0 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 122
Wysłane:
4 września 2018 09:27:36
I dokładnie o to chodziło obecnemu prezesowi GB, wszyscy ze wszystkimi się kłócą... A co się dzieje w spółce nadal nie wiemy... Po co się kłócicie, przecież ani mniejszościowi akcjonariusze, ani obligatariusze nie są winni tej sytuacji... Winnych jest wielu, przecież czytając całą historię, którą mamy teraz można sobie tych winnych odnaleźć, ile jeszcze wyskoczy to się okaże... Ale dajcie spokój wojenkom forumowych bo to się robi niesmaczne.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
4 września 2018 10:17:43
Dokładnie, my tu się kłócimy, a tymczasem ze strony spółki realizowany jest chyba scenariusz podziału na dwa Getbacki i sprzedaży tej zdrowej części inwestorowi. Niestety obawiam się, że przy panującej atmosferze wokół spółki i „staraniom” Zarządu, inwestor liczy na dużą promocję, a i wymęczeni obligatariusze też mogą przystać na znacznie niższą cenę, niż mogliby uzyskać.
RW ma utrudniony dostęp do danych z działalności spółki, informacje są filtrowane. Dodatkowo Abris wycofuje się z wcześniejszych ustaleń co do RN. Gdybyśmy mieli większość w RN to pewnie byśmy kogoś w Zarządzie mieli. Ewidentnie dostęp do informacji jest blokowany. Najwyraźniej RW ma nie wiedzieć, ile dokładnie to wszystko jest warte
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
4 września 2018 11:18:22
Każda opcja sięgnie po dostępne narzędzia dochodząc swoich praw.
|
|
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
4 września 2018 12:21:23
Im dłużej czytam ten wątek, tym bardziej niezrozumiała staje się dla mnie cała ta dyskusja. Bo – o czym tu dyskutować?
Dokonano oszustwa na wielką skalę. Wprowadzono w błąd akcjonariuszy i posiadaczy obligacji. Z oszustami się nie dyskutuje nie prowadzi rozmów ani nie zawiera układów. To prosta zasada. Dlatego jedynym wyjściem jest ogłoszenie upadłości. Żadnych targów. I to jak najszybciej, bo masa upadłościowa powoli znika - i będzie znikać dalej. W upadłości aktywa są zamrożone i wszystko w spółce się zatrzymuje. Pojawia się możliwość rozwikłania wszelkich nieprawidłowości i wyszukania oszustw. Można od razu kierować do sądów pozwy związane z oszustwami. Żadne fundusze, banki czy legendarni inwestorzy oraz obecni i byli członkowie władz niczego nie będą mogli wyszarpać. Nie chcę pisać, że jest to proste i łatwe. Ale dla mnie jest to jedyne wyjście. Znika zarząd i pojawiają się ludzie, których zadaniem jest przede wszystkim zadbanie o majątek spółki. Czy naprawdę uważacie, że w układzie dostaniecie więcej. To bajka, a raczej opera mydlana rozłożona na wiele lat, w której posiadacze obligacji zostaną pozostawieni sami sobie przez liderów alfa, zarządzających fundami, itp. To jest zero, tylko rozłożone na raty!!
Upadłość to także spadek wartości akcji do zera. Przedstawiciele lokalni głównego właściciela będą się mieli z czego tłumaczyć, a właściciel może im wytoczyć procesy o odszkodowania. Będzie musiał, bo właściciele właściciela nad stratami rzędu kilkuset milionów łatwo do porządku nie przejdą. Posypią się głowy – i słusznie. Może kilku panów o wybujałym ego będzie musiało zmienić zawód (w USA zostaje się gońcem lub sprzątającym i nadal się robi w branży finansowej). Szkoda drobnych akcjonariuszy, ale tak nie do końca. Jeśli ktoś inwestował bez stop lossa to już jego sprawa.
Moja propozycja jest taka by brać jak najszybciej tyle, ile można i nie dać ponownie omamić. Niektórym straty będzie trudno odrobić, ale jeśli nie zaczyna się od zera, to zawsze jest łatwiej. To są oszuści, a takich nie udaje się łatwo zreformować.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
4 września 2018 13:38:16
wszystko super lesgs, ale jak w praktyce wymusisz upadłość likwidacyjną skoro trwa PPU? Sąd oddala takie wnioski
Edytowany: 4 września 2018 13:38
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
4 września 2018 13:50:11
Ja niczego nie chcę wymuszać. Chcę tylko by zdano sobie sprawę z sytuacji i ewentualnie w odpowiednim momencie zmieniono podstawy postępowania. Pierwsza możliwość jeszcze na początku nie została wykorzystana. Jeszcze raz podkreślę. To bardzo trudne sprawy, zarówno w całości, jak i dla każdej osoby uwikłanej w ten czy inny sposób. Konieczne jest zdanie sobie sprawy z faktów, a nie domniemań.
NB: To właśnie w takiej materii oczekuję działania władz - to KNF, MF, GPW, a nawet MS powinny dążyć do jak najszybszego rozwiązania tego problemu. A postępowanie upadłościowe może tu przebiegać sprawnie. Już wcześniej pisałem, że postępowania układowe/naprawcze czy jakiekolwiek inne nie zostało skonstruowane z myślą o takich tworach jak windykator. To się najzwyczajniej w świecie nie uda.
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
4 września 2018 17:23:46
cinis_ napisał(a):Swoją krzywdę chcecie wyrównać krzywda innych . Po rozwodnieniu akcji w ilościach miliardowych akcje będą o wartości grosza, dotychczasowi akcjonariusze nigdy nie wyrównają swoich strat. Skutkiem zapewne będą pozwy o odszkodowania przeciw obecnej RN, która do tego dopuści. Czy obecni tu akcjonariusze mogą włączyć szare komórki i zrozumieć że konwersja części obligacji na akcje nie pogarsza ich sytuacji, ale właśnie to obligatariusze będą stratni. 1. Akcjonariusze posiadają w tej chwili akcje o wartości ujemnej, a nawet gdyby zostały jutro odwieszone na gpw to nikt nie kupi tego nawet za 1grosz (już obecnie, przed konwersją). Przyszła konwersja może co najwyżej poprawić ich sytuację, bo zmniejszy się dług spółki, wartość teoretyczna akcji zbliży się do zera i może kiedyś za ten 1gr lub więcej ktoś to kupi, ale nie dziś. 2. Obligatariusze w wyniku konwersji przekazują część swoich pożyczonych pieniędzy dla spółki, czyli dla akcjonariuszy, otrzymując w zamian nic nie warte akcje. 3. Więc o jakiej krzywdzie tu mowa ???
|
|
Wysłane:
4 września 2018 17:26:12
Ucieli ustawę o nadzorze i wzmocnieniu inwestorów, rekompensat nie będzie, czyli jak chcesz na kogoś liczyć obligstotiuszu, to licz na siebie
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
4 września 2018 17:31:54
To było pewne, że tak będzie. Ja już na nic nie liczę. Zobaczcie co się dzieje teraz z Altusem, co będzie z giełdą ?
|
|
Wysłane:
4 września 2018 17:42:16
Nic, podciągną WIG20 i powiedzą, że jest najwyżej od nie wiadomo kiedy( o reszcie indeksów PiS nie wspomni ) .Tak działa propaganda.
|
|
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
4 września 2018 17:52:36
cinis_ napisał(a):Ucieli ustawę o nadzorze i wzmocnieniu inwestorów, rekompensat nie będzie, czyli jak chcesz na kogoś liczyć obligstotiuszu, to licz na siebie I link do dokumentu źródłowego legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/...Nie wiem jak Państwo, ale ja z tego wnioskuję, że rekompensat nie ma i nie będzie, a jeżeli kiedyś będą to nie wiadomo kiedy i na jakiej podstawie bo ta zmiana ustawy tej tematyki nie obejmie. Na pewno będzie za to kilka ciepłych posadek dla swojaków.
|
|
Wysłane:
4 września 2018 17:57:47
Dadzą sobie radę. Emerytury dla matek co nigdy nie pracowały też będą. Ja miałem firmę przez 20 lat, płaciłem składki i ZUS mi przysłał papier, że dostanę 300 pln emerytury, a matki po 1000 pln chociaż nigdy nie płaciły składek. Jest super, oby tak dalej. Getback padł, teraz niech padną fundusze, banki i wszyscy zarobią.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
4 września 2018 18:18:54
I zanosi się, że planowana (póki co, bo zawsze można kontrolę odwołać) kontrola NIKu w KNFie na okoliczność ewentualnego niewłaściwego 'performance' tej zacnej instytucji w sprawie GBK będzie prawdopodobnie realizowana przez pełną zapału do pracy nową ekipę..... wiadomosci.wp.pl/antoni-macier...W tej sytuacji nie pozostaje nam nic innego jak życzyć kontrolerom dużo zdrowia, bo zdrowia i pieniędzy nikt w nadmiarze nie ma.
|
|
Wysłane:
4 września 2018 18:23:04
O Jezu ? Serio ? Nic tylko uciekać jak najdalej.
|
|
Wysłane:
4 września 2018 18:31:18
Jedno trzeba przyznać, starzy wyjadacze są sobie wierni.
|
|
Wysłane:
4 września 2018 18:37:07
Co teraz będzie z giełdą, z akcjami spółek, które miał Altus, z funduszami Altusa? Tak KK pisał w swoich listach do premiera, że będzie sajgon. Sam piwa naważył, to wie najlepiej co i jak. I jeszcze Antoni będzie komisje robił...
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
4 września 2018 19:36:51
Przeczytałem (wczoraj) w DPG: " Liczba osób, które mają zarzuty w sprawie GetBacku, urosła do 12.. Śledczy zabezpieczają należący do nich dobytek, który w razie skazania miałby się stać własnością spółki. Mają już ok. 24 mln zł- ustalił DPG".(wytłuszczenie DPG).
|
|
Wysłane:
4 września 2018 19:40:09
Tak wiem, co dalej będzie ? Wszystko padnie ?
|
|
Wysłane:
4 września 2018 19:40:50
Wystarczy zablokować majątek abris i wyrównają się straty.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.