0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
17 września 2009 22:17:14
przy kursie: 22,55 zł
To można przypuszczać, że do emisji nowych akcji lub do jakiegoś super pozytywnego info kurs nadal będzie się konsolidował w przedziale 20 do 24 PLN
Emisja za 15pln obniża nam kurs do ok 20pln, ale nie bardziej? Dobrze wnioskuje?
Swoją drogą nie rozumiem dlaczego tak nisko wycenili akcje. PND wycenił akcje na 28pln gdy kurs był ok 30pln A Gant zbija cenę o połowę można powiedzieć....
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
17 września 2009 22:50:13
(22,55- 10)/( 5+1)=2,09 (22,55- 15)/( 5+1)=1,26 O którąś z tych cen kurs zostanie skorygowany w zależności czy cena emisyjna wyniesie 10 zł czy też 15 zł Wartości na czerwono pewny nie jestem, nie sprawdzałem jak to dokładnie wygląda Ja zapewne kilka dni przed odcięciem sprzedam, jeżeli będę posiadał akcje. Z doświadczenia wiem że najlepiej PDA pozbierać. Tak przynajmniej bywało na spółkach powiązanych z M.N
Edytowany: 17 września 2009 22:52
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
17 września 2009 22:51:44
w zasadzie nie ma znaczenia czy to będzie 10 15 czy 18zł, emisja z PP traktuje wszystkich inwestorów tak samo, jest to tylko dodatkowa kasa, którą spółka chce pozyskać od akcjonariuszy, nie jest więc tak jak w przypadku właśnie POLNORDU, który dokonał emisji dla nowej grupy inwestorów poniżej wyceny giełdowej
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
17 września 2009 23:34:00
Joker napisał(a):(22,55-10)/(5+1)=2,09
(22,55-15)/(5+1)=1,26
O którąś z tych cen kurs zostanie skorygowany w zależności czy cena emisyjna wyniesie 10 zł czy też 15 zł Wartości na czerwono pewny nie jestem, nie sprawdzałem jak to dokładnie wygląda
Ja zapewne kilka dni przed odcięciem sprzedam, jeżeli będę posiadał akcje. Z doświadczenia wiem że najlepiej PDA pozbierać. Tak przynajmniej bywało na spółkach powiązanych z M.N Ja niestety nie wiem jak to wygląda w praktyce... I jak wpływa na kurs. Załóżmy że proponowany dzień prawa poboru to 11 grudnia dojdzie do skutku. Tego dnia posiadając akcje Ganta mam prawo do zakupu akcji z nowej emisji po cenie 10-15 lub wcześniej mogę sprzedać swoje PDA ??? Przez pozbierać PDA chcesz powiedzieć że warto skupować je od tych co nie chcą z niego skorzystać? A pozbywanie się akcji Ganta przed dniem w którym nowe papiery wejdą do obrotu, w sumie wydaje się to logiczne pewnie będzie nagły ruch w dół o kilka procent.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
17 września 2009 23:44:38
Z tego co czytałem to transformacja wygląda tak: Masz akcje, dostajesz PP. PP+ dodatkowa gotówka=PNE>>PDA>>Zwykłe akcje. Prawa nowej emisji i prawa do akcji nie różnią się niczym od normalnych akcji, stymże przez pewien okres PDA są notowane osobno i nie wiedzieć czemu ich cena jest zawsze niższa od starych akcji. Być może wynika to z niższej płynności. Tutaj Joker upatruje szans na tańsze dokupienie akcji. Aktualnie: MRB(100%)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-25 Wpisów: 47
Wysłane:
17 września 2009 23:57:13
Kamil napisał(a): PS. Dodam jeszcze dwa artykuły na temat cen nieruchomości w Polsce. Obydwa artykuły mówią o poprawie sytuacji. Analitycy twierdzą że dołek mamy już za sobą.
Z drugiej strony ja znalazłem coś takiego: biznes.onet.pl/zarobki-i-miesz...Krótki cytacik: biznes.onet.pl napisał(a): Mimo spadku cen mieszkań w niektórych miastach, możliwość zakupu własnego lokum na kredyt jest coraz mniejsza. Jest to efektem m.in. spadku średniego wynagrodzenia w stosunku do ubiegłego miesiąca.
Jak dołożyć do tego deficyt budżetowy w przyszłym roku (ktoś bedzie musiał kupić te papiery rządowe; banki pewnie chętnie je wezmą zamiast dawać kredyty) oraz czającą się gdzieś w krzakach inflację (jak Szwajcarzy i nasi podniosą stopy, to nagle kredyt stanie się drogi), to zaraz może być krucho ze zdolnością kredytową. A bez kredytów - kiszka.
|
|
Wysłane:
18 września 2009 00:04:15
Kamil napisał(a):Z tego co czytałem to transformacja wygląda tak: Masz akcje, dostajesz PP. PP+ dodatkowa gotówka=PNE>>PDA>>Zwykłe akcje. Prawa nowej emisji i prawa do akcji nie różnią się niczym od normalnych akcji, stymże przez pewien okres PDA są notowane osobno i nie wiedzieć czemu ich cena jest zawsze niższa od starych akcji. Być może wynika to z niższej płynności. Tutaj Joker upatruje szans na tańsze dokupienie akcji.
Jak ktoś ma z tym problem: bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...Ja nie wiem czy zakup PDA rynku taniej wyjdzie niż objęcie akcji i przejście całej procedury. Mnie tylko życie nauczyło na spółkach jak Gant, Budopol, Jago itp że zakup PDA na rynku w ciągu pierwszych dni notowań przekładał się na zwiększenie objętości mojego portfela Jak będzie? Zycie pokażę
|
|
0 Dołączył: 2009-05-17 Wpisów: 4
Wysłane:
18 września 2009 10:11:18
przy kursie: 22,19 zł
Witam wszystkich. teraz gdy mamy wszystkie komunikaty wszystko się logicznie łączy: 1. stormm i pionier wiedziały o planach emisji dlatego sypały 2. emisja to najgorszy rodzaj finansowania, oznacza że nie mają gotówki i nikt nie chce ich kredytować, a obligacje sprzedali pewnie na wysoki procent dlatego redukcja była duża 3.cena emisyjna jest niska żeby w ogóle udało się uplasować akcje 4.reko było na zamówienie i ma na celu utrzymanie popytu drobnicy tak żeby kurs nie spadł w granice 10-15zł
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 września 2009 10:16:31
Dodatkowo, jeśli emisję potraktujemy jako "sprzedaż kawałka firmy" to sprzedają na dołku. Czyli ewidentnie na musiku -> niekorzystnie. Właśnie teraz powinno się schować jak ślimak w skorupę i trzymać, żyć z zaskórniaków jak najdłużej się da i dojechać do ożywienia. Nie znam się na mieszkaniówce i nie śledzę rynku ani poszczególnych zasobów: interesowałoby mnie - może ktoś jest w stanie to sprawdzić - jaki jest cel tej emisji? Ile mieszkań zostało Gantowi po ostatnio raportowanym rekordowym sezonie sprzedaży? Czy była to fire sale czy po raczej normalnych cenach?
|
|
Wysłane:
18 września 2009 10:23:01
Reko na zamówienie? Bzdura. Takie coś jak reko na zamówienie nie istnieje, zwłaszcza gdy dotyczy takiego DMu i takiej małej spółki. Stormm sypał od 1 lipca, wówczas zapewne nie wiedział że są takie plany. Ale fakt, że tego typu propozycje nieoficjalnie konsultuję się głównymi akcjonariuszami Wyższej ceny przy takim rynku i tak niskim kursie nie mogli zaproponować. Emisja nie jest najgorszym rodzajem finansowania, tylko okres zły wybrali aby sięgać do naszych kieszeni. Ja na pewno ich nie wspomogę
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 września 2009 10:25:57
WatchDog napisał(a):Czy była to fire sale czy po raczej normalnych cenach? we Wrocławiu mieszkania na Kiełczowie (koniec świata) były sprzedawane stosunkowo tanio - znajomy nabył ponad 80-metrowe lokum, płacąc ok. 3300 zł/mkw (średnie ceny transakcyjne były wtedy we Wrocławiu powyżej 5500, od dewelopera) edit: transakcja miała miejsce w IIQ
Edytowany: 18 września 2009 10:43
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 126
Wysłane:
18 września 2009 10:26:01
Mówicie, żeby sprzedawac? :-)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 września 2009 10:35:38
paweupl napisał(a):Mówicie, żeby sprzedawac? :-) Przeciwnie: jak ktoś chce być w tej spółce na dłużej to powinien brać nową emisję. Przynajmniej teoretycznie.
Edytowany: 18 września 2009 10:35
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
18 września 2009 11:15:42
WatchDog napisał(a):paweupl napisał(a):Mówicie, żeby sprzedawac? :-) Przeciwnie: jak ktoś chce być w tej spółce na dłużej to powinien brać nową emisję. Przynajmniej teoretycznie. Dokladnie. Pelnymi garscmi. Ale tylko ci przekonani do spolki na dluzej.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
18 września 2009 14:05:38
Jarod napisał(a):2. emisja to najgorszy rodzaj finansowania, oznacza że nie mają gotówki i nikt nie chce ich kredytować, a obligacje sprzedali pewnie na wysoki procent dlatego redukcja była duża Nie zgadzam się. Im więcej finansowania ze środków własnych tym lepiej. Prawa poboru to dobry pomysł o ile cała operacja ma miejsce pod koniec hossy i nowy pakiet akcji nie jest zbyt duży względem dotychczas wyemitowanych. W końcu pieniądze które otrzymają z emisji nie rozpłyną się, bezpośrednio zwiększą wartość księgową firmy. Cena emisji musi być niższa od ceny rynkowej to naturalne. Co do skali... rzeczywiście spora promocja, no ale to i tak będzie zrekompensowane większą wartością PP. bB86 napisał(a):Dokladnie. Pelnymi garscmi. Ale tylko ci przekonani do spolki na dluzej. To jedyna spółka która mam w portfelu ponad 100 dni. Zapowiada się że zostanie tu na dłużej. W końcu nie ma złych inwestycji, są tylko te długoterminowe  Mam cierpliwość i zaufanie do zarządu (póki co). Aktualnie: MRB(100%)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 września 2009 14:23:49
zakładając, że WZA akceptuje pomysł o emisji - jak wynika z Waszego doświadczenia, w jakim czasie zamyka się łańcuszek PP-PDA-Akcje? tzn. w jakim terminie akcjonariusz, posiadający akcje na dzień PP oraz gotówkę ma szanse otrzymać akcje?
|
|
Wysłane:
18 września 2009 14:30:49
krewa napisał(a):zakładając, że WZA akceptuje pomysł o emisji - jak wynika z Waszego doświadczenia, w jakim czasie zamyka się łańcuszek PP-PDA-Akcje? tzn. w jakim terminie akcjonariusz, posiadający akcje na dzień PP oraz gotówkę ma szanse otrzymać akcje? To zależy od pracy KNF oraz sądu Cała procedura od odcięcia PP do asymilacji nowych akcji może potrwać przy sprzyjających wiatrach ok 4-5 miesięcy Może być krócej, może zakończyć się niepowodzeniem (FON) ;)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-25 Wpisów: 19
Wysłane:
18 września 2009 15:58:32
Witam, prosze wybaczyc pytanie ktore jest zapewne z rodzaju naiwnych, ale nie rozumiem twierdzenia z punktu 2: dlaczego emisja (tzn konkretnie prawo poboru w takiej formie jak robi to teraz Gant) to najgorszy, jak piszesz, sposob finansowania????? Mogloby sie zdawac ze jest to sposob najtanszy (nie placi sie odsetek bankom) i stosunkowo prosty, a wiec w pelni uzasadniony, oczywiscie jesli srodki zostana sensownie zagospodarowane. Ale "sensownosc zagospodarowania" srodkow dotyczy w rownym stopniu kredytu bankowego. a prz pp my, czyli akcjonariusze, nie ponosimy kosztow obslugi kredytu... Pozdrawiam wszystkich forumowiczow Maciek Namop napisał(a):Witam wszystkich. teraz gdy mamy wszystkie komunikaty wszystko się logicznie łączy: 1. stormm i pionier wiedziały o planach emisji dlatego sypały 2. emisja to najgorszy rodzaj finansowania, oznacza że nie mają gotówki i nikt nie chce ich kredytować, a obligacje sprzedali pewnie na wysoki procent dlatego redukcja była duża 3.cena emisyjna jest niska żeby w ogóle udało się uplasować akcje 4.reko było na zamówienie i ma na celu utrzymanie popytu drobnicy tak żeby kurs nie spadł w granice 10-15zł
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 września 2009 15:58:41
Joker napisał(a):krewa napisał(a):zakładając, że WZA akceptuje pomysł o emisji - jak wynika z Waszego doświadczenia, w jakim czasie zamyka się łańcuszek PP-PDA-Akcje? tzn. w jakim terminie akcjonariusz, posiadający akcje na dzień PP oraz gotówkę ma szanse otrzymać akcje? To zależy od pracy KNF oraz sądu Cała procedura od odcięcia PP do asymilacji nowych akcji może potrwać przy sprzyjających wiatrach ok 4-5 miesięcy Może być krócej, może zakończyć się niepowodzeniem (FON) ;) dzięki, Joker. jeszcze jedno pytanie - na którym etapie blokowane są środki?
|
|
Wysłane:
18 września 2009 16:18:31
krewa napisał(a):Joker napisał(a):krewa napisał(a):zakładając, że WZA akceptuje pomysł o emisji - jak wynika z Waszego doświadczenia, w jakim czasie zamyka się łańcuszek PP-PDA-Akcje? tzn. w jakim terminie akcjonariusz, posiadający akcje na dzień PP oraz gotówkę ma szanse otrzymać akcje? To zależy od pracy KNF oraz sądu Cała procedura od odcięcia PP do asymilacji nowych akcji może potrwać przy sprzyjających wiatrach ok 4-5 miesięcy Może być krócej, może zakończyć się niepowodzeniem (FON) ;) dzięki, Joker. jeszcze jedno pytanie - na którym etapie blokowane są środki? Jak będziesz posiadał PP to będziesz musiał sam zadbać o złożenie zapisu i opłacenie nowej emisji Na pewno cały harmonogram zostanie podany
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.