maciej_61 napisał(a):Joker napisał(a):Chodzi mi o naszych Panow.
Tiaaaa. Można. Ale mnie akurat chodzi o utopioną bezpowrotnie forsę. To czy ktoś będzie siedział czy nie - szczerze -
mało mnie to interesuje. Choć oczywiście sprawiedliwości powinno się stać zadość. Ale to forsy mi nie zwróci. Tym bardziej że ewentualny proces będzie trwał lata. A w moim wieku - nie dożyję.
Dzień dobry!
Panie Macieju... nie wiem jakie miał Pan doświadczenie ale nigdy ani mi osobiście, ani nikomu z mojego otoczenia nie udało się czegokolwiek odzyskać jeśli złodziej nie miał, teatralnie to ujmując, przystawionego pistoletu do głowy.
Jeszcze taka mała uwaga do aktualnej wersji układu. Najpierw "benczmark". Kruk ma obecnie notowanych obligacji na kwotę 1066mln pln (dane z catalyst.gov) i płaci za nie 4,8% - średnia ważona wielkością emisji. No i będzie musiał te obligacje wykupić ale patrząc na GBK to jest to bardzo naiwna strategia ze strony Kruka gdyż...
GBK w 10 lat licząc od Q1 2018 spłaci 25%. Patrząc na to nieco inaczej GBK będzie średnio płacił 2,5% za swój dług rocznie po czym dług zniknie (stąd moja uwaga o naiwności ze strony konkurencji - albo jeszcze inaczej: KK być może mówił prawdę o unikatowym i innowacyjnym modelu biznesowym).
Wariant inwestorski zakładał szybką wypłatę co miało jeszcze jakiś sens: spółka sprzedaje ZCP i w sumie upada/ jest likwidowana bo czym miałaby się zajmować, jakaś kasa trafia szybko do wierzycieli i gasimy światło.
Tymczasem mamy spółkę która w zasadzie mogłaby świetnie funkcjonować bo ma zasadniczo darmowy kapitał...