PARTNER SERWISU
nabropzu
18 19 20 21 22

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

getbeka
0
Wpisów: 19
Wysłane: 11 maja 2018 11:15:48
A jakieś kancelarie, osoby fizyczne?Think

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 11 maja 2018 11:25:42
Według mnie jakby ktoś już to mógł zrobić to ktoś duży interesujący się spółką tak żeby ją przejąć.
Hipotetycznie mógłby to być też Kruk, czy Leszek C. Na pewno ktoś znający spółkę i aktywa

Myślę, że Kruk wie ile są warte mniej więcej aktywa GB bo razem je wyceniali startując w przetargach.

Realną wycenę na dzień dzisiejszy pokazałoby odwieszenie obligacji na Catalyst ale czy tak się stanie.

KNF wspomniał coś o odwieszeniu akcji po publikacji raportu a potem dodał, że może nie koniecznie.
Czy dotyczy to też obligacji?

das
das
0
Wpisów: 5
Wysłane: 11 maja 2018 12:06:19
Witam,
Co zrobić by przyłączyć się do grupy?

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 11 maja 2018 12:11:41
@analityk2
przedstawione przez Ciebie wnioski są tak samo dobre/złe jak wnioski ludzi którzy piszą o tym że to było jednak zaplanowane działanie, bo na podstawie dostępnych obecnie infommacji oraz działań jakie realizowały i realizują spółki GetBack i Abris można aktualnie przyjmować różne warianty i wg. mnie każdy z ninch jest równie prawdopodobny. Tłumaczenie że coś nie mogło mieć miejca bo to przestępstwo np. że sprawozdania finansowe nie były fałszowanie bo to oznacza więzie to myślenie optymistyczne i potencjalnie trochę życzeniowe. Zgadzam się że nie była to klasyczna piramida finansowa ale być temat w jakimś stopniu pokrewny, bo z informacji które teraz można znaleźć wynika że od wielu miesięcy spółka była na bardzo dużym "głodzie" finansowym i np. w grudniu 2017 proponowali obligacje za 12% prawdopodobnie wiedząc że i tak ich już nie będą spłacać a np. ja w wczerwcu 2017 dostałem 6%. Ty patrzysz i opisujesz temat od strony pozytywnej przy założeniu że poprostu powinęła im się przypadkowo noga w biznesie ale ja na podstawie tych samych informacji co Ty niestety zakładam najgorszy wariant. Wiele z tych działania których byliśmy, jesteśmy i pewnie będziemy świadczą o przestępczym charakterze tego co się na GetBack dzieje. Mnie tu na myśl przychodzi scenariusz upadku Gant gdzie też niby był majątek ale potem się okazało że było udzielonych masę poożyczek i kasy ani majątku nie ma. Obym się mylił i chciałbym żeby ta restrukturyzacja im wyszła ale przygotowuję się na najgorszy scenariusz i odłożoną w czasie upadłość.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 11 maja 2018 12:11:54
@das

Proszę napisać tu:

obligacje_getback@wp.pl

warto podać ilość i serię posiadanych obligacji - dzięki temu znamy swoją siłę, szczególnie w kontekście postępowania ugodowego. Nie są zbierane dane osobowe, więc nie trzeba ich podawać
Edytowany: 11 maja 2018 12:12

joshep
0
Wysłane: 11 maja 2018 12:20:03
Hej,
działa Wam strona pogetback.pl, bo mi się nie otwiera, mam nadzieję że to tylko chwilowa awaria a nie sygnał że inicjatywa się skończyła...

Już działa :)
Edytowany: 11 maja 2018 12:23

analityk2
0
Wysłane: 11 maja 2018 12:42:50
@joshep

Tylko ja w dużej mierze bazuję na faktach. Oczywiście można przyjąć wersję pesymistyczną, że to było ukartowane a dane fałszowane.
Jednak tak jak pisałem za dużo ludzi by ryzykowało wtedy nie mających bezpośrednich korzyści z tego wałka.

Poza tym ostatnie wydarzenia też na to nie wskazują. Gdyby to był wałek nastawiony na wyciągnięcie kasy od ulicy to:
- po do GB kupował do samego końca (np. pakiet z Hiszpanii) skoro mógł tą kasę przeznaczyć na wydłużenie wykup obligacji i dalsze rolowanie
- Abris nie miał by już żadnego interesu żeby dolewać kasę do GB próbując doraźnie ratować sytuację

Poza tym pytanie jeśli wałek to kto za nim stoi? Kto na tym skorzystał/ skorzysta i w jakim zakresie?

Teoria że Grupa LC raczej pada bo to wykazałem - GB nie kupował ostatnio od GNB a co ciekawe kupił Kruk- niby te strasznie toksyczne, przeterminowane kredyty. co więcej mocno w nich to uderza rykoszetem.

Skoro nie LC to kto? Zostaje tylko Abris- który póki co jest też mocno umoczony. Co mógł zyskać? Bardziej wydaje mi się, że teraz wykorzystuje sytuację aby obronić swoją inwestycję kosztem obligatariuszy. Jednak tak jak pisałem im będzie zależało na tym aby spółka nie wegetowała tylko po to żeby spłacić układ ale żeby rosła i dlatego uważam że akcje dadzą obligatariuszom zarobić- oczywiście jeśli nie zaczną nimi masowo sypać na wyścigi w pierwszych dniach. Dlatego po konwersji obligatariusze powinni jak najszybciej zamiast sprzedawać założyć porozumienie akcjonariuszy wprowadzić swojego człowieka do RN i zarządu bo to im da kontrolę nad spółką i poczynaniami Abrisu.
Co więcej można tu mieć silnego sprzymierzeńcza czyli Sebastiana Buczka który ma w obligacjach kilkadziesiąt milionów i byłby dobrą osobą do Zarządu GB.

Gant to w pewnym momencie był czysty wał i wtransferowanie ogromnej kasy- w GB kasy już nie ma poszła na pakiety więc nie ma co teraz transferować.

AllInclusive
0
Wpisów: 16
Wysłane: 11 maja 2018 13:27:41
>>"Zgadzam się że nie była to klasyczna piramida finansowa ale być temat w jakimś stopniu pokrewny, bo z informacji które teraz można znaleźć wynika że od wielu miesięcy spółka była na bardzo dużym "głodzie" finansowym i np. w grudniu 2017 proponowali obligacje za 12% prawdopodobnie wiedząc że i tak ich już nie będą spłacać a np. ja w wczerwcu 2017 dostałem 6%."

Seria z grudnia 2017 za 12% była po kupieniu ogromnego pakietu wierzytelności - za który musieli ileś % zapłacić.
Nic wiec dziwnego, że był głód - oby tylko tym spowodowany.

Nie wiem czy ktoś kto brał obligacje oprocentowane na 12% liczył na to, że tyle będzie dostawał przez 4 lata.
12 % było potrzebą chwili i tak można było sobie to tłumaczyć i tym , że GetBack zroluje to tańszym długiem, czyli że po dokapitalizowaniu wykupi najdroższe obligacje.

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 11 maja 2018 13:39:35
12%? mi Lion's oferował pod koniec marca 2018 za 5.5%.

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 11 maja 2018 13:54:19
bog41 napisał(a):

Sprawa tzw. missellingu wygląda następująco:
1. od strony prawnej chodzi tu o możliwość uzyskania odszkodowania od banku za szkodę spowodowaną przez ten bank poprzez wprowadzanie klienta w błąd co do bezpieczeństwa inwestycji w obligacje GB,
2. W toku ewentualnego procesu sąd oceniał będzie, czy informacje dotyczące bezpieczeństwa inwestycji przekazywane klientowi zgodne były z informacjami posiadanymi przez bank. Jeżeli były zgodne, to nie ma mowy o wprowadzeniu w błąd. Tu przypominam, jaka była powszechna ocena kondycji GB w dacie oferowania obligacji: bank oferował obligacje jako bezpieczne, ponieważ według stanu wiedzy banku były one bezpieczne.
3. Środki dowodowe są kiepskie (a ciężar dowodu spoczywa na kliencie banku), ponieważ ofertę można było kierować do grupy do 150 osób, a zatem pracownicy banu unikali przekazywania jakichkolwiek informacji inaczej, niż w formie ustnej.
4. Ponieważ roszczenie przeciwko bankowi ma charakter odszkodowawczy, to uprzednio klient banku musi ponieść szkodę.Datą wystąpienia szkody będzie (w mojej ocenie) data zawarcia układa w ramach restrukturyzacji. Do tego wszelkie powództwa będą przedwczesne.
Ogólnie: szanse wygrania procesu z bankiem będą statystycznie bardzo niskie.

Dodatkowo Lion's bank broni się że nie sprzedawał tylko informował. Co jest trochę śmieszne skoro wyglądało to jak oferta, skasowali wysokie prowizje (6%?) , za mnie wypełnili wniosek o wykup obligacji.
Ja kupowałem pod koniec marca 2018 i już przed tym akcje spadały i jak się o to zapytałem to "doradca" mnie uspokajał że to tylko dlatego, że się dokapitalizowuje bo wchodzi na nowe rynki, jest w absolutnym rozkwicie - dlatego, to dobra informacja dla obligatariuszy.
AD 2. Z tego co czytałem to obligacje miały rating B (czyli wcale nie bezpieczne) , nie wiem nawet czy pod koniec marca nie gorsze. Ceny akcji spadały a przy moim profilu "konserwatywny" zapewnienia o bezpieczeństwie, że przy tej inwestycji nie muszę znać się ani śledzić rynku i mogę spać spokojnie, to IMO było wprowadzanie w błąd. Teraz wiem że bank dostawał wysoką prowizję ale są chyba jakieś granice wciskania ludziom kitu? Przynajmniej powinna być informacja o ryzyku a nie zapewnienia o bezpieczeństwie.

AD 3. Ja mam te wszystkie zapewnienia doradcy w mailu.

BTW: Dzięki za odpowiedź.

joshep
0
Wysłane: 11 maja 2018 13:58:32

kliknij, aby powiększyć

Takie coś mi ktoś podesłał

analityk2
0
Wysłane: 11 maja 2018 14:09:38
@joshep
nie wyświetla mi się obrazek.

AllInclusive
0
Wpisów: 16
Wysłane: 11 maja 2018 14:14:40
> 12%? mi Lion's oferował pod koniec marca 2018 za 5.5%

Potem (na początku 2018) była jakaś emisja chyba za 12mln które nie poszła w całości i była oprocentowana tyle co u innych wiec by pasowało.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 11 maja 2018 17:58:32
Zauważyłem, że nie wyświetla się na FB nasza grupa.
Czyżby została usunięta i zakończyliśmy działalność?

amadeus
0
Wpisów: 44
Wysłane: 11 maja 2018 18:06:58
Nic nie zostało zakończone, wręcz przeciwnie, choćby godzinę temu były aktualizacje na stronie pogetback.pl, np. Najczęstsze pytania

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 11 maja 2018 18:13:23
To dlaczego zniknęła grupa na FB?
Pojawiały się tam najświeższe informacje od naszych liderów i ciekawe komentarze

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 11 maja 2018 18:31:48
To nie była grupa, tylko ktoś utworzył profil na osobę. Bardzo możliwe, że jakiś "życzliwy" zgłosił do FB, że nie jest to realna osoba i usunęli profil. Mam nadzieję, że Radek, bądź Paweł będą dawać znać albo mailowo, albo na stronie, albo utworzą prywatną/publiczną grupę na FB.

Ja kupując w październiku 2017 prześwietliłem spółkę na tyle na ile się dało (będąc amatorem w kwestii obligacji) i kompletnie nic nie wskazywało, że coś jest nie tak. Zaoferowano 6% - więc wziąłem. Teraz z perspektywy czasu wiem, że zrobiłem głupotę (między innymi nie sprawdzając tak podstawowej rzeczy jak poziom zadłużenia z tytułu obligacji bo wtedy pewnie bym się zastanowił jak to możliwe mieć 2mld zadłużenia), ale, że czasu nie cofnę to nie zamierzam też robić z siebie idioty jak Ci ludzie w tej otwartej grupie twierdząc, że nie miałem pojęcia co robię (typu: misselling, "myślałem, że to lokata", kupiłem obligacje przez telefon(sick!)), bo świadomie podjąłem ryzyko podpisując umowę i przelewając własnoręcznie pieniądze do PDM.

Jedyny żal jaki można mieć - to to, że brakowało informacji jak wielkie zadłużenie jest z tytułu opcji PUT.

Jako pozytyw całej tej sytuacji - teraz jestem dużo bardziej świadomym "inwestorem" - w miesiąc dowiedziałem się więcej o obligacjach i postępowaniach układowych niż przez poprzednie 20 kilka lat :)

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 11 maja 2018 18:55:47
Z jakiegoś powodu nie mogę edytować swojego postu.

Ważne! Wygląda na to, ze kurator ma swoją stronę i są na niej dosyć ważne informacje.

Biuro syndyka

Kurator wniósł o ustanowienie 4 miejsc w 5-osobowej Radzie Wierzycieli dla obligatariuszy na każde 20% wartości wierzytelności zgodnie z art. 123 ust 2 Prawa Restrukturyzacyjnego. Ze złożonych przez dłużnika przy wniosku o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego spisów wierzycieli i planu restrukturyzacyjnego wynika, że wierzytelności wierzycieli obligacyjnych stanowią 82 % wszystkich wierzycieli.

Kurator chciałby, aby Rada Wierzycieli w imieniu obligatariuszy opiniowała propozycje dłużnika. Aby ustalić osoby do jej reprezentacji kurator musi poznać wierzycieli z tytułu obligacji. Na podstawie zestawienia osób, które zgłoszą się do kuratora kurator wybierze 4 osoby do wskazania do reprezentacji kierując się jedynie kryterium wartości głosów oddanych za daną osobą. W związku z powyższym kurator proponuje przesyłanie do niego świadectwa depozytowego i wskazania osoby do reprezentowania danej osoby w Radzie Wierzycieli.
Edytowany: 11 maja 2018 18:56

joshep
0
Wysłane: 11 maja 2018 19:06:16
@analityk2
Nie mogę edytować swojego posta niestety, taka była oferta w grudniu, coś się obrazki nie wyświetlają, więc daję linka

https://ibb.co/hVBkdy
Edytowany: 11 maja 2018 19:07

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 11 maja 2018 19:19:03
ID napisał(a):
To dlaczego zniknęła grupa na FB?
Pojawiały się tam najświeższe informacje od naszych liderów i ciekawe komentarze

Ktoś nas zablokował. Widać, że przeszkadzamy komuś...
Kto wie co należy zrobić? Oczywiście nie mam zamiaru podawać imienia i nazwiska na FB (btw, nie używam na co dzień) ale jak przerobić ten profil na profil organizacji?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

cxilqojj
yddwicaj
swqrlbxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pdwgcufa
yivdfxcu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat