0 Dołączył: 2016-09-12 Wpisów: 115
Wysłane:
27 maja 2018 21:43:04
Panowie, to zamiast pisać że bez Abris nic się nie uda i że 5 gr za akcje to draństwo to dawajcie propozycje w zakresie tego co dla drobnych obligatariuszy najważniejsze tj.jak zapewnić że Abris nie zrobi nas tj. i akcjonariuszy i obligatariuszy w konia? No jak to możemy sobie w układzie zapewnić? Ja też mam obligacje i chciałbym odzyskać cześć pieniędzy ale nie chce polegać jedynie na zapewnieniach że po układzie będzie dobrze, bo poprostu nie sposób sobie wyobrazić że Abris chce uczciwie podejść do tematu - dlaczego to chyba nie muszę się rozpisywać bo wystarczy sobie poczytać co tu się na tym GetBack odej...
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
27 maja 2018 21:50:09
Pierwszy i ostatni wpis poruszający się w obszarze emocji:
1. Zawsze podziwiam gdy ktoś nie znający absolutnie nic o innej osobie wydaje takie opinie. W swoim życiu zakładałem m.in. od zera 4 firmy na Białorusi i w Rosji (w tym i na Syberii) będąc tam fizycznie przez większość czasu. Gdy sprzedawałem moje udziały pracowało tam ponad 200 osób. Myślę, że jak mało kto wiem co to znaczy kryzys w organizacji i bycie liderem w takim czasie oraz jak ważne jest wtedy pokazanie całej załodze co i jak należy robić. Powtórzę - liderem, a nie menadżerem, bo to dwie odrębne kategorie 2. Teraz podobna sytuacja jest w GBK. I gdzie jest zarząd? Gdzie kluczowi menedżerowie? Łatwo spijać śmietankę, gdy bizancjum kosztowe finansowało sie środkami z obligacji. Teraz jakoś nie potrafią pokazać, że mają w sobie odpowiedzialność za firmę i wierzycieli. Smutne 3. A zastanawiałeś się dlaczego od 5 tygodni, kosztem swojej Rodziny i mojego czasu, zajmuję się tym bagnem z GBK, bo tak to należy nazwać? (przejrzyj sobie pisma sygnalizatorów do Abris, KNF, itd.). Poza własnymi środkami uważam, że to mój obowiązek skoro orientuję się w tym sprawach 4. Akcjonariusze też mogą się organizować i dbać o własne interesy: - wystąpiliście do Abris o członka RN? - występujecie do Zarządu GBK z pytaniami o działalność operacyjną? - napisaliście list do Abris w/s tego co KNF podał do prokuratury w/s podejrzeń działań na szkodę spółki? Jeżeli nie to nie narzekajcie, ale po prostu weźcie się do roboty. My za Was tego nie zrobimy. 5. Nie naganiamy z Pawłem na żadną kancelarię, nie bierzemy żadnych pełnomocnictw, angażujemy swój czas, energię i sami pokrywamy bieżące koszty zaangażowania. Z owych 900 członków nie będę miał nic poza tym, że spotkałem już kilku fajnych i interesujących ludzi. Ale wszystko pro publico bono.
Edytowany: 27 maja 2018 22:20
|
|
0 Dołączył: 2016-09-12 Wpisów: 115
Wysłane:
27 maja 2018 21:57:15
@Obligatariusz kontakt jest dokładnie tak jak piszesz, teraz wszystkie szczury z Abris i GetBack siedzą w norach i ani nie próbują nawet zapewnić ludzi że można im drugi raz zaufać, liczą na to że się sami wykończymy kłótniami między sobą i dostaną układ taki jakiego potrzebują żeby dokończyć dzieła w getback.
|
|
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
27 maja 2018 21:58:59
Oby to były sukcesy bez udziału korpo...
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
27 maja 2018 22:14:04
Rzeczywiście na tym forum pojawiło się kilku akcjonariuszy, którym nie podobają się nasze działania. Powiem szczerze, że nie jestem specjalistą w inwestowaniu, nie znam się na giełdzie i duża część informacji, która pojawia się na forum jest dla mnie nie zrozumiała. Nie wiem dlaczego przy konwersji ma być cena 0,05 zł za akcję itp. Ale tak na chłopski rozum, gdybym był akcjonariuszem, który kupił akcje za 20-25 zł a inni teraz chcą je "kupić" za 0,05 zł to też bym się wkurzył. Ale ludzie my tych akcji NIE CHCEMY??? My jesteśmy zmuszeni do ich kupna, a skoro firma jest warta -1,2 mld zł to za ile mamy je pod przymusem kupić? Wszyscy jesteśmy poszkodowani, ale jeśli chcemy odzyskać nasze pieniądze to musimy mieć jeden cel - działalność operacyjna spółki musi działać i przynosić dochód. Głęboko wierzę, że jeśli spółka będzie generowała zyski to obligatariusze odzyskają pieniądze, a i kurs akcji pójdzie w górę. I jeszcze jeśli chodzi o Abris - oni też boją się w przypadku gdyby doszło do konwersji po niskiej cenie za akcję, to stracą kontrolę nad spółką. Ale wg mnie lepiej stracić kontrolę i podzielić się decyzyjnością , niż stracić kilkaset mln zł. W ogóle nie rozumiem ich myślenia. Jak sobie nie poradzili wcześniej to i teraz sobie nie poradzą. Potrzebne jest dokapitalizowania spółki - jeśli nie chcą oni tego zrobić, to niech poszukają inwestora zewnątrz. I jeszcze jedno. Czy Panie Radku za dużo tu na forum nie mówimy o naszych celach? Czy nie lepiej je wykładać przy stole face to face? Nie wiemy, czy ktoś tu na forum specjalnie nie bada sytuacji i naszego pola działania. (Ludzie Abris czy Getback( To jest moje zdanie, osoby która nie zna się na całym tym rynku finansowym. Oczywiście popieram działania naszych liderów i mam nadzieję że Pan Radek znajdzie się w RW.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
27 maja 2018 22:25:10
Na forum poruszamy naprawdę małą ilość naszych działań. Cała reszta dzieje się na zapleczu. Bez obaw:) A o konwersji za 0.05 zł/ akcje mówił już L. Czarnecki i S. Buczek, tak więc nie jesteśmy sami w swoim toku myślenia
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
27 maja 2018 22:34:08
Zamiast zastanawiać się co łaskawie zrobi Abris może od razu przesłać Abrisowi bukiet róż, czekoladki, dobrą whisky i pudełko hawańskich cygar? Czy szanowni dyskutanci naprawdę uważają, że kandydaci do RW, w tym Radek, to samobójcy in spe?! Oni będą walczyć także o swoje pieniądze i chociażby tylko z tego względu motywację mają odpowiednią. Wpadamy w korkociąg akademickiej dyskusji czy Abris się zgodzi na to czy na tamto, a tymczasem na światło dzienne wychodzą bardzo ciekawe informacje wskazujące na to, że pod 'czujnym' okiem Abrisu ( należy tu wspomnieć o odpowiedzialności karnej także członków Rady Nadzorczej) zarząd GetBack wyprowadził ze spółki kilkaset milionów w ramach "niestandardowych umów": www.bankier.pl/wiadomosc/Querc...Ta spółka to była w ostatnim czasie dojną krową dla krewnych i znajomych królika i zostały już o tym powiadomione odpowiednie instytucje twitter.com/Istota26/status/10...Przecież to dojenie spółki miało miejsce za rządów p. Kąkolewskiego, który teraz pozuje na "zbawcę ludu", snuje opowieści o kolejnych inwestorach (z Izreala okazali się niewypałem więc pewnie teraz będą z Marsa w sumie kapitał podobno nie ma ojczyzny) i lata po kraju jak kot z pęcherzem przekonując kury, że najlepiej lis będzie dbał o ich interes. Aha! Czy ktoś może widział jakiś komentarz tego Pana (konkrety!) do informacji opublikowanych przez PFR? Bo ja nie. Wokól Abrisu chociażby z racji sprawowania takiego 'nadzoru' może zrobić się jeszcze całkiem ciepło o ile nie gorąco, a jak pamiętamy z lekcji fizyki wzrost temperatury wpływa zmiękczająco na różne materiały.
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:36:36
Nie wiem co można myśleć o kimś kto za wzorzec stawia sobie LC. Dobrze piszesz małpa " oni walczą o swoje pieniądze" a gdzie w tym dla mnie korzyść?
Edytowany: 27 maja 2018 22:39
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
27 maja 2018 22:43:43
kris1986 napisał(a):Ale tak na chłopski rozum, gdybym był akcjonariuszem, który kupił akcje za 20-25 zł a inni teraz chcą je "kupić" za 0,05 zł to też bym się wkurzył. Ale ludzie my tych akcji NIE CHCEMY??? My jesteśmy zmuszeni do ich kupna, a skoro firma jest warta -1,2 mld zł to za ile mamy je pod przymusem kupić? Skoro nie chcecie tych akcji to dlaczego chcecie złożyć propozycję układową z tą konwersją na akcje po 5 groszy? Nikt Was do niczego nie przymusza. Przecież skoro możecie złożyć propozycję układową i nad nią głosować to złóżcie propozycję zwrotu 100% wierzytelności. Ktoś chce przejąc spółkę po 5 groszy za akcje powodując, że obecni akcjonariusze tracą praktycznie wszystko i Wy to chcecie temu komuś umożliwić kosztem akcjonariuszy.
Edytowany: 27 maja 2018 22:51
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:46:00
do cinis_ kolego nie działamy jak grupa na facebook i nie kasujemy wpisów i nie blokujemy użytkowników, ale ewidentnie tu nie pasujesz
|
|
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:48:16
Obligatariusz kontakt napisał(a): A o konwersji za 0.05 zł/ akcje mówił już L. Czarnecki i S. Buczek, tak więc nie jesteśmy sami w swoim toku myślenia
Czy to właśnie ci panowie przybędą z odsieczą obligatariuszom i odkupią od nich akcje z konwersji po 5 groszy i zrobią na szaro (a raczej na zero) wszystkich dotychczasowych akcjonariuszy? O to w tym chodzi? Oni chcą przejąć Getback?
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:48:39
do Jan Nowak my nie chcemy tych akcji, nasi liderzy mówili to od samego początku. Ale jeśli po raporcie rocznym, a najlepiej po 1 Q będzie wynikało, że nie mamy innego wyjścia to uwierz mi, że wybieramy mniejsze zło..........
|
|
0 Dołączył: 2017-07-27 Wpisów: 7
Wysłane:
27 maja 2018 22:51:04
Do cinis i Jan Nowak. Panowie, czy wy znacie kolejność zaspokajania roszczeń poszczególnych grup interesariuszy spółki? Obligatariusze są przed akcjonariuszami i w tej kwestii nie rozumiem waszego zdziwienia, że RW ma przedkładać interes posiadaczy obligacji nad interes posiadaczy akcji. Przecież to podstawa inwestowania - kupujesz akcje, potencjał wzrostu masz nieograniczony ale ryzyko największe bo w razie takiej sytuacji jesteś najbardziej narażony
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:52:43
Bo mam odmienne zdanie i uważam, ze roszczenia obligatoriuszy uderzjąją w moje interesy?
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:54:23
Obligatoriusze niezabezpieczeni dostną co najwyżej figę z makiem.
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:55:16
kris1986 napisał(a):do Jan Nowak my nie chcemy tych akcji, nasi liderzy mówili to od samego początku. Ale jeśli po raporcie rocznym, a najlepiej po 1 Q będzie wynikało, że nie mamy innego wyjścia to uwierz mi, że wybieramy mniejsze zło.......... Oczywiście... mniejsze zło... Wy coś odzyskacie a akcjonariusze nic...
Edytowany: 27 maja 2018 22:57
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:56:59
Michał123 napisał(a):Do cinis i Jan Nowak. Panowie, czy wy znacie kolejność zaspokajania roszczeń poszczególnych grup interesariuszy spółki? Obligatariusze są przed akcjonariuszami i w tej kwestii nie rozumiem waszego zdziwienia, że RW ma przedkładać interes posiadaczy obligacji nad interes posiadaczy akcji. Przecież to podstawa inwestowania - kupujesz akcje, potencjał wzrostu masz nieograniczony ale ryzyko największe bo w razie takiej sytuacji jesteś najbardziej narażony Tu nie chodzi o kolejność... Jak zrobicie konwersję po 5 groszy to kolejność zaspokajania roszczeń poszczególnych grup interesariuszy spółki jest bez znaczenia...
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 22:58:55
do cinis_ nie dlatego, bo każdy ma mieć prawo do swojego zdania. Ale dlatego, że bezczelnie atakujesz człowieka, który te forum stworzył. Ty jesteś akcjonariuszem, i też wolelibyśmy aby akcje Getback szły do góry, bo nam zależy na wiarygodności firmy. Ale człowieku zrozum, ty zapewne kupując akcjei spółki, miałeś informacje, że spółka generowała zyski liczone w x mln zł. A teraz jakie przynosi zyski -1,2 mld zł. Po ile ty byś takie akcje jako inwestor teraz kupił?
|
|
Wysłane:
27 maja 2018 23:04:32
Wyrażam swoją opinię wobec osoby, która uderza w moje interesy, to chyba nie jest takie trudne do zroumienia.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
27 maja 2018 23:06:18
@cinis_ Jeżeli zdecydowałeś sie mnie cytować to cytuj dokładnie a nie wybiórczo: napisałam "oni walczą także o swoje pieniądze'. Zauważ, że jest to wątek Porozumienia Obligatariuszy (nie Akcjonariuszy) GetBack - jesteś tu gościem, reprezentującym na dodatek inną grupę interesów i proszę nie obrażaj gospodarzy. A co do uwagi a propos osoby która stawia sobie za wzorzec LC (Leszka Czarneckiego). Akurat tak się składa, że cokolwiek by o LC nie powiedzieć, to za czasów kiedy GetBack był kontrolowany przez LC ta spółka była spółką finansowo zdrową a właściciel umiał trzymać zarząd na krótkiej smyczy.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.