7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
24 października 2017 11:51:08
przy kursie: 21,88 zł
aic71
Ja rozumiem, że taki Morgan pewnie pozbyłby się swoich wszystkich pozostałych udziałów prędzej poprzez jakąś transakcję pakietową niż sypaniem w rynek, ale nie tylko Morgan jest zaangażowany w GetBack. Póki co to luźne przemyślenia.
Co do planów rozwoju GetBacka to też jestem bardzo ciekawy jak to wszystko dalej się potoczy. Kąkolewski wydaje się być sprawnym menedżerem i odpowiednią osobą na odpowiednim stanowisku, ale po czynach go poznamy, a nie słowach i obietnicach. Najbardziej mnie ciekawi kwestia rozwoju zagranicznego (rynek w kraju jest nasycony i dosyć dojrzały). Idealnym kierunkiem jest np. Rumunia, Bułgaria może jeszcze Węgry czy Chorwacja choć o tych krajach nikt nie wspominał. Generalnie np. Bałkany jako region postkomunistyczny może w perspektywie najbliższych lat okazać się bardzo atrakcyjny dla windykatorów. Spójrz np. co dzieje się w Rumunii jeśli chodzi zmiany podatkowe i wzrost gospodarczy.
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
24 października 2017 12:34:13
1. Dlaczego uważasz że już teraz nie można rozliczyć prezesa za swoje osiągnięcia? Czy ostatnie lata nie pokazują wzrostu przychodów i zysków? 2. Dlaczego uważasz że idealnym kierunkiem jest Rumunia czy Bułgaria? Jeżeli wybiorą Gruzję czy Portugalię to uznasz to za beznadziejny ruch? Dlaczego zakładasz, że wiesz więcej niż spółka która od lat siedzi w temacie i analizuje wszystkie rynki? Siedzisz w temacie tak głęboko?
|
|
2 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 320
Wysłane:
24 października 2017 12:46:50
Na razie to o czym mówią się potwierdza: - poziom spłat - nowe pakiety
W Rumunii mają już całkiem sporą strukturę + plany w Hiszpanii.
Zakupy pakietów na rachunek obcy też w górę.
Jak do tej pory to nie ma co zarzucać mijania się z prawdą.
Chętnie poznam jakieś negatywne spostrzeżenia - jest coś co Wam sie nie podoba?
|
|
|
|
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
24 października 2017 13:39:58
Gerda napisał(a):1. Dlaczego uważasz że już teraz nie można rozliczyć prezesa za swoje osiągnięcia? Czy ostatnie lata nie pokazują wzrostu przychodów i zysków? 2. Dlaczego uważasz że idealnym kierunkiem jest Rumunia czy Bułgaria? Jeżeli wybiorą Gruzję czy Portugalię to uznasz to za beznadziejny ruch? Dlaczego zakładasz, że wiesz więcej niż spółka która od lat siedzi w temacie i analizuje wszystkie rynki? Siedzisz w temacie tak głęboko? Ad.1 Jak chcesz to możesz rozliczać go kiedy chcesz i jak chcesz. Gdzieś napisałem, iż nie pokazują systematycznie wzrostu przychodów i zysków? Jeśli nie jesteś w stanie przytoczyć takich słów z mojej strony to świadczy to dla mnie jedynie o wyjątkowo buńczucznym stosunku z Twojej strony do moich przemyśleń i interpretacji. Na pewno nie pozjadałeś wszystkich rozumów jak się potocznie mówi, a troszkę się tak zachowujesz. Ad.2 Gdybyś czytał uważnie mój post byłbyś w stanie wywnioskować dlaczego taki kierunek (Bałkany) może być ciekawą alternatywą. Nigdzie też nie wspomniałem, że jakikolwiek inny kierunek ekspansji byłby jak to określiłeś "beznadziejnym ruchem". I na koniec gdzie stwierdziłem, iż wiem więcej niż spółka? Co do samego GetBacka to kurs chyba się zbliża nieuchronnie do zniesienia Fibo 78,6%. Ciekawe czy pojawi się tam większy popyt.
|
|
0 Dołączył: 2017-07-16 Wpisów: 23
Wysłane:
24 października 2017 13:42:30
infostrefa.com/infostrefa/pl/w... Ktoś może wytłumaczy laikowi - sypneli nowymi akcjami i stąd ta obsuwa?
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
24 października 2017 13:47:28
Gorąca atmosfera się zrobiła na getback, ale trzeba zauważyć w jakim ona jest indeksie. Swig80 ostatnio wygląda bardzo kiepsko , zaliczył 18 czarnych dziennych świec non stop , pomijając 1 świece białą to seria wynosiłaby 24 sesji czarnych.  kliknij, aby powiększyćDlatego też pewnie na wykresie pojawił sie lokalny podwójny szczyt który zapoczątkował tą przecenę. Interwał 4 h  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
24 października 2017 13:55:04
Ja to wszystko rozumiem, ze swig itd ale kara zawsze musi być proporcjonalna do przewinienia - czemu na swig mamy -1,4% a getback -8%
Czyżby Prezes zapowiadał bankructwo czy cos w tym stylu?
|
|
Wysłane:
24 października 2017 14:11:50
Musi nie musi, rynek poza cyferkami to RYNEK w ogromnej mierze też emocje i sterowanie nimi.A dlaczego ? Jak nie wiesz o co chodzi to zawsze chodzi o pieniądze( bardziej precyzyjnie AKTYWA, czy to w postaci akcji czy keszu), co akurat w przypadku giełd, jest rzeczą oczywistą.
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
24 października 2017 14:20:36
lb85 napisał(a):Gerda napisał(a):1. Dlaczego uważasz że już teraz nie można rozliczyć prezesa za swoje osiągnięcia? Czy ostatnie lata nie pokazują wzrostu przychodów i zysków? 2. Dlaczego uważasz że idealnym kierunkiem jest Rumunia czy Bułgaria? Jeżeli wybiorą Gruzję czy Portugalię to uznasz to za beznadziejny ruch? Dlaczego zakładasz, że wiesz więcej niż spółka która od lat siedzi w temacie i analizuje wszystkie rynki? Siedzisz w temacie tak głęboko? Ad.1 Jak chcesz to możesz rozliczać go kiedy chcesz i jak chcesz. Gdzieś napisałem, iż nie pokazują systematycznie wzrostu przychodów i zysków? Jeśli nie jesteś w stanie przytoczyć takich słów z mojej strony to świadczy to dla mnie jedynie o wyjątkowo buńczucznym stosunku z Twojej strony do moich przemyśleń i interpretacji. Na pewno nie pozjadałeś wszystkich rozumów jak się potocznie mówi, a troszkę się tak zachowujesz. Ad.2 Gdybyś czytał uważnie mój post byłbyś w stanie wywnioskować dlaczego taki kierunek (Bałkany) może być ciekawą alternatywą. Nigdzie też nie wspomniałem, że jakikolwiek inny kierunek ekspansji byłby jak to określiłeś "beznadziejnym ruchem". I na koniec gdzie stwierdziłem, iż wiem więcej niż spółka? Co do samego GetBacka to kurs chyba się zbliża nieuchronnie do zniesienia Fibo 78,6%. Ciekawe czy pojawi się tam większy popyt. Nie mam argumentów. Wygrałeś
|
|
Wysłane:
24 października 2017 14:32:46
tak sobie wytłumaczyć to tez potrafię ale jakaś głębsza analiza tych emocji???
|
|
|
|
Wysłane:
24 października 2017 14:51:29
W moim przypadku taka analizę ci przeprowadziłem na wykresie . AT, pokazywały dywergencje pro-spadkowe, wyrysowały podwójny szczyt, teoretyczny zasięg tej formacji to ok 20.50 gr. Jeśli, to jest tylko korekta to z fibo też wygląda ze kurs może dojść do tych 20.5- 20-8. Jeśli to coś więcej niż korekta ( niedawnych wzrostów) , należy spodziewać się powrotu do minimów kursowych. Może być tego typu "dogłębna" analiza? P.S nie obserwowałem kursu , teraz wrzuciłem i już do 20.8 doszli.
Edytowany: 24 października 2017 14:54
|
|
Wysłane:
24 października 2017 15:02:44
sorry ale robienie AT na walorze, który jest tak krótko notowany i to jeszcze dwutorowo nie ma chyba sensu
tutaj pytanie do Pana Anty Teresy - jak to jest z tym co wyżej napisąłem?
|
|
Wysłane:
24 października 2017 15:11:48
Aha i jeszcze o jakie dywergencje chodzi? Na MACD - ja nie widzę
zresztą co to znaczy dywergencja prospadkowa - z def. dywergencja mówi o przeciwności.
Czyli tutaj kurs musiałby rosnąć a wykres MACD spadać a tu oba spadają
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 października 2017 15:25:00
Odpuście sobie formacje liniowe, dywergencje a w szczególności Fibo. Wykres jest zbyt młody, by poddawać go analizie z użyciem tych technik. Najwcześniej w drugiej połowie stycznia można będzie próbować coś wyczytać z wykresu.
|
|
Wysłane:
24 października 2017 15:33:32
Dywergencja, może też być gdy jest taka sytuacja jaką narysowałem. Kurs mierzy się z oporem , a oscylatory pokazują,że są niżej. Nie musisz ufać AT, nie musisz widzieć podwójnego lokalnego szczytu, możesz twierdzić ze nie warto( lub nawet nie powinno) rysować się at gdy spółka ma parę miesięcy notowań. Możesz negować też linie oporów wsparć itp. to twoja sprawa i twój ból, jak wyjaśnisz sobie takie a nie inne zachowanie spółki. Ja napisałem , swoja opinię na ten temat jak ja to widzę, ty się możesz z tym zgadzać lub nie mój problem. Możesz do tego podchodzić fundamentalnie tak jak toczyłeś dyskusje na forum. Może faktycznie coś nieświeżego w fundamentach się pojawiło? lepsze wyjaśnienie?. P.S takie podchodzenie do tematu ze at można stosować dopiero po np 6 miesiącach jest dziwne, tak jakby przez te 6 miesięcy kursy nie miały znaczenia. Błąd bo często mają i nawet jak ma się ograniczone mocno dane historyczne, to można kursy jednak analizować, bo szybsze interwały tez mogą wiele mówić o formacjach oporach wsparciach , możliwych zasięgach( wzrostów spadków ) itp. oczywiście w odpowiednio któtszym horyzoncie czasowym.
Edytowany: 24 października 2017 15:39
|
|
Wysłane:
24 października 2017 16:15:43
Co do dywergencji to jest fakt - sorry ale ja się zasugerowałem innym wykresem na którym są dołki i MACD też dołuje. Co do RSI to dywergencja ale powyżej poziomu wykupienia czyli tez ograniczone znaczenie.
Ja "wierzę" w AT ale tak jak napisał Krewa - to chyba wszystko za młode.
No i mamy dwutorowe notowania, które zaciemniają obraz.
|
|
Wysłane:
24 października 2017 16:40:23
Każdy do wszystkiego może mieć indywidualne podejście. Ale jak myślisz na innych rynkach np.FX na jakich interwałach pracują, na dziennych , tygodniowych które zapewne preferuje krewa czy na dużo szybszych? oczywiście wynika to z lewarowania i również płynności, co nie zmienia faktu ze tam sie gra bardzo szybko. Również na naszym rynku są, spekulanci i DT-rzy, jak sądzisz czy uważają oni za bezsens stosowania AT, bo papier jest notowany od niedawna, szczególnie gdy ma taka zmienność + 50% up od debiutu , potem korekta podbita i znowu mocna jazda ujawniająca się nawet okolicami -9%-10% w dzisiejszej sesji?
Każdy powinien sam wypracować swój model inwestowania, co nie oznacza że należy inny model uważać za bezsensowny, bo tego nie da się raczej sprawdzić, ponieważ trzeba byłoby porównać stopy zwrotu z owych modeli na przestrzeni jakiegoś czasu osiągane. A to raczej nie wchodzi w grę żebyś mógł porównać ile zarobią krewa na rynku ile ty zarabiasz a ile JA.
Co do GBK na teraz uważam że własnie osiągnięte już 20.5-20.8 to jest wsparcie, pierwszy opór to ta czerwona linia. Jeśli wsparcie przejdą będzie powrót do bazy czyli minimów.
Czerwona linia wyraźnie pokazuje najpierw wsparcie trendu a potem jego opór( sa też inne których nie uwzględniłem w tym rysunku), możesz to ignorować twoja sprawa, co nie zmienia faktu że tak to właśnie w rzeczywistości wygląda na danych historycznych, pomimo że one nie są zbyt odległe.
Edytowany: 24 października 2017 16:44
|
|
Wysłane:
24 października 2017 16:52:27
Ja osobiście jestem za krótki żeby z Tobą wejść merytorycznie w dyskusję.
Tylko intuicja mi podpowiada, że papier młody notowany dwutorowo nie jest dobry pod AT
|
|
0 Dołączył: 2017-07-16 Wpisów: 23
Wysłane:
24 października 2017 17:50:18
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
24 października 2017 19:05:09
jurror napisał(a): Ale jak myślisz na innych rynkach np.FX na jakich interwałach pracują, na dziennych , tygodniowych które zapewne preferuje krewa czy na dużo szybszych? Nie rozumiem po co tutaj przywołujesz FX czy rynki towarowe. Mamy do czynienia ze spółką notowaną na GPW, która na dodatek nie jest najlepszym wyborem na DT, gdyż są płynniejsze. Półroczny okres jest wskazany chociażby po to, by można było określić trend średnioterminowy. Zauważ, że średnioterminowa średnia tutaj zaledwie wykiełkowała, natomiast długoterminowa nieprędko pojawi się na wykresie. Ani w literaturze, ani w praktyce nie spotkałem przypadku analizy wykresu cenowego krótkszego niż 6 miesięcy.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.