0 Dołączył: 2018-10-05 Wpisów: 20
Wysłane:
6 maja 2021 13:51:34
Dzięki za to że dzielisz się swoją wiedzą Szutnku.
|
|
PREMIUM
10 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
6 maja 2021 14:18:20
@Szutnik 1. Jaką literaturę możesz polecić do czasówek i rymowanek?
2. Jak interpretować dzisiejsze przebicie 2052,17 na Wig20. Czy to definitywnie oznacza, że dzisiejsza prognoza w oparciu o "rymowankę 52" straciła na swym znaczeniu, czy jednak można próbować wyciągać z niej jakieś wnioski. Przykładowo, co jeśli rynek zamknie się dzisiaj poniżej 2052,17?
Tzn. ja rozumię to tak, że lokalny szczyt 2052,17 stracił rację bytu, natomiast samo testowanie dolnej czerwonej linii Wideł Andrewsa jest w grze.
Edytowany: 6 maja 2021 14:24
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
8 maja 2021 17:44:14
@ IE Cytat:Dzięki za to że dzielisz się swoją wiedzą Szutniku. Nie ma za co. Gdyby mi to nie sprawiało frajdy, to bym się nie dzielił @enthusiastCytat: Jak interpretować dzisiejsze przebicie 2052,17 na Wig20. Czy to definitywnie oznacza, że dzisiejsza prognoza w oparciu o "rymowankę 52" straciła na swym znaczeniu Dokładnie tak. Wyjście ponad 2052,17 unieważniło całą wizję Cytat:lokalny szczyt 2052,17 stracił rację bytu, natomiast samo testowanie dolnej czerwonej linii Wideł Andrewsa jest w grze. Ale z piątkowym podejściem pod 2100 gwałtownie spadło prawdopodobieństwo takiego wariantu. W przyszłym tygodniu prawdopodobnie jakaś 2-3 dniowa korekta i nic więcej Cała AT opiera się na prawdopodobieństwie i jest jak przewidywanie pogody - opierasz się na pewnych schematach pogodowych z przeszłości (typu inwersje temperatury, zachowanie pogody w dużych niżach itd) w przewidywaniu nadchodzącej pogody. Czasem pogoda jednak nie działa wg. typowych schematów, lecz wybiera to, co w danym momencie na podstawie przeszłych schematów wydaje się znacznie mniej prawdopodobne. Cytat:Jaką literaturę możesz polecić do czasówek i rymowanek? Niestety nie ma czegoś takiego w darmowym dostępie dla każdego. Sam pomysł trochę opisywał W.D. Gann, ale w tak niejasny sposób, że nawet fani jego metod praktycznie na to nie wpadli. Widać, że chciał utrudnić dojście do tego szerokim masom. Gann był pierwszym, który publicznie o tym pisał. I jeśli się już to zna, bez trudu można wskazać miejsca, gdzie o tym wspominał, ale na podstawie jego tekstów nie dojdzie się do tego, jak to działa. Ja po prostu mam to szczęście, że znam człowieka, który na podstawie idei z tekstów Ganna to ponownie odkrył i zrobił z tego bardzo sensowny system tradingowy. Trochę kiedyś kombinowaliśmy razem w dyskusjach z kwestiami ceny i czasu, ale jeśli ja jestem ledwo troszkę ponad przeciętną, to on jest absolutnym geniuszem obserwacji i kojarzenia faktów rynkowych w tym obszarze. I co ważne - umiał zadać sobie odpowiednie pytania w odpowiednim momencie, a potem już tylko pozostało szukać odpowiedzi  Ja krążyłem blisko tego, ale nie zadałem sobie tego właściwego pytania, najwyraźniej przekraczało mnie tak mocne odejście od utartego myślenia o zależnościach ceny i czasu  Wszystko (no prawie), co o tym wiem, wiem od niego. Poza tym - on obrobił dużą ilość materiału porównawczego, wiele tysięcy godzin na wykresach, nim zbudował z tego system. Badał wpierw 1 minutowe wykresy kontraktów na DJIA (YM futures) i przypadkiem ten rynek w tym akurat interwale czasowym okazał się bardzo dobrym miejscem do badań, było to tam względnie łatwe do odkrycia. Na wykresach 1 min jest na tyle dużo powtarzających się zjawisk, że można było zacząć z tego wyciągać sensowne statystycznie wnioski. Dopiero potem zauważył, że to działa na większych interwałach też, nawet miesięcznych. Ja bardziej pracuję na dziennych wykresach, nigdy w życiu nie zebrałbym tyle materiału porównawczego, by móc dojść do podobnych wniosków. Teraz pisuje tutaj: www.moneyshow.com/expert/ote21...i to, co tam opisuje jest już trochę bardziej skomplikowaną formą, udoskonaloną po 6 latach od odkrycia. Prawdopodobnie nie za wiele z tego zrozumiesz, bo będzie Ci brakować podstaw. Niemniej filmowe wywiady z nim możesz spokojnie zobaczyć, (jeśli dobrze spikasz lengłydżem  ) tam porusza się w obrębie podstaw. wcześniej pisywał tutaj i tu można znaleźć trochę prostsze rzeczy www.futuresmag.com/search/node...ale tak naprawdę wszystko w sposób możliwy do nauczenia się, opisuje w wypuszczanych przez siebie manualach w formie pdf w cenie na ogół 50-60 USD/sztukę, niektórych trochę droższych. Jest ich już -naście, kupno całości to byłoby jakieś 1300 - 1500 USD To podejście to efekt sparzenia się na współpracy z wydawcami jego książki z czasów przed odkryciem systemu Kairos Tu masz jego stronę, już od lat nie aktualizowaną (ma nieaktualne certyfikaty, co antywirusy Ci pewnie zasygnalizują, niemniej jest bezpieczna), ale możesz przez nią zapisać się na darmowego newslettera (prawy, górny róg), w którym pisze więcej, niż w obu powyższych linkach i jeśli uznasz za warte tego, możesz się z nim skontaktować, by nabyć pdfy www.lucaswaveinternational.com...PS - nie jestem jego agentem handlowym i nie mam żadnych pieniędzy z tytułu reklamowania jego publikacji; to tylko moja odpowiedź na Twoje pytanie, a zrobisz, co uznasz za stosowne "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 8 maja 2021 17:51
|
|
|
|
Wysłane:
16 maja 2021 11:26:31
Na CDProjekt CDR wygląda jakby wkrótce była szansa na coś ciekawszego. Cena połamała te Zielone Widły Andrewsa. Ich dolna linia dała ledwo kilkudniowe odbicie:  kliknij, aby powiększyćco trochę mnie jednak zaskoczyło. Liczyłem na coś więcej, bo Widły wyglądały solidniej. Dzienny RSI wskutek niedawnego odbicia wyszedł ze strefy wyprzedania:  kliknij, aby powiększyćOd strony "rymowanek" (squaringów ceny i czasu) dno z 11 maja na poziomie 151,08 PLN nie wygląda specjalnie mocno - tylko jeden układ z Inwersją. To słabiutko i w żadnym wypadku nie oznacza końca spadków:  kliknij, aby powiększyćNiemniej, to właśnie rymowanki pokazują, że coś ciekawego może tu wkrótce mieć miejsce w dniach 19-21 maja, ze szczególnym wskazaniem na 20 maja. Układ na dniach kalendarzowych:  kliknij, aby powiększyćz dodatkiem tej rymowanki na sesjach:  kliknij, aby powiększyćsygnalizuje potencjał tego przedziału czasowego na możliwość wystąpienia czegoś ciekawego. Czego? Z samego tylko faktu trwania trendu spadkowego i pojawienia się dna 151,08 PLN w dniu 11 maja wynika, że możemy tu dostać jakąś lokalną górkę z odbicia, zaczętego 11.05 - w trendach spadkowych lepsze rymowanki najczęściej wyskakują na szczytach, w trendach wzrostowych - w dnach. I jeśli najbliższe 2-3 dni będą wzrostowe, to takie rozwiązanie jest najbardziej prawdopodobne. Ale jest i druga możliwość - jeśli (i to jest duże JEŚLI ) CDR zrobiłby lekkie spadki na początku tego tygodnia, tak by w okolicy 20 maja doszło do testu i obrony poziomu 151 PLN (czyli strefy powiedzmy 150-52) - dostalibyśmy szansę na małe podwójne dno typu W i poważniejsze odbicie, znoszące sporą część dotychczasowych spadków. To nie byłby koniec trendu spadkowego, ale poważne dno, z którego rynek mógłby wyprowadzić większy rajd. Jest jeszcze 3 i 4 możliwość: 3 - nie będzie żadnej reakcji (to zawsze trzeba brać pod uwagę - bez reakcji rynku są to tylko ładnie rymujące się numerki, trzeba zaczekać na reakcję) i 4, najmniej prawdopodobna - czasem w takich miejscach następuje przyspieszenie trendu - tu byłby to spadek mocno czerwoną sesją z przełamaniem strefy 150-52, IMO małe szanse na to, nie przy tak długo trwających spadkach, choć czasami zdarzają się tzw. paniki końcowe. Jak więc widać, jest szansa na ciekawe zachowanie CDR w tym tygodniu. A co rynek wybierze, zobaczymy już wkrótce "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
2 Dołączył: 2015-02-14 Wpisów: 181
Wysłane:
25 maja 2021 11:48:01
@Szutnik czy nadal oczekujesz zejscia kghm w okolice 167 - 175 PLN? Dzieki, ze dzielisz sie na watku ciekawymi spostrzezeniami. Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
30 maja 2021 23:04:28
Dziś bardzo prosta analiza WIG20. W zasadzie tylko samo RSI. Taka, którą absolutnie każdy może sobie zrobić Tygodniowy RSI jest już zauważalnie wykupiony, ale jeszcze nie ekstremalnie - 71,5 pkt  kliknij, aby powiększyćDzienny RSI jest już natomiast mocno wykupiony - 78 pkt to już sporo i można spokojnie przyjąć, że jesteśmy bardzo blisko szczytu, który powinien pojawić się w nadchodzącym tygodniu, możliwe że już w poniedziałek, 31.05, gdy USA świętuje Dzień Pamięci (o weteranach wojny, którzy nie powrócili) - Memorial Day i spada aktywność Dużych- rynki lubią dokonywać zwrotów w okolicach świąt  kliknij, aby powiększyćAle co to byłby za szczyt? Końca ruchu, liczonego od marca 2020? Absolutnie nie, na to za wcześnie. Dlaczego? Bo brak dywergencji !!!! Co to takiego pokazałem poprzez sąsiadujące ze sobą linie pionowe, zwłaszcza tam, gdzie opisane - RSI osiąga swoje maksimum szybciej, a potem formuje niższy szczyt, podczas gdy indeks WIG20 tworzy w tym momencie swój nowy, wyższy szczyt. Dodatkowo podkreśliłem to czerwoną i zieloną linią  kliknij, aby powiększyćTo, co nas czeka w najbliższym czasie wydaje się być w jakimś stopniu podobne do tego, co widać w grudniu 2020 - styczniu 2021: krótkie, może nawet i gwałtowne korekcyjne cofnięcie, ale po nim powinien przyjść kolejny, wyższy szczyt, a przy okazji na RSI powinna powstać dywergencja. I ten szczyt już będzie mieć szansę być czymś poważniejszym. Gdzie go się spodziewać? Prawdopodobnie minimalny zasięg wzrostu po korekcie to dotknięcie tej czerwonej linii bessy, ciągniętej po szczytach z 2007 i 2017 roku,  kliknij, aby powiększyćale jest całkiem możliwe, że indeks wyjdzie ponad tę linię "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2021 14:16:35
Dziś znowu bardzo prosty obrazek: Miedź z London Metal Exchange (LME) cena w USD/t (uwaga: wartości na osi Y razy 100)  kliknij, aby powiększyćWczorajsze uderzenie podaży przełamało luką czerwoną linię trendu wzrostowego od marca 2020. Niech każdy sam oceni, czy i na ile to, co się wczoraj stało, jest ważne. Dziś niewielkie zmiany, bo rynek na ogół woli nie robić gwałtownych ruchów w dniu komunikatu FED przed jego ogłoszeniem, zwłaszcza gdy część analityków sądzi, że komunikat może być istotny. Przyczyna tego, co się stało na miedzi jest bardzo prosta: Chiny, odpowiadające za 48% światowego zużycia miedzi, weszły w ujemny impuls kredytowy (zielona linia) - czyli zaczęły prowadzić restrykcyjną politykę kredytową, by utemperować inflację. Na wykresie mamy porównanie do zmian cen 10 obligacji amerykańskich, ale ten temat tu akurat pomijam - dla nas liczy się tylko zielona linia poniżej 0  kliknij, aby powiększyćW ostatnich paru miesiącach modne tam było kupowanie miedzi na preferencyjny kredyt, tak przez firmy, magazynujące zapasy, jak i przez zwykłych spekulantów. To się skończyło, a Chiński Zarząd Rezerw Strategicznych dodatkowo straszy spekulantów uruchomieniem podaży Ten sam problem dotyczy innych metali przemysłowych, których Chiny są wiodącym konsumentem. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 16 czerwca 2021 14:19
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2021 15:19:31
Bardzo ważna rzecz stała się z DolaremDollar Index DXY przełamał się w mocno byczym stylu przez tę oto czerwoną linię trendu spadkowego:  kliknij, aby powiększyćW dłuższym terminie: USD w marcu 2020 zakończył 12-letni trend na umacnianie się i rozpoczął trend spadkowy o podobnej skali czasowej. Trend ten na razie wydaje się być prowadzony przez te brązowe Widły Andrewsa:  kliknij, aby powiększyća jeśli tak, to mamy dużą szansę na to, że USD dojdzie do górnej linii tych brązowych Wideł, nim spadki USD powrócą. USD ma bardzo ważny punkt czasowy 161-163 miesiące (pochodna od 1,618) od dna z 2008 roku w sierpniu - październiku br., Szczyt DXY w marcu 2020 przypadł na 144 (liczba Fibonacciego) miesiąc od dołka z 2008, więc potencjał na oddziaływanie jest. Można więc ostrożnie przyjąć, że korekcyjne wzrosty USD będą plus minus do tego czasu. Dlaczego to ważne dla polskiego rynku akcji? Bo słabnący trend na USD to wiatr w żagle polskich dużych spółek, umacnianie się zaś USD- wiatr w oczy. Wystarczy zauważyć, że w okresie styczeń - marzec br. USD się umacniał i od razu W20 wszedł w ruch boczny. Dopiero spadki DXY pozwoliły WIG20 na trwające obecnie wzrosty. To również nie przypadek, że przez 12 lat umacniania się USD duże firmy na GPW, mierzone indeksem WIG20 miały "straconą dekadę". Na razie WIG20 zdaje się być dobrze prowadzony przez te niebieskie Widły Andrewsa:  kliknij, aby powiększyći prawdopodobnie powoli, bez pośpiechu będzie się osuwać ku dolnej linii niebieskich Wideł, po czym po odbiciu od niej powinien ruszyć w górę. Ale w dłuższym terminie W20 ma nad głową potężny opór: tę czerwoną linię bessy jeszcze od szczytu z 2007 roku w okolicach 2350 - 2400:  kliknij, aby powiększyćPrzy umacniającym się USD linia ta może okazać się zbyt silnym oporem, by ją już teraz z marszu trwale przekroczyć. To spowodowałoby poważniejszą korektę "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 18 czerwca 2021 15:22
|
|
2 Dołączył: 2010-05-29 Wpisów: 52
Wysłane:
18 czerwca 2021 20:42:48
Czy w tej sytuacji warto rozważyć zakup dolara za złotówki?
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2021 21:08:09
Cytat:Czy w tej sytuacji warto rozważyć zakup dolara za złotówki? Jeśli urządza Cię kilka procent (maks. jakieś 10-12%, ale część tego ruchu już się odbyła) minus widełki przy zakupie i sprzedaży..... Trend na USD zmienił się na spadkowy w zeszłym roku, a teraz jest tylko korekta owych spadków, po czym do nich za parę miesięcy wrócimy "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
2 Dołączył: 2015-02-14 Wpisów: 181
Wysłane:
19 czerwca 2021 11:13:09
@Szutnik Twoja projekcja spadku kghm na 167-175 sie wypelnila, 175 zaliczone. Czy oczekujesz teraz rajdu w gore na kgh?
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2021 13:34:43
Cytat:Twoja projekcja spadku kghm na 167-175 sie wypelnila, 175 zaliczone. Czy oczekujesz teraz rajdu w gore na kgh? Ale w zupełnie innym układzie czasowym, więc to się nie liczy - nie spełniła się. Miało zadziałać te parę tygodni temu. Jakieś odbicie z niedawnych spadków będzie, ale patrząc na wykres miedzi (powyżej) szanse na pobicie szczytu KGH na 230,8 PLN w najbliższych paru miesiącach są bardzo mikre. Tu raczej szykuje się dłuższa, paromiesięczna korekta, prawdopodobnie też głębsza niż wszystko, co widzieliśmy od marca 2020. Byki na KGH może dopiero obudzić kolejna fala słabnięcia USD. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
10 Dołączył: 2020-07-21 Wpisów: 233
Wysłane:
3 sierpnia 2021 19:24:30
Juz zadnej analizy od prawie 2mcy No to może wrzucę zaczepkę w temacie ktory juz wszystkim sie przejadl ale... Co sadzisz o tej analizie? Cytat:Niby 6 lat notowań, ale z prostych technik AT niewiele da się tu wyciągnąć. Zacznijmy od nich, idąc potem ku rzeczom nieco trudniejszym: 1) Cena opuściła kanał wzrostowy, co jest pełnym potwierdzeniem zakończenia szybkiej fazy ruchu w górę. Ruch w górę był tak silny, że w jego trakcie żadna korekta, która nastąpiła po dołku z marca br. (strzałka w górę) nie zeszła do dolnej linii kanału. Potwierdzenie, że to jednak był kanał cenowy, uzyskaliśmy dopiero po jego opuszczeniu, gdy malutka biała świeca w formie szpulkowej spadającej gwiazdy dotknęła dolnej czerwonej linii od spodu (tzw. układ „Kiss&goodbye” - kurs wraca od spodu do przełamanej linii, i potem od niej odchodzi w dół) i kurs od niej mocno odpadł na następnej sesji
kliknij, aby powiększyć 2) Ciężko było znaleźć jakiekolwiek linie trendu, łączące październikowy szczyt z wcześniejszymi ekstremami. Wyskoczyło w zasadzie tylko to i nie jestem tym zachwycony – słabiutki układ:
kliknij, aby powiększyć 3) Tygodniowy RSI(14) typowy dla bardzo silnych wzrostów. Faza największej siły ruchu zakończona lipcowym szczytem na poziomie 400 PLN dała RSI = 95 pkt!!!. Przy takim poziomie RSI było jasne, że kolejny ruch w górę musi wyprodukować dywergencję, bo powtórzenie takiej siły ruchu było prawie niemożliwe. I dywergencja oczywiście powstała: nowy, październikowy szczyt ceny nie został potwierdzony przez nowy szczyt RSI, co pokazałem dodatkowo zieloną i czerwoną linią
kliknij, aby powiększyć 4) Niemal identyczna sytuacja z dywergencją na RSI(14) z układem dziennym
kliknij, aby powiększyć 5) Taka ciekawostka: na dziennym RSI(14) widać dość wyraźnie linie trendu, kreślone przez dołki oscylatora. Kto chciałby sprzedawać przełamanie w dół zielonej linii trendu wzrostowego na RSI, popełniłby błąd przedwczesnego wyjścia z pozycji. W tym układzie najsensowniej było zaczekać na dywergencję RSI po szczytach, co pokazałem wyżej. W tej chwili zachowanie trendu na dziennym RSI potwierdza niezbyt silny trend spadkowy (czerwona linia po dołkach oscylatora)
kliknij, aby powiększyć 6) Teraz pokażę coś, w co wielu może nie uwierzyć, ale zapewniam, że choć jest to dziwne i trudne do zaakceptowania, to naprawdę działa. 4 lata, podczas których mnie tu na SW nie było, spędziłem m.in. na podniesieniu analizy czasu na wyższy poziom. To jedna z tych nowych rzeczy z tego okresu, tzw. wibracje Kairos. Proszę zauważyć, że między szczytem ze stycznia 2017 na poziomie 21,925 PLN (opisanym błędnie na wykresie jako 21,6) a szczytem z października 2020 minęło 193 tygodnie i ostatnie 2 cyfry tej wartości rymują się dokładnie z 2 cyframi po przecinku w historycznym minimum kursu MRC (4,93 PLN). To nie jest przypadek! To jest wibracja Kairos w układzie triangulacyjnym. Jest tu kilka innych układów, również wskazujących na październikowy szczyt, ale tu już musiałbym zrobić dłuższy wykład, więc zdecydowałem się tego nie pokazywać.
kliknij, aby powiększyć Fajne, ale jak to wszystko razem zinterpretować? Silna fala trendu wzrostowego, który zaczęła się dnem na poziomie 5,17 PLN z 3.10.2019, zakończyła się szczytem z 14.10.20 na poziomie 770 PLN i trwała niecałe 377 dni kalendarzowych (liczba z ciągu Fibonacciego), a więc ponad rok. Tak silne wzrosty rzadziej kończą się pojedynczym szczytem, po którym rynek przechodzi w bessę, znacznie częściej odbywa się co najmniej mocny test osiągniętego maksimum, a dość często to maksimum poprawiane jest ostatnią, mniej dynamiczną technicznie, niż poprzednia, falą wzrostową. Czegoś takiego w dłuższym terminie bym się tu spodziewał – zmiana trendu zaraz po tak silnym, dynamicznym wzroście na dużą bessę najczęściej dotyczy przypadków, gdy szczyt uformował się po czysto spekulacyjnych wzrostach, oderwanych od fundamentów, często przybierających formę hiperboli, do tego z dużym udziałem drobnych inwestorów, zauroczonych rynkiem. To raczej nie ten przypadek. Także moimi „czarodziejskimi” metodami nie znalazłem tu żadnych układów, wskazujących na koniec hossy, co interpretuję optymistycznie, że ich tu nie ma, czyli: szczyt na 770 będzie kiedyś poprawiony choćby o 1zł (interpretacja pesymistyczna byłaby taka, że układ odwrócenia jest, ale kiepsko szukałem i nie znalazłem ). To w dłuższej perspektywie. A co w nieco krótszej? Jeśli coś rośnie o kilkanaście tysięcy procent przez trochę ponad rok, po czym daje sygnał zakończenia fali wzrostowej (opuszczenie kanału wzrostowego jest takim właśnie sygnałem) to trudno oczekiwać, by to coś już po 7-8 tygodniach od zrobienia szczytu weszło w kolejną falę wzrostową ku nowym maksimom. Czego tu się spodziewam? Jakiejś formy trochę chaotycznych wahań góra - dół w czasie kolejnych kilku miesięcy, w szerokiej strefie, ograniczonej od góry październikowym szczytem, a od dołu tą gigantyczną luką z 17-20.07.2020:
kliknij, aby powiększyć Moim zdaniem kurs czeka w średnim terminie powolne zejście do okolic tej luki, nim ponownie naprawdę zaatakuje szczyt na poziomie 770 PLN, z perspektywą jego połamania. Zachowanie kursu w tym rejonie pozwoli nam zorientować się co do prawdziwej siły Byków: jeśli dołek, kończący korektę, powstanie ponad luką (czyli gdzieś ponad 255 PLN), Byki będą naprawdę silne. Gorzej będzie, gdy kurs zdecyduje się tę lukę „zamknąć” (czyli choćby na chwilę spaść poniżej 169 PLN) – takie zachowanie będzie mocno uprawdopodabniać tezę, że powrót do 770 to maksimum tego, na co Byki będzie stać. Przy okazji – luka wyznacza ciekawe poziomy zniesienia ponad rocznych wzrostów na drabince Fibonacciego (66,7% – 78,6%). To też dodaje jej wartości jako silnemu wsparciu.
kliknij, aby powiększyć Ale tego zejścia w rejon luki oczekiwałbym gdzieś po Nowym Roku i oczywiście nie od razu. Na razie mamy grudzień, bardzo dobry miesiąc dla akcji i wg mnie wygląda na to, że technicznie dość słabe dno z 20.11.20, na poziomie 403 PLN zaczęło jakąś wzrostową falę większej korekty, zaczętej w październiku. Utrzymanie się dzisiejszego minimum na poziomie 433, dającego (dość słabe) sygnały czasowe z kilkoma mniej ważnymi ekstremami pozwala podejrzewać, że wracamy do kontynuacji wzrostów, korygujących październikowo - listopadowe spadki. Wzrosty te mogą sięgnąć w bardzo optymistycznym wariancie nawet ~680-700 PLN, ale raczej bez wyjścia ponad 770 PLN – dotknięcie okolic 770 uważam za skrajnie optymistyczną możliwość w obecnej sytuacji. Spadki ku luce widziałbym dopiero gdzieś po Nowym Roku.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2021 12:27:07
Cytat:Co sadzisz o tej analizie? Nic specjalnego Oparta na 2 rzeczach: 1) Świadomości, że luki przyciągają kurs, co nie jest żadnym wielkim odkryciem; rzecz jest znana w Analizie Technicznej dość dobrze - znaczy tyle, że większość luk kiedyś będzie podlegać testowi i jedyną kwestią pozostaje kiedy. Ta luka jest bardzo duża, więc i jej siła przyciągania jest spora 2) Zdaniu sobie sprawy, że szczyt z października 2020 jest bardzo mocny i powstał na układach czasowych dużego rozmiaru (to już mniej znana sprawa) Reszta to było tylko połączenie kropek i obudowanie tego watą słowną  by uczynić to bardziej zrozumiałym dla Czytelnika Niestety na Mercatorze nie dzieje się na razie nic ciekawego - od listopada jest powolny, ale uporczywy spadek w tym zielonym kanale spadkowym:  kliknij, aby powiększyća od paru miesięcy ten powolny spadek toczy się wewnątrz owej gigantycznej luki (czerwone linie). Oscylator RSI jest wyprzedany (różowa elipsa) i zdaje się sugerować, że MRC szuka trochę większego dna - na uparcie spadających rynkach, przy jednocześnie niezbyt silnych trendach spadkowych dość często dopiero 3 zejście RSI poniżej 30 punktów towarzyszy formowaniu poważniejszego dna:  kliknij, aby powiększyćAle wg mnie to nadal będzie jakieś trochę większe odbicie, nic więcej - przy takim zachowaniu kursu (uporczywy spadek w kanale) nie widzę szans na uniknięcie "zamknięcia luki" jak nazywa się to w Analizie Technicznej, czyli zejścia pod dolną czerwoną linię na poziomie 169 PLN. To, jak się rynek zachowa po zamknięciu luki, może (ale nie musi) już być interesujące i mówiące więcej o perspektywach MRC. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
6 września 2021 09:48:23
To, co się ostatnio dzieje na węglu koksowym jest nadzwyczaj ciekawe, zwłaszcza dla posiadaczy akcji JSW, ale nie tylko dla nich: Notowania październikowego kontraktu na australijski WK w Singapurze (zamknięcie na koniec zeszłego tygodnia):  kliknij, aby powiększyćDziś na giełdzie towarowej Dalian w Chinach skok ceny kontraktu na styczeń '22 w juanach o +6,15% ,choć świeca sugeruje wyczerpywanie się siły wzrostów  kliknij, aby powiększyćJednocześnie cena rudy żelaza w juanach (także Dalian, kontrakt na 01'22) spadła dziś o ponad -6% i od swego majowego szczytu straciła już ponad 42%:  kliknij, aby powiększyćdodajmy do tego sierpniowy odczyt Caixin dla chińskiego przemysłu, wskazujący na lekką kontrakcję (50 punktów = bez zmian, powyżej 50 - ekspansja):  kliknij, aby powiększyć(Dygresja: jeszcze gorsze dane są w chińskich usługach (46.7 pkt) to tak poza konkursem - polityka monetarna PBoC z I połowy roku zaczyna się odbijać w danych gospodarczych) i mamy bardzo ciekawy obraz znaczących dywergencji w zachowaniu cen na dwu, ściśle powiązanych ze sobą rynkach. Najprostszym wyjaśnieniem tego zachowania jest globalny szok podażowy na węglu koksowym - któryś z największych producentów lub ich grupa zdaje się mieć problem z dostarczeniem odpowiednich ilości surowca.... Tego typu szoki tak, jak gwałtownie powstają, wywołują szybkie ruchy cen i potem często gwałtownie się kończą, o czym posiadacze akcji JSW powinni pamiętać.... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
10 września 2021 12:43:40
Mercator MRC wygląda dziś bardzo interesująco - zamknął gigantyczną lukę z lipca 2020!  kliknij, aby powiększyćMinimum 167 PLN w dniu 168 stopnia słonecznego Ganna? Ładne to i jak się obroni w strefie 166-67, jest szansa na większe dno.... To nie wygląda na koniec bessy na MRC, brak mi też jakichś istotnych układów wibracyjnych, ale jest dywergencja na RSI (podkreślona niebieskimi kreskami), do tego ta rymowanka ceny i stopnia słonecznego brzmi bardzo ciekawie:  kliknij, aby powiększyćCzasowo także niezgorszy układ na tygodniowym. To sugeruje jakieś większe odbicie  kliknij, aby powiększyćoczywiście pod warunkiem obrony rymowanki 168 stopni słonecznych Ganna z ceną minimum (czyli nie zejściem poniżej 166 - tu max. 2 jednostki różnicy są dopuszczalne) i rozpoczęcia poniedziałkowej sesji wyżej "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
10 Dołączył: 2020-07-21 Wpisów: 233
Wysłane:
14 września 2021 10:13:19
Hej. Rymowanki i poziomy połamane bez zastanowienia bo szansę żeby wyjść na dziennym ponad 166 gdy kurs mamy na 146...są bliskie 0. Musiałby z -7% wyjść na 20%+
|
|
42 Dołączył: 2020-04-19 Wpisów: 227
Wysłane:
7 października 2021 11:53:51
Szutnik, rzucisz w wolnej chwili okiem na 11bit? Jakiś czas temu się już przyglądałeś, od tamtej pory trochę się już wydarzyło. Za update byłbym zobowiązany :)
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2021 21:40:02
Dziś troszkę o Creepy Jar CRJCiekawy przykład bardzo dokładnej "pracy" rynku, do wychwycenia dość prostymi technikami kanałowymi:  kliknij, aby powiększyćZielone Widły Andrewsa. Pozornie nic ciekawego; połamane na wzroście. Ale...odłożenie ich w górę o jedną pełną częstotliwość zupełnie zmienia obraz i powoduje tzw. opad szczęki, prawda?  kliknij, aby powiększyćSpadki po wzroście równie ciekawe - idealny kanał spadkowy:  kliknij, aby powiększyćPaździernikowe dno nie wygląda na koniec spadków, ale chwilowo Byki mają przewagę i jakiś czas jeszcze powinny ją mieć. Najprawdopodobniej wzrosty skończą się na górnej, czerwonej linii kanału, choć nie wykluczałbym większego prezentu dla Byków i dojścia do górnej linii Zielonych Wideł Andrewsa (zarazem dolnej linii tych brązowych z pierwszego obrazka). Proszę się nie sugerować narysowanym graficznie czasokresem osiągania szczytu - nie stosowałem tu skali czasowej, chodziło tylko o pokazanie idei zasięgu:  kliknij, aby powiększyć"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2021 22:53:28
Do napisania tej analizy Esotiq & Henderson kod EAH zostałem trochę nieoczekiwanie dla siebie sprowokowany. Ale nie mam pretensji do prowokującego - zawsze mogłem mu odmówić i się wymigać Do rzeczy. Osobiście bardzo lubię patrzeć na wykresy takich firm jak EAH, niezauważanych przez większość, skupioną na bardziej przykuwających uwagę nazwach z gamingu czy surowcówki. Wystarczy wejść na wątek spółki w tutejszym dziale Spółki A-Z i sprawdzić, jak skromnie prezentuje się ilość postów - ta spółka nie budzi emocji "w narodzie". Nudna branża - projektowanie, produkcja i sprzedaż bielizny w sklepach franczyzowych. A jednak, w ciągu ostatnich niecałych 2 lat spółka wzrosła o ponad 1300% !!! Może to nie jest rekord GPW, ale na pewno niewiele firm może pochwalić się takim wzrostem notowań w tak krótkim czasie. Zdradzę teraz pewną tajemnicę, którą zachowajcie tylko dla siebie  - to właśnie wśród spółek z "nudnych branż", omijanych przez tłum inwestorów, najłatwiej jest znaleźć perełki. Przejdźmy do wykresów. Pierwsze, co od razu rzuciło mi się w oczy, to ten bardzo ładny kanał wzrostowy, zaczęty 24 maja br.:  kliknij, aby powiększyćPrawie zawsze po rzucie wzrokiem na ogólny wygląd wykresu, sprawdzam zachowanie RSI. Ten oscylator daje sporo informacji. Znowu - pierwsze rzuciło się w oczy to:  kliknij, aby powiększyćTypowe zachowanie oscylatora w zdrowej, mocnej hossie - jeśli podręczniki mówią o granicach stref wykupienia/wyprzedania dla RSI jako 70/30 pkt, to w dobrej hossie granicę tę należy przesunąć do strefy 80/40, z kolei w wyraźnej bessie dużo lepiej niż podręcznikowe 70/30 sprawdzają się wartości 60/20 - sprawdzone i wypraktykowane Do tej pory wszystko ładnie. Ale dalej już tak miło nie będzie Nie będzie, bo oto ten sam RSI pokazuje ostatnio w układzie dziennym wyraźną dywergencję z wykresem ceny - mamy ostatni, kolejny szczyt ceny, nie potwierdzany przez oscylator, co podkreśliłem różową kreską:  kliknij, aby powiększyćTen sam obraz pokazuje RSI(14) w układzie tygodniowym - także i tu wyraźna ostatnio dywergencja:  kliknij, aby powiększyćPrzy okazji widać kolejne potwierdzenie siły dotychczasowego trendu - w ciągu ostatnich 12-14 miesięcy każda kolejna mocna fala wzrostowa powodowała szybkie wyjście tygodniowego RSI ponad 70 pkt i dość długie utrzymywanie się w tej strefie.... Kolejne narzędzie, z którego bardzo chętnie korzystam, to Widły Andrewsa (Andrews Pitchfork):  kliknij, aby powiększyćŁadnie widać oddziaływanie tych zielonych Wideł - najpierw zatrzymanie wzrostu i wymuszenie korekty przez medianę (środkową linię) Wideł (elipsa nr 1), potem przełamanie tejże mediany, będącej kluczowym oporem, w imponującym stylu tylko po to, by zaraz po przełamaniu przeżyć kilkutygodniowy moment zawahania i wąską konsolidację nad przełamanym oporem; to także częste zachowanie cen po przełamaniu ważnych oporów - inwestorzy jakby się przestraszyli tego, co przed chwilą zrobili i postanawiają dać sobie chwilę na przemyślenie nowej sytuacji (elipsa nr 2) - obie te elipsy są wskazaniami, że cena "respektuje" Widły; zawsze należy używać tylko takich Wideł, których ważność jest potwierdzana przez zachowanie ceny w sąsiedztwie rysowanych linii. Spróbujmy to wszystko złożyć do kupy i wyciągnąć z tego jakieś wnioski: 1. Dywergencje ostrzegają, że ten piękny trend słabnie. Dywergencja w układzie tygodniowym ostrzega, żeby spodziewać się, że jeśli już korekta się zacznie, to nie skończy się po 3 dniach, tylko trzeba liczyć się z jej trwaniem, mierzonym tygodniami czasu, nie dniami. 2. Wygląda na to, że w najbliższym czasie zagrożona będzie dolna linia tego czerwonego kanału i wg mnie nie wytrzyma. Takie struktury działają stosunkowo krótko. 3. To nie jest szczyt hossy na tym papierze. Przejścia z tak silnego trendu wzrostowego wprost w trend spadkowy są bardzo rzadkie. Najczęściej rynek potrzebuje stworzyć jakąś fazę przejściową, gdy narastająca dystrybucja stopniowo odbiera siły Bykom. Choć z układów czasowych (dziś bez wykresu) wychodzi mi, że szczyt 8 grudnia jest w miarę istotny i dodatkowo powstał prawie zaraz po ogłoszeniu wyników Firmy, co wzmacnia jego psychologiczną wymowę, to jednak nie spodziewam się tu niczego poważniejszego. Osobiście myślę, że wszystko, na co będzie stać Niedźwiedzie, to sprowadzenie kursu w rejon dość mocnych wsparć w okolicach 52-55 PLN  kliknij, aby powiększyć4. Patrząc na zachowanie kursu w okolicach mediany stawiam hipotezę, że poważniejszy szczyt wystąpi dopiero gdzieś przy górnej linii Wideł. Andrews twierdził, że w sytuacji pokonania mediany w ładnym stylu i z widocznymi reakcjami, mamy aż 80% prawdopodobieństwo, że cena dojdzie do górnej linii Wideł. Nawet jeśli przesadzał (nie spotkałem nigdzie rzetelnych badań statystycznych tej tezy), to na pewno prawdopodobieństwo to istotnie przekracza 50% i taka hipoteza na dzień dzisiejszy jest w pełni usprawiedliwiona "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|