50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 czerwca 2017 22:57:31
przy kursie: 3,20 zł
aksu napisał(a):Może zamiast tak jawnego naciągania czytelników na dostęp do strefy abonenta lepiej porozmawiać o faktach? Fakty niestety tą takie: Cytat:Eurocent nie wykupił obligacji Spółka „intensywnie pracuje” nad pozyskaniem finansowania na spłatę obligacji wartych 1,8 mln zł i „ma nadzieję, że jest to kwestia tygodni, nie miesięcy”. Obligacje zapadały 8 czerwca, ale tego dnia Eurocent przelał do KDPW pieniądze wystarczające na spłatę odsetek.
- Prowadziliśmy rozmowy ze znaczącym inwestorem, ale nie udało się ich zakończyć w odpowiednim terminie. Mogę tylko przeprosić, bo powinniśmy byli lepiej przygotować się do terminu spłaty obligacji. W tej chwili intensywnie pracujemy nad pozyskaniem finansowania na wykup tych obligacji i mam nadzieję, że jest to kwestia tygodni, a nie miesięcy – powiedziała Ewa Mrugała odpowiadająca za relacje inwestorskie Eurocent w rozmowie telefonicznej z Obligacje.pl. obligacje.pl/pl/a/eurocent-nie...
|
|
19 Dołączył: 2013-02-19 Wpisów: 242
Wysłane:
11 czerwca 2017 08:01:41
Co z tym waszym wskaźnikiem Altmana dla Eurocentu???Jeszcze niedawno był D jak napisała"antyteresa" a teraz już AA+ ? Skad ta zmiana na korzyść? Jakieś przebłyski niewiedzy się pojawiły?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 czerwca 2017 15:09:01
Spółka radykalnie zmieniła dane finansowe w raporcie rocznym względem raportu po 4 kwartale.
|
|
|
|
Wysłane:
12 czerwca 2017 08:03:59
Antytereso. Jeszcze 8-go czerwca wspominałeś w swoim wpisie o wskaźniku D dla Eurocentu a teraz nagle po 2-ch dniach...spolka zmieniła dane w raporcie rocznym i jest...AA+ ( dane finansowe z 6.06.2017) No a po wynikach 1-go kwartału 2017r. to jaki wg ciebie będzie wskaźnik? Wiarygodność tych waszych wskaźników pozostawia wiele do zyczenia.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
12 czerwca 2017 09:03:11
przy kursie: 2,99 zł
Przyznam, że zerknąłem na omówienie Tomka Nawrockiego i nie wykazałem się na tyle starannością, żeby zerknąć w raport roczny przed swoją wypowiedzią. Zmiany w raporcie rocznym to nie jest coś normalnego, oczywiście mam na myśli zmiany inne niż kosmetyczne. Cytat:Wiarygodność tych waszych wskaźników pozostawia wiele do zyczenia. Raczej danych finansowych prezentowanych przez spółkę. To nie jest "nasz" wskaźnik, tylko prof. Altmana: http://people.stern.nyu.edu/ealtman/Choć tak jak napisałem wcześniej: Cytat:Prawdę mówiąc słabo się nadaje do spółek finansowych Tym nie mniej ma bardzo zdroworozsądkowe podstawy i empirycznie dobrane wagi. Problemy zaczynają się pojawiać kiedy spółki prezentują autorską politykę rachunkowości, albo dane finansowe z kapelusza. Na ten ekwiwalent ratingu należy patrzeć jak na wskaźnik, a nie jak na rekomendację. To tak samo jak C/WK. Nie od razu niskie oznacza, ze coś jest tanie i wysokie że jest drogie. Nie zastąpi własnej analizy spółki, ale jest pewną wskazówką do rozważań.
|
|
0 Dołączył: 2012-12-17 Wpisów: 18
Wysłane:
12 czerwca 2017 20:01:22
przy kursie: 2,99 zł
Ja uśpiłem swoją czujność po analizie spółki z portalu Obligacje.pl z 2 marca tego roku. W podsumowaniu zostało napisane: Cytat:Przy przyjęciu założenia, że krótkoterminowy dług 31,2 mln zł z tytułu obligacji ma charakter wewnątrzgrupowy, pomimo pogorszenia wyników Eurocent i istotnego spadku wyników grupy (i kursu akcji na giełdzie), sytuacja obligatariuszy (pod kątem możliwości spłaty zadłużenia przez grupę) nie różni się diametralnie od tej sprzed kilku miesięcy i wydaje się być satysfakcjonująca. Jednak to do Eurocent należy, poprzez czytelny i kompletny raport finansowy, potwierdzenie powyższej tezy. Odrębną kwestią jest to, w jaki sposób grupa poradzi sobie z pogarszającymi się wynikami, jasne jest, że generowanie straty w kolejnych okresach w końcu odbije się na pogorszeniu jej bilansu i będzie powodować dodatkową niepewność dla obligatariuszy. Wg. mnie zostało napisane, że pogorszenie wskaźników zadłużenia miało charakter wewnątrz grupowy, czyli pożyczono środki od funduszu który i tak należy do grupy Eurocent i tak naprawdę nie powinno to mieć wpływu na możliwość spłaty obligacji.
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2017 06:57:44
przy kursie: 2,84 zł
No i na dziś czyli 14-go sierpnia 2017r wszystko się...zawaliło. Prezes Kolawa "narozrabiał" więc jak to zwykle w takiej sytuacji bywa popadł w chorobe i zrzekł się prezesowania. Jakas tam krakowska kacelaria prawna ma się zajać... rolowaniem obligacji oraz spłatą w ratach. Jakby mieli nadmiar pieniędzy więc jeszcze beda placic kancelarii. A "moje" obligacje ERC0918 na Catalyst się "zawaliły" i nie wiadomo co przyszlość przyniesie.Ciekaw jestem czy jutro 16-go wypłacą od nich odsetki za kolejny okres? Ciekawe tylko czy maja jakies pieniądze w tym funduszu bo ostatnio zrobili cesje wierzytelności o wartości ponad 6 mln zl za bagatela niewiele ponad 10%. Oto przykład jak łatwo mozna rozwalic dobrze prosperujacą społkę.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
15 czerwca 2017 10:28:42
przy kursie: 2,84 zł
Tiaa, a chorutki prezio pewnie w ramach zaleceń lekarskich grzeje kości na Dominikanie... Co do wynajęcia kancelarii prawnej - no przecież nie będą na kosztach oszczędzać bo nie ze swojego płacą tylko z pieniędzy, które powinny zostać przeznaczone na wykup ERC0617. Co do odsetek przypadających jutro pewnie zapłacą bo inaczej już po 3 dniach zwłoki miałbyś prawo żądać przedterminowego wykupu - i to nie Ty jeden, a tego na razie chcą uniknąć więc po to im był ten deal z cesją wierzytelności za przysłowiowy psi grosz. Coś nie wierzę, żeby kancelaria prawna miała się zając rolowaniem niewykupionych obligacji czy innym sposobem dogadania się z niespłaconymi obligatariuszami. Oni już pewnie ciężko pracują nad zgrabnym wnioskiem o restrukturyzację - bo restrukturyzacja służy nie do tego aby dać oddech spółce która z przyczyn obiektywnych popadła w przejściowe kłopoty ale po to żeby pod płaszczykiem sądu okraść wierzycieli a prezesom-przekrętnikom pozostawić czystą kartotekę. Toteż raczej spodziewaj się propozycji układowych z 50% redukcją i spłaty reszty w ratach przez 40 lat (komuś wreszcie wypadałoby Pawłowskiego z PLF SA przebić w bezczelności). Jakby chcieli się dogadać z niespłaconymi obligatariuszami (a przecież nie wiedzą kto został na lodzie z tymi papierami ) to już powinny być oficjalnie ogłoszone namiary na tą kancelarię i informacje, żeby do nich się zwracać.
|
|
0 Dołączył: 2015-02-26 Wpisów: 193
Wysłane:
16 czerwca 2017 09:26:26
przy kursie: 2,40 zł
Jeszcze dla pełnego obrazu, należałoby przegłosować podział zysku za 2016 rok. Ustępujący Prezes (wszak posiada 67% udziałów) ma taką szansę na Walnym 30 czerwca
|
|
0 Dołączył: 2013-06-05 Wpisów: 50
Wysłane:
25 lipca 2017 20:22:01
Koniec nadchodzi szybko. Nie wypłacił odsetek od serii G. Upadłość to kwestia paru tygodni. Spółka nie jest zdolna do płacenia swoich bieżących zobowiązań.
|
|
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
25 lipca 2017 22:38:08
Dla zainteresowanych - wnioski złożone przez Eurocent SA do sądu rejonowego w Krakowie VIII wydział Gospodarczy : wniosek o przyspieszone postępowanie układowe sygnatura VIII GR 26/17 oraz wniosek o upadłośc sygnatura VIIIGU 528/17. W obu przypadkach złożono wnioski wadliwe - spółka została wezwana do ich uzupełnienia. Kolejni przewałkiewicze, którzy chcą okraść obligatariuszy pod parasolem sądowym.
|
|
Wysłane:
28 lipca 2017 16:21:52
przy kursie: 0,45 zł
A dzisiaj pozytywne zaskoczenie. Na koncie pojawiły się odsetki z obligacji (seria G)
|
|
Wysłane:
29 lipca 2017 08:40:01
Paweł napisał(a):Koniec nadchodzi szybko. Nie wypłacił odsetek od serii G. Spółka nie jest zdolna do płacenia swoich bieżących zobowiązań. Wypłacili terminowo, to raczej obligatariusz ma problem z liczeniem okresów odsetkowych Cytat: Kolejni przewałkiewicze, którzy chcą okraść obligatariuszy pod parasolem sądowym. Cytat:Upadłość to kwestia paru tygodni. Spółka nie jest zdolna do płacenia swoich bieżących zobowiązań A za takie teksty to bym na miejscu kilku osób pozywał bez zastanowienia. Może się trolle opamiętają z sianiem zakłamanych informacji. Do moderacji Stockwatch już kolejna prośba o wykonywanie swojej pracy. Te posty są manipulacjami, przypominam że akcje spółki dalej są w obrocie i są bardzo podatne na takie sugestie jak powyższe
|
|
Wysłane:
30 lipca 2017 18:32:32
Aksu, Pozwij proszę. Jak nie masz pojęcia to się zamknij. Przeczytaj warunki emisji serii G tabela nr 1. Jest tu pkt Sposób naliczania odsetek i jest kolumna Dzień płatności odsetek. Dla twojej wiadomości 21-07-2017 i ten dzień mnie interesuje. Kod:mod: z tekstami w stylu "zamknij się" łatwo o skierowanie do programu Projekt Lady, gdzie uczą dobrych manier
Edytowany: 30 lipca 2017 19:37
|
|
Wysłane:
31 lipca 2017 07:51:54
Niestety informacje dotyczące emisji serii G nie są publicznie znane, ale łatwo policzyć kiedy wypada płatność skoro ostatni kupon był wypłacony 28.04 (raport). To o czym mówisz to pewnie dzień przyznania prawa do odsetek i tutaj 21 lipca faktycznie by pasował. Taka "drobna" różnica jak między dniem dywidendy a dniem prawa do dywidendy, która utwierdza mnie w przekonaniu, że ogół inwestorów nie wie w co inwestuje i na jakich zasadach, a potem lamentują po forach internetowych jacy to oni poszkodowani, chyba że tak jak pisałem wcześniej to celowe działanie
|
|
Wysłane:
31 lipca 2017 20:14:15
przy kursie: 0,27 zł
Aksu,
Przesadziłem trochę wczoraj - przepraszam.
Niestety nie mam problemów z czytaniem i nic nie muszę pasować. W warunkach emisji serii G w 3 okresie odsetkowym - Dzień ustanowienia praw do Odsetek 13-07-2017. Dzień płatności Odsetek 21-07-2017. Te daty są w podane. Nie mam innych dokumentów świadczących o zmianach. Z mojego punktu widzenia terminy podane w propozycji nabycia obowiązują. To, że wypłacili odsetki 28.07 było dla mnie zaskoczeniem, ale o tym pisałem.
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 5
Wysłane:
28 sierpnia 2017 12:05:55
Witam
Inwestorzy potrzebuję waszej pomocy, szukałem już w każdym sprawozdaniu finansowym informacji i nie mogę nić takiego znaleźć... Potrzebuję znaleźć informacji nt jak firmy pożyczkowe typu Mikrokasa, Eurocent, SMS Kredyt Holding, księgują przeterminowane pożyczki, po jakim czasie pożyczka staje się przeterminowana i spółka zdaje sobie sprawę że nie odzyska nawet 1 PLN i w ogóle po jakim czasie przeterminowane pożyczki wychodzą z bilansu??
Mam nadzieje, że pomożecie gdzie takiej informacji można szukać.
Pozdrawiam
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 września 2017 09:36:55
Inwestorzy często pytają o to na czatach. Nie kojarzę konkretnej odpowiedzi. Temat jest omijany, albo uznawany za tajemnicę przedsiębiorstwa.
Edytowany: 1 września 2017 09:37
|
|
Wysłane:
9 września 2017 08:05:35
przy kursie: 0,25 zł
Eurocent, regularnie, co tydzień spłaca co najmniej po 3% przeterminowanego długu. To dobra wiadomość i spółka odzyskuje nieco wiarygodności. Jeśli te przepływy są z regularnie wypracowywanej gotówki to w ogóle byłbym spokojny o tę Spółkę.
Bardzo wątpliwy pozostaje dalej fakt, że nie mamy żadnej wiedzy na temat treści wniosku o postępowanie restrukturyzacyjne. Czy ma on objąć tylko niespłacony dług serii E czy też wszystkie pozostałe długi, na ten moment obsługiwane bez zastrzeżenia? Może obligatariusze dostali taką informację od Spółki i mogą się podzielić?
|
|
Wysłane:
26 października 2017 22:05:47
No i figa z makiem. Nie ma odsetek dla serii G
Zarząd EUROCENT Spółka Akcyjna z siedzibą w Krakowie informuje, iż w dniu dzisiejszym tj. 26 października 2017 roku otrzymał informację od Tymczasowego Nadzorcy Sądowego o odmowie wyrażenia zgody na wypłatę odsetek od zabezpieczonych na majątku spółki Obligacji serii G (dalej Obligacje ) za czwarty okres odsetkowy Obligacji. Zgodnie z harmonogramem przewidzianym w warunkach emisji Obligacji termin wypłaty odsetek przypada na dzień 28 października 2017 roku. Mimo posiadania środków umożliwiających terminową obsługę Obligacji i mimo starań Zarządu Emitenta odsetki od Obligacji serii G nie zostaną wypłacone w terminie.
Całkowita wartość nominalna wyemitowanych Obligacji wynosi 3 000 000 zł. Obligacje oprocentowane są według stałej stopy procentowej w wysokości 7,5% w skali roku, odsetki od Obligacji wypłacane są kwartalnie. Termin wykupu Obligacji przypada 28 października 2019 r.
I to samo dla serii E
Zarząd EUROCENT Spółka Akcyjna z siedzibą w Krakowie informuje, iż w dniu dzisiejszym tj. 26 października 2017 roku otrzymał informację od Tymczasowego Nadzorcy Sądowego o odmowie wyrażenia zgody na dokonanie częściowej spłaty wartości nominalnej Obligacji serii E. Zarząd Emitenta planował przekazać Obligatariuszom, podobnie jak w ubiegłych tygodniach, kwotę stanowiącą 3% pierwotnej wartości nominalnej. Mimo posiadania środków umożliwiających częściową spłatę i mimo starań Zarządu Emitent nie dokona kolejnej częściowej spłaty wartości nominalnej Obligacji serii E w zaplanowanym przez Zarząd terminie.
Do dnia dzisiejszego Emitent spłacił w transzach 41% łącznej wartości nominalnej Obligacji serii E.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.