PARTNER SERWISU
ebhhdzpd
63 64 65 66 67

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 8 czerwca 2018 23:22:39
Tak, czujność jest bezwzględnie potrzebna, bo "wróble na mieście ćwierkają", że ABRIS może chcieć np. dokapitalizować GB kosztem obligatariuszy przez konwersję i zawiesić prawa wykonywania głosu nowych akcjonariuszy- obligatariuszy na kilka lat. Takim sposobem ABRIS dalej kontrolowałby GB bez konieczności dokapitalizowania z ich strony. Mogliby wtedy zadbać tylko o swoje interesy i sprzedać korzystnie swój pakiet kontrolny, a pozostali akcjonariusze, w tym obligatariusze zostaliby z bezwartościowymi akcjami.
Edytowany: 8 czerwca 2018 23:24

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 9 czerwca 2018 01:08:55
I takie coś też jest możliwe w naszym pięknym i sprawiedliwym kraju ?

Eagle
0
Wpisów: 21
Wysłane: 9 czerwca 2018 01:49:09
To się okaże co jest możliwe w naszym kraju + :)

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 9 czerwca 2018 08:16:45
Eagle napisał(a):
Tak, czujność jest bezwzględnie potrzebna, bo "wróble na mieście ćwierkają", że ABRIS może chcieć np. dokapitalizować GB kosztem obligatariuszy przez konwersję i zawiesić prawa wykonywania głosu nowych akcjonariuszy- obligatariuszy na kilka lat. Takim sposobem ABRIS dalej kontrolowałby GB bez konieczności dokapitalizowania z ich strony. Mogliby wtedy zadbać tylko o swoje interesy i sprzedać korzystnie swój pakiet kontrolny, a pozostali akcjonariusze, w tym obligatariusze zostaliby z bezwartościowymi akcjami.

1/ Warunki (ewentualnej) konwersji ustalone zostaną w warunkach układu
2/ Układ przechodzi głosami wierzycieli
3/ Kwestie ksh dot. konwersji zastępuję Praw. Res a w nim nie ma mowy o udziale akcjonariuszy:
Art. 169
3. Jeżeli układ przewiduje konwersję wierzytelności na udziały lub akcje, prawomocnie zatwierdzony układ zastępuje określone w ustawie z dnia 15 września 2000 r. − Kodeks spółek handlowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1578, z późn. zm.5)) czynności związane z podwyższeniem kapitału zakładowego, przystąpieniem do spółki, objęciem udziałów lub akcji oraz wniesieniem wkładu.
4. Odpis prawomocnego postanowienia o zatwierdzeniu układu stanowi podstawę wpisu podwyższenia kapitału zakładowego spółki do Krajowego Rejestru Sądowego.

4/ Zawsze Abris może poprzez Zarząd GBK wnieść propozycję elementu układu, w którym zamiast konwersji dokapitalizuje GBK niezbędną kwotą pochodzącą z nowej emisji po 0.05 zł/ akcję
5/ Abris miał szansę powołać kogoś z obligatariuszy do RN, ale z tej możliwości nie skorzystał. Wysłaliśmy do nich komunikat przez emisariuszy. Ergo, jeżeli będą chcieli to nas usłyszą

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 9 czerwca 2018 08:33:53
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Panie i Panowie,

Mam nadzieję (i Wy zapewne też), że sędzia-komisarz uzna, że osoba którą poparło najwięcej osób jest godna zasiadania w RW.
Gratulacje dla pp. Radka i Pawła - organizatorów naszego porozumienia ale także i dla nas samych. Gdy było to potrzebne umieliśmy się zmobilizować. Dzięki naszej mobilizacji udało się 'przełożyć stopę przez próg" - to mało i dużo zarazem. Nie traćmy czujności i kontaktu z bieżącym stanem sprawy - zbliżający się sezon wakacyjny rozleniwia - nie pozwólmy się uśpić. Ogłoszone dzisiaj wyniki wskazują na to, że ludzie mądrzeją i to też jest wielki plus!

1/ Miło posłuchać mądrego:) Dziękujemy za wsparcie, wszystkim razem, jak i też każdemu z osobna za zaangażowanie, poparcie, a przede wszystkim za działanie
2/ W głosowaniu wzięło udział mniej niż 15% populacji obligatariuszy reprezentujących raptem 30% wierzytelności. Oznacza to, że należy w dalszym ciągu organizować się i profesjonalizować działania. Jednocześnie pokazuje to jak istotna będzie merytoryczny dialog z kuratorem, aby nasze propozycje układowe zostały przez niego poparte
3/ Największą trudnością w tym postępowaniu wydaje się być problem logistyczny - organizacja udziału w nim prawie 10.000 osób; mamy to wstępnie omówione z kuratorem i pomimo dotychczasowego podejścia sędziego komisarza uważamy, że jest na to sposób
4/ Analiza sytuacji finansowej GBK i ustalenia najlepszego możliwego układu - to zadania na najbliższe tygodnie
5/ Z komunikatu sądu można wywnioskować, że głosowanie układu to perspektywa przełomu lipca/ sierpnia i na taki termin musimy być organizacyjnie przygotowani

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 9 czerwca 2018 09:53:59
"3/ Największą trudnością w tym postępowaniu wydaje się być problem logistyczny - organizacja udziału w nim prawie 10.000 osób; mamy to wstępnie omówione z kuratorem i pomimo dotychczasowego podejścia sędziego komisarza uważamy, że jest na to sposób"

Nie rozumiem tego, ja np oddając głos na Pana nie muszę brać udziału czynnie, tak jak i Ci którzy na Pana głosowali, jeżeli będą konieczne jakieś pełnomocnictwa udzielę je Panu, myślę że tak jak i pozostali, bo przecież zależy nam na tym samym.

Po ilości obligatariuszy, którzy oddali głos widać, że "strategia" oferowania obligacji, tak aby obligatariat był rozdrobniony była trafiona.

Geniusze zła.

ar1urius
0
Wpisów: 40
Wysłane: 9 czerwca 2018 10:39:29
Jeśli zarzuty w sprawie fałszowania dokumentacji finansowej się potwierdzą przeciwko spółce GETBACK ruszą pozwy odszkodowawcze od akcjonariuszy mniejszościowych.
Forsowanie konwersji 5gr za akcję tylko zwiększy sumę tych pozwów proporcjonalnie. Propozycja by to Abris objął akcje po 5 gr za akcję jest już zupełnym draństwem. Podmiot który miał całkowitą kontrolę nad spółką i doprowadził ją do bankructwa w 6 miesięcy od sprzedaży pakietu 40% bazując na fałszywych wynikach finansowych ma teraz dostać akcje za 5gr. Mam nadzieję że sędzia-komisarz będzie odrzucał wszelkie propozycje które rażąco krzywdzą prawa akcjonariuszy mniejszościowych którzy też są w tej sprawie poszkodowanymi.

Cokolwiek chcecie zrobić z tą spółką pamiętajcie że na układzie sprawa się nie kończy i nie zmyje ona automatycznie odpowiedzialności za dokonane błędy. Myślę że ewentualny inwestor będzie miał tego świadomość próbując obejmować wasze akcje po 5 gr.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 9 czerwca 2018 10:45:48
muaddib77 napisał(a):
"3/ Największą trudnością w tym postępowaniu wydaje się być problem logistyczny - organizacja udziału w nim prawie 10.000 osób; mamy to wstępnie omówione z kuratorem i pomimo dotychczasowego podejścia sędziego komisarza uważamy, że jest na to sposób"

Nie rozumiem tego, ja np oddając głos na Pana nie muszę brać udziału czynnie, tak jak i Ci którzy na Pana głosowali, jeżeli będą konieczne jakieś pełnomocnictwa udzielę je Panu, myślę że tak jak i pozostali, bo przecież zależy nam na tym samym.

Po ilości obligatariuszy, którzy oddali głos widać, że "strategia" oferowania obligacji, tak aby obligatariat był rozdrobniony była trafiona.

Geniusze zła.

Głosowanie na Radę Wierzycieli nie było jednoznaczne z udzieleniem pełnomocnictwa do głosowania na Zgromadzeniu Wierzycieli.
To jeszcze przed nami, tylko abyśmy o takie uprawnienie mogli z czystym sumieniem występować, to musimy ustalić co najmniej zręby propozycji układowych.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 9 czerwca 2018 10:46:34
ar1urius napisał(a):
Jeśli zarzuty w sprawie fałszowania dokumentacji finansowej się potwierdzą przeciwko spółce GETBACK ruszą pozwy odszkodowawcze od akcjonariuszy mniejszościowych.
Forsowanie konwersji 5gr za akcję tylko zwiększy sumę tych pozwów proporcjonalnie. Propozycja by to Abris objął akcje po 5 gr za akcję jest już zupełnym draństwem. Podmiot który miał całkowitą kontrolę nad spółką i doprowadził ją do bankructwa w 6 miesięcy od sprzedaży pakietu 40% bazując na fałszywych wynikach finansowych ma teraz dostać akcje za 5gr. Mam nadzieję że sędzia-komisarz będzie odrzucał wszelkie propozycje które rażąco krzywdzą prawa akcjonariuszy mniejszościowych którzy też są w tej sprawie poszkodowanymi.

Cokolwiek chcecie zrobić z tą spółką pamiętajcie że na układzie sprawa się nie kończy i nie zmyje ona automatycznie odpowiedzialności za dokonane błędy. Myślę że ewentualny inwestor będzie miał tego świadomość próbując obejmować wasze akcje po 5 gr.

Jaką cenę emisyjną pan zaproponuje przy aktywach netto na 1 akcję wynoszących -6 złotych?

ar1urius
0
Wysłane: 9 czerwca 2018 11:02:36
Jestem przeciwko konwersji wierzytelności na akcje w przypadku obligatariuszy. Jestem za tym by ABRIS został zmuszony na dokapitalizowanie spółki kwotą co najmniej uzyskaną z IPO po średniej z ostatnich 3 miesięcy. Uważam że obligatariusze powinni otrzymać 100 % kapitału w przypadku jeśli miałoby to trwać aż 7 lat (chyba że sytuacja finansowa pozwoli na szybszą spłatę).

Ostateczne dziura w bilansie zostanie oszacowana chyba na koniec lipca kiedy to obecny zarząd zapowiedział profesjonalną wycenę (chyba już nie metodą stress testów) przez firmę specjalizującą się w wycenie portfeli wierzytelności - we wniosku o PPU zostało zarezerwowane na ten cel chyba 1,5 mln. Tak duże aktualne dopisy na portfelach zostały między innymi spowodowane spowolnieniem odzysków w ostatnich miesiącach jako następstwo pogarszającej się sytuacji spółki. Gdyby działalność operacyjna wróciła do normy uważam że część tych odpisów mogła by zostać cofnięta, dlatego dziurę w bilansie na razie traktowałbym jako tymczasową.

Wracając do mojego stwierdzenia z poprzedniego postu chciałbym by obligatariusze zaczeli traktować akcjonariuszy mniejszościowych jak ludzi. My tu nie mamy do czynienia ze zwykłą upadłością tylko prawdopodobnie z działalnością przestępczą części byłego zarządu. W takich przypadkach traktowanie ustawy restrukturyzacyjnej dosłownie jakbyśmy mieli doczynienia z normalnym biznesem, który 'nie wyszedł' jest krzywdzące. Akcjonariusze mniejszościowi zostali oszukani tak samo jak wy. Nam przedstawiano wyniki finansowe, które były sfałszowane i prognozy które nie miały nic wspólnego z rzeczywistością. Nie mogę się teraz pogodzić że raptem my jesteśmy tą stroną która powinna liczyć się z całkowitą utratą kapitału, a obligatariusze (sam nim jestem jednak to tylko 10% mojego całkowitego zaangażowania w tą spółkę) są pokrzywdzonymi którym należy się wszystko.

ar1urius
0
Wysłane: 9 czerwca 2018 12:42:52
Dlatego biorąc pod uwagę powyższe prosiłbym o traktowanie akcjonariuszy mniejszościowych jako stronę inaczej może się okazać że za chwilę Getback będzie musiał rozpisywać nowe postępowanie układowe kiedy uderzą w spółkę pozwy odszkodowawcze na kilkaset milionów złotych od jej byłych akcjonariuszy...

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 9 czerwca 2018 14:11:55
Piszesz tak jakby to co zrobią obligatariusze zależało od nich i tylko od nich, "zmusimy Abris do dokapitalizowania i będzie spoko". Nie wiem jak w tym przypadku potoczy się PPU ale niewątpliwie nie będzie to prosta sprawa i od obligatariuszy nie zależy aż tak dużo jak Ci się wydaje. Przestań więc proszę pisać tego typu teksty żeby obligatariusze zaczęli traktować akcjonariuszy jak ludzi bo one są nie na miejscu i świadczą o tym że po prostu nie rozumiesz tematu i sytuacja tej firmy i tylko jeden wątek utkwił Ci w głowie tj. konwersja za 5gr. Tak, potwierdzam że akcjonariusze zostali tak samo oszukani jak obligatariusze i z tym się w pełni zgadzam i że też powinni mieć możliwość odzyskania pieniędzy i obligatariusze na pewno nie będą specjalnie napierać na krzywdę innych, ale wszystko zależy od warunków jakie będą na stole przy negocjacji układu i w niekorzystnych warunkach jak nie będzie innej opcji to będą iść w takim kierunku jaki będzie po prostu dostępny, jeśli więc będzie dostępna jedynie opcja 5gr za akcję to w taką obligatariusze pójdą. Na koniec dodam że to Abris nas wszystkich nie traktuje jak ludzi i tu jest główny problem i to tak naprawdę oni mogą znacząco wpłynąć na jakość układu np. poprzez dofinansowanie spółki albo gwarancje finansową. Od siebie dodam że ja osobiście to zgodził bym się tylko na odzyskanie tych 65% i żadnych akcji bym nie chciał ale to co bym chciał to mieć gwarancje że w sensownym czasie odzyskam te 65%, a teraz mamy taką sytuację w tej spółce że z dużą dozą pewność można założyć że każdy układ bez dofinansowania lub gwarancji skończy się i tak upadłością za najpóźniej półtora roku.

ar1urius napisał(a):
Jestem przeciwko konwersji wierzytelności na akcje w przypadku obligatariuszy. Jestem za tym by ABRIS został zmuszony na dokapitalizowanie spółki kwotą co najmniej uzyskaną z IPO po średniej z ostatnich 3 miesięcy. Uważam że obligatariusze powinni otrzymać 100 % kapitału w przypadku jeśli miałoby to trwać aż 7 lat (chyba że sytuacja finansowa pozwoli na szybszą spłatę).

Ostateczne dziura w bilansie zostanie oszacowana chyba na koniec lipca kiedy to obecny zarząd zapowiedział profesjonalną wycenę (chyba już nie metodą stress testów) przez firmę specjalizującą się w wycenie portfeli wierzytelności - we wniosku o PPU zostało zarezerwowane na ten cel chyba 1,5 mln. Tak duże aktualne dopisy na portfelach zostały między innymi spowodowane spowolnieniem odzysków w ostatnich miesiącach jako następstwo pogarszającej się sytuacji spółki. Gdyby działalność operacyjna wróciła do normy uważam że część tych odpisów mogła by zostać cofnięta, dlatego dziurę w bilansie na razie traktowałbym jako tymczasową.

Wracając do mojego stwierdzenia z poprzedniego postu chciałbym by obligatariusze zaczeli traktować akcjonariuszy mniejszościowych jak ludzi. My tu nie mamy do czynienia ze zwykłą upadłością tylko prawdopodobnie z działalnością przestępczą części byłego zarządu. W takich przypadkach traktowanie ustawy restrukturyzacyjnej dosłownie jakbyśmy mieli doczynienia z normalnym biznesem, który 'nie wyszedł' jest krzywdzące. Akcjonariusze mniejszościowi zostali oszukani tak samo jak wy. Nam przedstawiano wyniki finansowe, które były sfałszowane i prognozy które nie miały nic wspólnego z rzeczywistością. Nie mogę się teraz pogodzić że raptem my jesteśmy tą stroną która powinna liczyć się z całkowitą utratą kapitału, a obligatariusze (sam nim jestem jednak to tylko 10% mojego całkowitego zaangażowania w tą spółkę) są pokrzywdzonymi którym należy się wszystko.

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 9 czerwca 2018 16:12:53
zdecydowanie nie potrzebuję akcji GetBack,to Abris powinien dokapitalizować spółkę ,a jeżeli tego nie zrobi czy nie powinien czuć ,że jego inne inwestycje typu Velvet,Diverse,Graal..będą bojkotowane przez obligatariuszy i mniejszościowych akcjonariuszy?

po_prostu_nikt
0
Wpisów: 18
Wysłane: 9 czerwca 2018 17:26:35
A ja już zrobiłem mały rodzinny bojkot produktów Velvet, Diverse, Graal.
Niby jedna rodzina nic nie zmiani w tak dużym biznesie, ale ...... czuję się lepiej.
Zgadzam się z PinkTool wszyscy powinniśmy bojkotować ich biznesy.

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 9 czerwca 2018 18:44:45

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 9 czerwca 2018 20:47:50
ar1urius napisał(a):
Dlatego biorąc pod uwagę powyższe prosiłbym o traktowanie akcjonariuszy mniejszościowych jako stronę inaczej może się okazać że za chwilę Getback będzie musiał rozpisywać nowe postępowanie układowe kiedy uderzą w spółkę pozwy odszkodowawcze na kilkaset milionów złotych od jej byłych akcjonariuszy...

1/ Co akcjonariusze mniejszościowi zrobili, aby spółka nie popadła w takie tarapaty?
2/ Wielu z Was sprzedało akcje sporo ponad cenę zakupu w IPO - też się dołożą do układu?
3/ Wskazaliście po IPO swojego przedstawiciela w RN, który by pilnował Waszych interesów?
4/ Co teraz robicie poza wylewaniem żali na forach i atakowaniem obligatariuszy? Czy organizujecie się i aktywnie szukacie inwestora, który obejmie akcje powyżej nominału?
5/ Powtórzę moje pytanie - po jakiej cenie należy zrobić potencjalną konwersję?

mozy
0
Wpisów: 13
Wysłane: 9 czerwca 2018 21:07:23
Mądrala po fakcie

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 9 czerwca 2018 22:01:41
Może po prostu uruchomicie znajomości, albo sami poszukacie inwestora, który obejmie nową emisję po 18.50/ akcję. Mnie, jak i większość obligatariuszy, akcje GBK nie interesują

mozy
0
Wpisów: 13
Wysłane: 9 czerwca 2018 22:14:33
mozy napisał(a):
Mądrala po fakcie

Żeby nei było niejasności ... chodziło mi o ten artykuł parkietu który był przytaczany

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 9 czerwca 2018 22:21:03
NerfMe napisał(a):

Za chwilę usłyszymy, że KK wyjechał za granicę i jest niedostępny. Bierność prokuratury jest doprawdy zadziwiająca. Dziewięciu prokuratorów przez prawie 2 miesiące wyjaśnia, czy zarząd podał prawdziwe informacje w komunikacie. To są kpiny.
Edytowany: 9 czerwca 2018 22:27

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

63 64 65 66 67

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,552 sek.

yktynsqr
jmdhxzvu
tjdyoloj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xyobrrgu
ewpdiaet
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat