PARTNER SERWISU
xxbktqvt
omicron

omicron

Ostatnie 10 wpisów
Forum ostatnio trochę przycichło, ale liczę, że dostanę odpowiedź. Pytanie do zorientowanych osób, które kupiły obligacje przez IB/LB. Na grupie Artioma jest rada, żeby wysyłać "oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych umowy z powołaniem na błąd" do IB, ale ktoś pyta, czy to na pewno ma sens, bo mówiono mu też, że to wcale nie pomaga, a wręcz może zaszkodzić. Czy warto wysłać takie oświadczenie? W czym to może pomóc/zaszkodzić?

Wg Godusławskiego i Latkowskiego ta wiadomość to bzdura. Pisali o tym jeszcze przed publikacją artykułu.
(np. mobile.twitter.com/BGoduslawsk...)
Ale potem chyba zmienili zdanie
(tu mobile.twitter.com/BGoduslawsk...)

Koruptos napisał(a):
Ale wracając do tematu - to nie jest biznes Kruka i IMO nie powinien się w to mieszać. Jeśli taka firma nie ma co zrobić z pieniędzmi we własnym obszarze zainteresowania, to po co ściąga pieniądze z rynku (obligacje, nowe / rozszerzone linie kredytowe)?

Kruk zajmuje się pożyczkami od od dziś :-)

Ciekawe to przejęcie.

Czy dobrze rozumiem, że te 400 osób to jacyś wybrani szczęśliwcy, co do których stwierdzono, że IB działał na ich szkodę, ale obligatariuszy wkręcony w Gbk przez IB jest więcej i co do reszty nie było działania na szkodę, tylko atrakcyjna oferta inwestycyjna?

Dokladnie, panstwo powinno sie skupic na tym, zeby poszkodowani odzyskali pieniadze, tak jak po Enronie. Bez pomocy instytucji panstwowych to sie nie uda, banki i inne instytucje sa za silne.

PDM będzie się odwoływał, twierdzi, że taki zapis rekomendował ZBP, więc wszystko jest ok z ich strony:
prnews.pl/polski-dom-maklerski...

mobile.twitter.com/UOKiKgovPL/...

Ktoś umie powiedzieć, czy jest szansa, żebyśmy dostali cokolwiek z tego Fundusza?

Jest ktoś na tej konferencji UOKiK / jest gdzieś transmisja?

---

Chodzi o PDM:
mobile.twitter.com/UOKiKgovPL/...

Nawet, jeśli sprzedadzą portfele do czerwca, nie ma szans na kasę w tym roku.

Ciekawe, czy UOKiK ma na myśli IB. Jutrzejsza konferencja prasowa może być ciekawa.

Jest obiecana poprawa operacji:

bialystok.wyborcza.pl/bialysto...

Może teraz każdy Polak ma dług 138 tys. w Gbk? Dzięki temu spółka spłaciłaby każdego z nas, kto ma obligi na ponad 138 tys, w 100%. Reszta dopłaci (-;

---

Mam nadzieję, że wyprzedadzą te pieprzone portfele do czerwca, to są najgorsi janusze windykacji w kraju. Niech oddadzą te 20% ze sprzedaży portfeli, nie chcę mieć już nic wspólnego z nimi.

Za te 400 mln miała pójść ok 1/3 portfeli Gbk, a z drugiej strony mieli szukać nabywcy na >80% aktywów, żeby szybciej nas spłacić, ten drugi plan upada czy będą szukać nabywcy na ~70%?
(Pytanie oczywiście do członka RN Obligatariusz kontakt)

Jeśli przez IB szły ratunkowe emisje dla podtrzymania płynności, a nawet połowa obligacji przeszła przez ten bank, to jego udział jest ogromny. Gdyby piramidzie szybciej skończył się dopływ pieniędzy, poszkodowanych byłoby dużo mniej, a kwota niespłaconych obligacji mniejsza nawet dwukrotnie... Więc nie rozumiem mówienia, że w sumie udział IB nie był taki duży.

Ta piramida nie udała by się, gdyby nie pomoc IB. Czy ten bank zostanie kiedyś z tego rozliczony?

Cytat:
Twierdzi, że (...) jest w trakcie rozmów z grupą inwestorów zagranicznych, którzy mają zapewnić finansowe wsparcie i wzrost działalności operacyjnej.

Skąd my to znamy...

Obligatariusz kontakt napisał(a):
- emitował na gwałt obligacje przez własną sieć sprzedaży oraz IB aby zasypać dziurę płynnościową

Czy jeśli IB wiedział o sytuacji Gbk, jest szansa, że KNF / prokuratura weszły / wejdą w posiadanie dowodów? Wielu rzeczy nie można powiedzieć ze względu na dobro różnych śledztw, kiedy do poszkodowanych zaczną spływać jakieś informacje? (Innymi słowy, czy da się oszacować tempo tych śledztw i kiedy coś z nich dla nas wyniknie).

A może zwykłe zniechęcenie? Znikąd pomocy (coś się dzieje, ale konkretnych wyników nie widać...), za to pełno przeszkód (np. KNF ukrywający raport nt. IB) i uzasadnione podejrzenie, że w tle może być korupcja (skoro LC miał możliwość wykupienia się z problemów u Chrzanowskiego...).

Sam wysyłam niedługo odwołanie od mojej reklamacji w IB, skoro układ już przegłosowany. Ale skąd mam mieć powody do optymizmu?

I to forum, i FB, i Bankier są miejscem na odreagowanie dla ludzi podłamanych sytuacją, nie umiem się już dziwić żadnym postom.

Wg mnie to źle, bo znaczy, że inwestorzy bardzo nisko oceniają ryzyko prawne odszkodowań. Mam nadzieję, że LC nie załatwił sobie ochrony w UOKiK i KNF.

bukos4 napisał(a):
orekki napisał(a):
Jeśli ta farsa zwana układem zostanie zatwierdzona, to naprawdę zostanie tylko walczyć przy pomocy mediów i może zainteresowanych polityków, bo z takiego pseudoukładu kasy żadnej nie będzie.
1 (słownie jeden) procent po 2 latach od zatwierdzenia i to mocno niepewny, bo sam zarząd nie daje sobie szans na skuteczne działanie.
Układ jest wtedy gdy obie strony idą na ustępstwa w imię wspólnego interesu, tu tylko jedna strona dostaje w d..., a to w takim razie nie układ tylko grabież. I to chce zatwierdzić sąd ? Ludzie, w jakim kraju my żyjemy.
To przecież upadłość powinna dać więcej niż 1%, wystarczy żeby byli rozsądni kupcy na te pakiety. A zadowolić się jednym procentem, żeby zgraja "nieudaczników" mogła się napaść do syta, to już masochizm.

ja tez sklaniam sie ku upadlosci od wtorku; pamietaj ze 1% to i tak moze byc duzo, za mna we wtorek w kolejce stal pelnomocnik osoby ktora ma obligi na 18,5 mln; 1% to caly czas 185.000 zł

W tym wypadku jestem pesymistą i dla mnie to jest 99% straty, czyli 18,3 mln straty. Wiem, że każda opcja jest zła, ale upadłość wydaje mi się bardzo kiepskim pomysłem.

Ktoś tu albo na fb cytował niedawno polityka, który powiedział, że "media w Polsce mają moc sprawczą". Musimy naciskać na media, żeby wokół tematu był szum. Dobrze pokazać całą tę patologię i krzywdę.
Na polityków bezpośrednio też. bukos4 miał się spotkać z Kaczyńskim. Czy coś z tego wyjdzie?

Btw dla mnie kolejnym skandalem jest to, że nawet przy założeniu, że zarząd chce nam spłacić te 25%, nie ma na to szansy, bo duża część tego to pieniądze procesów o fraudy. Po tempie składania pozwów i determinacji zarządu widać, w jakim kierunku to zmierza.

Dawno temu RW składało wniosek o sanację na wypadek, gdyby PPU przepadło.

To kurator tez wciskał kit czy go oszukali? Przecież miało być tak, że będzie konwersja, dostaną ją ci, co znają się ma rzeczy (bukos4 i inni dopuszczeni), a w imieniu moim i emerytów z fb kurator się zgodzi na 0% konwersji. A teraz się okazuje, że nie szukali zgody uokik, bo nie było planu głosowania konwersji?!

voyager747 napisał(a):
A tyle było krzyku, że Buczek i Czarnecki chcą konwersji, żeby przejąć spółkę i jakoś konwersji nie ma.

W niedawnym poście RB pisał, że już nie chcą akcji, bo nie mają zamiaru firmować swoimi nazwiskami kwietniowej upadłości.

Mówisz o konwersji czy tym, że w ogóle zakupiliśmy te obligacje? (-;

A ja chcę dobry układ (z kontrolą nad Gbk, a nie tym co teraz), a nie upadłość.

Pytanie do zorientowanych: gdybym dał radę dotrzeć jutro na ZW, a nie zgłaszałem wcześniej udziału, zostanę wpuszczony? Oczywiście, po okazaniu dowodu, że jestem obligatariuszem

Co w tych listach jest nieprawdziwe/niesłuszne? Nie znam się, jak mówiłem, i dla mnie te apele wyglądały sensownie. Proszę o wskazanie. Możemy napisać i rozpowszechnić lepsze. Niestety, i premier, i JK ignorują je i wszystkie poprzednie listy.

RB jest tu teraz na cenzurowanym, ale to nadal człowiek, który widzi Gbk z bliska od dawna i ma dostęp do wielu danych. Nie warto odrzucać całkiem jego argumentów.
Niedawno napisał dwa listy otwarte - do premiera i prezesa właśnie. Trzeba je nagłośnić i napisać swoje.
Na pewno warto będzie wskazywać na nasze niezadowolenie z przebiegu procesu w sądzie (PiS nie lubi sądów, my nie lubimy tego sądu - mam coś wspólnego). Sugestie nt. układu wrocławskiego padają tu od niedawno - o takich obawach też możemy pisać.
Trzeba podkreślać, że poszkodowani to nie tylko 10 tys. obligatariuszy i kilkanaście tys. akcjonariuszy, ale też ich rodziny. To pewnie ponad 100 tys. ludzi dotkniętych aferą, w której błędy nadzoru państwowego są wyraźne - oby wykazał je NIK. Jest taki slogan "państwo zdało egzamin"/"państwo nie zdało egzaminu" - przypominajmy, że nie zdało.
Wielu z obligatariuszy to emeryci, ale na pewno jest też wielu pracowników kreatywnych o sporych dochodach. Ich problemy na pewno wpływają na jakość pracy. O problemach osobistych i rodzinnych też trzeba przypominać. RB pisze listy konkretne i argumentacyjne, ale w mediach potrzebne są emocje.

Musimy też naciskać na media. PB, BI i DGP relacjonują mocno Getback i w dość neutralnyn tonie. GW robi z tego aferę PiS/pisowski układ, a wSieci / wPolityce walkę banksterów ze zwykłymi ludźmi. Wszystkie te media można spróbować wykorzystać. Grupa Artioma była we wSieci i nawet w Radiu Maryja. Pora na więcej mejnstrimowych mediów.

Dąbrowski powiedział na ZW, że zabezpieczenia banków są warte 900 mln. Co zostanie dla nas?
Jaki syndyk sobie z tym poradzi? Mamy nadzorcę, który nie ogarnia sytuacji i podobnie kompetentny sąd.

@Obligatariusz_kontakt: skoro konwersja jest takim problemem, jaki inny mechanizm kontroli nad realizacją układu można zaproponować, gdy nawet Kurator mówi, że zarząd nie jest zainteresowany jego wykonaniem? Co zarząd zrobił, żeby dać wierzycielom jakikolwiek powód do zaufania? Podanie wiadomości nt. Hoista kilka godzin przed układem to policzek dla nas.

@bukos4: dokładnie tak było, obligacje trafiły do ludzi, którzy nie mają pojęcia o rynku finansowym i prawie (np. do mnie). To jest dramat, gdyby nie tak aktywny udział banków w sprzedaży, piramida Kąkolewskiego (lub jego zleceniodawców) rozsypałaby się dawno temu i z dużo mniejszym długiem.

Bez różnicy. Wyobraź sobie, że nawet każdy wierzyciel bierze akcje. Ilu z nich pojawi się potem na WZA?
Ale uważam, że powinna być albo konwersja dla chętnych z wczoraj, albo inna forma kontroli nad Abrisem.

maciej_61 napisał(a):
morał że "nic nie mogą" no to IB mógł "tylko informować". Nie uratujemy już naszych pieniędzy, trzeba jak najszybciej wyliczyć nasze straty i pozew zbiorowy

Jestem za. Mowa o pozwie tylko przeciw IB czy też innym instytucjom?

Btw Stanisław Adamczyk na FB:
Cytat:
Trzeba przede wszystkim pozywać decydentów w bankach. Zarządy, rady nadzorcze, dominujących akcjonariuszy. W Polsce powszechne jest nadużywanie formy spółki akcyjnej do dokonywania przekrętów i unikania odpowiedzialności. Należy wprowadzić karę w postaci przepadku całego majątku dla członka zarządu banku odpowiedzialnego za misselling. Pracownicy na dole struktury bankowej sa wykorzystywani do dokonywania przestępstw. Z zasady duża cześć z nich nie rozumie znaczenia swoich czynów.

Joker napisał(a):
Niedługo minie rok działań obecnego zarządu i ani nie pozyskano inwestora, ani nie unormowano działalności operacyjnej, ani jednego pozwu cywilnego nie złożono.

Dokładnie, a wczoraj dowiedzieliśmy się, że zarząd zaniedbał operacje kosztem szukania inwestora i nie zlożył pozwu, bo nie wiedział, że można się starać o zwolnienie z kosztów.

Co teraz chcecie osiągnąć? Lepszy układ czy upadłość?

Z innej beczki: ludzie Altusa wracają do więzienia:
businessinsider.com.pl/wiadomo...
Cytat:
Sąd zmienił postanowienie sądu pierwszej instancji i zastosował areszt na trzy miesiące od ponownego zatrzymania

djwitek1973 napisał(a):
Nadzorcy sadowi to jakas zenada. Skarzyli sie do sedziego ze abris ich ignoruje.

Tak dosłownie? Napisz coś więcej

Były zarząd był przynajmniej kompetentny w tym, co robił (oszukiwaniu ludzi).

Aktualny zarząd i wszyscy wokół (nadzorca...) osiągają szczyty niekompetencji.

Parkiet:

Cytat:
Przemysław Dąbrowski: Pod wpływem głosów z sali proponujemy, aby Abris spłacić w 5 proc. w ośmiu ratach.

Jeden z wierzycieli: Dziękuję zarządowi i Radzie Wierzycieli za to, że dostaniemy gó...

Sędzia prosi o zachowanie powagi.

A nie nadzorca? To w jego propozycji pojawia się konwersja.

Adam Torchała z SW:

Cytat:
Warto dodać, że wierzyciele #getback podpisują oświadczenia o konwersji, której skali im nie podano i co do której są wątpliwości prawne. Samą propozycję układu, której częścią jest dobrowolna konwersja, wierzyciele poznali przed chwilą. Krótko mówiąc nie wygląda to zbyt poważnie

Klasyczny Getback

Już nas okradziono z 75%, teraz jest walka o to, czy z pozostałych 25% okradnie nas Abris czy ktoś, kto wejdzie z tej konwersji / wykupi akcje od kogoś. Sytuacja staje się jasna.

Biedny, zagubiony Nadzorca. Czy jest na sali prawnik, który wyjaśni wątpliwości?

Po doliczeniu akcjonariuszy wkręconych lewymi raportami i rekomendacjami, poszkodowanych jest bliżej 20 tysięcy, a są jeszcze przecież rodziny i bliscy bezpośrednio poszkodowanych...

Btw ci wszyscy dranie wokół afery są mistrzami w "adding insult to injury":
- IB twierdzi, że nie ma jeszcze straty, a w sprzedaży wszystko grało,
- facet z któregoś banku pisał nam, że "zmaterializowało się ryzyko" (jasne, zwykłe ryzyko),
- PDM, Deloitte i inni się zwijają, zabierając naszą kasę,
- KNF twierdzi, że ceny nabycia portfeli były rynkowe (jak mają zespół wyceny lepszy niż Kruk, powinni szybko założyć własną spółkę),
- zarząd nie podaje żadnych sensownych informacji, większość informacji dają Puls Biznesu i Stockwatch,
- zarząd podaje propozycje na chwilę przed głosowaniem, z nikim się nie licząc
itd itp. Dramat

Bardzo dobrze, że RW:
- stara się dojść do KNF i JK
- naciska na wsparcie z BFG / pomoc Państwa
Oby dało to efekty. Szkoda mi tylko, że propozycje układowe zapowiadają się tak fatalnie. 24% w półtora roku to kpina.

Dostaniemy chociaż 20%? Zaczynam wątpić.

Problem jest taki, że w opcji sprzedaży mieliśmy dostać ok 35% (taka była uchwała RW). To było sensowne w porównaniu z aktualną wtedy propozycją bez sprzedaży aktywów i miało się dokonać w miarę szybko. Tymczasem okazuje się, że czas, który upłynął od wtedy, nie przyniósł żadnego zysku. Dostaniemy ochłapy ok. 20%, o ile w ogóle cokolwiek...

Na czacie kurator opowiadał się właśnie za taką wersją - działalność -> nowy zarząd -> pewnie sprzedaż aktywność w sensowny sposób.

Zmartwił mnie p. Wójcik, który na komisji mówił, że kurator zagłosuje za zrzeczeniem się 80% wierzytelności, co brzmi jak głosowanie za wariantem inwestorskim.

leonek7 napisał(a):
Cóż, raczej trudno być fanem obecnego zarządu spółki.Proponuję posłuchać od 12.32
www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/tran...

Dzięki za linka. Skandal. To jest dramat.
Dla tych, którzy nie słyszeli:
- mówi chyba p. Wójcik
- kurator zagłosuje za spłatą ok. 20%
- wg p. Wójcika nawet te 20% może do nas nie trafić, tylko przepaść jak cała reszta pieniędzy gdzieś wokół Gbk
- RW nie ma dostępu do projektu umowy sprzedaży i pozna go dopiero po tym, jak umowa zostanie zawarta.

Szczerze liczyłem, że odzyskamy chociaż 1/3 pieniędzy w sensownym czasie. Wygląda na to, że nic nie odzyskamy i nic nie możemy z tym zrobić. Kurator zagłosuje, sąd przyklepie, zarząd zrobi, co chce, nie licząc się z nikim.

Dlaczego zupełnie nie jesteśmy informowani o sytuacji?

Jedyne informacje pojawiają się za paywallem PB.

RW nie podaje komunikatów, spółka nie podaje komunikatów, kto inny ma to robić?

Okazuje się, że banki zeszły trochę z zabezpieczeń (10%?), a nasze zaspokojenie ani trochę nie wzrośnie. Co się dzieje z tymi pieniędzmi?

Czyli nic nie odzyskamy?
Przy takim niskim poziomie spłaty kurator zagłosuje za kontynuacją działalności, potem chaos i upadłość, co?

Dobrze pamiętam, że luka między oczekiwaniami RW i propozycjami Zarządu to było ok. 200 mln? Nie uzyskaliśmy nawet połowy?
...
Ciekawe, czy Hoist podwyższył ofertę.

Na 40% nie ma szans. 30-35% w wersji z inwestorem jest bardziej realne. Negocjacje trwają, ale ich powodzenie zależy nie tylko od inwestora i Gbk, ale od tego, czy zabezpieczni zredukują swoje roszczenia.
Na poprzednich stronach dyskusji (i chyba na pogetback.pl) są listy do Haitong Banku i BNP Paribas z apelem o przystąpienie do układu. Zacznij od wysłania ich na podane adresy. Tylko w wersji z inwestorem zobaczymy pieniądze w sensownym czasie.

Vox zbiera ludzi, którzy kupili obligi na Catalyst (>50k), żeby pozwać Deloitte. Info też na poprzednich stronach lub w jego opisie.

Wnioski są o udział w ZW (głosowanie samodzielne, a nie poprzez kuratora). Są rozpatrywane do dziś (ew. w dniu ZW, ale tu jest spór i nie jest to pewne).

Wysłałem oba listy i zachęcam do uczynienia tego samego.

Vox napisał(a):
Cytat:
Mimo opinii wierzycieli niezabezpieczonych – przynajmniej na forum - preferujących zdroworozsądkowy wariant sprzedaży majątku, Kurator optuje za wariantem operacyjnym (iluzoryczne 33%, ale realne dalsze drenowanie zasobów itd. ).

kurator jest pod presją grupy FB - dla nich 33% w 8 lat to więcej niż 24% od razu... magia cyferek

Na pewno? Były głosy (chyba m.in. z grupy FB), że wśród poszkodowanych jest wiele osób starszych, więc 8 lat nie jest dla nich interesujące. Więc czy to na pewno grupa FB gra na 8-letnią spłatę?

Z drugiej strony, są ludzie tak zorientowani jak człowiek z ostatniego ZW, który mówił, że woli poczekać 8 lat i dostać nominał + odsetki :-)

Każdy chciałby 100% i liczę, że UOKiK i KNF załatwią to tym, którzy kupowali w IB, a pozostali zawalczą z audytorem, regulatorem i innymi odpowiedzialnymi. Ale co poradzę na to, że PPU się ciągnie, kolejki chętnych do ratowania Gbk nie ma, winni chowają pieniądze, a spółka była wielką fikcją i teraz tylko przepala nasze pieniądze. Wolę w tej sytuacji dostać mniej i szybciej.

Btw jeden z forumowiczów pisał, że starał się zorganizować prawnika do sprawy przeciw co najmniej audytorowi i nie znalazł (przynajmniej wtedy) chętnych.

Ten wniosek to dobry znak. Ciekawi mnie, jak sprawa nabywcy aktywów rozegra się na ZW. Sędzia i kurator byli sceptyczni, wg relacji RB negocjacje z zabezpieczonymi zależą od tego, czy będzie sprzedaż aktywów.
Marzę o spłacie 1/3 w miarę szybko i zapomnieniu o sprawie. 8 lat spłat nie brzmi poważnie, nie mówiąc o tym, kto miałby rządzić spółką.

Ale jeśli ci obligatariusze to Leszek Czarnecki i powiązane osoby / spółki, to nie jest dla nas to samo, co by było, gdyby to byli drobniejsi obligatariusze niezabezpieczni.
Ciągle liczę, że RW uda się wynegocjować to 35% w wersji inwestorskiej, to brzmi najbezpieczniej aktualnie wg mnie. Ale co ja tam wiem /:

To co, teraz ktoś przegłosuje, że zabiera resztki naszych pieniędzy i znika?
Mam nadzieję, że dość dużo indywidualnych wnioskowało o dużą konwersją.

A raczej jak zostały wycenione (;

Godusławski podał na tt, że Piotr B wyszedł na wolność (w więzieniu został tylko Kąkolewski?), prokuratura zabezpieczyła już ok 230 mln.

mobile.twitter.com/BGoduslawsk...

Jeszcze fachowcy.pl i bikers shop (czy jakos tak). Za ten drugi odpowiada nie kto inny jak PDM.

Ale pieniędzy nam od tego nie przybywa...

Wyjaśniło się, co z KK.

www.pb.pl/sad-przedluzyl-aresz...

Został w areszcie.

Niestety, wiele mediów zignorowało dzisiejszy protest...
Strony biznesowe, które jeszcze niedawno uwielbiały temat Gbk, teraz milczą.

KK i jego wspólnik PB mieli ostatnio areszt przedłużony do 13 XII -> wiadomo, co się z nimi teraz dzieje?

Co z tą "ofensywą medialną"?

Co się aktualnie dzieje w sprawie naszych pieniędzy?

https://zrzutka.pl/44dzr8

Zbiórka pieniędzy p. Wójcika - przykre, że na takie coś trzeba organizować crowfunding.

Maupa_w_niebieskim napisał(a):
I wiadomość dla zainteresowanych dalszymi losami PDMu!
Okazuje się, że nie tylko nie uchwalili, że będą się likwidować ale i duch waleczności w nich wstąpił! Toteż odwołują się od decyzji UNKFu odbierającej licencję maklerską a jak odwołanie nie przyniesie skutku to zapowiadają, że będą pozywać. O!
obligacje.pl/pl/a/polski-dom-m...
BTW zważywszy na stopień zainteresowania tematem ( i ilość osób które miały do czynienia z PDMem z okazji takiej czy innej spółki ) to chyba serwis obligacje.pl mógłby darować sobie chociaż tym razem wciskanie artykułu do częsci płatnej serwisu.....

Super, oby ta buta ich zniszczyła.

A jak sobie radzicie psychicznie, Drodzy Obligatariusze? Kogo najbardziej winicie, jak probujecie sie pogodzic ze strata, jak rozmowy z rodzina?

Dokładnie. Wybieranie między różnymi konwersjami, ocena szans prawnych, to wszystko jest ponad moje możliwości. A co gorsze, na czacie RB pisał
Cytat:

Chodzi o mechanizm, w którym taniej będzie skupić akcje po 1 gr od zdesperowanych obligatariuszy indywidualnych i przejąć kontrolę nad GetBack, by doprowadzić do fiaska sporów prawnych, niż płacić np. ugody.

co też dość niepokojącą możliwością.

IB radzi sobie trochę gorzej od kiedy wyschło źródełko gotówki o nazwie Getback.

Cytat:
Mimo to, w sposób oczywisty medialny szum – zrozumiały w kontekście wydarzeń, jakie go zainicjowały – uderzył rykoszetem w nasz bank, jego wizerunek i markę.

Jak widać, to nie działania banku i skandaliczna polityka sprzedażowa uderzyły w jego markę, tylko szum medialny (-;

Zaraz wyślę do UOKiK prośbę o rezygnację z kary dla Gbk...

Co wy na to?

wpolityce.pl/polityka/423017-t...

Widać, że artykuł i ostatnie zainteresowanie wSieci Czarneckim to element gry po Aferze KNF, ale może wyjdzie z tego coś dobrego dla wrobionych w Gbk w IB.

Cytat:
Inny mężczyzna (również nie życzy sobie podawania nazwiska) wspomina, że o odejściu z banku swojej doradczyni dowiedział się od jej następcy. – W lutym zadzwonił pan Kamil z informacją, że ma wyjątkowy produkt dla wyjątkowego klienta. Ja już nie miałem czego inwestować, ale skusił się mój tata. Wtedy skontaktowałem się z moją byłą konsultantką. Gdy powiedziałem, że tata kupił obligacje od jej następcy, wykrzyknęła: „Co pan zrobił?!”. Zaczęła sugerować, że GetBack przypomina piramidę finansową, że roluje długi kolejnymi emisjami papierów. Uznałem, że to jej gra, by zdyskredytować swojego byłego pracodawcę. Po wybuchu afery zadzwoniłem do niej jeszcze raz i zacząłem podpuszczać, że zrobimy z tego sprawę karną, że może mieć kłopoty. Zaczęła mówić. Wyjawiła mi, że w jej placówce już od grudnia 2017 r. wiedzieli, że GetBack to trup. Dlatego odeszła, podobnie jak kilkanaście innych osób z tego oddziału, które nie chciały dłużej sprzedawać tych toksycznych produktów. Mieli mówić szefom, by dali do sprzedaży coś innego, ale ci powtarzali: „Nie, tylko GetBack!”.

Ja p... nawet tych 30 procent nie bedzie... Szkoda strzepic ryja, cytujac klasyka.

Z wypowiedzi RB wnioskuję, że opcja inna niż sprzedaż Gbk de facto nie wchodzi w grę, gra się toczy teraz tylko o to, czy dostaniemy raczej 20 czy 30%. Więc nie wiem, czy warto martwić się windykacją.

Tak będzie wyglądało ew. sądzenie się z dystrybutorami obligacji:

wpolityce.pl/polityka/422749-n...

(Cytaty Czarneckiego są na zdjęciach, więc nie wklejam cytatu)

Na tyle możemy liczyć ze strony KNF (-;

www.pb.pl/knf-obrazila-sie-na-...

Cytat:
„Urząd KNF nie widzi obecnie przestrzeni do konstruktywnej i merytorycznej rozmowy z przedstawicielami państwa stowarzyszenia. Mając na uwadze powyższe, zorganizowanie spotkania z p.o. przewodniczącego KNF Marcinem Pachuckim będzie w najbliższym czasie niemożliwe” — napisał 22 listopada Jacek Barszczewski, dyrektor departamentu komunikacji społecznej, w odpowiedzi na propozycję spotkania z przedstawicielami Stowarzyszenia Poszkodowanych Obligatariuszy GetBack SA.

Ważna informacja dla wrobionych przez IB. Zmowa milczenia wokół sprzedaży powoli się kończy.
https://t.co/RKslH5OEwS?amp=1
Cytat:

Banki z imperium Leszka Czarneckiego wywierały na pracowników presję, by sprzedawali obligacje GetBack - tak wynika z nagrania rozmowy jednej z byłych pracownic, do którego dotarły "Wiadomości"

,,Prawdziwi beneficjenci" - o kogo chodzi i jakie aktywa przesuwaja? Kiedy bedzie mozna mowic o tym wprost (chociazby dzieki dziennikarzom sledczym)?

Btw Brysik probuje odkupic winy tymi pozyczkami?

Chodzi o to, ze Gbk ma status poszkodowanego w pewnej konkretnej sprawie. Sadowe nazewnictwo.

Konwersja byla wiele razy uzasadniana i wyjasniana przez RB. Spolka ma aktualnie ujemna wartosc, wiec wartosc na akcje jest ujemna, czyli mozna je wyemitowac po najmniej mozliwej cenie, tj cenie nominalnej, czyli 5 gr.

Mnie ciekawi, kiedy beda nowe materialy prasowe nt Gbk i czy beda w nich nowe wiadomosci o sprawie. W szczegolnosci interesuje mnie watek Gbk jako ,,szambiarki" dla dwoch bankow i dowody na to.

bukos4 napisał(a):
PISowi spadlo 5%. To moze byc brak samodzielnej wiekszosci.oplacaloby sie im nas wesprzec i uspokoic rynek a tym samym sondaze.teraz jak nigdy trzeba uderzac do Pisu. Podkreslam do a nie w...

Jak konkretnie sobie to wyobrażasz?

wnet.fm/2018/11/15/artiom-buja...
ofensywa medialna grupy FB trwa

W tych artykułach nie ma nic nowego względem ostatnich wypowiedzi RB. Patrząc na to, że wymieniał liczne ryzyka związane z prowadzeniem działalności i działania, które RW podejmuje w celu zwiększenia zaspokojenia w opcji inwestorskiej, zrozumiałem, że preferowanym rozwiązaniem nie jest kontynuacja działalności, tylko sprzedaż po dobrej cenie dzięki ustępstwom zabezpieczonych i lepszej cenie sprzedaży.

Cytat:
Banki Czarneckiego z przytupem związały się z rynkiem windykacji. To właśnie Getin Noble był pierwszym beneficjentem przepisów prawa dotyczących sekurytyzacji należności sprzedając natychmiast dwa portfele trudnych „ kredytów frankowych”. Do tego właśnie procederu - windykacyjnego, Czarnecki uruchomił nową spółkę - Getback SA - dziś również na skraju upadłości. I tak koło się zamyka.

wpolityce.pl/polityka/421400-o...

Trafiłem na taki artykuł, można przeczytać, ale dla mnie ważny jest tylko zacytowany fragment (reszta wygląda podejrzanie), bo zgrywa się dobrze z tym, co RB mówił nt. "szambiarki" dla dwóch banków, którą miał być Gbk od początku.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

Cytat:
– W tym wypadku UOKiK może nałożyć karę do 10 proc. obrotu uzyskanego w roku uprzedzającym nałożenie kary. Dla Idea Banku byłaby to kara przekraczająca 100 mln zł, która w normalnych warunkach nie stanowiłaby także problemu dla funkcjonowania banku. Dodatkowo bankowi od decyzji Prezesa UOKiK przysługuje odwołanie do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, a praktyka rynkowa pokazuje, że sprawy takie mogą toczyć się nawet parę lat. Według Ustawy o Ochronie Konkurencji i Konsumentów, Prezes UOKiK może wezwać do usunięcia skutków naruszenia zbiorowego interesu konsumentów, ale podobnie jak w wypadku kary, bank może się od tej decyzji odwołać i ewentualne rozstrzygnięcia nie wpłyną na sytuację banku w ciągu najbliższego czasu. Problem obligacji GetBacku wpłynie więc na sytuację banku najprawdopodobniej potencjalnie dopiero za parę lat, oczywiście przy założeniu, że bank będzie negował zasadność kar i rekompensat. W świetle raportowanych danych finansowych, bank byłby w stanie zapłacić kary i rekompensaty, choć trzeba dodać, że w związku z zaistnieniem afery korupcyjnej z udziałem szefa KNF i Leszka Czarneckiego dane te mogły się istotnie zmienić – uważa Paweł Bieniek.

Część obligatariuszy liczy na wsparcie UOKiK i innych instytucji nadzorczych. Tutaj widać, na ile jest to realistyczne. Jak się ma restrukturyzacja Gbk, wszyscy widzimy.
Stąd pytanie:
czy jest jakakolwiek szansa, że obligatariusze niezabezpieczeni odzyskają jakąkolwiek część swoich pieniędzy?

Grupa z FB nas ubiegła? Nieźle się też organizują jeśli idzie o komentarze pod artykułem.

W początkach Porozumienia powstały jakieś grupy robocze, może warto wskrzesić ten pomysł. Powinni się znaleźć wśród ludzie od PR, większa grupa ludzi do pisania listów, ludzie do technicznego usprawniania tego. Może pora się zaktywizować i zawalczyć mocniej? Najlepszy byłby też sojusz z grupą FB...

Ile kosztowałaby agencja PR, która przedstawiłaby nas w odpowiednim świetle? Aktualnie łatwo zrobić z obligatariuszy złych bogaczy, którzy chcą się dorobić na ludzkiej krzywdzie i żebrzą o pomoc państwa, TVP już to robiło

Oprócz wysłania listu do wszystkich posłów chyba warto wybrać grupę 30-50 posłów (może mniej), którą będziemy szczególnie naciskać.

Radek mówił, że IB odkupi pewnie obligacje za ok. 60 mln i tyle. Czy raport KNF coś zmienia w tej kwestii? Nawet jeśli sprzedawali/doradzali bezprawnie, czy to podstawa do tego, by odkupili?
Kolejna sprawa: w doniesieniach prasowych na początku afery padła kwota 700 mln - za tyle Lion's Bank miał sprzedać obligacje. Rozumiem, że w tym są sprzedane przez IB (tzn. w oddziale IB, nie w oddziale LB, choć to ten sam bank). Czy IB byłby w stanie tyle zapłacić? Nie wygląda mi to realistycznie.

draconiss napisał(a):
Cytat:
Podstawą wpisania Idea Banku na listę ostrzeżeń publicznych Komisji Nadzoru Finansowego są zarzuty dotyczące podejrzenia wykonywania przez bank od sierpnia 2016 r. do marca 2018 r. czynności związanych z dystrybucją obligacji GetBack bez posiadania odpowiednich zezwoleń KNF.

Tu napisane ze Idea Bank zajmowal sie dystrybucja bez zezwolen do marca 2018. Wczesniej byly komentarze ze nie mial takiej do pazdziernika 2017 roku? Czy moze ktos usciscic to?

Tam jest nieścisłość, jak się wczytać, to chodzi o to, że 2016 - X 2017 nie miał zezwoleń na oferowanie, a 2016 - 2018 nie miał zezwoleń na doradztwo inwestycyjne.

Naiwne jest myślenie, że jakikolwiek rząd chciałby zużywać pieniądze i energię na tę sprawę. Gbk, jak Amber Gold, jest wygodny do uderzania w przeciwnika - i tyle.

EDIT: ciekawostka: żona szefa Altusa też jest zamieszana:
https://t.co/lI6136yGHy?amp=1

Co ma kurs do tego?

Artykuł o Osieckim, jeśli prawdziwy, jest przerażający z dwóch przyczyn:
- los jego córki,
- nie możemy liczyć na pomoc państwa i wyjaśnienie afery.

EDIT: Godusławski jest sceptyczny, ale w tekście jest dużo prawdy.
mobile.twitter.com/BGoduslawsk...

leonek7 napisał(a):
Proszę Państwa ,,gotowanie żaby'' właśnie dobiega końca.NIC nie odzyskamy .Zastanawiam się tylko czy nam to powiedzą przed świętami czy po?

Tak to wygląda i jeśli Abris przystanie na to, co napisał RB, czyli krótki dokument o historii w spółce, to pewnie powiedzą nam to szybko, jak nie, to i tak raczej przed kolejnym zebranie ZW.

Znając styl zarządzania KK, na pewno możemy powiedzieć, że filie zagraniczne były dochodowe i racjonalnie zarządzane, prawda?

EDIT: Pojawiło się już kilka razy ważne pytanie bez odpowiedzi: co się stało w ostatnich tygodniach, że perspektywy spłaty się pogorszyły?

Flu napisał(a):
Mnie zastanawia jedno.
Prezes w wywiadzie mówi nawet ze żyją tylko dzięki sprzedazy aktywów (wcześniej nie informowali rynku ze sprzedają aktywa zagraniczne i moze polskie?)

Od dawna mówili, że sprzedadzą zagranicę, fajnie, że się udało. Sprzedaży co najmniej części aktywów w Pl też nigdy nie wykluczali.

Z ostatnich wiadomości wnioskuję, że w spółce jest bardzo źle i prawie nic nie odzyskamy. Czy w ogóle coś odzyskamy? Wolałbym mało, a szybko, ciekawe, jak preferencje rozkładają się wśród obligatariuszy.

A ja życzę IB, żeby dobrze mu się wiodło i starczyło pieniędzy na ,,usunięcie skutków" ich ,,informowania" o obligacjach Gbk, gdy UOKiK zakończy dochodzenie.

Co tam w PDM? Można gdzieś znaleźć wyniki głosowania i relację z dziś?

Skoro dotąd teorie spiskowe okazały się takie dobre, zapodawajcie swoje zaktualizowane propozycje spiskowe. Kto stoi za aferą: LC czy ktoś więcej? Kto? Od jak dawna? Kto jeszcze jest zamieszany?

Cytat:
nie każdy chce używać fejsa

Grupa jest zamknięta, więc treści wrzucane na nią nie są publicznie dostępne.

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 14 kwietnia 2019 10:41:52
Liczba wpisów: 201
[0,05% wszystkich postów / 0,08 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,590 sek.

lzvsvmgc
duzcufmx
zsrkurej
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hkwsymwq
bkspyxwt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat