PARTNER SERWISU
ukuoripi
17 18 19 20

TIMBERONE (Catalyst)

utracjusz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 2 lipca 2020 12:31:00
Wysłałem maila zaczepnego do syndyka. Zobaczymy.

cabott
0
Wpisów: 21
Wysłane: 2 lipca 2020 17:17:49
Ale ja nie chcę pieniędzy (o ile jakieś będą) na konto. Jak chcę pieniądze na IKE, gdzie miałem obligacje kupione. Świadectwo depozytowe też już kiedyś (lata temu) wysyłałem Zającowi. Fachowcy z nich tacy, jak z koziej dupy trąbka. Jak cały ten Timberone był wcześniej. Dobrze, że to były moje początki z obligami korporacyjnymi i kupiłem niewiele, żeby zobaczyć, z czym to się je ;)

Medelin
0
Wpisów: 129
Wysłane: 10 lipca 2020 10:50:29
Każdy posiadacz obligacji Timberone powinien uzyskać ze swojego biura maklerskiego poprosić o zaświadczenie o posiadaniu obligacji (ilość seria itd) i podesłać je do końca lipca na zdres kancelarii syndyka www.kancelaria-zamosc.pl/konta...

Mieli to rozliczać przez KDPW ale to podobno wiązało się z kosztem po 500 zł na każdego obligatariusza więc zdecydowali się na docieranie do każdego z osobna i chyba słusznie.
Spokojnie, jeśli ktoś nie zdąży albo nie będzie wiedział jego pieniądze będą złożone w depozycie w sądzie.
Vae victis !
Edytowany: 10 lipca 2020 10:52

W84ME
0
Wpisów: 1
Wysłane: 11 lipca 2020 14:25:15
O ile dobrze sobie przypominam (kiedys obslugiwalem wyplate kuponu obligacji przez KDPW innej firmy) to oplata 500 zl dotyczy wyplaty do wszystkich obligatariuszy. a nie do pojedynczego obligatariusza. Jezeli jest duze rozdrobnienie wlascicieli obligacji to jest to niepotrzebne przerzucanie na nich kosztow. Opcja z KDPW jest korzytna - ogranicza koszty administracyjne i oszczedza mnostwo czasu wielu osobom.

No i pytanie dodatkowe: na jaki okres niby ma byc swiadectwo? Tego tez nie napisali...
Chca dostac oryginal? To nie jest w interesie posiadaczy tego dlugu. To bedzie przeciez czesciowa splata - pozostala czesc dlugu zostanie dalej wymagalna z masy upadlosciowej.

I splacaja tylko jedna serie? Czy mogliby podac tytul prawny? Jeszcze ktos ta decyzje pozwie w sadzie i napytaja sobie i nam biedy.

PS. czy ma ktos prospekt emisyjny i moze sprawdzic kto jest administratorem zastawu? Kancelaria z Zamoscia to syndyk, dobrze rozumiem?
Edytowany: 11 lipca 2020 14:30

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 13 lipca 2020 00:37:12
Cytat:
I splacaja tylko jedna serie? Czy mogliby podac tytul prawny? Jeszcze ktos ta decyzje pozwie w sadzie i napytaja sobie i nam biedy.

Była już o tym mowa w poprzednich wpisach. Są dwie serie obligacji, ale wpisane w hipotece na dwóch kolejnych pozycjach. To chyba oczywiste, że seria na 1-wszym miejscu musi być spłacona jako pierwsza, a że kasy jest mało, to na drugą nie zostanie raczej nic. Niestety wartość hipoteki tylko teoretycznie miała wystarczyć na obie serie. Wycena raczej była z księżyca.
Edytowany: 13 lipca 2020 00:41

cabott
0
Wysłane: 19 sierpnia 2020 12:40:44
Medelin napisał(a):
Każdy posiadacz obligacji Timberone powinien uzyskać ze swojego biura maklerskiego poprosić o zaświadczenie o posiadaniu obligacji (ilość seria itd) i podesłać je do końca lipca na zdres kancelarii syndyka www.kancelaria-zamosc.pl/konta...

Mieli to rozliczać przez KDPW ale to podobno wiązało się z kosztem po 500 zł na każdego obligatariusza więc zdecydowali się na docieranie do każdego z osobna i chyba słusznie.
Spokojnie, jeśli ktoś nie zdąży albo nie będzie wiedział jego pieniądze będą złożone w depozycie w sądzie.

Jak tam wygląda sprawa wypłat? Czy cokolwiek wiadomo, jaka część obligacji jest spłacana, czy wypłaty się już odbywają?

Ja kilkukrotnie pisałem maila do Okoniewskiego (m. in. w temacie czasu blokady), jednak bez odpowiedzi. Profesjonalizm pełna gębą. Poprosiłem więc o świadectwo depozytowe z blokadą na miesiąc.

edit:

Trochę zmienili wpis na stronie, jest teraz info, że muszą być oryginały. Poza tym wisi tam jeszcze takie zdanie:
Cytat:
Po otrzymaniu od wszystkich obligatariuszy informacji opisanych powyżej, syndyk będzie mógł przystąpić do sporządzenia projektu planu podziału funduszy masy upadłości, który będzie przedstawiony sędziemu komisarzowi do zatwierdzenia.

To sobie możemy jeszcze poczekać...
Edytowany: 19 sierpnia 2020 12:49

ateista
0
Wpisów: 8
Wysłane: 2 października 2020 14:52:10
Na jaki termin ma być świadectwo i do kiedy należy je wysłać do syndyka?
Nawiasem mówiąc kilka lat temu już te świadectwa wysyłałem. Teraz znowu?

orekki
1
Wysłane: 2 października 2020 17:49:16
Daj termin jak najdłuższy (nawet kilka latPray ), bo i tak nic raczej z papierami na rachunku nie zrobisz, a wygląda sprawa dziwnie.
Minęło sporo czasu od sprzedaży a żadnych wypłat nie widać, ani zmiany ogłoszenia.
Jak spieniężono zabezpieczenie obligacji ganta, to kasa została odrazu podzielona na wszystkie obligacje i wysyłając świadectwo było wiadomo czego można oczekiwać, a pieniądze były wypłacane w kilka dni od wysłania .
Tu wysłanie świadectwa nie gwarantuje szybkiej wypłaty, bo ma być plan podziału i nie wiadomo kiedy. Jak mawiał klasyk "ręce i nogi opadają"
Niestety niektóre bm-y każą sobie płacić za dłuższe terminy blokady, np każdy kolejny rok i to trzeba uwzględnić.

cabott
0
Wysłane: 5 października 2020 13:53:23
Najpierw kuratorem zostaje były dyrektor finansowy upadłej spółki. Następnie trzeba słać do niego świadectwa depozytowe. Kilka lat później podobne świadectwa trzeba wysłać do syndyka, ale należne pieniądze będą, jak wszyscy wyślą świadectwa (?) czy jak? Bo ja już nie kumam. Czyli jak nie wyślę świadectwa, to nie Wy dostaniecie kasy? Toż to absurd.
No i po co świadectwa do podziału, przecież ilość wyemitowanych obligacji jest znana...

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 3 listopada 2020 17:26:21
Milo mi poinformowac, ze w koncu ruszyly splaty - dostalem dzis przelew od Timberone (w moim przypadku dot. serii TBR1013), po kwocie widze ze nominal zostal splacony w calosci, nie wiem jak odsetki (otrzymalem 105,46 pln/szt).
Edytowany: 3 listopada 2020 17:29

utracjusz
0
Wysłane: 4 listopada 2020 11:21:27
Mam i ja.
Nawet zysk wyszedł na tej 'długoterminowej ynwestycji'. 12pln na obligu - uśredniłem jak spadało Anxious
Będzie na lekarza w pandemii i kwadratową butelkę środków dezynfekujących.

hello1
Edytowany: 4 listopada 2020 11:42

orekki
1
Wysłane: 4 listopada 2020 11:45:06
To i ja potwierdzę. Rzeczywiście właśnie wpłynęła kasa.
Trudno tu mówić o jakiś zyskach, zresztą chyba był brak zapłaconych dwóch ostatnich kuponów na 12zł w sumie, teraz część tych odsetek wróciła.
Cieszy że w końcu temat zamknięty, a kasa uratowana. Sam na szczęście zamieniałem jak była możliwość, serie obligacji z korzyścią nawet przy transakcjach, bo wyceny były nie pasujące do kolejności zabezpieczenia.

utracjusz
0
Wysłane: 4 listopada 2020 19:11:14
Cytat:
Trudno tu mówić o jakiś zyskach, zresztą chyba był brak zapłaconych dwóch ostatnich kuponów na 12zł w sumie, teraz część tych odsetek wróciła.

To się nazywa mentalne księgowanie. Na lokacie byłoby więcej, ale kwota nie tak duża żeby to rozważać.
Ocaliłem kumpla przed podobną inwestycją, która bardzo szybko okazała się wtopą. Planował spory wkład i do dzisiaj mi dziękuje :)

Pojawiały się propozycje zakupu za 30% wartości więc może ktoś zrobił niezły interes.
Posiadacze drugiej serii niestety zostali z niczym.

cabott
0
Wysłane: 5 listopada 2020 08:18:47
Orientuje się ktoś, jak tutaj jest z podatkiem? Jest od całości, od zysku, od nadwyżki ponad nominał, czy jeszcze jakoś inaczej?

orekki
1
Wysłane: 5 listopada 2020 10:20:07
To właśnie dodatkowa niedogodność rozliczenia poza kdpw.
Musisz policzyć sam i wpisać to w rozliczeniu rocznym. Więc podatek będzie od zysku.
Nie dostaniesz tego rozliczenia od biura maklerskiego w pit8c, więc dopiszesz w pozycji inne - przychód i koszty. Takie jest moje zdanie .

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 5 listopada 2020 10:38:53
Tez nie wiem co z tym zrobic podatkowo.
Wyglada to u mnie tak, ze obligacje mialem na IKE, ale splate na rach. bankowy, srednia cena zakupu 54, wiec jest zysk, ale na IKE bylby zwolniony z podatku.
Co ciekawe dzwonili do mnie z biura syndyka z pytaniem o adres Urzedu Skarbowego, wiec dane o tej splacie raczej tam trafia.
Wisienka na torcie jest to, ze obligacje nadal mi wisza na rachunku.
Edytowany: 5 listopada 2020 10:39

orekki
1
Wysłane: 5 listopada 2020 11:12:29
Cytat:
Co ciekawe dzwonili do mnie z biura syndyka z pytaniem o adres Urzedu Skarbowego, wiec dane o tej splacie raczej tam trafia.

Ha, ha nadgorliwcy, nie wierzą że sam zgłosisz.
Z IKE to już jest zupełny "odlot".
Ustawa o IKE raczej nie przewiduje takiej sytuacji. Jest tam mowa o wypłatach -bez podatku, ale po uzyskaniu uprawnień do wypłaty. W przypadku wycofania części środków jest podatek, ale o ile pamiętam to przedstawione jest to jako wycofanie części pieniędzy, a podatek wyliczony od dotychczasowego zysku na IKE, przypadającego na wycofywaną część. Może w biurze maklerskim będą wiedzieli jak to ugryźć (najlepiej jakby dało się wrzucić do ike jako wykup obligacji , ale wątpię czy to możliwe).
Ja sam też mam część tych obligacji kupionych na IKE, a zamieniając serie kupowałem sporo poniżej nominału. Ale jestem akurat w tej sytuacji że mam już uruchomione wypłaty z ike w ratach.
US więc o tym wie i nie może chcieć żadnego podatku od tego co z ike wypływa Dancing
Ale za to kasę z wykupu mam w całości i sam będę musiał rozliczyć część spoza ike, a w razie czego potem tłumaczył skarbówce czemu taki mały zysk, heh.

cabott
0
Wysłane: 5 listopada 2020 15:48:45
krishic napisał(a):
Tez nie wiem co z tym zrobic podatkowo.
Wyglada to u mnie tak, ze obligacje mialem na IKE, ale splate na rach. bankowy, srednia cena zakupu 54, wiec jest zysk, ale na IKE bylby zwolniony z podatku.
(...)
Wisienka na torcie jest to, ze obligacje nadal mi wisza na rachunku.

U mnie jest podobnie (obligacje na IKE), ale średnią cenę miałem o dychę wyższą (część obligacji kupiona wcześniej, jak jeszcze chodziła koło nominału).

Medelin
0
Wpisów: 129
Wysłane: 22 listopada 2020 18:46:06
W sprawie podatku z tą wykupioną serią obligacji mniej więcej wiadomo, Można udowodnić po ile się kupiło, ile wypłacili przy wykupie.

A co z tą niewykupioną serią? Jak tu się zachować? Przedmiot zabezpieczenia sprzedany, nie starczyło środków by wykupić tę drugą serię i pozostaje niewykupiona ale jak ją potraktować podatkowo? ktoś to rozkminiał?
Vae victis !

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 27 listopada 2020 12:58:24
Medelin... sprawdź skrzynkę...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,357 sek.

vovaxwfu
tmiguvrx
ityqchmh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvnaknmo
norznjqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat