i wznosząca się SMA 30-tygodniowa
c\wyznaczona strefa konsolidacji do wybicia
d\rosnące RSI

To wszystko dla spółek, które:
a\należą do najsilniejszych sektorów branżowych
b\są najsilniejsze w swoim sektorze i ogólnie silne na tle całego, szerokiego rynku.

Aven
0
Wysłane: 28 kwietnia 2017 19:06:31
Cytat:
To wszystko dla spółek, które:
a\należą do najsilniejszych sektorów branżowych
b\są najsilniejsze w swoim sektorze i ogólnie silne na tle całego, szerokiego rynku.

Agroton to przecież tylko niecały 4% udział w swoim sektorze, na tle całego rynku też silny nie jest.
Do tego wg. wykresu rozumiem, że teoretyczne wejście powinno nastąpić w okolicach 9zł?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 kwietnia 2017 19:53:11
Cytat:
Agroton to przecież tylko niecały 4% udział w swoim sektorze, na tle całego rynku też silny nie jest.
Do tego wg. wykresu rozumiem, że teoretyczne wejście powinno nastąpić w okolicach 9zł?

W żadnym wypadku. Po 9 zł to już dawno jest "po ptokach". Cyzo oznaczył elipsą konsolidację w której zachodziły w/w warunki. Wybicie zaczynające ruch było po 1,3-1,4 i wtedy było najopłacalniejsze wejście. Drugiej szansy AGT praktycznie nie dał (bywa że walory wracają w punkt wybicia), dopiero po ok 2,5 pod koniec października pozwolił na dobieranie.

A odnośnie udziału w indeksie procentowo takie rozpatrywanie nie ma wielkiego sensu, bo WIG_Ukraine to indeks zdominowany przez KER i AST. Bardziej liczy się przynależność do grupy (sentyment) niż procentowy udział.
Edytowany: 28 kwietnia 2017 19:55

Aven
0
Wysłane: 10 maja 2017 14:36:41
Hej, dzisiaj sprzedany Unimot - żadnych sensownych ruchów, słaby wolumen + ostatnio spadek, nie było sensu już tego trzymać. Za to zakupiłem akcje Colian.

Rosnące RSI, wybicie oporu na 3,6 zł. Następny opór wydaję mi się jest na 3,9 zł gdzie była świeca z długim knotem. SL w połowie ostatniej długiej białej świecy - 3,4 zł

kliknij, aby powiększyć

S Unimot -8,84%

K Colian po 3,68 zł (25,89% udziału portfela)

Stan portfela od początku: -13,4%

Aven
0
Wysłane: 12 maja 2017 16:20:14
Zakupiłem dzisiaj BOS po 11,70 zł. Potężny wolumen w ostatnim czasie, przełamana linia trendu spadkowego, rosnące RSI. Opór na poziomie 15,50zł. SL ustawiłem na 10,2 zł. Zobaczymy co z tego będzie :)

kliknij, aby powiększyć

Tauron w tym tygodniu całkiem ładnie, ale oporu na 3,45 nie potrafi jeszcze pokonać, Bogdanka z kolei nie może się przebić powyżej 74 zł angry3

Aven
0
Wysłane: 18 maja 2017 08:31:58
Bogdanka wczoraj poleciala na SLu -7,66%.

Stopa zwrotu portfela: -16,68% d'oh!

A powoli zaczynało się układać :(

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,466 sek.

letkgqud
gaolrbns
ikotpjin
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
posjntgi
fbgamfsk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat