0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 147
Wysłane:
10 września 2009 18:55:50
przy kursie: 13,80 zł
15 sprzedanych mieszkan w 2 miesiace z 600 oferowanych to dobry wynik? Jesli tak to firma faktycznie warta jest 3,45 zl. Dodatkowy problem polega na tym, czy p.prezes uwzglednila juz rezygnacje... Sam tekst w Parkiecie nieczego nie wyjasnia, nie zmienia i nie stanowi zadego komentarza. Jest bez znaczenia.
Pozdrawiam,
|
|
0 Dołączył: 2009-05-01 Wpisów: 7
Wysłane:
10 września 2009 19:58:46
Połowa mieszkań jest już sprzedanych, czyli 15 z 300, a nie z 600. średnia wartośc mieszkania to 1 mln złotych. Przy prowadzeniu tylko jednej inwestycji, zyski będą sezonowe, a realnie dobrego raportu nalezy sie spodziewać po zakończeniu budowy oraz uwzględnieniu nowej rachunkowości, pozwala to paradoksalnie zysk ze sprzedanych mieszkań ponownie uzwględnić w raporcie. Trudno powiedzieć, czy firma jest rozwojowa, ale raport z IV kwartału powinien być istotnie lepszy.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-23 Wpisów: 584
Wysłane:
10 września 2009 20:14:05
Oceniajac firme na zasadzie majątkowej dojdziemy do znacznie wyższych poziomów niż metodami dochodowymi. Po rozliczeniu budowy Triton Park, spólka powinna mieć bardzo duzo gotówki, wlasciwie wiekszosc wartosci ksiegowej bedzie w gotówce. Jesli podejdzie do kolejnego projektu budowlanego, prawdopodobnie nie popelni juz tych samych bledow i mozliwe ze z czasem zacznie generowac rozsadne zyski. Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
|
|
|
|
Wysłane:
10 września 2009 21:44:54
aloalo - a co z raportem za III'Q? Myslisz, ze kurs to wytrzyma?
zdzichu - very long term thinking; obym mial tylko 'tyle' czasu
Pozdrawiam,
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
11 września 2009 02:32:56
technik napisał(a):15 sprzedanych mieszkan w 2 miesiace z 600 oferowanych to dobry wynik? Jesli tak to firma faktycznie warta jest 3,45 zl. Dodatkowy problem polega na tym, czy p.prezes uwzglednila juz rezygnacje... Sam tekst w Parkiecie nieczego nie wyjasnia, nie zmienia i nie stanowi zadego komentarza. Jest bez znaczenia.
Pozdrawiam, Jesli wierzyc wynikom, ktore Spolka podaje na stronie swojego projektu TritonPark to na dzien 10 wrzesnia 2009 roku na 598 wszystkich mieszkan sprzedanych zostalo do tej pory 378. Jesli dobrze policzylem to 63.2%. Wiadomo, ze fajniej by bylo operowac kwotami, a nie iloscia mieszkan, ale zawsze to cos. Mimo tego uwazam, ze z Tritonem nie jest tak zle, jak Ty Techniku uwazasz. Musza teraz nastawic sie tylko na sprzedaz tych mieszkan i tyle. Obecnie nie maja duzo innych rzeczy na glowie, wiec moga sie na tym chyba bardziej skupic. Pozdrawiam,
|
|
Wysłane:
11 września 2009 14:34:54
przy kursie: 13,96 zł
@ Antypaton jak policzyłeś, że tyle mieszkań jest sprzedanych? Czy policzyłeś "na piechotę"? Ja policzyłem "na piechotę" ceny ofertowe i wychodzi mi że są to mieszkania od 9 tys do 13 tys za metr, im wyższa kondygnacja tym drożej. Dowiedziałem się też z zaufanego źródla, że dla zdecydowanych kupujących jest możliwa negocjacja o 1-2 tys na metrze w dół. Czy ktoś może ocenić, ja kto się przedstawia cenowo na tle konkurencji w tym rejonie Wawy (róg ul. Grójecka/Harfowa)? Projekt jest bardzo ładny i kusił od początku wielu klientów. Tylko firma wykonawcza się nie sprawdziła plus na pewno także Triton popełnił szereg błędów z racji braku wcześniejszego doświadczenia w deweloperce. P.S. Z reguły jak w projekcie zostaje niewiele mieszkań, to sprzedaż przyspiesza bo część maruderów sie w końcu decyduje by ktoś ich nie uprzedził. Poniżej link do strony Tritona. Jest podane, jakich zasad dobrych praktyk spółka nie będzie przestrzegała: tritondevelopment.pl/index.php...W części kwestii jest napisane, że informacje będą udzielane w odpowiedzi na zapytania akcjonariuszy. Pytajmy więc o to, co nas interesuje i dzielmy sie informacjami tu na forum. Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 11 września 2009 14:52
|
|
Wysłane:
11 września 2009 20:34:54
Wlaśnie wygrzebalem cenną informację. 31 sierpnia NWZA PKO BP wybralo nowych czlonkow Rady nadzorczej. Jest wśród nich: "Tomasz Zganiacz Doświadczony menedżer, obecnie jest dyrektorem Departamentu Instytucji Finansowych Ministerstwa Skarbu Państwa. Do czerwca 2009 roku był prezesem giełdowej spółki deweloperskiej TRITON DEVELOPMENT S.A., a wcześniej m.in. wiceprezesem i dyrektorem finansowym giełdowego ARKSTEEL S.A., kierownikiem działu kredytów banku SOCIETE GENERALE, pracownikiem naukowo-dydaktycznym Instytutu Organizacji Systemów Produkcyjnych Politechniki Warszawskiej, uczestniczył w programie Narodowych Funduszy Inwestycyjnych. Brał udział w licznych projektach realizowanych przez podmioty gospodarcze różnych branż, współpracując m.in. z bankami komercyjnymi i inwestycyjnymi, biurami maklerskimi i innymi uczestnikami rynków kapitałowych. Odpowiadał za zarządzanie finansami, przygotowanie i realizację projektów inwestycyjnych, współtworzył strategie rozwoju. Ma bogate doświadczenie związane z nadzorowaniem spółek prawa handlowego, jest członkiem Rady Giełdy. Z wykształcenia inżynier i absolwent podyplomowych studiów MBA." To moze być wskazówka dla tych, którzy się zastanawiają, czy PKO BP przedluży umowę kredytową na Triton Park i na jakich warunkach :). Wcześniejsze zawarcie korzystnej umowy z tym bankiem też może nie być przypadkowe... Edit: Dla zainteresowanych jeszcze jeden ciekawy link - wywiad z prezesem z czerwca 2009: www.parkiet.com/artykul/825461...Z wywiadu wynika, że spólka moze wykazać znaczny zysk po zakończeniu inwestycji Triton Park, ok. 100 mn EBITDA. Moim zdaniem w świetle opóźnienia inwestycji, wynik może się obniżyć. Nawet jeśli spadnie, może to być 80-70 mln EBITDA i ok. 40 mln zysku netto. Przy obecnej wycenie gieldowej daloby to C/Z=2. Buffett mawial: gdy inni się boją, Ty kupuj akcje :) Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 11 września 2009 21:20
|
|
Wysłane:
12 września 2009 00:04:53
zdzichu napisał(a):@ Antypaton jak policzyłeś, że tyle mieszkań jest sprzedanych? Czy policzyłeś "na piechotę"? Ja policzyłem "na piechotę" ceny ofertowe i wychodzi mi że są to mieszkania od 9 tys do 13 tys za metr, im wyższa kondygnacja tym drożej. Dowiedziałem się też z zaufanego źródla, że dla zdecydowanych kupujących jest możliwa negocjacja o 1-2 tys na metrze w dół. Czy ktoś może ocenić, ja kto się przedstawia cenowo na tle konkurencji w tym rejonie Wawy (róg ul. Grójecka/Harfowa)? Projekt jest bardzo ładny i kusił od początku wielu klientów. Tylko firma wykonawcza się nie sprawdziła plus na pewno także Triton popełnił szereg błędów z racji braku wcześniejszego doświadczenia w deweloperce. P.S. Z reguły jak w projekcie zostaje niewiele mieszkań, to sprzedaż przyspiesza bo część maruderów sie w końcu decyduje by ktoś ich nie uprzedził. Poniżej link do strony Tritona. Jest podane, jakich zasad dobrych praktyk spółka nie będzie przestrzegała: tritondevelopment.pl/index.php...W części kwestii jest napisane, że informacje będą udzielane w odpowiedzi na zapytania akcjonariuszy. Pytajmy więc o to, co nas interesuje i dzielmy sie informacjami tu na forum. Przysiadlem do komputera i zliczylem na piechote pietro po pietrze.
|
|
Wysłane:
18 września 2009 03:24:11
przy kursie: 13,72 zł
Triton powolutku sprzedaje mieszkania w TritonParku. Obecnie na 598 lokali sprzedali 380. Takie male uaktualnienie
|
|
Wysłane:
20 września 2009 19:22:05
przy kursie: 14,08 zł
update - 381/598
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
20 września 2009 20:23:03
Kasia Stefanska napisał(a): Niestety w sprawozdaniu nie jest nigdzie powiedziane, dlaczego spadł postęp prac związanych z inwestycją. Może faktycznie jest ona już na ukończeniu i postępy budowy nie są tak spektakularne, jak w poprzednim roku. A dla przypomnienia – w 2007 roku budowa inwestycji została wstrzymana, ponieważ nastąpiła zmiana jednego z kluczowych podwykonawców. W 2007 roku wstrzymano b. dużo inwestycji. Zmiana jednego z głównych wykonawców to biznes dla inwestora. Takie są niestety brutalne realia naszego rynku budowlanego. Najczęściej w takiej sytuacji wykonawca nie odzyskuje kasy wynikającej z ostatnich faktur ale i traci zabezpieczenie z tytułu należytego wykonania robót. Technicznie sytuacja wygląda tak:  kliknij, aby powiększyćKurs spółki znajduje się w horyzoncie a kluczowym dla dalszego jego zachowania jest wsparcie wynikające z dolnego ograniczenia kanału i najbliższy opór na 3,78 (zielona linia).
|
|
Wysłane:
20 września 2009 23:29:55
Witam,
Odnoszę wrażenie, że jakby coś zmieniało się technicznie na Tritonie. Gdyby w poniedziałek udało się przynajmniej pokonać w cenie zamknięcia SK-15, to spodziewałbym się dzień później wstępnego sygnału kupna na MACD. Co to oznacza, wystarczy spojrzeć na historyczny wykres spółki. Niby dwa, ale to jednak dużo tego "gdyby"...
Pozdrawiam,
|
|
Wysłane:
20 września 2009 23:37:34
addi napisał(a):Kasia Stefanska napisał(a): Niestety w sprawozdaniu nie jest nigdzie powiedziane, dlaczego spadł postęp prac związanych z inwestycją. Może faktycznie jest ona już na ukończeniu i postępy budowy nie są tak spektakularne, jak w poprzednim roku. A dla przypomnienia – w 2007 roku budowa inwestycji została wstrzymana, ponieważ nastąpiła zmiana jednego z kluczowych podwykonawców. W 2007 roku wstrzymano b. dużo inwestycji. Zmiana jednego z głównych wykonawców to biznes dla inwestora. Takie są niestety brutalne realia naszego rynku budowlanego. Najczęściej w takiej sytuacji wykonawca nie odzyskuje kasy wynikającej z ostatnich faktur ale i traci zabezpieczenie z tytułu należytego wykonania robót. Ten temat jest dawno znany i dawno rozliczony. Nie ma co się nad nim pod koniec 2009 roku specjalnie roztrząsać. Pozdr.,
|
|
0 Dołączył: 2009-03-03 Wpisów: 82
Wysłane:
21 września 2009 08:34:53
Zakladam, ze kolejna fala wyniesie nas powyzej 5zl/akcje
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
21 września 2009 12:12:42
Po mojej wizycie na inwestycji przy Grójeckiej zastanawiam się jak oni to chcą sprzedać. Obsługa klienta - dno, jakość materiałów - całkiem dobra, plany mieszkań - cóż tramwaj z przeszkloną ścianą na końcu, a jak zdumiona zapytałam gdzie drugi pokój (interesowało mnie mieszkanie dwupokojowe), powiedziano mi, że pośrodku tramwaju wstawi się ściankę karton-gips... Cóż, rzecz gustu, ale za 10.000pln za metr w dzisiejszych czasach, można oczekiwać czegoś więcej. W tym wszystkim największym zaskoczeniem była dla mnie obsługa klienta, najbardziej niezwykła, spośród wszystkich developerów jakich odwiedziłam. Otóż na placu budowy wisi baner: „Zadzwoń, przyjedziemy w ciągu 5 min”. Jest 13:00 więc dzwonię i okazuje się, że nie za bardzo dziś dadzą radę, ale jutro jak najbardziej… zapraszają serdecznie, chyba, że to ja przyjadę z placu budowy do ich biura w Al. Jerozolimskich, celem oglądania mieszkań, widoku z okien, poziomu hałasu itd… Ostatecznie zgodzili się przyjechać za 2,5godz. Przyjechali, spóźnieni ponad 40min od umówionej godz. (w tym czasie nie wykonali tel do klienta, z informacją, że „troszkę” się spóźnią) potem jeszcze była przygoda z windziarzem, który ma więcej do powiedzenia niż handlowiec i klient (550.000pln!!)…chciałam zobaczyć widok z wyższej kondygnacji, ale niestety już zbliżał się "fajrant" i pan windziarz nie mógł wjechać 3 piętra wyżej, już nie było na to czasu... a może scenografia sięgała tylko do 5 piętra.. bezsilna wobec stanowczości windziarza, wisząc w tej metalowej klatce pomyślałam, że to jest jak w Truman Show ;) Nie rozumiem takiego podejścia... OK, przyjmijmy że handlowiec miał zły dzień… A może faktycznie mają tylu klientów, że nie wyrabiają się z obsługą na przyzwoitym poziomie, albo… sabotaż ;) Miałam ich papier, dał zarobić, ale jakoś sentymentu już brak, by wejść ponownie.
|
|
Wysłane:
21 września 2009 20:03:32
Niestety, miałem podobne obawy co do skuteczności handlowej i marketingowej spółki. Nie miałem okazji sprawdzić tego w takim sam sposób jak koleżanka, ale kiedyś pozwoliłem sobie do nich zadzwonić i porozmawiać z osobą z tzw. front line. Cóż, wiele od takich osób zależy a tu rewelacji nie było. Nie chce mi się wierzyć, by im nie zależało i nie chce mi się wierzyć, że mają tylu klientów, by nie mogli jednego obsłużyć na odpowiednim poziomie. Prezes Marvipolu ostatnio mówił na TNVCNBC, że ze sprzedaż Aston Martinów jest tak - 100 klientów dzwoni, 10 przychodzi do salonu, a wstępne zainteresowanie kupnem deklaruje jeden klient z tych którzy zaglądają do salonu. To pokazuje jak trudno jest SPRZEDAĆ. Nie znam oficjalnych wyników sprzedaży mieszkać w projekcie Tritonu, ale nie odnoszę wrażenia, by nagle stali się liderem rynku (a realizują przecież ogromny projekt). Niestety, miałem od dawna wątpliwości co do profesjonalizmu i kompetencji zarządu, a że przykład idzie z góry to i zbytniej wiary w sales team też nie mam. Pozdrawiam,
|
|
0 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 336
Wysłane:
21 września 2009 20:24:01
Horyzont napisał(a):Po mojej wizycie na inwestycji przy Grójeckiej zastanawiam się jak oni to chcą sprzedać. Obsługa klienta - dno, jakość materiałów - całkiem dobra, plany mieszkań - cóż tramwaj z przeszkloną ścianą na końcu, a jak zdumiona zapytałam gdzie drugi pokój (interesowało mnie mieszkanie dwupokojowe), powiedziano mi, że pośrodku tramwaju wstawi się ściankę karton-gips... Cóż, rzecz gustu, ale za 10.000pln za metr w dzisiejszych czasach, można oczekiwać czegoś więcej. W tym wszystkim największym zaskoczeniem była dla mnie obsługa klienta, najbardziej niezwykła, spośród wszystkich developerów jakich odwiedziłam. Otóż na placu budowy wisi baner: „Zadzwoń, przyjedziemy w ciągu 5 min”. Jest 13:00 więc dzwonię i okazuje się, że nie za bardzo dziś dadzą radę, ale jutro jak najbardziej… zapraszają serdecznie, chyba, że to ja przyjadę z placu budowy do ich biura w Al. Jerozolimskich, celem oglądania mieszkań, widoku z okien, poziomu hałasu itd… Ostatecznie zgodzili się przyjechać za 2,5godz. Przyjechali, spóźnieni ponad 40min od umówionej godz. (w tym czasie nie wykonali tel do klienta, z informacją, że „troszkę” się spóźnią) potem jeszcze była przygoda z windziarzem, który ma więcej do powiedzenia niż handlowiec i klient (550.000pln!!)…chciałam zobaczyć widok z wyższej kondygnacji, ale niestety już zbliżał się "fajrant" i pan windziarz nie mógł wjechać 3 piętra wyżej, już nie było na to czasu... a może scenografia sięgała tylko do 5 piętra.. bezsilna wobec stanowczości windziarza, wisząc w tej metalowej klatce pomyślałam, że to jest jak w Truman Show ;) Nie rozumiem takiego podejścia... OK, przyjmijmy że handlowiec miał zły dzień… A może faktycznie mają tylu klientów, że nie wyrabiają się z obsługą na przyzwoitym poziomie, albo… sabotaż ;) Miałam ich papier, dał zarobić, ale jakoś sentymentu już brak, by wejść ponownie.
wielkie dzieki za to sprawozdanie dobrze wiedziec jak to wyglada z perspektywy klienta „Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”... "Taka jest moja koncepcja Tak ja to widzę"
|
|
Wysłane:
21 września 2009 21:16:30
technik napisał(a):Witam,
Odnoszę wrażenie, że jakby coś zmieniało się technicznie na Tritonie. Gdyby w poniedziałek udało się przynajmniej pokonać w cenie zamknięcia SK-15, to spodziewałbym się dzień później wstępnego sygnału kupna na MACD. Co to oznacza, wystarczy spojrzeć na historyczny wykres spółki. Niby dwa, ale to jednak dużo tego "gdyby"...
Pozdrawiam, Ta, se wymyśliłem. Open jedną akcją, close dwustoma, obrót aż żal bierze. Zaraz zerknę na wykres, chyba posypały się sygnały kupna :)
|
|
Wysłane:
22 września 2009 01:14:15
Mysle, ze polityka sprzedazy mieszkan gieldowych deweloperow zasluguje na osobny artykul na Stockwatch-u. WD co o tym myslisz? Zauwazylem, ze coraz wiecej dziennikarzy powoluje sie na Stockwatcha
|
|
Wysłane:
22 września 2009 12:15:25
przy kursie: 14,72 zł
andypaton napisał(a):Mysle, ze polityka sprzedazy mieszkan gieldowych deweloperow zasluguje na osobny artykul na Stockwatch-u. WD co o tym myslisz? Zauwazylem, ze coraz wiecej dziennikarzy powoluje sie na Stockwatcha Ja się raczej dystansuje od artykułów/opinii serwisów typu SW (choć część finansowa jest bardzo dobra i jedyna w swoim rodzaju) jak i prasy czy mądrali z TVNCNBC. Po wpadce serwisu z tekstem o Inteliwisie utraciłem sporo swojego do niego zaufania. Chyba że SW napisze ładną laurkę nt. Tritona - wówczas go nawet polubię.
|
|