PARTNER SERWISU
qnqfcczc
9 10 11 12 13
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 sierpnia 2018 13:08:39 przy kursie: 1,00 zł
Getin Holding ma Idea Bank MW Trade i zagraniczne oddziały bankowe. Tutaj o ile się nie mylę nie ma wprost bankowej działalności operacyjnej w Polsce (poprawcie mnie jeśli się mylę), wiec zarząd komisaryczny zarządzony przez KNF raczej nie wchodzi w grę. To co dzieje się z kursem w tym tygodniu nie jest pochodną Idea Banku - notowania tegoż są raczej stabilne. Nie wiem dlaczego spada, ale może komuś pękły lewary i bank wyrzuca zabezpieczenie w rynek?

Inna sprawa, ze w Getinie jest znacznie większy freefloat niż w Idea Banku... Mimo wszystko wydaje mi się, że te 15 proc. na IB zareagowałoby na nowe problemy, tak jak zareagowało na odpisy i rezerwy.

Nie wierzę, że Idea Bank zwróci środki. Może od jakichś staruszków wykupi obligacje, żeby to PRowo nie wyglądało jeszcze gorzej. Oczywiście zwróci tam gdzie był udokumentowany misselling i to będzie tyle - kilkadziesiąt mln zł w sumie, które już jest obrezrwowane. Przecież oni byli tylko pośrednikiem, a szkodę wyrządził GetBack.
Co więcej jak rozumiem sytuację od strony prawnej wynika, że faktycznym pośrednikiem był nawet PDM, a Idea tylko tam kierowała klientów. PDM musiał "zbadać" profil ryzyka i udostępnić ofertę. A zatem jej odpowiedzialność jest jeszcze mniejsza. Nie spodziewam się tutaj problemów.

Teoretycznie jest jeszcze nad głową kara 10 proc. obrotów od Prezesa UOKiK, ale na nałożenie tej kary potrzeba raczej dowodów, a takowych twardych nie ma - na twardych nie jest to zjawisko masowe. Moim zdaniem będzie tak jak z frankowiczami.

kostek-mundek
2
Wpisów: 325
Wysłane: 31 sierpnia 2018 14:34:30 przy kursie: 1,00 zł
Wyprzedaży zabezpieczenia nie można wykluczyć, ale moja tymczasowa teza jest taka, że świeże problemy spółek Getinu zostały wykorzystane przez niektóre fundusze do rozkręcenia spekulacyjnej paniki. MW Trade i Idea są stabilne nawet nie tyle przez mniejszy freefloat, ile mniejsze pakiety w posiadaniu funduszy - rozgrywający scenariusz zarządzający musieliby wtajemniczyć zbyt wiele osób w swoje zamiary.
Podobne cuda działy się niedawno na Elementalu - gwałtowne spadki na dużych obrotach w zupełnej ciszy informacyjnej, potem gwałtowne wzrosty, też w ciszy.
Ja wiem, że to brzydko podejrzewać innych o niecne uczynki, ale cóż zrobić, i tak ich podejrzewam. :)

Rych
0
Wpisów: 86
Wysłane: 31 sierpnia 2018 21:22:55 przy kursie: 1,00 zł
Na wątku Idea Bank anty_teresa napisał w odniesieniu do spotkania z 20 sierpnia (tego dnia kurs spadł z 52 do 40 gr):

Cytat:
Na spotkaniu padło pytanie o przyszły wynik i czy kwota 200 mln zł jest w zasięgu. Prezes odpowiedział, że tak wysoka nie, ale 100 z grubym ogonem jest w zasięgu. Ponadto stwierdził, że przy obecnych kursach parytet wymiany nie byłby korzystny dla akcjonariuszy IB i w związku z tym zarząd na parytecie wymiany wynikającym tylko z notowań nie rekomendowałby połączenia.

Mówienie o Idea Banku jako niedowartościowanym wobec Getinu, jest nieopatrznym przesyłaniem komunikatu, że Getin jest przewartościowany względem Idea Banku. Oczywiście w ostatnich dniach doszły newsy dotyczące kredytów frankowych, ale tąpnięcie jest bardzo duże, a Idea Bank jedynie lekko się osuwa. Efektywność rynku jest bardzo przekorna i relacja kursów "normalizuje się", tylko nie tak jak akcjonariusze Idea Banku by tego oczekiwali.
Edytowany: 31 sierpnia 2018 21:26

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 sierpnia 2018 22:13:44 przy kursie: 1,00 zł
A co ma Getin wspólnego z frankami? Może to głupie pytanie, ale o ile ja znam grupę to jest Getin Holding (to jej wątek) ma niewiele wspólnego obecnie z Getin Bankiem. Getin Bank, to teraz jest w spółce Getin Noble.

Rych
0
Wpisów: 86
Wysłane: 31 sierpnia 2018 22:59:01 przy kursie: 1,00 zł
Cytat:
A co ma Getin wspólnego z frankami? Może to głupie pytanie, ale o ile ja znam grupę to jest Getin Holding (to jej wątek) ma niewiele wspólnego obecnie z Getin Bankiem. Getin Bank, to teraz jest w spółce Getin Noble.

Rzeczywiście tak jest, przejrzałem strukturę i biję się w pierś. Zainteresowałem się spółką po odpisach na Idea Banku i na forum portalu B poruszanie tematu kredytów frankowych w kontekście Getin Holding to "normalka", stąd moja omyłka. Dlatego jeszcze bardziej zadziwiają mnie paniczne spadki Getin Holding przy w miarę stonowanych spadkach Getin Noble.

Z wykresu mi wychodzi, że z obecnego poziomu cenowego mogłoby być zrealizowane odbicie, ale ilość akcji na sprzedaży dla najbliższych poziomów cenowych rośnie i nie wróży to dobrze dla realizacji tego scenariusza.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 31 sierpnia 2018 23:03

gordongekko
3
Wpisów: 48
Wysłane: 2 września 2018 00:35:17 przy kursie: 1,00 zł
Tutaj rynek wycenia w mojej ocenie coś bardziej poważnego i dotyczy to pewnie smrodu z GETBACKIEM.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 4 września 2018 09:03:55 przy kursie: 0,96 zł
182mln kapitalizacji. tyle to jest warty jeden lepszy gemdev na naszej bananowej.

normalnie trudno w to uwierzyć. np. jakaś zadłużona pod korek spółka etno cafe co chce iśc na gpw wycenia się na 50mln- 14 wynajętych lokali(nie zarabia). zresztą jak popatrzeć to po 180 mln wartych jest sporo dużo większych gniotów.

Czy tutaj będzie spektakularne bum? tego nie wiem, ale ta wycena... po prostu nie mieści się w głowie. Fundusze są zdeterminowane pożegnać się z Leszkiem, ulica odbiera na coraz niższych poziomach.

Odpisy powinny być solidne za II i III kw i na to chyba wszyscy czekają.

Edytowany: 4 września 2018 09:12

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 4 września 2018 11:13:38 przy kursie: 0,96 zł
witam

To co mamy obecnie na spolce to panika.

1. gra pod rozpoczęcie procesu restrukturyzacji Idei - duże prawdopodobieństwo.
2. możliwy dodruk przez Czarneckiego - dokapitalizowanie spolki. cena nominalna chyba 1 zl.
dodruk rzedu 200 mln szt x 1 zl - 30% wszystkich akcji . Możliwa zagrywka podobna do Noble. 50/50% możliwe.
3. bardzo latwe manipulowanie kursu poprzez trzymanie kursu Idea Banku - bardzo mala plynnosc, gdzie kapital rzedu 1mln zl rusza kursem +-30% . Bardzo duże prawdopodobieństwo.

4. Bankructwo? 20% prawdopodobieństwo. Spolka posiada wiekszosciowy pakiet Idei Banku i pośrednio Idea Geting Leasing. Ponadto szybko rozwijający się Idea Bank w Europie Wschodniej.
Minus: od 2017 roku wzmocnienie zlotowki do walut wschodnich.

5. duże odpisy w związku z utrata wartości TaxCare . odpisy w związku z prowizjami przy sprzedaży Getback, kasa od GetBack w funduszu, prowizja za sprzedaż Produktow Ubezpieczeniowych. Bardzo duże - ok 300 mln zl. - to kapital potrzebny do spenienia wymogow kapitalowych. Kapital jest ale zamrozony.

6. Plan polaczenia Getin Noble z Idea Bank. noble dokapitalizowany i kurs utrzymany. Przejmuje Zwalony Idea Bank. 700 mln do powiedzmy 175mln Idea. 4-1. Przychody to 2:1. Czysty zysk.
zmniejszenie ryzyka CHF w Noble. Możliwe oszczednosci kosztowe poprzez zmniejszenie ilości pracujących placowek w Polsce. Powolne wychodzenie Noble z Restrukturyzacji. Odwracanie odpisow z CHF. Prawdopod. 75%.
Ryzyko. Wybory i ponowny powrot planow pomocy CHF. Zagrozenie obu instytucji po polaczeniu.
prawdopodobieństwo: 50%

Wniosek. Ratuje Noble Idee i Getin. Bez względu na koszty drobnych akcjonariuszy.
Plus. Zaczyna pokazywać rzeczywista wartsc aktywow. 75 mln za 15% akcji Idea Getin leasing. czyli kapital ok 500mln zl . Idea posiada <50% czyli 175mln do 250mln. Czyli obecna kapitalizacja.
Sadze ze nastepuje odbieranie akcji od drobnych.

Wg mnie możliwe scenariusze:

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 4 września 2018 12:49:22 przy kursie: 0,96 zł
Ja proponuję scenariusz zupełnie odmienny. Trochę oparty na starym powiedzeniu, że jak w domu rozpusty interes nie idzie, to się nie przestawia łóżek, tylko zmienia panienki. (Proszę sobie zamienić odpowiednie słowa by wzmocnić przekaz).

Otóż, a jeżeli słynny "Lider Alfa" ma tego dość? Sprzedał Getback, sprzedał LC Corp., od lat siedzi na Malcie, w kosmos się już nie wybiera. To może oznaczać, że już mu te kilka miliardów nie musi być potrzebne. W pewnym wieku rośnie zapotrzebowanie na święty spokój. Skromne 100 mln wystarczy na dłuższy czas.

Zatem, może chcieć doprowadzić do upadku całego tego interesu - dla świętego spokoju, a może i na złość co poniektórym. W końcu z kręgosłup moralny miał niezbyt mocny (patrz Wikipedia).

To może nie być wcale bardzo nierealny scenariusz. Wtedy też reszta sektora bankowego będzie się musiała złożyć na to bagno.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 4 września 2018 16:17:51 przy kursie: 0,96 zł
Pytanie czy na Spółkach LC mamy okazję i szybką możliwość zarobienia kilkudziesięciu procent, czy to Jego koniec?

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 4 września 2018 17:21:08 przy kursie: 0,96 zł
Być może następny bank LC zaoszczędzi na podatku od aktywów.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 5 września 2018 09:48:24 przy kursie: 0,84 zł
od października Getin idzie na 2 fixy, średnia kwartalna spadła <50gr a póki co nie ma planów i zwołania NWZA w sprawie scalenia.

Fundusze powinny jeszcze szybciej pożegnać się papierem. obecna kapitalizacja to 166mln!
Do tego idea jeszcze przed oficjalnymi wynikami schodzi <4 PLN. MWT szybko oddał 20%. GNB też na dnie i to pomimo zarejestrowania wczoraj kolejnej emisji ratunkowej objętej przez LC po 2.73.

jedyne uspokojenie może mieć miejsce po wynikach GNB, idea już znamy. GNB jest od dłuższego czasu sprzątany i pytanie czy kończą te porządki. Tylko złocisz nie pomaga! na koniec marca chfpln był 3.58, na koniec czerwca 3.82

Jeszcze poziom aktywów(czy jest ucieczka klientów), chociaż ta największa ucieczka może nastąpić dopiero w III kw.

Wszyscy piszą, że płynność w firmach się pogarsza i to wszystko w obliczu rekordowo niskich stóp. między bajki włożyłbym w takiej sytuacji podnoszenie stóp w przyszłym roku.

Złocisz też może oberwać, rząd lubi osłabiać PLN, to taka dodatkowa inflacja robiąca zyski w NBP za które potem dostanie do budżetu świeżo wydrukowany pieniądz. Stała deoprecjacja PLN pomaga inflacji , pomaga budżetowi, niszczy zasobność obywateli, ale nikt się z tym ostatnim nie liczy, pomimo, że w statucie NBP stoi, że ma stać na straży wartości pieniądza.
Edytowany: 5 września 2018 09:59

mcmbbsqyp
7
Wpisów: 201
Wysłane: 5 września 2018 22:55:04 przy kursie: 0,84 zł
Oczywiście fajnie się czyta te wszystkie scenariusze choć trochę się wszyscy nakręcamy a nikt nie wie dokładnie jak będzie. Oczywiście LC może na upartego czy na złość położyć imperium i zrobić kuku rządzącym ale zakładam że ktoś kumaty wcześniej im wyjaśni że koszty te poniesie cały sektor a na końcu łańcucha są ludzie. Równie dobrze w tych cenach może spokojnie wycofać z giełdy, trochę przeorganizować i mieć za jakiś czas spokój.
A "technicznie" to masa akcji jest na Getinie czyli 10% to 70 mln akcji czyli jak ze 2-3 fundy chcą zejść oficjalnie tuż pod 5% to z tydzień muszą sypać Think

gordongekko
3
Wpisów: 48
Wysłane: 5 września 2018 23:12:49 przy kursie: 0,84 zł
Gdybym był właścicielem takiego podmiotu i dodatkowo miał pakiet kontrolny to to co teraz się robi na kursie byłoby dobre, idę na fix, odbuduję Radę Nadzorczą własnymi delegatami, spokój cisza, zyski zostawiam w swoim koszyczku. Drobnym planktonem nikt się nie przejmuje.
Moderator:
usunięto treść niezgodną z regulaminem
Edytowany: 6 września 2018 07:26

addison
190
Wysłane: 6 września 2018 00:49:46 przy kursie: 0,84 zł
żeby nie było, że czarno widzę biznes. Pisałem na Idea, że po getbacku to będzie wyczyszczony bank z różnych wnipów które leszek sprzedał idąc na gpw. ciekaw jestem jeszcze, czy za getback przyszła gotówka czy jakieś rozliczenia z abrisem, lub coś w zamian. idea Getin leasing do tego, majątku jest sporo.

nawiązując do wycen, mwt chodzi najniżej w historii, sam pisałem aby SW założyło spółkę i kupiło wszystko co jest na rynku. jak kurs zobaczy 1 z przodu to wagony powinny się mielić. linie kredytowe uruchamiać :) coś jak wyjście absoluta kilka lat temu(wtedy miałem kilka % spółki).

spadki i lawina to hasło, nikt nie chce w fundach leszka. pytanie czy lawina na akcjach może przełożyć się na finanse banków z grupy. o tym przekonamy się po IIIkw.

arkusz....no mam odwrotne wrażenie, że dzisiaj na fix to popyt odpowiedział solidnie na Getinie i kolejne półki w dół będą bardzo, bardzo trudne do zdobycia, należy się odreagowanie. 2fix nie pomogą a na razie o scaleniu cisza.

Edytowany: 6 września 2018 00:51

tss1
0
Wpisów: 6
Wysłane: 6 września 2018 08:39:09 przy kursie: 0,84 zł
Z tego co widzę na stooq to GTN ma tylko MWT w portfelu. Kiedyś było inaczej. Teraz bezpośrednio LC ma udziały w swoich spółkach (GTN, GNB, IDA, OPF) a nie pośrednio przez GTN.

Inna ciekawostka LC ma zamiar zostać dr hab.
www.ck.gov.pl/dl/61010/attachm...
www.ue.wroc.pl/wydzial_zif/939...

chyba jeszcze nie ma recenzji ale dorobek "naukowy" trochę odstaje od norm chociaż dobrze sprzedany, pełny profesjonalizm. No ale to nie pierwszy przypadek "awansu naukowego" prezesa spółki giełdowej.
Może na emeryturze biznesowej zostanie "profesorem" na Uniewrystecie Ekonomicznym?

addison
190
Wysłane: 6 września 2018 09:25:13 przy kursie: 0,88 zł
bez przesady, sam MWT to byłoby trochę mało.

tutaj masz całość: getin.pl/struktura-organizacyj...

a wyceny...hm wyceny są jak bankrutujących firm.

tss1
0
Wpisów: 6
Wysłane: 6 września 2018 11:00:15 przy kursie: 0,88 zł
Czyli teraz to w większości inwestycje zagraniczne. Trudno to wycenić. W każdym razie wszystkie spółki LC spadają już od 2014 więc nie jest to jakiś nowy fenomen. Tyle, że teraz wyprzedaż jest paniczna. Ciekawie wyglada np. porównanie z FFI / GTN - na rocznym wykresie praktycznie identyczne (nawet P/E i kurs) a jednak sytuacja i wielkośc spółek inna.

addison
190
Wysłane: 6 września 2018 12:54:58 przy kursie: 0,88 zł
wyceny spółek leszka chodzą jak wyceny spółek w upadłości.

sam fakt, że mwt chodzi 20gr za 1pln jednak normalnej złotówki bez WNiPów itd. świadczy o tym, że w ta wycena jest w mojej opinii absurdalna.
Takie prawo funduszy, zamykają oczy i sypią.

inkub
0
Wpisów: 9
Wysłane: 6 września 2018 12:56:05 przy kursie: 0,88 zł
Od kilku dni wysypane z 70MLN akcji i nikt się tym nie chwali ?

Pewnie zapomniał, lub przepisy są niejasne...

Boo hoo!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE GETIN

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,191 sek.

ofdcwtnp
okiexjmb
hblookqh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
znxodsls
hxmetstq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat