PARTNER SERWISU
nouzugvr

BVT

dwaPLUSdwa
0
Wpisów: 135
Wysłane: 12 maja 2016 17:18:27
Jak oceniacie spółkę zajmującą się obrotem wierzytelności ? Wyniki za cały 2015 są dość dobre. Obecnie rozpoczęli program emisji obligacji na 8%, a do tego ujawnili plan połączenia się ze spółką windykacja_pl newconnect.pl/?page=1045&p... Wg mnie dobry ruch z tym połączeniem co by spółka była niezależna w zakresie całego procesu windykacji od podmiotu zewnętrznego, ale powiązanego z prezesem Kupca - udziałowca BVT. Jak by tego nie oceniać uprości się struktura i nie będzie miejsca do zawyżania kosztów funkcjonowania BVT. Jak dostaną zastrzyk kapitału z emisji mają szansę znacznie zwiększyć kapitalizację. Spółka powstała z UWAGA 1 mln złotych plus otrzymała niecałe 800 tys zł z emisji akcji na NewConnect. Spory sukces jak na lekko ponad 3 lata działalności. Wyniki za IQ2016 lekko mnie rozczarowały, ale wycena po połączeniu napawa optymizmem link : newconnect.pl/?page=1045&p...

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 13 maja 2016 07:43:49
Nic innego jak napompowany balon z Tarnowa ktory niema zbytnio wartosci. Zwroc uwage na opinie audytora oraz fakt jak wycenili portfel wierzytelnosci jakie nabyli. Zakladaja odzyskanie co najmniej 100% i taka pokazuja wartosc tego portfela. A co z kosztami?
Edytowany: 13 maja 2016 07:48

dwaPLUSdwa
0
Wysłane: 9 listopada 2016 10:28:41
Spółka ogłosiła raporty za cztery kwartały z rzędu newconnect.pl/?page=1045&i... Prośba o analizę fundamentalną spółki. Wygląda na to że jest jeszcze sporo miejsca na spadki. Niestety rozczarowanie wynikami za IQ2016 to jest sygnał, który się systematycznie potwierdza.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 listopada 2016 12:45:13
Niestety nie da się takowej analizy zrobić na szybko i nie wiem czy w ogóle się da. Spółka po zastrzeżeniu od biegłego zmieniła w tym roku zasady rachunkowości, ale sprawozdania nie mają not. Dotyczy to także przepływów które są podane w skróconej formie i nic w nich nie widać. Nie wiadomo także jak są rozpoznawane przychody, bo w branży jest duża uznaniowość w tym zakresie, a mogło się to także zmienić w związku ze zmianą prezentacji.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 9 listopada 2016 14:58:10
dwaPLUSdwa napisał(a):
Prośba o analizę fundamentalną spółki. Wygląda na to że jest jeszcze sporo miejsca na spadki.

No i masz miejsce na spadki: dziś, teraz ca. -23%. A miałem zadać takie pytanie: po co zajmować się gmeraniem w papierach, skoro jest jeszcze miejsce na spadki??? Nie szkoda czasu, który można poświęcić na analizę czegoś, co nie jest spadającym nożem?

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 9 listopada 2016 18:54:34
Można? - ja poproszę o analizę spółki z tej samej branży windykacji. KANCELARIA WEC (KPI). Mała spółka z NC notowana od 1,5 roku ale może z raportów da się juz coś wygmerać?
Edytowany: 9 listopada 2016 18:54

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 listopada 2016 19:45:33
Możemy spróbować - zerknąć do sprawozdania. Ale w tej branży potrzeba ujawnień, wyjaśnień i not aby wyciągać wnioski i poznać rachunkowość, bo wyniki jest bardzo łatwo malować. Z tego powodu nie mogę obiecać, że zrobimy. Mogę za to, że zerkniemy.

dwaPLUSdwa
0
Wysłane: 16 listopada 2016 07:58:58
rafsty napisał(a):
dwaPLUSdwa napisał(a):
Prośba o analizę fundamentalną spółki. Wygląda na to że jest jeszcze sporo miejsca na spadki.

No i masz miejsce na spadki: dziś, teraz ca. -23%. A miałem zadać takie pytanie: po co zajmować się gmeraniem w papierach, skoro jest jeszcze miejsce na spadki??? Nie szkoda czasu, który można poświęcić na analizę czegoś, co nie jest spadającym nożem?

Nie oceniam BVT jako "spadającego noża". Patrzę na tę spółkę z ciekawej i dochodowej branży jako przykład nieracjonalnego zarządzania zasobami finansowymi i w konsekwencji pełną niespodzianek. Nieprzewidywalną. Może zarząd, który nie jest "zawodowym managementem" na nowo kupionych pakietach znów zrobi wynik jak w latach poprzednich na wierzytelnościach przewozowych, ale takie skoki zarabiania i nie zarabiania są dowodem na mało profesjonalne zarządzanie. Mimo, że jest wg mnie miejsce na spadki to jestem ciekaw analizy jaką uda się opracować. Jeżeli koszty finansowania z cholernie drogimi obligami i ich prowizjami nie przygniotą spółki to możliwe jest, że spółka spółka się opamięta i zacznie regularnie pokazywać przewidywalne wyniki. Na razie z tym najważniejszym elementem na rynku jest źle.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 listopada 2016 09:20:26
Tak jak pisałem wcześniej, zrobienie analizy mija się w tym momencie z celem. Spółka od 1 stycznia 2016 r. zmieniła zasady rachunkowości dotyczące portfela wierzytelności. Wcześniej trzymała go w wartości nominalnej w należnościach, teraz w kwocie przewidywanych spłat, co oczywiście drastycznie zmniejsza jego wartość bilansową, a efektem tej zmiany jest spadek aktywów obrotowych z kwoty 82 mln na koniec roku do 34 mln zł w 1 kw. Wydaje się, że przychody to kwota odzyskanej gotówki, choć nie jest to do końca jasne, a same niektóre pozycje wydają się temu przeczyć.
W kosztach mamy koszty windykacji, ale chyba nie obecnych pakietów, tylko wszystkie poniesione w okresie. A zatem mamy ujęcie praktycznie kasowe, a nie memoriałowe.

Proszę jednak zauważyć, że przychody w tym roku to 3,8 mln zł, zysk ze sprzedaży to 325 tys., a przepływy operacyjne to aż 5,8 mln zł, czyli więcej niżeli same przychody nie mówiąc już o uwzględnieniu kosztów.

Większy teoretycznie (bo nie sposób tego zweryfikować, a wartości w bilansie nie są porównywalne) portfel w obsłudze generuje koszty bieżące, ale przełoży się to na większe wpłaty i przychody w przyszłości. Jeśli do tego dodamy koszty odsetkowe od obligacji to mamy wyjaśnienie spadku wyników w tym roku. Z tych powodów nie ma co liczyć na stabilność wyników. Każde mocniejsze zwiększenie aktywności spółki będzie skutkować wzrostem kosztów, a dopiero potem efektem w przychodach. Ważne także, że nie natychmiast. Bo windykacja polubowna daje efekty dość szybko, natomiast problemy i rozciągnięcie czasowe kosztów i wpływów jest w przypadku windykacji sądowo - komorniczej.

Jak wspomniałem, ze względu na zmianę zasad rachunkowości nie jesteśmy w stanie określić zmian rentowności posiadanego portfela. Z tego powodu, a także dość krótkiej obecności spółki na giełdzie analizy nie ma sensu robić.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 20 listopada 2016 23:24:41
Ja mam jedno zasadnicze pytanie do raportu za 3q ktore zapalilo mi czerwona lampke.

Cytat:
Trzeci kwartał 2016 roku był przełomowy dla Spółki gdyż w związku z pozyskanym
w ramach emisji obligacji serii A i B finansowaniem w kwocie 4,6 mln zł
mogliśmy uruchomić nowe projekty w postaci ....

Cytat:

W lipcu 2016 roku Zarząd Emitenta podjął decyzję o przeprowadzeniu
kolejnej emisji obligacj i Spółki. W celu zapewnienia prawidłowości oraz transparentności procesu emisji obligacji podpisano umowę dotyczącą doradztwa w w/w zakresie.
Podstawą przeprowadzenia emisji był a uchwała Zarządu z dnia 29 lipca 2016 roku zaw
ierająca szczegółowe warunki emisji obligacji serii B.
Przedmiotowa emisja została zamknięta w dniu 31 sierpnia 2016 roku i opiewała na kwotę
1.572.000,00 zł (jeden milion pięćset siedemdziesiąt dwa tysiące złotych).
Obligacje serii B, w liczbie 1.572 sztuki o wartości nominalnej 1.000,00 zł każda, zostały objęte przez 20 osób.

A przepływy środków pieniężnych z działalności:
operacyjnej: + 5.8 mln
inwestycyjne:
> wplywy 0
> wydatki :0.1 mln
finansowej:
> wplywy: ~1.3
> wydatki:~1.3

To gdzie jest ta pozyskana kwota z emisji obligacji? Ani cyfry o 1.5 ani 4.6 mln...
Daleka droga przed normalnością w tym podmiocie.

dwaPLUSdwa
0
Wysłane: 27 grudnia 2016 08:43:26
Strona 10 raportu za 3 kwartał br. Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej, łącznie 5.866.629,41 zł.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 grudnia 2016 09:16:58
Tyle tylko, że obligacje to działalność finansowa, a nie operacyjna...

dwaPLUSdwa
0
Wysłane: 29 grudnia 2016 07:56:13
Jasne, ale tylko tak można wyjaśnić gdzie w raporcie za 3 Q 2016 są wpływy z obligacji. To, że jest to błędne pokazanie źródła środków to jasne, ale wg mnie łącznie wpływy kwartalne do spółki wyniosły 5.866.629,41 zł.

W uproszczeniu 5,9 mln - 4,6 mln (obligacje) = 1,3 mln przychodów operacyjnych. Z grubsza by się zgadzało. Myślę, że warto się zwrócić do zarządu bvt o wyjaśnienie tego raportu.
Edytowany: 29 grudnia 2016 07:58

dwaPLUSdwa
0
Wysłane: 19 marca 2017 13:27:36
BVT skorygowało raport za 4 kw 2016.

dwaPLUSdwa
0
Wysłane: 19 marca 2017 13:31:08
W analizie fundamentalnej jest element do poprawy. Spółka ma zaciągnięty kredyt na 700 tys. zł czego w tabelach nie widać.

malarz
1
Wpisów: 96
Wysłane: 13 sierpnia 2017 18:25:20
BVT wraca do korzeni (windykacja pakietów wierzytelności z transportu masowego), bo ostatnio kupili sporo pakietów:
- www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Łączna wartość nominalna nabytych pakietów przekracza 30 mln zł.

Kupują też kolejne bankowe wierzytelności hipoteczne.

Gotówki mają dużo, bo zrobili kilka emisji obligacji.

gaetano
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 sierpnia 2021 11:16:43
ma ktoś pomysł na to co sie dzieje na spółce?

jest komunikat "Zarząd BVT S.A. z siedzibą w Tarnowie (dalej: Spółka) informuje, iż w dniu dzisiejszym podpisał porozumienie o poufności, oraz przystąpił do rozmów w sprawie rozwoju i wdrożenia rozwiązań oprogramowania, technicznych i organizacyjnych związanych z fiskalizacją transakcji w obrocie gospodarczym, z uwzględnieniem nowych segmentów rynku.
Zarząd wskazuje, iż rozmowy prowadzone są w związku z analizowanymi perspektywami rozszerzenia działalności na innowacyjne obszary finansowych aspektów obrotu gospodarczego, komplementarnie uzupełniającymi obecną ofertę usług, która wspiera działalność gospodarczą w dziedzinie zapewnienia płynności obrotu."

Jednocześnie są w trakcie negocjacji dotyczących zbycia dotychczasowego przedsiębiorstwa, a w nowej strategii ogłaszali możliowść:
"- poszerzenie dotychczasowej działalności o nowe obszary, w tym związane z nowymi technologiami,
- wniesienie innego przedsiębiorstwa rozumieniu art. 55 (1) kodeksu cywilnego do struktur Spółki,
- połączenia z innym podmiotem."

Zastanawiam się, co to może być za oprogramowanie i jaka forma zaangażowania...

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 10 kwietnia 2023 12:23:27
Wpadło ze spółki takie espi, wcześniejsze to list intencyjny w tym temacie, jednak chyba wszystko zmierza do finalizacji
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Spółka z NC więc jak to na tym rynku różnie być może, mamy tutaj zamiar przejęcia czy może inaczej wejścia na NC Griffin sp z oo
Na stronie troszkę do poczytania, specyjalizują się min w kredytach frankowych.
Sporo niewiadomych jeszcze tutaj jak choćby:
Cytat:
W Term Sheet strony ustaliły, iż mariaż podmiotów zostanie przeprowadzony w drodze nabycia przez BVT 100% udziałów Griffin od dotychczasowych udziałowców, w zamian za akcje nowej emisji BVT. Stosunek wymiany udziałów Griffin na akcje BVT zostanie ustalony przez Zarządy obu spółek w oparciu o wycenę Griffin, która zostanie sporządzona do dnia 20 maja 2023 r.

Planowana zmiana nazwy spółki z BVT na Griffin SA

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,381 sek.

riweoylq
uhinmjly
mxysslpg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nofuliyf
knwgnkme
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat