W Polsce praktycznie większość powstałych w ostatnim czasie serwisów, które przyniosły mniejszą lub większą korzyść swoim autorom to pomysły zaczerpnięte z działających i sprawdzonych na zachodzie pomysłów. Przykładów długo nie trzeba szukać, wystarczy spojrzeć na takie serwisy jak classmates.com czy digg.com i od razu można skojarzyć je z polskimi odpowiednikami. Swoją drogą dzisiaj trafiłem na reklamę, któregoś już z kolei nowo powstałego serwisu oferującego tworzenie drzewa genealogicznego rodziny.
Model biznesowy większości takich serwisów jest praktycznie taki sam, zakłada się, że serwis po jakimś czasie zdobędzie liczbę użytkowników na poziomie atrakcyjnym dla potencjalnych reklamodawców, następnie pojawi się jakiś fundusz, który wejdzie do interesu i dzięki zastrzykowi kapitału będzie można zrealizować pomysły na rozwój i ogólnie wszyscy będą zadowoleni, bo będą pieniądze z reklam i jakieś dodatkowe przychody związane z oferowanymi usługami dla swoich użytkowników. Niestety w większości przypadków rzeczywistość nie jest taka różowa o czym można przeczytać m.in.
Obecnie na zachodzie popularność zdobywa telewizja internetowa (joost.com, hulu.com), u nas jeszcze z tego co mi wiadomo nie ma serwisu działającego na takich zasadach jak wyżej wymienione, co pewnie związane jest z koniecznością poniesienia wysokich nakładów na stworzenie takiego serwisu.
Można natomiast zaobserwować pojawienie się coraz większej ilości materiałów wideo na polskich serwisach (bankier.tv, wp.tv ), więc można założyć, że branża internetowa w najbliższym czasie będzie stawiała na coraz większą interaktywność.
Oczywiście poza serwisami nastawionymi głównie na przychody z reklam, jest także drugą gałąź czyli serwisy oferujące jakąś usługę za którą pobierają odpowiednią prowizję, która jest ich głównym źródłem przychodów. Przykładem tu może być np. social lending, serwisy ogłoszeniowe itp.
Celowo pominąłem sklepy internetowe bo w tym przypadku internet jest po prostu kanałem dystrybucji i tu już wiele nowych rzeczy w tej kwestii wymyślić się chyba nie da.
Natomiast warto ( zwłaszcza osoby któreś już od dłuższego czasu mają dostęp do internetu ) porównać jak kiedyś wyglądała sieć, a jak wygląda dzisiaj i jak szybko się rozwija, bo to, że już niedługo internet pokona telewizję nie podlega raczej dyskusji, pytanie tylko kiedy i kto na tym najwięcej zarobi.
Inną kwestią są możliwości jakie internet stwarza dla biznesu głównie w zakresie szeroko pojętego outsourcingu i na tym polu są obecnie ogromne pieniądze do zgarnięcia, bo w tym obszarze karty na rynku nie są jeszcze rozdane i wiele międzynarodowych korporacji rozwija swoje systemy właśnie w tym kierunku.