Notowanie portfela #14 - 2 czerwca 2017Zysk: +9 559,03 zł (było +7556,58 zł
+2002,45 zł)
Stopa zwrotu: +47,80% (było
+37,78%,
+10,02%)
Benchmark: WIG dnia 02.06.2017 =
60 754; WIG dnia 28.04.2017 = 61 644 (-890 pkt,
-1,44%)
Skład portfela:
kliknij, aby powiększyćZaszło sporo zmian w składzie portfela i jak się okazało były to zmiany bardzo słuszne. +10% w miesiąc bez dźwigni to rewelacyjny wynik (aż się zdziwiłem że udało się "dwucyfrówkę" zrobić w miesiąc), zwłaszcza przy spadającym lekko WIGu. Lokomotywami portfela okazało się HEL (+18% !) i w ostatnich dniach FKD (+25% !!). Pozostałe walory bez większych ruchów cenowych.
Zamknięte transakcje:
kliknij, aby powiększyćTym razem pasywnie nie było, wręcz aktywność była ogromna. Sporo zmian również:
wyleciały TPE, STP, TRI i cert na W20. Poza TRI (który trochę urósł, ciągle mam w prywatnym i konkursowym) reszta decyzji była dobra bo te walory są obecnie niżej albo w podobnych miejscach. Nie licze DEL bo wyleciało 28.04 i pisałem o nim w poprzednim podsumowaniu. Na GTC wpadła dywidenda. Żeby jednak nie było za słodko w tym podsumowaniu udało mi się też coś spierd**** :P
Libet - zawiodła cierpliwość (i też moja reakcja na słabe wyniki - rynek zareagował lepiej...)

kliknij, aby powiększyćbyło by obecnie +4% na plusie na nim...
WIG month

kliknij, aby powiększyćMimo iż maj był spadkowy dalej sądzę że czerwiec będzie mocny. Na test hist. max w tym miesiącu chyba jednak im pary nie starczy, warto jednak zauważyć ze WIG ma nowe wyższe wsparcie na 60 000 pkt. Kierunek 68k ciągle aktualny.
Odnośnie obecnego składu portfela: COL - kupiony w korekcie (ciut wysoko) poprzedniego wybicia, czekam więc na powrót do wzrostów i zakończenie korekty. Problemem były wyniki, które były dość słabe. Jeśli pogłębi korektę (new low) poniżej 3,40 będzie trzeba wywalić.
GTC - Dziś była próba wybicia "mini konsoli" jaka utworzyła się po wybiciu z kwietnia. Pozycja dobrana, niestety atak dziś się nie powiódł na NH i została nieciekawa świeczka. SL agresywnie pod 9.
HEL - cel to 25-26 zł, bardzo dobre wyniki (spodziewane), kurs zachowuje się bardzo dobrze, silny trend wzrostowy. Pozostaje nie przeszkadzać :). SL luźno pod marubozu z kwietnia (13,3)
MIL - inwestycja w pewnym sensie też i fundamentalna (osłabienie CHF/PLN) ale i techniczna. Podobnie jak GTC w konsolce po wybiciu. Z SLem zostaję pod 6,8.
FKD - pierwszy z zakupów z NC - póki co spisuje się rewelacyjnie bo i też wykres na wejściu wyglądał wręcz modelowo. Mocne zakończenie tygodnia na maxach, poza zniesieniami fibo trudno szukać oporów. Póki co pozostaje mi trzymać :)
UFC - druga ze spółek z NC, póki co na BEPie, po ostatnich wzrostach mała korekta, zobaczymy jak rozwinie się sytuacja i czy będę dobierał drugą połowę pozycji (po przejściu 15 zł). OBSowi nie podoba się raport biegłego - więc jest żółte światło do wyjaśnienia sprawy. SL pod 13,7
Cytat:
Plany na maj:
1. Dobranie w korekcie certu long x3 W20
2. Ew dobranie STF przy potwierdzeniu wybicia
3. Poszukiwanie innych okazji zakupu spółek w nowych trendach :)
Zrealizowane w zasadzie tylko to trzecie ale z nawiązką ;). Certu nie bardzo był sens brac, STF nie popisał się i drepcze w miejscu bez obrotów.
Plany na czerwiec:1. Ew dobranie UFC przy potwierdzeniu ruchu wzrostowego
2. Decyzje odnośnie "niepewnych" COL i GTC
3. Ew korekty w składzie portfela jeśli to będzie potrzebne (patrz pkt 2).