No dobrze. Mamy ( mieliśmy) nowe narzędzie. Co prawda szybko zniknęło, ale i tak zdążyło zrobić małe deja vu w mojej głowie. Niejaki @introverted_investor.. rok 2014 a właściwie jego końcówka. Steam spy jeszcze w powijakach, każdy jakoś tam próbuje liczyć ile to też kopii znajomej gry mogło się sprzedać. A przed oczami mam ogrom hejtu jaki się wtedy na niego wylał: "pan skaner", " naganiacz" itd.. to raczej były łagodne określenia

Cóż - Ci co najgłośniej teraz krzyczą wtedy jeszcze nawet nie byli zarejestrowani na forum. Nie wiedzą więc zapewne o czym piszę..... Po czasie okazało się, że facet miał najwięcej racji, ze wszystkich estymujących. Zatem ja osobiście wole poważnie potraktować wyliczenia nowego narzędzia. Tyle że.... z jakiej bym strony na to nie spojrzał - i tak jest na prawdę nieźle. Weźmy te 750 tysięcy Freya. Nie mam zielonego pojęcie ile ludzi zakupiło grę a jej nie odpaliło, ale przypuszczam za to, iż na GOGu sprzedało się więcej niż 5% ogółu ( ilość komentów tam i gdzie indziej + fakt że tam najdłużej były pre - ordery). Zatem przyjmuję te wartość 750 tysięcy za "kompatybilną" z wyliczeniami Bartera. No i co widzę?
Widzę komunikat spółki o sprzedanych 250 tysiącach egzemplarzy przy cenie dolara 3.46
Widzę średnią cenę dolara za maj/czerwiec 3.62 i 3.69 ( średnio 7% wyżej ) Porównywalnie wygląda sprawa z Euro i Funtem. Ponieważ spółka upłynnia teraz waluty na bieżąco, a z drugiej strony kasa ze steama nie spływa do niej od razu, można policzyć, że od kopii będziemy mieli ponad 51pln zamiast 48 jak to wychodziło z raportu sprzedażowego. Daje nam to 38.5 mln przychodu z samego Frosta.
Widzę Moonlightera przez dłuższy okres czasu na 4 miejscu na Humblu z ledwo 10% przeceną. Widzę 100 tysięcy sprzedanych kopii na tymże Barterze. Zielonego pojęcia nie mam ile się sprzedało na konsoli ale licząc powiedzmy że połowę tego - mamy 150 tysięcy sztuk. Ktoś tam kiedyś coś, że od kopii dla 11tki wpadnie 14 pln. Jeśli miał rację to mamy tutaj ponad 2mln przychodu
Widzę TWoM na steam charts. Miało 1316 graczy o godzinie 17. Obserwuję i buzia się cieszy. 781 graczy za ostatnie 30 dni na średniej. Niemal wypisz wymaluj ile w.... lutym 2015!! Gra absolutnie nie jest martwa. Do tego niedługo ( kiedy spółka postanowi dać odpocząć graczom trochę od Frosta szykując dla niego kolejną ofensywę) dostanie elektrowstrząsy. Ze TWoM poszacuję sobie wynik taki jak za pierwszy kwartał 2017 - a co mi tam ;) Będzie zatem z tego niemal 3 mln do kasy.....
43.5 mln przychodu. Patrząc konserwatywnie... Przy 3 cytrynach i kolejnych produkcjach w imadle. Przy 29 mln złotych oszczędności. Przy wciąż umacniających się walutach. Przy niekończącej się gorączce na gamedev na naszym grajdole...
Jak dla mnie starczy, żeby spać spokojnie. Zatem niech temu Barterowi będzie ( jeśli musi) a jeśli mu nie będzie to tylko lepiej....