Janusz Stajniak napisał(a):Ale o co Ci chodzi? Skoro obligacje i lokaty mają rentowność równą zero to 10% zwrotu na akcjach to fair value. Oczywiście ironizuję. Jak to powiedział Buffet ostatnio: jeśli rentowność obligacji utrzyma się w dłuższej perspektywie na obecnym poziomie, to akcje są tanie, baaaardzo tanie. A Buffet mówił o akcjach amerykańskich. Kluczem do wyceny akcji są rentowności obligacji, zawsze tak było
Kluczowe w tym jest słowo "
jeśli". A jeśli nie? Osobiście wolę nie zakładać i przyjąć scenariusz, że stopy procentowe będą powoli wracać do "normalnego" poziomu, ale o tym za chwilkę.
Tak, rentowność papierów dłużnych wpływa na stopę dyskontową i wycenę. Teraz 10 letnie bondy w USA mają rentowność ok. 1,25 proc. Według Damodarana Polska ma jako kraj risk premium na poziomie 0,82 proc. Razem to daje 2,07.
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/ctryprem.html
Stern podaje też, że risk premium to 3-5 proc., ale dla rynku USA.
http://pages.stern.nyu.edu/~igiddy/articles/wacc_tutorial.pdf
Nawet w Twoim artykule średnie risk-premium to 4 proc. Razem daje to 6,07, czyli nie tak daleko od mojej górnej granicy 7,5 proc.
Ale, ale! Gdzie Beta?
Taki CDR czy TEN mają koło 1, ale już CIG czy PLW to 1,2 (mowa o dwuletniej liczonej z notowań dziennych). Czyli dochodzimy w ten sposób do 6,87 proc. Ale wymienione spółki są notowane na głównym parkiecie i płynniejsze... 7,5 proc. będzie odpowiednie, choć ja się o 7 proc. też nie będę kłócił. Z resztą intuicyjnie chyba wszyscy czujemy, że biznes gamingowy, w szczególności bez dużej dywersyfikacji produktowej jest bardziej ryzykowny niż średnia.
Ale idźmy dalej, a właściwie na początek - > słowo jeśli. We wszystkich modelach dyskontujących zyski czy przepływy dyskontujemy do nieskończoności, a obligacje pokazują nam tylko oczekiwanie co do 10 lat i to oczekiwanie bieżące. My mamy jednak patrzeć do nieskończoności => średnia rentowność 10 letnich bondów w ciągu 100 lat w USA to ca 3,25 proc. Jak tę dodatkową premię 2 proc. ponad obecne kwotowanie dodamy do mojego wzorku to mamy 9,5 proc. I stąd górna granica.
Janusz Stajniak napisał(a): Nowej ekonomii? Cóż to jest? To sytuacja w której stopy procentowe pozostają na ultra niskim poziomie przez wieki? Tak też będzie się działo jak inflacja przekroczy mocno cele banków centralnych? Jeśli tak, to faktycznie moje założenia, a nie tezy ekonomiczne, nie przystają do takich warunków.
No dobra, ja się mogę nie znać przecież. Ale zerknijmy do publicznych rekomendacji sektora gamingowego w ramach programu pokrycia analitycznego:
https://www.gpw.pl/gpwpaTrigon dla Boombit - risk premium 6 proc. beta 1,2
www.trigon.pl/files/raporty-an...BPS dla Vivid - risk premium 6 proc. beta 1
panel.dmbps.pl/files2/reposito...BDM dla Artifex - risk premium 5 proc. beta 1,2
Erste dla 11bit - risk premium 6 proc. beta 1
Średnia to risk premium na poziomie 5,75 i beta 1,1. => do rentowności obligacji dodajemy 6,3 proc.
Do tych 1,2 proc. jak dodasz 6,3 to wychodzi 7,5 proc. Też się tłumoki jak widać nie znają.