12 Dołączył: 2018-03-28 Wpisów: 226
Wysłane:
22 stycznia 2021 09:49:51
przy kursie: 48,00 zł
Cytat:21 stycznia 2021 18:00:16 przez yellowshadow Nie macie o niczym pojecia inwestory. Obrażanie innych - jak to wszyscy lubią. Cytat:21 stycznia 2021 18:00:16 przez yellowshadow Ponawiam - czytales raport z oceny CD20? Dla obu badan? Czy twoja wiedza ogranicza sie do ogolnego podsumowania od EMA i na tej podstawie wchodzisz w inwestycje i dyskusje? Obserwowales co sie dzialo na Mabionie przez ostatnie lata? Sluchales wypowiedzi, zapewnien i planow Wieczorka oraz weryfikowales to z realizacja tego w czasie? Człowieku, nie umiesz czytać? Zacytować? Masz kłopot pamięcią? Post wcześniej napisałeś: Cytat:21 stycznia 2021 16:57:41 przez yellowshadow Tu nie chodzi o przenoszenie osrodkow. Czytales raport porejestracyjny od EMA dla CD20? Masz jakies przemyslenia na ten temat? Słownie: czytałeś raport porejestracyjny od EMA dla CD20... kolega z forum cytuje ci raport a ty "Czy twoja wiedza ogranicza się do ogólnego podsumowania od EMA" To nie to forum. Cytat:Widzisz jakieś różnice w stosunku do Mabionu? Bo ja nie. Firma, właściciel, prezes, pipeline, etap badawczo-rozwojowy, lokalizacja, akcjonariusze... poza tym że gdzieś w swojej historii spółka wyemitowała akcje (standard na giełdzie) i pan Wieczorek jest tu prezesem a tam zasiada w radzie nadzorczej - to firmy są różne jak CDP i platinimage. Ze swojej strony dodam, że od Mabionu trzymam się z daleka bo nie lubie jak firma niedowozi obiecanych wyników, a tam lata temu moja cierpliwość się wyczerpała. Celon natomiast - bardzo rzetelnie póki co.
Edytowany: 22 stycznia 2021 10:05
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
22 stycznia 2021 10:19:47
Rozwodnienie EPS o potencjalnie 1/3 dla obecnych akcjonariuszy moim zdaniem musi na kursie mieć negatywny wydźwięk, nawet przy pozytywnym sentymencie do spółki.
Innymi słowy aby EPS wrócił do poziomu przed emisją zysk netto musi wzrosnąć o 33%. Sporo w mojej ocenie.
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2021 10:43:49
Tak patrząc 1:1 to masz rację. Tylko jak do tego momentu dojdzie to już będzie za późno. Szczególnie ze to jest spółka growth a nie value. Bardziej zasadne byłoby pytanie czy pomysł zrobienia big pharma zakończy się sukcesem czy pieniądze pójdą w błoto. Pozytywne jest ze wejście w III fazę jest mega opłacalne jeśli wyniki wyjdą dobrze. Szczerze to sadze ze gdyby nie to ze znów jest tylko USA a z innych rynków szczególnie z Polski odsysają kapitał, to byłoby na CLN na plus.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 stycznia 2021 11:51:15
Cytat:Tak patrząc 1:1 to masz rację. Tylko jak do tego momentu dojdzie to już będzie za późno. Szczególnie ze to jest spółka growth a nie value. Bardziej zasadne byłoby pytanie czy pomysł zrobienia big pharma zakończy się sukcesem czy pieniądze pójdą w błoto. Pozytywne jest ze wejście w III fazę jest mega opłacalne jeśli wyniki wyjdą dobrze. Szczerze to sadze ze gdyby nie to ze znów jest tylko USA a z innych rynków szczególnie z Polski odsysają kapitał, to byłoby na CLN na plus. Życzę cierpliwości jeżeli planujesz inwestycję long-term.To że cena akcji spadnie to pewne. Pytanie o ile. To czy to spółka growth czy value nie ma w kontekście emisji żadnego znaczenia w mojej ocenie na dzień dzisiejszy.
|
|
103 Dołączył: 2020-10-09 Wpisów: 422
Wysłane:
22 stycznia 2021 13:34:10
pytek21 napisał(a):Cytat:21 stycznia 2021 18:00:16 przez yellowshadow Nie macie o niczym pojecia inwestory. Obrażanie innych - jak to wszyscy lubią. Cytat:21 stycznia 2021 18:00:16 przez yellowshadow Ponawiam - czytales raport z oceny CD20? Dla obu badan? Czy twoja wiedza ogranicza sie do ogolnego podsumowania od EMA i na tej podstawie wchodzisz w inwestycje i dyskusje? Obserwowales co sie dzialo na Mabionie przez ostatnie lata? Sluchales wypowiedzi, zapewnien i planow Wieczorka oraz weryfikowales to z realizacja tego w czasie? Człowieku, nie umiesz czytać? Zacytować? Masz kłopot pamięcią? Post wcześniej napisałeś: Cytat:21 stycznia 2021 16:57:41 przez yellowshadow Tu nie chodzi o przenoszenie osrodkow. Czytales raport porejestracyjny od EMA dla CD20? Masz jakies przemyslenia na ten temat? Słownie: czytałeś raport porejestracyjny od EMA dla CD20... kolega z forum cytuje ci raport a ty "Czy twoja wiedza ogranicza się do ogólnego podsumowania od EMA" To nie to forum. Cytat:Widzisz jakieś różnice w stosunku do Mabionu? Bo ja nie. Firma, właściciel, prezes, pipeline, etap badawczo-rozwojowy, lokalizacja, akcjonariusze... poza tym że gdzieś w swojej historii spółka wyemitowała akcje (standard na giełdzie) i pan Wieczorek jest tu prezesem a tam zasiada w radzie nadzorczej - to firmy są różne jak CDP i platinimage. Ze swojej strony dodam, że od Mabionu trzymam się z daleka bo nie lubie jak firma niedowozi obiecanych wyników, a tam lata temu moja cierpliwość się wyczerpała. Celon natomiast - bardzo rzetelnie póki co. To, że ktoś nie ma o czymś pojęcia nie jest obrażaniem go. Jest to stwierdzenie faktu. A że się z tym źle czuje, że nie ma pojęcia, to nie jest moja wina. "Kolega z forum cytuje mi raport" - a jak to stwierdzenie ma się do pytania czy raport cały przeczytał i czy wie o cokolwiek o efekcie badań. Jesteś jego adwokatem? Jeśli dla ciebie różnice między Mabionem a Celonem to "właściciel, prezes, akcjonariusze" a do tego jeszcze dodajesz takie kwiatki, jak "lokalizacja" to idzie boki zrywać  I jeszcze to porównanie CDR do PLI Nawet nie będę tego szerzej komentować, gdyż poziom argumentacji jest zwyczajnie zabawny. Poczytaj może historię Mabionu od 2010 roku, jeśli jesteś za młody, żeby pamiętać, a później wchodź w dyskusje.
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2021 13:40:29
Cytat:22 stycznia 2021 11:51:15 przez 1ketjoW Życzę cierpliwości jeżeli planujesz inwestycję long-term. Kto powiedział że ja w ogóle mam akcje. Inna sprawa - interesuje mnie biotechnogia i widzę ogromny potencjał w tym. Cytat:22 stycznia 2021 11:51:15 przez 1ketjoW To że cena akcji spadnie to pewne. Pytanie o ile. To czy to spółka growth czy value nie ma w kontekście emisji żadnego znaczenia w mojej ocenie na dzień dzisiejszy. Cytując klasyka: pewna jest tylko śmierć i podatki A serio to takie "pewne spadki" to jest bzdura, która ma w tym momencie się sprawdza, bo wszystko od kilku dni leci jak nie zauważyłeś. Emisja nie jest pewna, na razie to projekt, który ma szanse ale nawet nie jest pewien, zobaczymy co będzie na NWZA. Chętnie bym się przejechał i posłuchał co mówią. Nie wiem w jakiej formie będzie. Pozatym - emisja nie jest ratunkowa tylko prorozwojowa, i pisanie ze spółka rozwadnia akcje (Rozwodnienie EPS o potencjalnie 1/3 dla obecnych akcjonariuszy) jest przekłamaniem, ma być dokapitalizowanie za min 56 zł za akcje co jest znacznie powyżej tego co w tym momencie płacą i w normalnych warunkach to by stymulowalo silny wzrost (ale oczywiście nie na spadającym jak kamień rynku) bo spółka będzie miała ogromne kapitały na dalszy rozwój. Jedyna możliwość żeby to spadało jest - kiedy rynek oceni że ze te pieniądze spółka przepali i nie będzie żadnego prorozwojowego efektu. Trochę logiki, a nie rzucania jakiś nieuzasadnionych teorii.......
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2021 13:44:58
Cytat:22 stycznia 2021 13:34:10 przez yellowshadow I jeszcze to porównanie CDR do PLI Anxious Anxious Anxious To porównanie miało być tak samo nieadekwtne jak twoje argumenty. Specjalnie wybrałem losowo spółki. Proszę, zrywaj sobie boki i udawaj starego wyjadacza... nie podajesz zadnego argumentu jedynie bezzasadne ogólniki, wiec nie ma co tu komentować. Jakby co, ja mam do Mabionu negatywne nastawienie. Więc nie bronię go.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 stycznia 2021 15:28:47
pytek21 napisał(a):Cytat:22 stycznia 2021 11:51:15 przez 1ketjoW Życzę cierpliwości jeżeli planujesz inwestycję long-term. Kto powiedział że ja w ogóle mam akcje. Inna sprawa - interesuje mnie biotechnogia i widzę ogromny potencjał w tym. Cytat:22 stycznia 2021 11:51:15 przez 1ketjoW To że cena akcji spadnie to pewne. Pytanie o ile. To czy to spółka growth czy value nie ma w kontekście emisji żadnego znaczenia w mojej ocenie na dzień dzisiejszy. Cytując klasyka: pewna jest tylko śmierć i podatki A serio to takie "pewne spadki" to jest bzdura, która ma w tym momencie się sprawdza, bo wszystko od kilku dni leci jak nie zauważyłeś. Emisja nie jest pewna, na razie to projekt, który ma szanse ale nawet nie jest pewien, zobaczymy co będzie na NWZA. Chętnie bym się przejechał i posłuchał co mówią. Nie wiem w jakiej formie będzie. Pozatym - emisja nie jest ratunkowa tylko prorozwojowa, i pisanie ze spółka rozwadnia akcje (Rozwodnienie EPS o potencjalnie 1/3 dla obecnych akcjonariuszy) jest przekłamaniem, ma być dokapitalizowanie za min 56 zł za akcje co jest znacznie powyżej tego co w tym momencie płacą i w normalnych warunkach to by stymulowalo silny wzrost (ale oczywiście nie na spadającym jak kamień rynku) bo spółka będzie miała ogromne kapitały na dalszy rozwój. Jedyna możliwość żeby to spadało jest - kiedy rynek oceni że ze te pieniądze spółka przepali i nie będzie żadnego prorozwojowego efektu. Trochę logiki, a nie rzucania jakiś nieuzasadnionych teorii....... Kolego, Pewne spadki to nie bzdura. Popatrz na poziom spadków innych spółek i CLN od momentu ogłoszenia planów emisji akcji. Skoro to bzdura, jak twierdzisz, to przykład pierwszy z brzega RYVU. Poczytaj po ile była emisja w 2020 r. i sprawdź notowania. Ponadto autorem cytatu jakiś podałeś jest Benjamin Franklin. Tyle że to nieboszczyk i to dość nieświeży. Popatrz na to jakie jest akcjonariat w spółce i zastanów się jakie jest prawdopodobieństwo emisji. Wszystko zależy od decyzji Pana Wieczorka (ok 66,67% udziałów). Masz rację, że emisja nie jest 100% pewna ale jest bardzo prawdopodobna i to wycenie rynek dzisiaj. Masz rozwodnienie kapitału, tracą obecni akcjonariusze, bo są wyłączeni z prawa do akcji nowej emisji i to na dzień dzisiejszy 1/3 kapitału zakładając, że emisja dojdzie do skutku. Plany - papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie. Nie chodzi o logikę tylko o matematykę. Silny wzrost - CLN to nie firma produkcyjna - możesz zainwestować znaczne środki, a wynik jest dalej niepewny - tak to już jest przy R+D. Poza tym ja piszę nie o perspektywie 5-10 lat ale o 1-2 latach. Co będzie dalej nie wiem. Daj Boże aby plany się spełniły.
Edytowany: 22 stycznia 2021 15:30
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2021 19:43:20
Cytat:22 stycznia 2021 15:28:47 przez 1ketjoW Kolego, Pewne spadki to nie bzdura. Popatrz na poziom spadków innych spółek i CLN od momentu ogłoszenia planów emisji akcji. Skoro to bzdura, jak twierdzisz, to przykład pierwszy z brzega RYVU. Poczytaj po ile była emisja w 2020 r. i sprawdź notowania A ty sprawdziłeś? Coś chyba nie bardzo, nie bądź proszę jak ten yelołszadoł zsprzd kilku wątków co innym mówi sprawdźcie a sam palcem nie ruszy. 16.06.2020 ogłosił, że planuje emisję przy cenie 64,40zł za akcję a 24.06 było już 75zł. Teraz jest mniej ale to jest już ponad pół roku od tamtego czasu. Ja uważam że wycena Ryvu jest ok, bo firma jest jeszcze daleko od celu więc może się wahać, więc mniej mnie interesuje... Pozatym, szczególnie przykład Celon to pokazuje, mamy bardzo niskiej jakości inwestorów, bez pojęcia czym jest biotech, często wrzucających mercatora do jednego worka z biotecham. Ludziom się wydaje, że badania kliniczne i proces wprowadzania leku to koszty zakupu urządzeń do produkcji i już robić kasę. Skoro Celonowi wyszło badanie kliniczne i wchodzi w III fazę, to może albo sprzedać projekt albo zaryzykować samodzielne badanie i przekuć to na duże zyski. Skoro biorą się za to sami a nie sprzedają lub dzielą się ryzykiem (i przyszłymi profitami) to pewnie mają takie wyniki które sugerują sukces w III fazie (bo to juz można z jakimś prawdopodobieństwem przewidzieć. Ja info o emisja odebrałem bardzo pozytywnie i dziwi mnie reakcja rynku. Podsumowując, mówiąc o niska jakości naszych inwestorów mówię że większość słyszy "emisja akcji" i myśli zmniejszą się moje udziały, rozwadniają, zabierają, firma nie ma kasy, bankrut... Żal bierze. Jeśli pozyskują pieniądze na rozwój produktu to jest to inwestycja w przyszłość i akcje trafią do spółek czy fundów w zamian za pieniądze, które zasilą rozwój firmy. Więc każdy akcjonariusz zyska na tym. Cytat:Masz rozwodnienie kapitału, tracą obecni akcjonariusze, bo są wyłączeni z prawa do akcji nowej emisji i to na dzień dzisiejszy 1/3 kapitału zakładając, że emisja dojdzie do skutku. Powtórzę więc, jaka jest szansa że ty czy inny nanoinwestor który widzi tylko wykres ceny i niewiele kuma co się dzieje wewnątrz - da spółce np 56zł za nową akcję? Każdy zaraz powie - jestem cwaniak i kupie taniej przez giełdę. A co to pomoże spółce? Nic. Pozatym sprzedawanie skóry tanio (po II fazie na przykład) przyniesie mniejszy zysk niż po III ale zeby była III musi być na to kasa. Cytat:Nie chodzi o logikę tylko o matematykę. Silny wzrost - CLN to nie firma produkcyjna - możesz zainwestować znaczne środki, a wynik jest dalej niepewny - tak to już jest przy R+D Zgoda, wynik niepewny. W życiu nie wszedłbym całym kapitałem w 1 tylko taką spółkę, nawet nie 20%. PS. jeszcze zerknąłem - Ryvu obiecywał 16.06 emisję za 62zł a wyemitował za 60. Wiec różnica nieznaczna 3%
Edytowany: 22 stycznia 2021 19:56
|
|
PREMIUM
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
22 stycznia 2021 20:02:02
To ze emisja będzie to było wysoce prawdopodobne żeby nie powiedzieć pewne. Mając taki pipeline musieli zrobić emisje. Problem polega na tym ze moment jest zaskakujący tj. Większość liczyła na emisje po komercjalizacji Falkieri czyli po cenie znacznie wyższej niż 55 pln
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2021 00:34:17
Cytat: pytek21 A ty sprawdziłeś? Coś chyba nie bardzo, nie bądź proszę jak ten yelołszadoł zsprzd kilku wątków co innym mówi sprawdźcie a sam palcem nie ruszy. 16.06.2020 ogłosił, że planuje emisję przy cenie 64,40zł za akcję a 24.06 było już 75zł. W czasie jaki podajesz WIGleki wzrósł z 4.577,40 (16.6) do 5.341,14 (24.06) i rósł aż do 7.864,73 w dniu 8 sierpnia 2020 r. Okres jaki podałeś zawierał spory sentyment rynku do branży w jakiej działa RYVU, co miło wpływ na notowania akcji spółki. Wybrałeś sobie ten okres notowań jaki Ci odpowiadał. Cena emisyjna akcji RYVU została ustalona na 60 zł. Notowania akcji spółki RYVU są od 21 sierpnia 2020 r. nieprzerwanie poniżej ceny z dnia 16 czerwca 2020 r. jaką podałeś powyżej do dziś tj. jakieś 5 miesięcy. Spółka dostała sporą kasę. Ile akcjonariusze są do tyłu możesz policzyć. Jestem pewny, że spółka również ma świetliste plany, a przecież spółka RYVU dostała około 143 mln zł (nie wiem dokładnie ile, bo jej nie śledzę). Podtrzymuje to co napisałem w sprawie CLN. Cena akcji spadnie (już spada), bo przyszłość spółki CLN związana jest w lekami innowacyjnymi i jest niepewna - część akcjonariuszy nie będzie chciała ponosić zapewne tego ryzyka po tym jak zostali rozwodnieni. Abstrahuje od tego czy słusznie czy nie. Owszem przejście leku do III fazy zwiększa szanse na sukces, ale dalej go nie gwarantuje. Potem jest jeszcze przejście od fazy III do zgody. Ponadto moim zdaniem wyeliminowanie z emisji obecnych akcjonariuszy źle świadczy o spółce. Na ich miejscu nie byłbym zadowolony i to widać po notowaniach. Osobiście jestem ciekawy na jakim poziomie ustabilizują się notowania. Na zakończenie nie pisz proszę, co myślą inni inwestorzy. Nie wiesz tego. Jedyne co widzimy to notowania.
Edytowany: 23 stycznia 2021 00:52
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2021 15:46:46
Cytat:23 stycznia 2021 00:34:17 przez 1ketjoW W czasie jaki podajesz WIGleki wzrósł z 4.577,40 (16.6) do 5.341,14 (24.06) i rósł aż do 7.864,73 w dniu 8 sierpnia 2020 r. Okres jaki podałeś zawierał spory sentyment rynku do branży w jakiej działa RYVU, co miło wpływ na notowania akcji spółki. Wybrałeś sobie ten okres notowań jaki Ci odpowiadał. Teraz to pojechales. Ja ci podałem adekwatny okres a ty już zmieniasz sobie wersje. I jeszcze WIGleki dołożone tak wybiórczo ze aż boli. Po pierwsze każde spadki i wzrosty są w okresie całego ostatniego roku skorelowane i nie miało tu znaczenia co się dzieje w spółce. Pozatykają waga CLN w tym indeksie jest tak duża ze kasuje CDP i Allegro. Bądź choć trochę uczciwy. Jak teraz celon spadł to czy WIGleki wzrósł? Szkoda nawet takie absurdy komentować. Cytat:23 stycznia 2021 00:34:17 przez 1ketjoW Ponadto moim zdaniem wyeliminowanie z emisji obecnych akcjonariuszy źle świadczy o spółce. Na ich miejscu nie byłbym zadowolony i to widać po notowaniach. Fajnie ponarzekać. Ja już przeżyłem PP i PDA na innych spółkach i wcale tego dobrze nie wspominam, jak ci PP spada do 1gr bo ludziom się wydaje ze spółka tylko powinna sypać hajsem a nie zbierać pieniądze na inwestycje. Jeśli tylko p. Wieczorek nie obudził się rano i stwierdził ze chce pieniędzy, a ma plan jak na przeprowadzenie tej emisji i jej wykorzystanie to jest to bardzo z pożytkiem dla inwestorów. Jakbyś wyszedł z tej bańki narzekania to zobaczyłbyś ze za 4 akcje z nowej emisji obecnie kupisz ponad 5 akcji starej czyli możesz po taniości zwiększyć swoje udziały w CLN bez problemu o tą 1/3 i jeszcze na tym zyskać. Co do pana @kolega: 100% zgadzam się
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2021 16:03:21
Każdy z Was ma swoje racje. Tj. Emisja bardzo często jest odbierana negatywnie w szczególności pierwsza reakcja bo jest rozwodnienie, długoterminowo ta emisja może dać duży kick off dla spółki. Czyli krótkoterminowo emisja raczej negatywna informacja a długoterminowo to się okaże.
Ryvu nie jest dobrym przykładem bo spadek kursu nie jest wynikiem emisji tylko rezygnacji z dwóch kandydatów na leki które miały być skomercjalizowane w 2020 roku.
Edytowany: 23 stycznia 2021 16:04
|
|
103 Dołączył: 2020-10-09 Wpisów: 422
Wysłane:
23 stycznia 2021 17:33:09
Poprostu ryje ze smiechu z tych waszych wpisow Poczytajcie sobie jak macie slaba pamiec o emisji z 2016/2017 roku jak Celon wchodzil na gielde: celonpharma.com/wp-content/upl...Jakie byly plany, jakie wyniki, jak to wszystko pompatycznie wygladalo.... a jakie byly wyniki pozniej, jakie realizacje tych planow. Zarobili na debiucie tylko ci, ktorzy dostali akcje w wystarczajacej ilosci, a pozniej mielismy 4 lata boczniaka. Tu nawet nie ma porownania do grupy Selvity. Ta spolka nie jest w stanie samodzielnie finansowac swojego rozwoju, widac to wprost w wynikach finansowych. Musi to robic za pomoca kasy z emisji oraz dotacji, co i tak stanowi poziom niewystarczajacy aby uzasadnic swoja wycene, bo robiac to przez ostatnie lata nie poprawila wynikow. Chca z siebie robic big pharme, a maja srednio 25 mln zl zysku, ktory od debiutu spadl z 37 na 25 mln zl Nie wiem co tutaj trzeba jeszcze dodawac. Jaki bedzie ROE na kasie z tej emisji to sie jeszcze zdziwicie. Ktos kto kupuje to po takich wskaznikach wg mnie jest niespelna rozumu. Jeszcze mialoby to uzadadnjenie, gdyby spolka byla warta 500-750 mln zl przy sredniorocznych zyskach za ostatnie lata na poziomie 25 mln zl, ale 2,2 mld zl to jakas abstrakcja patrzac na historie. Na takie rzeczy zwykle zapisuja sie OFE, ktore nie potrafia nic innego niz przepalac gotowke, oddawac na wykupach i delistingach po 5% wartosci zakupu czy porownywac swoje beznadziejne stopy zwrotu, cieszac sie ze w danym roku nie stracily. A te komunikaty CLN w trakcie pandemii o leku na Covid to juz byl hit. No ale papier wszystko przyjmie, a przy okazji ludzie w wiekszosci nie mysla samodzienie
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2021 17:43:37
Niestety dużo w tym racji jest. Oczekiwania były dużo większe
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2021 19:15:02
Podałem przykład WIGLeki żebyś widział że był sentyment wtedy do branży w okresie w którym pisałeś że cena akcji rosła pomimo ogłoszenia planów o emisji. Sentyment minął i notowania są o około 20% niżej. Zresztą to napisałem ale widać nie dość wyraźnie.. Mimo planów etc. notowania spadły i przez 5 miesięcy są poniżej ceny emisyjnej. Takie są fakty. Rozumiem że nie pasują do Twojego obrazu rzeczywistości: planów perspektyw etc. Trudno o to się spierać. Ty podajesz okres 2 tygodni ja 5 miesięcy i to ja działam wybiórczo. To nawet nie jest śmieszne. Czyli wychodzi że rynek przez dwa tygodnie miał rację a przez 5 się myli. LoL. Cytat:23 stycznia 2021 00:34:17 przez 1ketjoW Ponadto moim zdaniem wyeliminowanie z emisji obecnych akcjonariuszy źle świadczy o spółce. Na ich miejscu nie byłbym zadowolony i to widać po notowaniach. Nie narzekam tylko stwierdzam fakt. Rozwolnienie na dziś to strata dla obecnych akcjonariuszy i wynika to z matematyki.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2021 20:07:59
Cytat:Ryvu nie jest dobrym przykładem bo spadek kursu nie jest wynikiem emisji tylko rezygnacji z dwóch kandydatów na leki które miały być skomercjalizowane w 2020 roku. Komunikat o jakim piszesz jest z 21 października 2020 r. Poniżej cytat z mojego wpisu Cena emisyjna akcji RYVU została ustalona na 60 zł. Notowania akcji spółki RYVU są od 21 sierpnia 2020 r. nieprzerwanie poniżej ceny z dnia 16 czerwca 2020 r. jaką podałeś powyżej do dziś tj. jakieś 5 miesięcy. Spółka dostała sporą kasę. Ile akcjonariusze są do tyłu możesz policzyć. Jestem pewny, że spółka również ma świetliste plany, a przecież spółka RYVU dostała około 143 mln zł (nie wiem dokładnie ile, bo jej nie śledzę). Cena do 21 października 2020 r. była w okolicach ceny emisyjnej w okresie od 26 sierpnia 2020 r. do 20 października 2020 r. Ja odnoszę się do ceny z dnia podania komunikatu o emisji akcji przez RYVU. Komunikat z dnia 21 października 2020 r. faktycznie jak piszesz dołożył swoje do strat inwestorów do dziś. Co tylko pokazuje jak nieprzewidywalna jest to branża. Emisja akcji w spółkach biotechnologicznych niczego nie gwarantuje i o niczym nie świadczy. Dlatego emisja akcji z wyłączeniem prawa poboru dla obecnych akcjonariuszy ma negatywny wydźwięk i powoduje spadek notowań. Czy CLN wykorzysta szanse i pieniądze jakie otrzyma. Mam taką szczerą nadzieję.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2021 21:36:13
Tak branża bardzo ryzykowna Celon niestety jak narazie nic specjalnego nie osiągnął od debiutu tj. Oczekiwania były wyższe Tak duża emisja to ewidentnie nie jest dobra informacja szczególnie ze jest to teraz a nie po jakimś sukcesie Ale to wcale nie znaczy ze za rok nie będzie cena dużo wyższa Po prostu taka branża. Bardzo ryzykowna ale potencjalne wzrosty bardzo duże Czego wszystkim życzę dla dobra polskiej branży biotechnologicznej
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
23 stycznia 2021 21:40:51
Skąd Wam przyszło do głowy że emisja będzie 17 lutego tuż po NWZA... czy mogę prosić o jakieś potwierdzenie w materiale źródłowym...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2021 21:44:21
Emisja będzie za ok 4-6 miesięcy
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.