PARTNER SERWISU
vbrdimmp
299 300 301 302 303

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 23 listopada 2018 11:02:51
Obligatariusz kontakt napisał(a):
MA napisał(a):
Pytam jako członka RN.

Z tego co pamiętam to RN nie zawiesiła notowań, ale faktycznie, sprawdzę bo wszakże mogę się mylić

Niech Pan nie będzie śmieszny, tylko odpowie na pytanie. Czy spółka robi cokolwiek, aby GPW odwiesiła notowania?

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 23 listopada 2018 11:02:58
Cytat:

Przykład o tyle niefortunny, że wprowadzający w błąd, co do faktycznego wpływu konwersji na sytuację akcjonariuszy.

Przykład to przykład. Powyżej jest przykład dla 100 mln zł. Można też zrobić dla 10 mln zł. Wpływ na sytuację akcjonariuszy jest w zasadzie taki sam a nawet lepszy w przypadku niższej wartości spółki.

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 11:06:01
Myślę, że bez zrozumienia różnicy między wartością aktywów a kapitałów oraz ujęciem bilansowym poszczególnych pozycji bilansu i rzis, a wartościami transakcyjnymi jednej akcji/ udziału, dyskusja nie ma zbytniego sensu

Dyskusja re akcje chyba mija się z celem do czasu zrozumienia przez interlokutorów co do mechanizmów ekonomicznych

Ja to wszystko rozumiem.

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 23 listopada 2018 11:24:53
Panie Radku proszę nie ucinać tak szybko tej dyskusji. Może pan tu dużo wnieść i wyjaśnić .... Wygląda to na ciekawy wątek ...

PS. Podobno w przyszłym tygodniu ma być raport za 3 kwartał .... i podobno ma być tragiczny (info z bankiera - ciekawe czy się to info sprawdzi)
Edytowany: 23 listopada 2018 11:25

pinw
0
Wpisów: 48
Wysłane: 23 listopada 2018 11:32:34
Czy jest jakiś szczególny powód, dla którego hasło Getback zniknęło z głównej strony SW?

Temat przestał być nośny, czy sprawa jest już tak beznadziejna, że szkoda na nią miejsca?

Jeśli było to wyjaśniane, to przepraszam za spam.

MA
MA
0
Wysłane: 23 listopada 2018 11:34:38
Jan Nowak napisał(a):
Cytat:

Przykład o tyle niefortunny, że wprowadzający w błąd, co do faktycznego wpływu konwersji na sytuację akcjonariuszy.

Przykład to przykład. Powyżej jest przykład dla 100 mln zł. Można też zrobić dla 10 mln zł. Wpływ na sytuację akcjonariuszy jest w zasadzie taki sam a nawet lepszy w przypadku niższej wartości spółki.

Wpływ konwersji to różnica między tym, co wyliczyłeś w pkt. 1 (brak konwersji) i tym, co w pozostałych punktach, a nie kwoty dla poszczególnych punktów. Wpływ dla obu przykładów jest znacząco różny. Jak policzysz dla 10 mln to będzie pomijalny.

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 11:38:23
Pesto napisał(a):
Panie Radku proszę nie ucinać tak szybko tej dyskusji. Może pan tu dużo wnieść i wyjaśnić .... Wygląda to na ciekawy wątek ...

PS. Podobno w przyszłym tygodniu ma być raport za 3 kwartał .... i podobno ma być tragiczny (info z bankiera - ciekawe czy się to info sprawdzi)

No niestety. Pan Radek ucina dyskusję. Wydaje mi się, że robi to dlatego, że nie umie udzielić odpowiedzi na stawiane pytania.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 23 listopada 2018 11:47:35
1/ Raporty publikuje Spółką (Zarząd), więc mogę tylko przyjąć te pytania do wiadomości
2/ Z góry uprzedzam, że próby wywarcia presji poprzez zarzucanie czegokolwiek są bezcelowe - odnoszę się tylko do tego, co zasługuje na to - nie jestem służbą prasową RW, RN, czy samej Spółki
3/ W RW pojawił się p. Gorczyca jako pełnomocnik p. Bucholc (z grupy FB) - teraz możecie też od niego uzyskiwać informacje

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 11:48:54
MA napisał(a):
Jan Nowak napisał(a):
Cytat:

Wpływ konwersji to różnica między tym, co wyliczyłeś w pkt. 1 (brak konwersji) i tym, co w pozostałych punktach, a nie kwoty dla poszczególnych punktów. Wpływ dla obu przykładów jest znacząco różny. Jak policzysz dla 10 mln to będzie pomijalny.

Ale wysokość straty czyli wyrządzonej mi szkody, której naprawienia będę się domagał od spółki sądownie, będzie tym wyższa im niższa będzie wartość spółki.

Jeśli miałbym akcje kupione po np. 1 zł to przy wartości spółki 100 mln i większej oraz przy braku konwersji nie miałbym straty a zatem nie poniósłbym szkody i nie miałbym podstaw do występowania do sądu o naprawienie szkody. i Spółka nie będzie zobowiązana do naprawiania mi czegokolwiek.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 23 listopada 2018 12:10:58
@Jan Nowak
Cytat:
Ale wysokość straty czyli wyrządzonej mi szkody, której naprawienia będę się domagał od spółki sądownie, będzie tym wyższa im niższa będzie wartość spółki.

Wartość spółki jest ujemna, szkoda to 100%. Zawarcie układu z jakąkolwiek konwersją może jedynie podnieść wartość spółki dzięki redukcji tego co należy się wierzycielom .
Rozumiem, że masz zamiar w tym wypadku wnieść pozew że spółka zawarła układ, który podnosi wartość akcji z minus 20zł do np. tylko do 1gr zamiast 10zł.
Takie są przecież Twoje wyliczenia. Tylko jaki sens ma pozew, że został zawarty układ zwiększający wartość akcji które posiadasz.

P.S. Układ zatwierdza sąd i nie może, niezgodnie z prawem, kierować się tym, jak ewent. zwiększyć znacznie ponad zero wartość akcji, czyli zostawić coś w spółce dla akcjonariuszy kosztem tego co zabrałby wierzycielom.
Edytowany: 23 listopada 2018 12:27

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 12:26:51
Cytat:
Wartość spółki jest ujemna, szkoda to 100%. Zawarcie układu z jakąkolwiek konwersją może jedynie podnieść wartość spółki dzięki redukcji tego co należy się wierzycielom .
Rozumiem, że masz zamiar w tym wypadku wnieść pozew że spółka zawarła układ, który podnosi wartość akcji z minus 20zł do np. tylko 1zł zamiast 10zł.
Takie są przecież te wyliczenia. Tylko jaki sens ma pozew, że został zawarty układ zwiększający wartość akcji które posiadasz.

Powtórzę co napisałem wcześniej - nie jestem pewny, że sąd uznałby w tym momencie, że moja strata to 100% na podstawie tego, że ja i inne osoby z forum SW tak uważają.

Mam zamiar wnieść pozew m.in. o udostępnianie przez spółkę do publicznej wiadomości nieprawdziwych informacji lub przemilczanie informacji.

Ustawa z dnia 29.07.2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych:

Art. 98.
1. Podmiot odpowiedzialny za prawdziwość, rzetelność i kompletność informacji zamieszczonych w prospekcie emisyjnym, memorandum informacyjnym oraz innych dokumentach sporządzanych i udostępnianych w związku z ofertą publiczną dotyczącą papierów wartościowych, dopuszczeniem papierów wartościowych lub instrumentów finansowych niebędących papierami wartościowymi do obrotu na rynku regulowanym lub ubieganiem się o takie dopuszczenie, obowiązany jest do naprawienia szkody wyrządzonej przez udostępnienie do publicznej wiadomości nierzetelnej, nieprawdziwej lub niekompletnej informacji lub przemilczenie informacji, chyba że ani on, ani osoby, za które odpowiada, nie ponoszą winy, z zastrzeżeniem ust. 2.

7. Emitent oraz podmiot, który sporządził lub brał udział w sporządzeniu informacji, o których mowa w art. 56 ust. 1, jest obowiązany do naprawienia szkody wyrządzonej przez udostępnienie do publicznej wiadomości nieprawdziwej informacji lub przemilczenie informacji, chyba że ani on, ani osoby, za które odpowiada, nie ponoszą winy.

MA
MA
0
Wysłane: 23 listopada 2018 12:27:20
Jan Nowak napisał(a):

To oczywiste. Tylko, że nie rozmawiamy o wysokości szkody ogółem, tylko o wpływie konwersji na wysokość strat przez obecnych akcjonariuszy. A ten wpływ jest żaden.

Jan Nowak napisał(a):
Jeśli miałbym akcje kupione po np. 1 zł to przy wartości spółki 100 mln i większej oraz przy braku konwersji nie miałbym straty a zatem nie poniósłbym szkody i nie miałbym podstaw do występowania do sądu o naprawienie szkody. i Spółka nie będzie zobowiązana do naprawiania mi czegokolwiek.

Kolejny nierealny i wprowadzający w błąd przykład - te akcje nigdy nie miały takie ceny, więc nie ma osób, które kupiły za złotówkę (pomijając ewentualne transakcje poza rynkiem).

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 23 listopada 2018 12:34:43
Ja też zagalopowałem się z tym 1zł, już poprawiłem na realniejszą wycenę, czyli 1gr.

Cytat:
Powtórzę co napisałem wcześniej - nie jestem pewny, że sąd uznałby w tym momencie, że moja strata to 100% na podstawie tego, że ja i inne osoby z forum SW tak uważają.

Przecież to nie forum SW wyliczyło straty, ale sama spółka. A skoro chcesz wnieść pozew przeciw spółce, to sąd jak najbardziej powinien uznać wycenę tejże spółki.

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 12:40:47
Cytat:
Przecież to nie forum SW wyliczyło straty, ale sama spółka. A skoro chcesz wnieść pozew przeciw spółce, to sąd jak najbardziej powinien uznać wycenę tejże spółki.

Dobre. Na to nie wpadłem. :)

GetOblig
0
Wpisów: 77
Wysłane: 23 listopada 2018 14:20:16
To jeszcze jeden post z Bankiera. Czy jest w tym gronie ktoś kompetentny aby mógł wyjaśnić nam tę kwestię?
"Obligatariusze !
Bez stawania po czyjejkolwiek ze stron, muszę przyznać, że Księgowy w kwestii konstrukcji konwersji ma rację !
1. Ma rację z tym, że akcjonariusze będą mieli prawo domagać się od spółki pokrycia strat, które wynikły ze świadomego wprowadzenia ich w błąd poprzez publikowanie w oficjalnych raportach nieprawdziwych wyników finansowych. Miałem do czynienia z wieloma takimi przypadkami i spółki oddawały pieniądze naciągniętym udziałowcom.
2.Ma rację z tym, że miliardowa emisja akcji po 5 gr wykończy wszystkich: akcjonariuszy, obligatariuszy i samą spółkę, która utraci decyzyjność - już teraz obligatariusze w RW mają różne spojrzenie na te same sprawy, a co dopiero będzie jak przyjdzie do uchwalania decyzji na walnych ??? Paraliż decyzyjny i braki kadrowe - to czeka spółkę po rozwodnieniu akcji, co doprowadzi do jej rychłego końca.
3. Ma rację, że podpięcie konwersji, pod wcześniej uchwaloną emisję 70 mln akcji po 8,64 zł potrójnie zabezpiecza obligatariuszy:
-odzyskają część pieniędzy, nawet przy spadku ceny akcji,
-skorzystają z tarczy podatkowej, dzięki spadkowi ceny akcji,
-zrobią to szybko, dzięki zachowaniu płynności akcji!
4. Ma rację, że miliardowa emisja akcji, to także problem z płynnością, konieczność scalania, co wiązać się będzie z jeszcze większymi stratami, do takiego stopnia, że nikt nie zdoła ich w pełni wykorzystać przy tarczy podatkowej.

I na koniec moja subiektywna opinia:
Tak sobie czytam to forum i tamto forum (na SW) i dochodzę do wniosku, że od Księgowego, to się tu można dowiedzieć więcej, niż z mediów, od zarządu, kuratora i członków RW... Przykład: wczorajsze info n/t stosunku zabezpieczonych banków do konwersji. Księgowy dużo wcześniej informował, że jest to przyczyną impasu w negocjacjach, a p. Barczyński, raczył łaskawie to potwierdzić osobom, które reprezentuje, dopiero wczoraj, po tym, jak go przycisnęły.
To przepraszam bardzo, ale jaką on pełni funkcję !!! W mojej karierze, jeszcze nie miałem do czynienia z tak nonszalanckim traktowaniem poszkodowanych, przez kogoś, kto ich reprezentuje ! P. Barczyński został wybrany przez konkretne osoby do RW i ma obowiązek nie tylko zdawać im na bieżąco relacje z działalności, ale także REALIZOWAĆ ZADANIA I POSTULATY zlecane mu przez osoby, które wybrały go do REPREZENTOWANIA SIEBIE !
Porównuję sobie wpisy Księgowego i p. Barczyńskiego i dochodzę do wniosku, że jakiś człowiek z boku, bardziej dba o interes obligatariuszy, niż człowiek, którego do tego zadania wybrali. Przecież ewidentnie widać, że z konwersją na 5 gr. p. Barczyński gra na zlecenie, nie wiadomo tylko czyje: Abrisu, który chce się spółki pozbyć, czy panów Czarneckiego i Buczka, którzy chcą spółkę przejąć, a może na zlecenie jednych i drugich, zapominając o interesie tych, których ma reprezentować !
Kończąc - na miejscu obligatariuszy z SW zgłosiłbym chęć odwołania tego pana z RW, z uwagi na niewłaściwe wykonywanie obowiązków względem reprezentowanych osób. Poczytajcie sobie jego wpisy i stosunek jaki ma do swoich "wyborców" na SW i zrozumiecie o czym piszę."

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 23 listopada 2018 14:34:19
Skoro to takie oczywiste z tymi odszkodowaniami, to dlaczego JP Morgan jeszcze się nie procesuje ? Mają na pewno dobrych prawników i stać ich na sądy. Może też czekają na zawarcie układu?

Trochę za dużo jednak na tym forum jest akcjonariuszy, to jest porozumienie obligatariuszy, robi się podobnie do bankiera.
Już pisałem, ja na forum akcjonariuszy nie wchodzę i się nie wykłócam.
Chętnie odsprzedam swoje akcje jeśli dostanę akcjonariuszom, ja ich nie chcę.

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 14:48:13
Cytat:

Skoro to takie oczywiste z tymi odszkodowaniami, to dlaczego JP Morgan jeszcze się nie procesuje ? Mają na pewno dobrych prawników i stać ich na sądy. Może też czekają na zawarcie układu?

Trochę za dużo jednak na tym forum jest akcjonariuszy, to jest porozumienie obligatariuszy, robi się podobnie do bankiera.
Już pisałem, ja na forum akcjonariuszy nie wchodzę i się nie wykłócam.
Chętnie odsprzedam swoje akcje jeśli dostanę akcjonariuszom, ja ich nie chcę.

Myślę, że JP Morgan może czekać na zawarcie układu.

Akcjonariusze nie chcą konwersji a tym bardziej nie będą chcieli kupować miliardów akcji po konwersji.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 23 listopada 2018 14:52:28
Akcjonariusze nie mogą głosować, ja też nie chcę i co z tego ? Ktoś się mnie będzie słuchał.
Co ja mam do gadania jak kupiłem obligacje za 70 tys. a Buczek chyba za 60 mln ?

Jan Nowak
0
Wysłane: 23 listopada 2018 14:58:21
Cytat:
Akcjonariusze nie mogą głosować, ja też nie chcę i co z tego ? Ktoś się mnie będzie słuchał.
Co ja mam do gadania jak kupiłem obligacje za 70 tys. a Buczek chyba za 60 mln ?

Wiem, że akcjonariusze nie mogą głosować. I że Twój głos ma małe znaczenie. I że ja też nie mam żadnego wpływu na to jaki układ zostanie zawarty. Ja tylko piszę jak ja to wszystko widzę z pozycji akcjonariusza.

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 23 listopada 2018 15:01:44
Ktoś odbił się od ściany
Cytat:
Pokrzywdzeni przez GetBack przyszli do kancelarii Giertycha z petycją. "Pani rzuciła ją na ziemię

www.rmf24.pl/fakty/polska/news...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

299 300 301 302 303

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,969 sek.

tbajoihe
bhprngxd
dpoumbln
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mqnyzqvh
zaftfyxo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat