PARTNER SERWISU
vmpakxbl
6 7 8 9 10
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 września 2009 14:50:59 przy kursie: 14,72 zł
andypaton napisał(a):
Mysle, ze polityka sprzedazy mieszkan gieldowych deweloperow zasluguje na osobny artykul na Stockwatch-u. WD co o tym myslisz?

Ja za wiele nie wiem o tej tzw. polityce, ale fakt, że przydałyby się jakieś rzetelne testy tego, co jest w ofercie i jak jest sprzedawane. Bo z raportów w prasie to nic nie wynika, tylko międlą o średnich cenach ofertowych, czasem o transakcyjnych i nic poza tym. A taki insight jak zrobiła Horyzont jest wręcz bezcenny dla oceny jakości spółki. Chociaż to jest ważne dopiero w kryzysie. W hossie nieruchomościowej ludzie nocami stali w kolejkach i wyrywali sobie dziury w ziemi.

Horyzont
0
Wpisów: 86
Wysłane: 22 września 2009 20:51:31 przy kursie: 14,72 zł
Spokojnie Panowie, ja nie chcę robić czarnego PRu Tritkowi. Może naprawdę mają taki ruch, że nie wyrabiają się z właściwą obsługą klienta... może handlowiec miał wyjątkowo podły dzień (może dowiedział się o redukcjach-kadrowych, bonusowych czy premii od sprzedaży;) Choć brak telefonu w przypadku 40min spóźnienia, czy dyktat wszechwładnego windziarza, mnie zniechęcił bardzo skutecznie.
Dziś miałam przygodę z innym developerem (obsługa sam miódpuke_l , tylko przy konkretach było dużo gorzej) dlatego uważam, że temat developerki wymaga pogłebienia angry3

Ps.Maleńka prośba, jeśli wiecie o sprawdzonym developerze w Wawce, budującym w dobrze skomunikowanej i dość cichej lokalizacji, przy rozsądnej cenie, proszę o info na priv.Dzięki
Zasady, które warto poznać i stosować: Zasady dobrosąsiedzkie SW

andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 23 września 2009 00:12:15 przy kursie: 14,72 zł
Horyzont napisał(a):
Spokojnie Panowie, ja nie chcę robić czarnego PRu Tritkowi. Może naprawdę mają taki ruch, że nie wyrabiają się z właściwą obsługą klienta... może handlowiec miał wyjątkowo podły dzień (może dowiedział się o redukcjach-kadrowych, bonusowych czy premii od sprzedaży;) Choć brak telefonu w przypadku 40min spóźnienia, czy dyktat wszechwładnego windziarza, mnie zniechęcił bardzo skutecznie.
Dziś miałam przygodę z innym developerem (obsługa sam miódpuke_l , tylko przy konkretach było dużo gorzej) dlatego uważam, że temat developerki wymaga pogłebienia angry3

Ps.Maleńka prośba, jeśli wiecie o sprawdzonym developerze w Wawce, budującym w dobrze skomunikowanej i dość cichej lokalizacji, przy rozsądnej cenie, proszę o info na priv.Dzięki

Jesli kurs Tritona bedzie zachowywal sie tak jak dzis, to ja nie mam zadnych obiekcji jesli chodzi o czarny PR (a juz w szczegolnosci pochodzacy od plci pieknej) love4

technik
0
Wpisów: 147
Wysłane: 23 września 2009 17:14:32 przy kursie: 14,92 zł
Dziś sygnał K na MACD, wprawdzie nie pokonane zostały poruszające się w horyzoncie SK45 i SK100 (wczoraj padła SK15), ale sygnał w oscylatora sprawdzał się w przeszłości. Gdyby nie ciągle duża podaż w arkuszu, to napisałbym, że lada moment znów zobaczymy 5 zł.

Pozdrawiam,

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 24 września 2009 20:41:30 przy kursie: 15,76 zł

kliknij, aby powiększyć

Kurs pokonał opór na 3,78 (o którym pisałem kilka dni temu) zdmuchując po drodze wszystkie istotne SK na rosnącym wolumenie.

technik
0
Wysłane: 28 września 2009 21:55:09 przy kursie: 16,40 zł
Horyzont napisał(a):
Po mojej wizycie na inwestycji przy Grójeckiej zastanawiam się jak oni to chcą sprzedać. Obsługa klienta - dno, jakość materiałów - całkiem dobra, plany mieszkań - cóż tramwaj z przeszkloną ścianą na końcu, a jak zdumiona zapytałam gdzie drugi pokój (interesowało mnie mieszkanie dwupokojowe), powiedziano mi, że pośrodku tramwaju wstawi się ściankę karton-gips... Cóż, rzecz gustu, ale za 10.000pln za metr w dzisiejszych czasach, można oczekiwać czegoś więcej.
W tym wszystkim największym zaskoczeniem była dla mnie obsługa klienta, najbardziej niezwykła, spośród wszystkich developerów jakich odwiedziłam. Otóż na placu budowy wisi baner: „Zadzwoń, przyjedziemy w ciągu 5 min”. Jest 13:00 więc dzwonię i okazuje się, że nie za bardzo dziś dadzą radę, ale jutro jak najbardziej… zapraszają serdecznie, chyba, że to ja przyjadę z placu budowy do ich biura w Al. Jerozolimskich, celem oglądania mieszkań, widoku z okien, poziomu hałasu itd… Ostatecznie zgodzili się przyjechać za 2,5godz. Przyjechali, spóźnieni ponad 40min od umówionej godz. (w tym czasie nie wykonali tel do klienta, z informacją, że „troszkę” się spóźnią) potem jeszcze była przygoda z windziarzem, który ma więcej do powiedzenia niż handlowiec i klient (550.000pln!!)…chciałam zobaczyć widok z wyższej kondygnacji, ale niestety już zbliżał się "fajrant" i pan windziarz nie mógł wjechać 3 piętra wyżej, już nie było na to czasu... a może scenografia sięgała tylko do 5 piętra.. bezsilna wobec stanowczości windziarza, wisząc w tej metalowej klatce pomyślałam, że to jest jak w Truman Show ;)
Nie rozumiem takiego podejścia... OK, przyjmijmy że handlowiec miał zły dzień… A może faktycznie mają tylu klientów, że nie wyrabiają się z obsługą na przyzwoitym poziomie, albo… sabotaż ;) Miałam ich papier, dał zarobić, ale jakoś sentymentu już brak, by wejść ponownie.

W ubiegłym tygodniu znalazłem w łódzkiej gazecie ogłoszenie Tritona dot. jego warszawskiego projektu. Było napisane o 60% sprzedanych mieszkań, atrakcyjnych warunkach finansowania, cenie brutto od 8900 zł, garażach, itd. Zastanowiły mnie dwie kwestie. Po pierwsze, w Łodzi atrakcyjne apartamenty kupuje się za 10 - 12 tys. zł za m2, więc trudno mi podejrzewać, że w Łodzi oferta Tritona wzbudzi zainteresowanie. Nie wiem, ale powinni może raczej pomyśleć o Trójmieście, Dolnym Śląsku, itp. Chyba że chodziło o geografię i bliskość Łodzi i Warszawy. Nie wiem. Po drugie, i przyznam, że to mnie już mocno zdziwiło. Piszą o 60% sprzedanych mieszkań i dodają, że lada moment zaprezentują mieszkanie wzorcowe. Pytam, jak to możliwie że przy tak dużym projekcie jeszcze jego (ich!) nie ma? Czy to nie jest obecnie standard? Dla mnie to trochę dziwne. Jakkolwiek, widzę, że notowania Tritona, jego siła względna, wykres,... są coraz lepsze. Może teraz zobaczymy 7 zł? Ile przetrzyma opór 2 zł niżej? Pozdrawiam,

technik
0
Wysłane: 1 października 2009 09:35:11 przy kursie: 15,64 zł
No to chyba już po korekcie (oczywiście tej wzrostowej w trendzie co najwyżej bocznym).

Swoją drogą zastanawiałem się, czy przypadkiem Triton nie przyjął całkiem ciekawej strategii w obszarze sprzedaży swoich mieszkań. Przewidując ograniczenie podaży w 2010 roku, a nawet już na przełomie tego roku, sam nie spowolnił sprzedaży, tak by dosyć znaczącą część projektu sprzedać jednak w okresie kiedy i ceny będą prawdopodobnie wyższe i chęć banków do udzielania kredytów hipotecznych także wzrośnie. Dodatkowo przy ograniczonej podaży "świadczenia dodatkowe" związane ze sprzedażą mogłyby być mniejsze. W ten sposób przy niewyczerpanym (póki co) finansowaniu zewnętrznym, Triton ominąłby znaczną część kryzysu. Nie znam dokładnych danych nt. wielkości sprzedaży w ostatnich miesiącach/kwartałach, ale nie odnoszę wrażenia by Triton dużo ostatnio sprzedawał. Oczywiście, to jeden możliwy scenariusz i to ten dobry w długim terminie. O innych pisaliśmy już niejednokrotnie powyżej.

Pozdrawiam,

technik
0
Wysłane: 2 października 2009 16:10:34 przy kursie: 16,00 zł
Prolongowanie kredytu o 2 m-ce to chyba nie za dużo. Raczej nie tego się spodziewałem. Jeśli bank przymusi spółkę do zwiększenia sprzedaży jeszcze w tym roku, to z opisanego przeze mnie powyżej scenariusza będą nici. Może bank czeka na wynik III'Q? Bo faktycznie te co są po półroczu rewelacyjne nie są.

I transakcja po 8 zł - ciekawe kiedy te pieniądze wrócą do właściciela Tritona...
Edytowany: 3 października 2009 11:07

andypaton
0
Wysłane: 3 października 2009 23:03:53 przy kursie: 16,00 zł
technik napisał(a):
Prolongowanie kredytu o 2 m-ce to chyba nie za dużo. Raczej nie tego się spodziewałem. Jeśli bank przymusi spółkę do zwiększenia sprzedaży jeszcze w tym roku, to z opisanego przeze mnie powyżej scenariusza będą nici. Może bank czeka na wynik III'Q? Bo faktycznie te co są po półroczu rewelacyjne nie są.

I transakcja po 8 zł - ciekawe kiedy te pieniądze wrócą do właściciela Tritona...

Zgadzam sie Techniku, ze ta dwumiesieczna prolongata wydaje sie byc conajmniej dziwna. Tym bardziej, ze na dzisiaj stan na TritonParku pozostaje niezmienny od ponad dwoch tygodni, czyli: na 598 wszystkich lokali sprzedano 381. Think

technik
0
Wysłane: 6 października 2009 08:11:55 przy kursie: 16,40 zł
andypaton napisał(a):
technik napisał(a):

Zgadzam sie Techniku, ze ta dwumiesieczna prolongata wydaje sie byc conajmniej dziwna. Tym bardziej, ze na dzisiaj stan na TritonParku pozostaje niezmienny od ponad dwoch tygodni, czyli: na 598 wszystkich lokali sprzedano 381. Think

Witam,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się na długoterminową perspektywą Tritona. Przyjmijmy na okrągło, że do sprzedaży pozostało im w ich jedynym projekcie jeszcze 200 mieszkań - to tyle ile wynosi mniej więcej średnia kwartalna sprzedaż trójki DD, JW i Polnord. Teoretycznie więc nie powinno być problemu z ich w miarę szybkim upłynnieniem. Nadal ufam, że realny jest scenariusz przyspieszenia sprzedaży pod lub na przełomie roku, czyli wtedy kiedy podaż nowych mieszkań powinna wyraźnie być mniejsza niż popyt na nie (wczoraj znów pojawiły się teksty o podnoszeniu cen nowych mieszkań). Zagadką pozostaje bank i być może to on zmusi firmę do przyspieszenia sprzedaży. Jeśli sprzedaż mieszkań faktycznie utrzymuje się na niskim poziomie, to wynik III'Q znów nie powali na kolana. Ale zakładając że jednak Triton opchnie cały swój projekt, czy nie czas (!) dać już sygnał do tego, że biorą się za kolejny czy kolejne? Rynek mieszkań wejdzie w ponowną hossę, a w tym czasie Triton będzie dopiero zaczynał budowę nowego projektu? Dziur w ziemi może już nikt nie kupować. Poza tym co z wynikami - przez kilka kwartałów spółka będzie generować wyłącznie koszty? Zwracam uwagę na spójną i sensowną strategię Ronsona, który już dziś deklaruje, co będzie robił w 2010 roku. Reasumując, uważam, że długoterminowe fundamenty nie wyglądają rewelacyjnie, stąd być może asekuracja PKO. Tak sobie myślę, że skoro mają uruchomioną linię kredytową, którą wykorzystują raptem w połowie, to teoretycznie mają finansowanie, być może boją się go ruszyć. Poza tym, jeśli mają pracować nad nowymi projektami, to chyba nie z PKO - tam potrzeba długoterminowej współpracy, a nie 2-miesięcznych prolongat.

Aha, dodam jeszcze tylko, że technicznie Triton wygląda w tej chwili już bardzo dobrze. Widać także wyraźnie, że ktoś tylko czeka jak w arkuszu uzbiera się trochę akcji i potem je błyskawicznie wybiera. Tak było w piątek na poz. 4 zł, wczoraj na 4,10 zł i przez większą część ubiegłego tygodnia. Może to zwiastuje coś dobrego?

Pozdrawiam,
Edytowany: 6 października 2009 08:13

technik
0
Wysłane: 6 października 2009 17:07:02 przy kursie: 17,40 zł
Jak na ten moment akumulacja Tritona jest aż za dobrze widoczna. Teraz wypadałoby powalczyć ze 'sztucznym' oporem na poz. 5 zł.

Chyba powinienem to jednak na chwilę obecną (CZW., 13sta) "odszczekać" :(
Edytowany: 8 października 2009 13:09

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 października 2009 19:37:00 przy kursie: 17,16 zł
archiko napisał(a):
Zwiększenie stanu posiadania insidera to zwykle dobra wiadomość.

nie zawsze, szczególnie, gdy transakcja odbyła się poza parkietem. może być finałem umowy warunkowej, która niewiele ma wspólnego z wyceną rynkową spółki lub chęcią zwiększania zaangażowania.

technik
0
Wysłane: 12 października 2009 22:16:55 przy kursie: 17,16 zł
archiko napisał(a):
Dzisiaj (o 16.47) ukazała sie wiadomość o oświadczeniu głównego akcjonariusza Triton Development - Andrzeja Szmagalskiego o zmianie stanu posiadania akcji. Jego stan posiadania powiekszył sie o 2,6% (1.128.717 szt. akcji zwykłych serii C i D) i wynosi obecnie 42,3 %. Transakcja została zrealizowana w obrocie pozagiełdowym. Zwiększenie stanu posiadania insidera to zwykle dobra wiadomość.

Transakcja miała miejsce kilka dni temu, a dzisiejszy komunikat jest jej tylko formalnym rozliczeniem. Byłbym zdziwiony gdyby rynek zareagował na nią jutro wzrostem. Szkoda że kupujący prócz czystej matematyki nie powiedział czegoś więcej w swoim komunikacje, np. po co kupił te akcje, jakie są jego dalsze zamiary :(

technik
0
Wysłane: 15 października 2009 08:36:39 przy kursie: 17,00 zł
Niestety, na ostatnich sesjach Trition zachowuje się podobnie jak w 2ej połowie sierpnia, czyli jest znacznie słabszy niż rynek. Co było potem pamiętamy - słabiej rósł w 'hossie', to i mocniej spadał w korekcie. Chyba to nie wróży nic dobrego. 20k na S po 4,31 zł straszy od kilku dni. Triton jest tak słaby, że nie dziwne, że nie może sobie z tą blokadą poradzić. Ciekawe ile ten ktoś będzie czekał, aż ktoś od niego weźmie ten 'pakiecik' i czy się wreszcie doczeka. Pozdrawiam,

technik
0
Wysłane: 16 października 2009 08:31:56 przy kursie: 17,00 zł
andypaton napisał(a):

Cześć,

Nie weryfikowałeś może ostatnio sukcesów Tritona na płaszczyźnie sprzedażowej?

Pozdrawiam :(

technik
0
Wysłane: 6 listopada 2009 12:13:35 przy kursie: 15,20 zł
Wątek zamarł, akcjonariusze wymarli :(

Notowania jakie są widać :(

Bodajże 16go wyniki - czy na ich podstawie bank 30go listopada będzie podejmował następną decyzję o prolongowaniu terminu spłaty kredytu? Aż strach pomyśleć :( bo wyniki 3go kwartału będą raczej znów fatalne. A co jak PKO przedłuży kredyt o kolejne 2 miesiące? albo o miesiąc, do końca roku? Szkoda, że zarząd siedzi nadal cicho i nie ma nic do powiedzenia inwestorom. Warto by to skomentować w jakikolwiek sposób, podobnie jak kilka innych kwestii :( Cóż, zarząd chyba nadal uważa, że akcje są warte 8 zł i gdyby tylko rynek był efektywny...

Napisałem do nich maila jakiś czas temu z prośbą od odpowiedź na kilka pytań. Tych 'kilka' w sumie się trochę uzbierało, ale co najważniejsze żadnej odpowiedzi nie dostałem :( Czy mnie to dziwi? - nie. Coraz częściej myślę o tej firmie jak o bankrucie...

Pozdrawiam,

andypaton
0
Wysłane: 7 listopada 2009 00:57:32 przy kursie: 15,20 zł
Techniku nie wchodziłem ostatnio na wątek Tritona, więc umknął mi Twój post. Więc śpieszę donieść, że od mojej ostatniej weryfikacji (początek października) "sukcesów Tritona na płaszczyźnie sprzedażowej" Dancing spółce udało sie sprzedać do dnia dzisiejszego kolejne 4 (słownie: cztery) mieszkania. Jeden w budynku C (cena około 500 tys.) i trzy w budynku A (jedno za prawie milion, drugie za ponad milion, trzecie za 350 tys.). Ciekaw jestem, czy dużo zjechali z tych cen, czy może wcale? W każdym razie stan na dziś to 385 na 598. Wg mnie sytuacja Tritona pozostaje wciaż wielką niewiadomą. Pozdrawiam.

lissmos
0
Wpisów: 6
Wysłane: 7 listopada 2009 13:14:46 przy kursie: 15,20 zł
witam,
Czy ktoś wie co z pozostałymi projektami?
Zakładam, że z czasem wszystkie mieszkania w Triton Park zostaną sprzedane, ale co dalej?
Pomimo kryzysu najwyższy czas ruszyć z kolejnymi projektami.
Pozdrawiam.

andypaton
0
Wysłane: 7 listopada 2009 21:06:02 przy kursie: 15,20 zł
lissmos napisał(a):
witam,
Zakładam, że z czasem wszystkie mieszkania w Triton Park zostaną sprzedane, ale co dalej?
Pozdrawiam.

Z innymi projektami na razie nie ruszają. Tyle w temacie. Not talking

technik
0
Wysłane: 9 listopada 2009 17:46:28 przy kursie: 15,20 zł
lissmos napisał(a):
witam,
Pozdrawiam.

Jasne że tak! Pisałem, że nie bardzo sobie wyobrażam, co będą robić w chwili jak sprzedadzą wszystkie chawiry w ramach realizowanego projektu. Co? - planują np. 2010 rok zupełnie martwy dla przychodów?? Również poprosiłem o wyjaśnienie tej wątpliwości, ale nie uzyskałem jakiejkolwiek odpowiedzi. Chyba że nadal nad nimi pracują... A taki Gant dziś dosyć wyraźnie precyzuje swoje plany na 2010 r. Jednym słowem: żenada. Pozdrawiam,

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,332 sek.

uslqvvey
wilikzqd
rurvrzrk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibjkudcb
uoknvpkx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat