6 Dołączył: 2017-11-21 Wpisów: 259
Wysłane:
21 listopada 2017 22:00:10
przy kursie: 0,87 zł
Tak jak napisał kolega wyżej, spółka jest oddłużona, z milionami wolnej gotówki na koncie. Do tego trwają kliniczne testy kolejnych patentów, a pani prezes w jednym z ostatnich wywiadów poinformowała, iż toczą się "strategiczne rozmowy" ws. drugiej technologii. Tymczasem od kilku miesięcy kurs systematycznie spada, aktualnie sięga historycznych minimów, mimo że w ostatnich dniach zwiększyły się obroty. Co sądzicie o kondycji spółki i przyszłości kursu?
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
22 listopada 2017 09:17:35
przy kursie: 0,90 zł
Mój scenariusz bazowy zakłada ściągnięcie spółki z giełdy. Dla Adiuvo obecność Airway na giełdzie chyba ma więcej minusów niż plusów. Sam Airway nie potrzebuje już środków na zakończenie badań, ba sam ma taką nadwyżkę że może ona być wykorzystana przez wzywającego do zrefinansowania nabycia reszty pakietu. Potem się podniesie larum drobnych że jak to, tak nie można, a teraz jeden przed drugim prześcigają się żeby sprzedawać akcje. Abstrahując od tego wątku, spodziewam się jakiś istotnych informacji dotyczących oral care jeszcze w tym roku. No jestem ciekaw jak to Adiuvo rozegra. W końcu biznes to biznes. A owce trzeba strzyc.
|
|
Wysłane:
22 listopada 2017 13:12:16
yodyod napisał(a):Mój scenariusz bazowy zakłada ściągnięcie spółki z giełdy. "Puls Biznesu" sugerował kilka dni temu, że mogłoby to być zadanie nowego właściciela spółki. Padł przykład Nepentes, której właścicielem również był Marek Orłowski. "yodyod" napisał(a):Abstrahując od tego wątku, spodziewam się jakiś istotnych informacji dotyczących oral care jeszcze w tym roku. Kontakt Airway Medix z inwestorami indywidualnymi jest żaden. Lakoniczna wypowiedź pani prezes w "Zoomie na giełdę" o tym, że toczą się strategiczne rozmowy ws. drugiej technologii nie została nigdzie rozwinięta. Na maile inwestorów nie odpowiada nikt. Jedynym komentarzem pani prezes odnośnie kiepskiego kursu akcji była wypowiedź w "Parkiecie", iż jest to świetna okazja inwestycyjna... Od tego czasu kurs spadł o ponad 20%. Brakuje jakichkolwiek komunikatów ze strony spółki, które mogłyby odwrócić trend spadkowy.
|
|
|
|
Wysłane:
22 listopada 2017 15:33:57
Kontakt jest już lepszy niż ten żaden... Pandl.pl prowadzi dla nich komunikację z inwestorami. Był Adiuvo Day. Był chat dla inwestorów. Spółka jest bardzo prosta do wyceny modelem DCF. MA 3 urządzenia do sprzedaży, jedno po podpisanej umowie gdzie część środków została zaksięgowana, co do pozostałych transz znamy kwoty i terminy. Wiadomo ile spółka przepala gotówki organizacyjnie, wiemy ile potrzebuje na dokończenie badań 2 pozostałych urządzeń. Wiemy jakie są oczekiwania co do kwot sprzedaży pozostałych urządzeń i widełki czasowe. Sprzedaż pierwszego zgodnie z zapowiedziami to dla mnie proof of concept całej idei. Pozostaje kwestia stopy dyskontowej. Mi przy mojej wycena AWM wychodzi znacznie wyzsza niż dzisiejszy kurs, dlatego tu jestem. Mam wrażenie że sam Pan Orłowski jest teraz mocno zaangażowany w pewien projekt kanadyjsko-polski. I takimi drobnymi się nie przejmuje.
|
|
Wysłane:
22 listopada 2017 17:39:20
Czyli Twoim zdaniem, w tym momencie, nie warto pozbywać się Airway Medix z portfela?
|
|
Wysłane:
22 listopada 2017 18:27:48
Nie mogę wydawać rekomendacji. Ja nie sprzedaję przy tych cenach. Nawet zwiększyłem zaangażowanie. Pozdrawiam
|
|
9 Dołączył: 2013-03-08 Wpisów: 336
Wysłane:
24 listopada 2017 20:27:13
przy kursie: 0,88 zł
yodyod napisał(a):MA 3 urządzenia do sprzedaży, jedno po podpisanej umowie gdzie część środków została zaksięgowana, co do pozostałych transz znamy kwoty i terminy. Wiadomo ile spółka przepala gotówki organizacyjnie, wiemy ile potrzebuje na dokończenie badań 2 pozostałych urządzeń. Wiemy jakie są oczekiwania co do kwot sprzedaży pozostałych urządzeń i widełki czasowe. Sprzedaż pierwszego zgodnie z zapowiedziami to dla mnie proof of concept całej idei. Pozostaje kwestia stopy dyskontowej. Obserwuje tą spółkę od początku. Zastanawiam się jaki dalszy potencjał rozwoju tkwi w tej spółce? Dajmy na to, że urządzenia teraz w badaniach także się sprzedadzą i także za podobne kwoty jak pierwsza sprzedaż. Co dalej? Sprzedamy co mamy i zamykamy? Co z posiadaczami papierów? Pierwsze urządzenie sprzedane za takie sobie pieniądze, bez stałego % zwrotu. Co jeśli z kolejnymi będzie tak samo? Mam dziwne wrażenie, że nie widać jasnej przyszłości i kurs będzie dalej zsuwał się w dół w kierunku (spekulacyjnych) groszówek. Chciałbym się mylić, czy może mnie ktoś wyprowadzić z błędu?
|
|
Wysłane:
25 listopada 2017 00:19:35
Nigdzie nie zostało powiedziane, że na trzech technologiach się skończy. Sprzedany Closed Suction System i dwie pozostałe technologie, o których wiemy, czyli Oral Care i Cuff Pressure Regulator, to po prostu pewne projekty. Pani prezes na czacie w Strefie Inwestorów przyznała, że pracują nad kolejnymi i analizują nowe patenty. Niepokoi ten spadek kursu i brak jakiejkolwiek reakcji ze strony zarządu. Testy OC mają się zakończyć w styczniu, podobno wcześniej mamy poznać ich wstępne wyniki... Dla zainteresowanych wypowiedź Alberta Rokickiego sprzed kilku dni na temat Airway Medix i branży medycznej: https://youtu.be/jPbOBSp4l6Q?t=9m41s"Liczysz na to, że jeden patent Ci wejdzie i zarabiasz naprawdę krocie".
|
|
Wysłane:
25 listopada 2017 15:41:19
Czy dobrze zrozumialem: czekamy na "zloty strzal" a narazie to robimy cos tam, na co mamy jakies pomysly, no i dopoki sa pieniadze? Bo o czymś naprawdę przełomowym, albo czymś co marketingowo świetnie wygląda (vide Braster) nie wspomnieli do tej pory. Czy sa mocne podstawy aby kupić akcje tej firmy? Czy moze: można coś kupić bo może im się uda a jak nie to mała strata?
|
|
2 Dołączył: 2012-05-05 Wpisów: 104
Wysłane:
25 listopada 2017 22:54:29
Z całym szacunkiem ale ten Albert rokicki ma bardzo blade pojęcie o tej spółce i jej obszarze działania. Mógłby uczciwie przyznać to na początku swojej wypowiedzi. Cormay Braster czy selvita to całkowicie inne spółki.
|
|
|
|
PREMIUM
11 Dołączył: 2015-04-24 Wpisów: 88
Wysłane:
27 listopada 2017 16:50:31
zgadzam się z powyższą opinią ze p Albert Rokicki nie wie o czym mówi wypowiadając się o Airway Mexix. ciężko zarzucać p Orłowskiemu że nie zna się na biznesie czy na kwestiach sprzedażowo-marketingowych, produkty sprzedawane przez Airway Medix to nie nowe leki tylko dosyć względnie tanie urządzenia medyczne które usprawniają prace pielęgniarkom i generują oszczędności szpitalom.
w mojej opinii spółka ma obecnie dosyć komfortowa sytuacje jedna technologia tj CSS sprzedana brak problemów z finansowaniem tj gotówka na koncie na rozwój pozostałych technologii umowa o współpracy z kupcem CSS potencjalni kupcy 2 pozostałych technologii znani i przetestowani przy sprzedaży CSS technologia OC to większy rynek niż CSS i miejmy nadzieje większa cena sprzedaży
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2017 00:19:53
przy kursie: 0,76 zł
"Lepiej stracić okazję niż pieniądze". Wyszedłem wczoraj z tej spółki, na szczęście z niewielką stratą. Dzisiejszy dzień uświadomił mi, że to była świetna decyzja. W ciągu dnia kurs spadał nawet o kilkanaście procent względem wczorajszego zamknięcia. Część strat udało mi się już odrobić na Cherrypick. Co do Airway Medix - spółka fundamentalnie wygląda(ła) dobrze. Sam pomysł na biznes i nisza, w której funkcjonuje - również. Postawa zarządu, brak jakiejkolwiek komunikacji z inwestorami sprawia, że ludzie zaczynają nabierać podejrzeń. Z ciekawej spółki robi się groszowy raj dla spekulantów. Dla mnie była to lekcja tego, jak przemyślanie ciąć straty. Jak pisał w swojej książce wspomniany tu wcześniej Albert Rokicki: "Inwestor musi po prostu zrozumieć i zaakceptować fakt, że co jakiś czas przytrafia mu się popełnić jakąś głupotę i to powinno być wkalkulowane w jego długoterminowy biznesplan". yodyod napisał(a):Pandl.pl prowadzi dla nich komunikację z inwestorami. (...) Był chat dla inwestorów. Ta strona, jej kanał na YouTube wygląda i funkcjonuje tak nieprofesjonalnie, że zastanawiam się za co płacą im ich klienci. A chat organizowała Strefa Inwestorów, a nie Airway Medix.
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2017 08:44:05
IMHO spółka stacza się po równi pochyłej. Akcjonariuszom pozostaje wierzyć, że jednak coś tam się dzieje... a nie wypłacane są tylko pensje zarządowi do wykończenia środków.
|
|
5 Dołączył: 2010-12-20 Wpisów: 267
Wysłane:
30 grudnia 2017 09:20:10
przy kursie: 0,71 zł
2018 - nadchodzi. Więc w kolejności - raport roczny - WZA zatwierdzający sprawozdanie i dystrybucję zysków - spłata obligacji przez Adiuvo - duży skup (dystrybucja zysku po sprzedaży CSS, zapowiadana przez Anne Aranowską), najprawdopodobniej przez wezwanie. - sprzedaż następnej technologii Oral Care o dużo większym potencjale rynkowym i miejmy nadzieję finansowym niż CSS (sprzedana za 10,5 mln euro) www.bankier.pl/wiadomosc/Airwa...Ponadto intencją zarządu jest, aby, zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami, część środków ze sprzedaży, po odjęciu kosztów transakcji, spłaty pożyczek oraz środków pozostawionych w spółce na bieżącą działalność, została rozdystrybuowana do akcjonariuszy. Naszym zdaniem optymalną formą dystrybucji zysku byłby skup akcji własnych” - dodała. Przykład Nepentes i osoby pana Orłowskiego, który zawsze dzielił się uczciwie z akcjonariuszami utwierdza mnie, że będzie tak i teraz - to tak odnośnie hejtu na co niektóre osoby. Dobrego Roku 2018.
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2017 09:50:16
mysiauek napisał(a):IMHO spółka stacza się po równi pochyłej. Akcjonariuszom pozostaje wierzyć, że jednak coś tam się dzieje... a nie wypłacane są tylko pensje zarządowi do wykończenia środków. A niektórzy sądzą, że w tej cenie to świetna okazja inwestycyjna na rok 2018 i jednak w spółce coś się dzieje. Kilkominutowy film z planami na najbliższe 12 miesięcy. Film z września 2017 r. www.youtube.com/watch?v=l9S9kp...
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2017 14:16:33
W odpowiedzi na powyższy wpis - Airway Medix znajduje się w czołówce spółek, których inwestorzy stracili w minionym roku najwięcej. Cena za akcję od pierwszej sesji w 2017 r. spadła o niemal 60%, w międzyczasie notując historyczne maksima - więc są i tacy, którzy stracili jeszcze więcej.  kliknij, aby powiększyćMimo wszystko, jeśli ktoś wszedł w tę spółkę w połowie 2016 r., to miał okazję dużo zarobić. Teraz, tak jak napisał @mysiauek, spółka stacza się po równi pochyłej i zgodnie z tym, co napisałem na początku grudnia, staje się groszowym rajem dla spekulantów. I jeszcze kilka wpisów z ostatnich kilkunastu dni z wątku Airway Medix na forum Bankiera:  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2018 06:38:24
Co do bankierowych (dziwne, że tylko bankierowych wpisów, gdzie nie trzeba się rejestrować by hejtować do woli. Siadasz do klawiatury i jedziesz! Jeżeli by spojrzeć, na wszystkie wpisy powyżej i te na forum portalu bankier,to widać, że komuś bardzo zależy ma oczernianiu spółki. Liczba wpisów nijak się ma do free float, wielkości spółki czy aktywności sesyjnej inwestorów. Ktoś trolluje na forum związanym z AIRWAY tak by osiągnąć spodziewany efekt i zbić kurs jak najniżej... warto się zastanowić po co dana osoba pisze takie bzdury i jest obecna na forum non stop (pod różnymi nickami - proszę sobie spojrzeć na liczbę wpisów i ich "lajkowanie")- widać jak komuś na tym zależy.
Co do AIRWAY Bardzo możliwe, że po sprzedaży Oral Care będziemy posiadać około 2 zł samej gotówki na akcję. Oral Care ma zdecydowanie większy potencjał rynkowy i finansowy niż CSS (CSS sprzedano za 10,5 mln euro i stąd moje szacunki). Gra zaczyna być warta świeczki, bowiem gotówka przewyższająca o 200 % kapitalizacje to po prostu niezły pieniądz do zarobienia.
Dobrego Roku 2018.
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2018 15:47:57
@cegielka Jeśli po pierwszej transakcji akcje lecą i lecą, podają mi powód na dzisiaj dla którego miałyby rosnąć w 2018 roku. Oral Care? Na dziś to nieznana bliżej przyszłość.
|
|
2 Dołączył: 2012-05-05 Wpisów: 104
Wysłane:
2 stycznia 2018 22:49:31
piotrsobien, nie jestem przekonany czy czytałeś zamieszczone wpisy z forum bankiera pod względem merytorycznym. Mam co do tego wątpliwości. wpisy z bankiera typu "jaki paragraf na to co wyprawiają" mogłeś pominąć. Przynajmniej na tym forum. Widać, że pisali je userzy którzy kupili gdy balon był już mocno napompowany. Co do zarządu, największe uwagi można mieć do braku wynegocjowania prowizji od sprzedaży. Prezes zapowiadała że będzie, a tu figa. Spółka byłąby w innym miejscu. Jeśli chodzi o komentarze, że spółka stacza się po równi pochyłej, czy poza zachowaniem kursu, które przy tych wolumenach równie dobrze może być ucieczką spanikowanej drobnicy, są jakieś jakieś merytoryczne argumenty. Spółka zostaje bez długu i ze sporym zapasem gotówki w kasie. Na dodatek z dwoma ciekawymi patentami. W pierwszym kwartale poznamy wyniki badań klinicznych oral care. W tym temacie akurat jestem trochę zorientowany bo wiem jak wygląda dbanie o higiene jamy ustnej u pacjenta intubowanego. Szczoteczka airwaya nie jest rewolucją, ale zdecydowanie poprawia komfort pracy i efekty. Warto zapoznać się choćby z ogólno dostępnymi materiałami www.youtube.com/watch?v=Ybinzq...i porównać rozwiązanie airwaya airwaymedix.pl/upload/products...
|
|
Wysłane:
7 marca 2018 09:53:43
Oral Care - wyniki miały być w styczniu. Cisza jak makiem zasiał a MBank sobie wyszedł.
Edytowany: 7 marca 2018 09:54
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.