PARTNER SERWISU
uwaymozg
159 160 161 162 163

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 28 sierpnia 2018 18:39:59
Alder74,

Zwróć uwagę, proszę, że Radek potwierdził, że nie miał rekomendacji RW i nie zaprzeczył, że sam chodził na spotkania z Zarządem GBK i Abrisem.

Oczywiście popieram obecność naszych przedstawicieli w RN, nawet jeśli mielibyśmy zacząć od jednej osoby. To przecież nam nie zaszkodzi, a ile zyskamy to się okaże.

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale z komunikatu nr 6, pkt 7 wynika, że Abris już raz wystrychnął naszego wiceprzewodniczącego na dudka. Wynika, że Abris najpierw się zgodził na trzech naszych przedstawicieli w RN, a później się rozmyślił… Czyli jak, to była tylko ustna umowa i w przypadku Abrisu gentlemen's agreement nie ma zastosowania?

Z komunikatu wynika też, że dnia 8 sierpnia wiceprzewodniczący był sam na spotkaniu z Abris.

www.biurosyndyka.pl/Komunikat0...

Jeszcze raz podkreślam, doceniam działania p. Radka, ale uważam, że wsparcie drugiej osoby w spotkaniach z Abrisem na pewno by się przydało.

webking
0
Wpisów: 28
Wysłane: 28 sierpnia 2018 18:48:02
Jan Nowak napisał(a):
Pesto napisał(a):

PS. Oczywiście bedą na ten temat różne opinie, głównie dotyczy to chyba części akcjonariuszy indywidualnych, którym nie jest po drodze, że reprezentant RW jest w RN, a którzy mają swoje zdanie na temat tego co byłoby najlepsze (i prezentują to również tutaj). Trzeba jednak zauważyć, że oni też są w bardzo trudnej sytuacji i trzeba to zrozumieć.

Byłoby nam jak najbardziej po drodze gdyby Rada Wierzycieli i Kurator obligatariuszy dostrzegli, że ich propozycje układowe z konwersją wierzytelności na akcje po 5 groszy prowadzą do tego, że nie będziemy mieć szansy po ewentualnym odwieszeniu notowań na odzyskanie nawet 1% a jesteśmy tak samo oszukani jak obligatariusze.

Akcjonariusz

Zamiast gigantycznej emisji nowych akcji po 5gr, obligatariusze mogą przejąć pakiet 60 mln akcji od akcjonariusza większościowego DNLD/Abris - w ten sposób przyjmują kontrolę nad spółką, dzielą się akcjami w proporcji do posiadanych wierzytelności/obligacji i nie zatapiają akcjonariuszy indywidualnych!

Przecież te akcje kosztowały 18.50 na IPO a spółka już wtedy miała 1mld zł zadłużenia.

DNLD/Abris it tak zostałby całkowicie wywłaszczony po konwersji więc nie powinno im to robić żadnej różnicy, poza tym twierdzą, że walczą teraz o resztki reputacji. Akcjonariusze są także poszkodowani, zostali oszukani przez GetBack/Deloitte/KNF/GPW.

Obligatariusze - bądźcie ludźmi dla innych pokrzywdzonych!

kryza
0
Wpisów: 101
Wysłane: 28 sierpnia 2018 18:52:52
Ciekawe kim sa ci tajemniczy inwestorzy.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 28 sierpnia 2018 19:38:12
Mam pytanie odbiegające trochę od aktualnej dyskusji .
Czy jeżeli ktoś posiada obligacje zabezpieczone , np. akt notarialny (tzw 3 siódemki) to w przypadku przyjęcia propozycji układowej Kuratora zostanie spłacony w 100% ?

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 28 sierpnia 2018 19:48:35
1/ Głosowanie układu odroczone na 09.10.2018 - wtedy będziemy tylko głosować

2/ W tym czasie mamy do wykonania:
- wycenę certyfikatów inwestycyjnych będących zabezpieczeniem części wierzytelności (pakiety wierzytelności są mniej warte niż certyfikaty, więc najprawdopodobniej część wierzytelności banków wejdzie do układu
- przegląd operacji windykacyjnych
- udostępnienie VDR dla potencjalnych inwestorów
- wynegocjowanie z wierzycielami zabezpieczonymi porozumień stand-still (płynność)
- wynegocjowanie z wierzycielami zabezpieczonymi warunków ew. hair-cut, bądź okresu spłaty 4-letniej+balon (inne warunki układowe)
- próba przekonania banków sprzedające wierzytelności do GBK do wsparcia finansowego restrukturyzacji
- zawarcie ugody z Altus
- opakowanie tego w ostateczne propozycje układowe

3/ Odnośnie formuły spotkań i mojej pracy w ramienia RW:
- na mój wniosek RW desygnowała poszczególnych członków RW do obszarów tematycznych
- delegowani członkowie działają tam wg własnego uznania i w ramach prawa
- ja zajmuję się między innymi kontaktami z bankami, KNF i roszczeniami; brałem też udział w spotkaniach z Abris w/s RN
- z każdego spotkania sporządzałem obszerną notatkę dla RW wraz z rekomendacją działań; ostatnie spotkanie z Abris było w trakcie RW na którą wróciłem ok. 23 (do sprawdzenia w protokołach); od razu przedstawiłem podsumowanie także w przedmiocie zgody na powołanie do RN 1-2 członków RW (w późniejszym okresie zostało to nieoficjalnie potwierdzone do 2)
- ewentualne uchwały dot. działań przeze mnie rekomendowanych były głosowane zgodnie z regulaminem RW
- w formie kolegialnej RW nie ingerowała w to jak poszczególni członkowie RW pracują w przydzielonym obszarze - jeżeli ktoś chce robi to sam, jeżeli ktoś woli tandem/ tercet to też OK; liczy się rezultat prac

4/ Uprawnienia członka RN i RW podobnie jak i dostęp do danych są diametralnie różne

5/ w mojej ocenie rezygnacja przez RW z uprawnienia do powołania członków RW do RN jest w ostatecznym rozrachunku działaniem na granicy działania na szkodę wierzycieli - ale to każdy musi ocenić samodzielnie

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 20:04:38
AsGBK napisał(a):
Cytat:
@Wdh

Jakby prześledzić wypowiedzi Pana Wójcika na fb to wszysto staje się dość jasne.Nawet forma ostatniej, jak widać dość poruszającej wiele osób.Niby tak istotną wiadomość publikuje w pobocznym wątku, wręcz w odpowiedzi dla Pani Moniki...bądźmy poważni.Głosowałam na Pana Radka z wielu względów i to on jest moim przedstawicielem, NIE Pan Wójcik, czy ktokolwiek inny z RW i to od niego pochodzą rzeczowe informacje, a nie przerażająca fala hejtu zalewająca fb.

Cytat:

@GMMB

Odnośnie siania fermentu (bo tak oceniam post p. Wójcika) to wszyscy wiemy jak bardzo zradykalizowana i nieskłonna do kompromisu jest grupa FB. Pamiętamy metody moderacji w tamtej grupie. Proszę zwrócić uwagę na przekaz tej wypowiedzi oraz poprzedniej, innego członka grupy FB, który wziął udział w posiedzeniu RW w zastępstwie p. Wójciak. Toż to jest jeden hejt i wylew żalu ale niestety nie ma w tym nic konstruktywnego...

Ja, z kolei tym razem nie do końca się zgodzę z Waszymi wpisami. Nie popieram działalności pisalniczej p. Adamczyka, ale tym razem akurat uważam, że to Wy hejtujecie p. Mariusza. Ten wpis był przecież sprostowaniem na informację, że p. Radek jest rekomendowany przez RW.

Cytat:
Główny akcjonariusz chce aby w radzie nadzorczej znowu znalazł się Wojciech Łukawski ale także Radosław Barczyński, który jest rekomendowany przez rade wierzycieli.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Wiemy już, że tak nie było. Radek nie miał rekomendacji RW, co sam potwierdził. Dodatkowo zarzuty o działanie w pojedynkę p. Radka też pewnie są prawdziwe, bo niby dlaczego p. Mariusz miałby mijać się z prawdą.

Nie kwestionuję zaangażowania Radka, być może poświęca na to najwięcej czasu ze wszystkich pozostałych członków RW, ale nawet jeśli sądzi, że wszystko sam zrobi najlepiej to nie powinien działać samodzielnie, inne osoby też przecież mogą coś wnieść konstruktywnego. Przekonanie o własnej nieomylności nie służy sprawie. Poza tym chodzenie w pojedynkę na spotkania wydaje się w tej sytuacji wbrew zdroworozsądkowym zasadom.

Dlatego popieram stanowisko @Badacz i @borecki - Nie ma tutaj miejsca na indywidualizm. W tej spółce megalomania już niejednego zgubiła :)

1/ Niezręcznie mi wchodzić w polemikę używając wewnętrznych spraw RW, dlatego nie będę się odnosił do uwag z FB
2/ Z mojej strony sprawa wyglądała bardzo jasno - albo RW zacznie działać efektywniej (co w dużej mierze jest niemożliwe z uwagi na uwarunkowania prawne), albo z niej odchodzę
3/ Aby nie zawieść tych, którzy na mnie głosowali, uznałem, że warto jednak spróbować doprowadzić sprawę do końca, ale wymaga to wejścia do RN
4/ Na pewne spotkania chodzi się w 2-3 osoby (negocjacje) a na spotkania dla przekazania jasnego stanowiska i użycia argumentów większego kalibru wysyła się przedstawiciela aby nie było kilku negocjujących na raz
5/ Dzisiaj wspólnym wysiłkiem GBK, RW, NS oraz K udało się nam wywalczyć dodatkowe 5 tygodni na dopięcie rozgrzebanych wątków

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 28 sierpnia 2018 20:14:19
Do obligatoriusza kontakt:
Jaka ma być rola inwestorów- dokapitalizowania czy kupno posiadanych wierzyletnosci gbk? Czy nadal wchodzi w grę sprzedaż wierzytelności PL?
Edytowany: 28 sierpnia 2018 20:15

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 28 sierpnia 2018 20:15:36
Panie Radku, prosto i na temat czy jest szansa na lepsze propozycje układowe niż są obecnie?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 20:35:51
1/ jest szansa na lepsze propozycje układowe, ale niekoniecznie w ujęciu % odzysku, ale będzie on szybciej spłacany (inny harmonogram spłat zabezpieczonych, przecena certyfikatów, potencjalny haircut)
2/ są już pierwsze instytucje gotowe do ww. działań ale potrzebujemy większej skali dla zachęcenia innych
3/ inwestorzy interesują się ZCP - pakiety i platforma operacyjna
4/ z już przegłosowanym układem w wariancie kuratora (dla zabezpieczonych 100% w ciągu 3,5 roku) banki nie przesunęłyby się na 1 cm

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 20:42:14
kokospl napisał(a):
No niestety slabo to wyglada skoro czlonek RW wbrew ustaleniom calej RW sam negocjuje jakies interesy z Abrisem i zarzadem GB...
Jak rozumiem wynikiem tych negocjacji jest solidne wynagrodzenie w RN - jesli Pan Radek nie bedzie pobieral za to wynagrodzenia to z gory najmocniej przepraszam - a to juz nie wrozy niczego dobrego

O to samo spytał się mnie kiedyś G. Świrski, podejrzewając o ukrytą agendę. Teraz o to samo posądza mnie przeciwna strona (w uproszczeniu). Widać, że mało kto wierzy, że można to robić społecznie. A jednak. Jak dla mnie to dopóki nie ma wizji wyjścia GBK na prostą to nie ma sensu pobierać kasę z RN, bo to tylko zmniejszyłoby siłę mandatu dla negocjowania w interesie wierzycieli/ obligatariuszy. A ci którzy zazdroszczą mogą zawalczyć o drugie miejsce w RN - jacyś chętni do pracy za friko?

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 28 sierpnia 2018 20:44:46
@ AsGBK
Mam nadzieję, że po wyjaśnieniach Radka trochę się rozjaśniło.
Ach te emocje.

cinis_
3
Wysłane: 28 sierpnia 2018 20:44:51
Co daje ZCP - wyodrębnienie? Po której stronie będzie miliardowy pakiet akcji i obligatoriusze? W jakim celu, ewentualni inwestorzy chca sie odciąć ... od zobowiązań? d'oh! Jaki to ma sens dla obligatoriuszy, gdzie korzyść?
Edytowany: 28 sierpnia 2018 20:46

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 28 sierpnia 2018 21:18:05
alder74 napisał(a):
@ AsGBK
Ach te emocje.

Alder74
W tym sęk, że ja podchodzę do tego na chłodno :)

Nadal podtrzymuję moje stanowisko, że na spotkania o istotnym znaczeniu dla sprawy, właśnie np. z Abrisem, nie chodzi się w pojedynkę, bo ktoś tak chce.

Cytat:
jeżeli ktoś chce robi to sam, jeżeli ktoś woli tandem/ tercet to też OK; liczy się rezultat prac

Na pewne spotkania chodzi się w 2-3 osoby (negocjacje) a na spotkania dla przekazania jasnego stanowiska i użycia argumentów większego kalibru wysyła się przedstawiciela aby nie było kilku negocjujących na raz

Wspólne stanowisko zawsze można ustalić przed spotkaniem, no chyba że strony ustalają spotkanie jeden na jeden. Czy na tym spotkaniu ze strony Abrisu też była tylko jedna osoba? Bo jak widać to Abris użył argumentów większego kalibru i wycofał się z wcześniejszych ustaleń.

Ale nie ciągnijmy już tego tematu. Dobrze, że Radek jest w RN :)

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 28 sierpnia 2018 21:23:00
A na grupie FB oburzenie, że p. Wójcika nie było na ZW
happy11

alder74
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 21:37:39
@ AsGBK

A jednak mam uwagę - proszę cytować cały punkt, a nie wybiórczo:

Cytat:
3/ Odnośnie formuły spotkań i mojej pracy w ramienia RW:
- na mój wniosek RW desygnowała poszczególnych członków RW do obszarów tematycznych
- delegowani członkowie działają tam wg własnego uznania i w ramach prawa
- ja zajmuję się między innymi kontaktami z bankami, KNF i roszczeniami; brałem też udział w spotkaniach z Abris w/s RN
- z każdego spotkania sporządzałem obszerną notatkę dla RW wraz z rekomendacją działań; ostatnie spotkanie z Abris było w trakcie RW na którą wróciłem ok. 23 (do sprawdzenia w protokołach); od razu przedstawiłem podsumowanie także w przedmiocie zgody na powołanie do RN 1-2 członków RW (w późniejszym okresie zostało to nieoficjalnie potwierdzone do 2)
- ewentualne uchwały dot. działań przeze mnie rekomendowanych były głosowane zgodnie z regulaminem RW
- w formie kolegialnej RW nie ingerowała w to jak poszczególni członkowie RW pracują w przydzielonym obszarze - jeżeli ktoś chce robi to sam, jeżeli ktoś woli tandem/ tercet to też OK; liczy się rezultat prac

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 21:42:15
AsGBK napisał(a):
alder74 napisał(a):
@ AsGBK
Ach te emocje.

Alder74
W tym sęk, że ja podchodzę do tego na chłodno:)

Nadal podtrzymuję moje stanowisko, że na spotkania o istotnym znaczeniu dla sprawy, właśnie np. z Abrisem, nie chodzi się w pojedynkę, bo ktoś tak chce.

Cytat:
jeżeli ktoś chce robi to sam, jeżeli ktoś woli tandem/ tercet to też OK; liczy się rezultat prac

Na pewne spotkania chodzi się w 2-3 osoby (negocjacje) a na spotkania dla przekazania jasnego stanowiska i użycia argumentów większego kalibru wysyła się przedstawiciela aby nie było kilku negocjujących na raz

Wspólne stanowisko zawsze można ustalić przed spotkaniem, no chyba że strony ustalają spotkanie jeden na jeden. Czy na tym spotkaniu ze strony Abrisu też była tylko jedna osoba? Bo jak widać to Abris użył argumentów większego kalibru i wycofał się z wcześniejszych ustaleń.

Ale nie ciągnijmy już tego tematu. Dobrze, że Radek jest w RN :)

Spotkania o istotnym znaczeniu są przygotowywane w taki sposób:
1/ ustalenie stanowiska
2/ argumentacja
3/ wskazanie negocjatora
4/ odpalenie negocjacji
Btw, rozmowa z Abris gdzie obiecane były nam 3 z 5 członków była z udziałem A. Kłoczko

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 28 sierpnia 2018 21:49:50
Mam propozycję dla naszego przedstawiciela nie tylko w RW ale i RN, Panie Radku aby komunikacja między nami a Panem była na dobrym poziomem i aby uciąć argumenty wszystkim hejterom co do rzetelności wykonywanej pracy może zaproponuje nam Pan np. raz w tygodniu w określony dzień i określonej porze taki pół godzinny czat abyśmy mogli zadać Panu nekajace nas pytania? Pan nas poinformuje tu na forum z wyprzedzeniem kiedy taki czat mógłby by się odbyć, co Pan Panie Radku na taką propozycję?

alder74
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 21:50:45
Do Radka:
Dużo kontrowersji budzi propozycja częściowej konwersji obligacji na akcje (tzw 25%).
Czy możesz w kilku punktach zestawić za i przeciw tej operacji ( uściślam - z punktu widzenia interesu obligatariuszy).
Dziękuję.

cinis_
3
Wysłane: 28 sierpnia 2018 22:00:13
Po przeczutaniu paru postów z tego forum już nie jestem zaskoczony, że chcą dla nowych jnwestorów wydzielić ZCP. Zawsze będzie malo niektórym i chciałbym przypomnieć, że zainwestowaliscie w obligacje niebezpieczne .

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2018 22:05:36
kris1986 napisał(a):
Mam propozycję dla naszego przedstawiciela nie tylko w RW ale i RN, Panie Radku aby komunikacja między nami a Panem była na dobrym poziomem i aby uciąć argumenty wszystkim hejterom co do rzetelności wykonywanej pracy może zaproponuje nam Pan np. raz w tygodniu w określony dzień i określonej porze taki pół godzinny czat abyśmy mogli zadać Panu nekajace nas pytania? Pan nas poinformuje tu na forum z wyprzedzeniem kiedy taki czat mógłby by się odbyć, co Pan Panie Radku na taką propozycję?

Nie ma opcji - wszystko robię równolegle do pracy zawodowej i życia osobistego
Forma - pytania/ odpowiedzi na forum - to tak, mogę wtedy odpisać nawet późno w nocy

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

159 160 161 162 163

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,277 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat