0 Dołączył: 2009-05-04 Wpisów: 7
Wysłane:
14 października 2009 06:57:16
przy kursie: 1,30 zł
Dokladnie nie wiem, po jakiej cenie min. takie wezwanie mialoby sie odbyc (chyba srednia z ostatnich 6 miesiecy ?), ale moja teoria jest taka (czysta spekulacja):
- nowy inwestor musi objac akcje do konca I kw '10 (moze wczesniej) - nowy inwestor to IDEA TFI (patrz powolanie czlonka rady nadzorczej) - IDM jest juz ponizej 5 % a resztowki "wywala" kontrolujac cene - w tej chwili sredni kurs za 6 miesiecy to 1,3
Bardzo prosze o wasze komentarze i dyskusje. Jako, ze jestem posiadaczem duzego pakietu, licze ze rynek szybko podciagnie w okolice 2pln aby potencjalne wezwanie bylo w "godziwej cenie"
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-02-22 Wpisów: 98
Wysłane:
15 października 2009 00:41:38
przy kursie: 1,32 zł
Cena wezwania nie może być niższa niż ostatnio obejmowane akcje. Tak było dawniej. Nie wiem, czy coś soę zmieniło.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-06 Wpisów: 20
Wysłane:
16 października 2009 12:12:17
przy kursie: 1,34 zł
topol2 napisał(a):Cena wezwania nie może być niższa niż ostatnio obejmowane akcje. Tak było dawniej. Nie wiem, czy coś soę zmieniło. Nic się nie zmieniło. A poza tym, tutaj w grę wchodzi przede wszystkim objęcie nowej emisji, której cena nie może być niższa od nominalnej, czyli 2 PLN za papier.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-05-04 Wpisów: 7
Wysłane:
19 października 2009 19:18:50
przy kursie: 1,32 zł
Witam, wg mnie dzisiejsze informacje o zmianie części akcji imiennych (uprzywilejowanych co do głosu) na zwykle (nieuprzywilejowane) przez prezesa potwierdzają fakt, ze inwestor już został znaleziony. Jakie są wasze opinie?
Pozdrawiam
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 listopada 2009 20:00:28
przy kursie: 1,21 zł
Już pobieżny rzut oka na wskaźniki i kierunki zmian nie nastraja pozytywnie: www.stockwatch.pl/gpw/efh,wykr...W III kwartale spółka zanotowała słabnące przychody na niewielkim poziomie 7,2 mln złotych, co wynika z wyłączenia z konsolidacji sprzedanej spółki zależnej. Druga duża transakcja sprzedaży to pozbycie się akcji Żurawi, co wygenerowało gotówkę, ale poszła ona na zrolowanie obligacji i na spłatę (małej) części kredytów, a także na dokapitalizowanie spółek zależnych. Sprawozdanie fajnie pokazuje istotne wskaźniki stosowane w hotelarstwie, tylko niestety nie mamy ich porównania do średniej rynkowej czy do konkurentów. Przy kompleksowej ocenie wyników należy uwzględnić, że spółka działa w nieruchomościach komercyjnych na odcinku finansowania i zarządzania obiektami. Dla oceny długofalowo ważniejsze są przepływy i wartość księgowa niż wykazywane zyski. W III kwartale ten spadek wartości został zahamowany, ale od szczytu w 2008 r. erozji uległa 1/4 WK. To dużo, zważywszy że zyskowność dopiero wyszła na plus, pozbyto się części aktywów i przez dłuższy czas trzeba będzie odpracowywać poniesione straty. Bez pomocy z zewnątrz będzie to trudne - mimo spłaty części kredytów, zadłużenie ogólne pozostaje wysokie, a z gotówką jest krucho. Spółka otwarcie pisze w sprawozdaniu, że rozważa emisję akcji. Walne już za dwa tygodnie. Muszą coś zrobić, bo z ratingiem CCC nie jest łatwo rozmawiać z bankami - a kolejne kredyty długoterminowe będą pomału stawać się wymagalne.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 468
Wysłane:
26 listopada 2009 23:01:56
przy kursie: 1,20 zł
,,Europejski Fundusz Hipoteczny podpisał umowę kupna 121.000 udziałów, czyli 100 proc. spółki DLKF za 9,5 mln zł. Zbywającymi udziały są hiszpańskie firmy Fasby Bears oraz Campri Plus.
Spółka DLKF prowadzi działalność polegającą na obsłudze i wynajmie nieruchomości na własny rachunek. Źródłem finansowania w/w udziałów w znaczącej części są środki własne EFH, a także finansowanie długoterminowe. Nabywane aktywa mają charakter długoterminowej inwestycji.''
ciekawe jak rynek jutro odbierze info?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
27 listopada 2009 11:54:21
przy kursie: 1,20 zł
A co to jest to DLKF ? Albo my ich, albo oni Was.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-27 Wpisów: 30
Wysłane:
1 grudnia 2009 13:35:21
przy kursie: 1,22 zł
DLKF to spolka ktora wynajmowala powierzchnie biurowe m.in. dla EFH. Takze koszta bierzace spadna dosc wyraznie. Budynek biurowy mieści się na warszawskim Wilanowie przy ul. Wiertniczej. Obok biurowca DLKF posiada dzialke 1 tys m^2. Doradca EFH ds nieruchomosci (CEE Property Group) widzi powodzenie w tej inwestycji pod warunkiem zabudowy ww dzialki drugim biurowcem i wynajecie wikeszosci powierzchni. Z tego wzgledu jest to inwestycja dlugoterminowa i wymaga zdobycia sporych srodkow na inwestycje.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-23 Wpisów: 243
Wysłane:
13 grudnia 2009 11:48:03
przy kursie: 1,18 zł
wierzbowski cos wspominal w parkiecie ze chca z emisji pozyskac 105 mln zl, czy 3 zl na akcje i zajac sie domami starosci. Cos tez bylo ze negocjuja z idm. Spolke obesrwuje od dluzszego czasu mysle czy nie wsiasc do tego pociagu ktory moze daleko odjechac.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-29 Wpisów: 28
Wysłane:
2 marca 2010 19:32:01
przy kursie: 1,10 zł
wreszcie coś o pozytywnym wydźwięku "02.03. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 24/2010 Zarząd Europejskiego Funduszu Hipotecznego S.A. niniejszym informuje, iż w dniu 1 marca 2010 roku spółka YONA Sp. z o.o., spółka w 100% zależna od Emitenta (zwana dalej "Wynajmującym") oraz spółka Candela Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (zwana dalej "Najemcą") zawarły w formie aktu notarialnego umowę najmu. Przedmiotem zawartej umowy jest najem przez Candela Sp. z o.o. nieruchomości gruntowej wraz z budynkiem biurowym położonym w Warszawie, przy ulicy Wyczółki 71 o łącznej powierzchni użytkowej 2.841 m2. Zgodnie z postanowieniami podpisanej umowy miesięczny czynsz będzie wynosił 255.000 zł (słownie: dwieście pięćdziesiąt pięć tysięcy złotych) netto, koszty utrzymania remontów nieruchomości oraz dostawy mediów dodatkowo ponosić będzie Najemca. Dochód roczny wynoszący 3.060.000 zł netto daje stopę kapitalizacji na poziomie 9,56% przy cenie zakupu 32 mln zł, a zatem znacznie lepszą niż średnia rynkowa, która aktualnie wynosi około 7,5% dla budynków biurowych w Warszawie. Umowa najmu została zawarta na okres 13 lat począwszy od dnia 1 marca 2010 roku. Wartość umowy za okres 13 lat najmu wyniesie około 40 mln zł netto. Umowa najmu przewiduje, iż w przypadku nie dokonania zwrotu przedmiotu najmu w ostatnim dniu obowiązywania umowy, Najemca zapłaci Wynajmującemu karę umowną w wysokości jednej trzydziestej 100% czynszu najmu powiększonego o należny podatek od towarów i usług, obowiązującego w ostatnim dniu obowiązywania Umowy, za każdy dzień opóźnienia w zwrocie przedmiotu najmu za pierwsze 14 dni oraz jednej trzydziestej 200% czynszu najmu powiększonego o należny podatek od towarów i usług, obowiązującego w ostatnim dniu obowiązywania Umowy, za każdy dzień opóźnienia w zwrocie przedmiotu najmu, po upływie 14 dni. Zastrzeżenie kary umownej nie pozbawia Wynajmującego prawa do dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych o ile szkoda przewyższa wartość kary umownej. Pozostałe warunki umowy najmu nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów. Umowa uznana została za znaczącą ze względu na fakt, iż jej szacunkowa wartość przekracza 10% wartości kapitałów własnych Europejskiego Funduszu Hipotecznego S.A. "
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-24 Wpisów: 4
Wysłane:
6 marca 2010 10:48:04
przy kursie: 1,13 zł
" Rejestracja w KDPW akcji serii A i J Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Zarząd Europejskiego Funduszu Hipotecznego S.A. informuje, iż w dniu 5 marca 2010 roku Zarząd Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. podjął Uchwałę Nr 122/10 o rejestracji w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych S.A. 35.694.497 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 2 zł każda, w tym: - 1.694.497 akcji serii A - 34.000.000 akcji serii J oraz oznaczeniu ich kodem PLEFH0000022, pod warunkiem podjęcia decyzji przez spółkę prowadzącą rynek regulowany o wprowadzeniu tych akcji do obrotu na rynku regulowanym, na który wprowadzone zostały inne akcje Spółki oznaczone kodem PLEFH0000022.
Zarejestrowanie w/w akcji Europejskiego Funduszu Hipotecznego S.A. w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych S.A. nastąpi w terminie trzech dni od dnia złożenia przez Europejski Fundusz Hipoteczny S.A. w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych S.A. dokumentów potwierdzających podjęcie decyzji o wprowadzeniu tych akcji do obrotu na rynku regulowanym przez spółkę prowadzącą ten rynek, nie wcześniej jednak niż we wskazanym w tej decyzji dniu wprowadzenia rejestrowanych akcji do obrotu na tym rynku regulowanym.
W przypadku, gdy do obrotu na rynku regulowanym nie zostaną wprowadzone wszystkie w/w akcje, zarejestrowanie akcji nie wprowadzonych do tego obrotu nastąpi pod warunkiem podjęcia decyzji przez spółkę prowadzącą rynek regulowany o ich wprowadzeniu do obrotu na tym samym rynku regulowanym, nie wcześniej jednak niż w dniu wskazanym w tej decyzji jako dzień wprowadzenia tych akcji do obrotu na tym rynku regulowanym."
Może to coś pomoże:)
|
|
3 Dołączył: 2009-01-10 Wpisów: 142
Wysłane:
19 marca 2010 12:03:22
przy kursie: 1,14 zł
Witam Szanowną Redakcję,
Mam pytanie o wskaźniki spółki EFH. Widzę, że ostatnio dwa razy zmienił się C/WK. Rozumiem, że jest to spowodowane zarejestrowaniem serii J. Pytanie moje dotyczy samej WK. Czy jest to suma z ostatniego rapiortu, czy uwzględnia ona już sumę wynikającą z opłacenia akcji serri J?
Pozdrawiam, pplk
|
|
Wysłane:
19 marca 2010 14:30:17
Wartość księgowa pochodzi z raportu za IV kwartał, gdzie wynosiła 62,6 mln zł. Na dzień 31 grudnia dzieliła się na 25 mln akcji i przypadało 2,48 zł na akcję. Od tamtego czasu miała miejsce emisja i nowa liczba akcji wynosi 59 mln szt. Niestety, budowa wskaźnika C/WK jest taka, że uwzględnia aktualną liczbę akcji, a nie uwzględnia zwiększenia wartości księgowej o wpłatę na objęcie nowych akcji. Inne źródła też podają aktualnie wartość 1,10: gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...http://stooq.com/q/g/?s=efhI nie bardzo wiem jak z tego wybrąć, bo mogę wprawdzie założyć, że do spółki wpłynęła kwota z objęcia akcji, ale co jeśli w międzyczasie spółka wygenerowała straty, albo dokonała wyceny instrumentów zabezpieczających, lub innych operacji zmniejszających wartość księgową? Dawniej liczyliśmy C/WK ze "starej" liczby akcji i miałem pretensje, że "Dane na SW są nieprawidłowe". Teraz liczymy z nowej z nie jest wiele lepiej. Jedynie w wypadku ofert z prawem poboru odpowiednia korekta jest dokonywana na wycenach, bo robi to odpowiednio ustawiony automat. W niedalekiej przyszłości planuję stworzyć też bazę emisji prywatnych do korekt takich, o jakich tu mówimy, ale jeszcze nie jestem do tego gotowy.
|
|
Wysłane:
20 marca 2010 10:04:50
WatchDog napisał(a):Wartość księgowa pochodzi z raportu za IV kwartał, gdzie wynosiła 62,6 mln zł. Na dzień 31 grudnia dzieliła się na 25 mln akcji i przypadało 2,48 zł na akcję. Od tamtego czasu miała miejsce emisja i nowa liczba akcji wynosi 59 mln szt. Niestety, budowa wskaźnika C/WK jest taka, że uwzględnia aktualną liczbę akcji, a nie uwzględnia zwiększenia wartości księgowej o wpłatę na objęcie nowych akcji. Inne źródła też podają aktualnie wartość 1,10: gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...http://stooq.com/q/g/?s=efhI nie bardzo wiem jak z tego wybrąć, bo mogę wprawdzie założyć, że do spółki wpłynęła kwota z objęcia akcji, ale co jeśli w międzyczasie spółka wygenerowała straty, albo dokonała wyceny instrumentów zabezpieczających, lub innych operacji zmniejszających wartość księgową? Dawniej liczyliśmy C/WK ze "starej" liczby akcji i miałem pretensje, że "Dane na SW są nieprawidłowe". Teraz liczymy z nowej z nie jest wiele lepiej. Jedynie w wypadku ofert z prawem poboru odpowiednia korekta jest dokonywana na wycenach, bo robi to odpowiednio ustawiony automat. W niedalekiej przyszłości planuję stworzyć też bazę emisji prywatnych do korekt takich, o jakich tu mówimy, ale jeszcze nie jestem do tego gotowy. Dziekuje. Tak myslalem. Ja osobiscie uwazam, ze najlepiej by bylo zalozyc, ze kasa zostala oplacona i o tyle podniesc WK, a ewentualne korekty na WK z powodu strat robic przy okazji publikacji raportow. Z dwojga zlego (a propos ww. wariantow), ja juz wolelbym poprzedni wariant, ktory w prawdzie nie byl aktualny w przypadku nowych emeisji, ale dawal pewien wskaznikowy obraz w spolce. A tak dane sa uaktualnione o liczbe akcji, a WK pozostaje bez zmian. I na wskazniku c/wk jest rewolucja. Lepiej chyba pokazywac prawdziwe dane, moze jeszcze nieuaktualnione, niz pokazywac czesciowo uaktualnione, ale nie dokonca prawdziwe. Ale to tylko moje zdanie.
|
|
Wysłane:
20 marca 2010 10:28:18
Zainspirowałeś mnie. Wprowadzimy taką automatyczną korektę powiadamiającą o różnicy. Dzięki szczere, już to wymyśliłem jak zrobić i zlecam programerom.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-17 Wpisów: 155
Wysłane:
29 marca 2010 01:31:28
Cyt. z innego forum: znowu hocki klocki na EFH, raz w górę a raz w dół i nikt nie wie o co chodzi. Ujawniło się 4 nabywców nowej emisji po 2 zł: 1. pan Waksmundzki - objął 16.000.000 sztuk akcji 2. IDM - 3.442.684 3. członek RN - 322.660 4. spółka DE IURE - 5.397.521 Razem 25.162.065 sztuk akcji. Wyemitowano 34 mln nowych akcji. Czyli nie znamy nabywców ca 9 mln akcji. Emisję objęło 15 osób - 7 fizoli i 8 prawnych. Nazwiska/nazwy 2 fizoli i 2 prawnych juz znamy. Podejrzewam, że pozostali fizole to osoby, które sprzedały nieruchomość w Piasecznie. Wartość nieruchomości zamienianych na akcje nowej emisji mogła być zawyżona o góra 20%. Więcej nie bo EFH jest spółką publiczną i taki numer by nie przeszedł. Zastanawiające jest po co w emisję wszedł IDM. i jeszcze taka ciekawostka : www.parkiet.com/artykul/888880...
|
|
Wysłane:
30 marca 2010 21:44:33
pplk napisał(a):Lepiej chyba pokazywac prawdziwe dane, moze jeszcze nieuaktualnione, niz pokazywac czesciowo uaktualnione, ale nie dokonca prawdziwe. Ale to tylko moje zdanie. Sprawa rozwiązana następująco: www.stockwatch.pl/gpw/efh,wykr...Cytat:Uwaga! Od ostatniego sprawozdania finansowego spółki zmieniła się liczba akcji, co mogło być wynikiem emisji, z której wpływy nie zostały jeszcze ujawnione w kapitale własnym spółki. W związku z tym wartość wskaźnika C/WK nie oddaje aktualnego stanu rzeczywistego, gdyż odnosi się do nieaktualnej wartości księgowej. Teoretyczna wartość C/WK według stanu sprzed zmiany liczby akcji wynosi 0,44.
|
|
Wysłane:
31 marca 2010 15:09:35
Redaktorze WD, dziekuje. Chociaz niektórzy, co nie czytaja do konca tabelki, moga sie gubic. Jak dla mnie wystarczy. Jest OK. Co do detali i tak musimy czekac do raportu za I kw. Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-22 Wpisów: 147
Wysłane:
7 kwietnia 2010 21:26:54
przy kursie: 1,12 zł
Ciekawe info JACEK WAKSMUNDZKI: liczba głosów na tym Zgromadzeniu: 16.200.000 udział w głosach na tym Zgromadzeniu: 44,03% udział w ogólnej liczbie głosów: 24,58%
sadze ze beda sie tutaj działy dobre sprawy :)
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2010 13:59:50
przy kursie: 1,05 zł
Drobna informacja: z danych obpublikowanych w raporcie rocznym EFH wynika, że przychody w roku 2009 były o 4 mln zł wyższe niż wcześniej podawano (razem 35 mln zł za cały rok), ale strata też okazała się większa i to o 1 mln zł (razem -22,5 mln zł za cały rok). Pozostałe wyniki bez zmian. Wpływ na wyceny pomijalny, poza tym szacowanie wartości wewnętrznej przy tak trudnym obrazie spółki jak widzimy, nie jest uprawnione.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.