topfacet napisał(a):Andy czekamy także na Twoje zdanie o tym wywiadzie prezesa.
Dzięki za wywołanie do tablicy ;) Generalnie moje wrażenia są pozytywne. Dowiedzieliśmy się nieco więcej o ambitnym podejściu do Frostpunka 2, o współpracy z NeEase przy wersji mobilnej gry, o umowie z Epic na silnik. Padła też informacja o długości trwania kampanii (rok - półtora) oraz zbliżających się zapowiedziach kolejnych gier. Osobiście nie jest dla mnie kluczowe czy będzie to jeszcze w tym roku, czy w przyszłym. Niech o tym zdecyduje studio, nie sposób podważać ich kompetencji w tym obszarze.
Z pewnych negatywów - wciąż odnoszę wrażenie, co było podnoszone przez Was, że formuła komunikacji z inwestorami wciąż nie jest dopracowana i problem konfliktu między względami marketingowymi a przepływem informacji w kanale inwestorskim nadal nie został rozwiązany w sposób satysfakcjonujący. Filmiki na konfie z tego co zrozumiałem miały właśnie być elementem tej formuły, ale czy tego oczekiwali inwestorzy?
Mam też pewne wątpliwości, czy prezes spółki o miliardowej kapitalizacji powinien używać tak często słowa "zarąbisty". Ale mi osobiście aż tak to nie przeszkadza, prezes ma moją sympatię, cenię jego przemyślenia, a i trudno zaprzeczyć, że Bici faktycznie robią zarąbiste gry ;) Poza tym ta rozmowa miała luźny charakter, podobała mi się jej swobodna atmosfera.
Wywiad wg mnie potwierdził wnioski z czerwcowej konferencji: "Jedenastki" od kilku lat w sposób przemyślany mocno rosną. Postawili trzy zespoły wewnętrzne, mają na pokładzie 200 osób, x-dev dostanie dużo pieniędzy na nowe projekty, te obecnie rozwijane są znacząco większe od poprzednich, jest jeszcze kierunek akwizycji.
Naprawdę Bici mają co robić i są zapracowani. A za dosłownie kilka już małych lat ich portfolio będzie ogromne, a monetyzować je to oni też potrafią. Ale patrząc tylko na kurs akcji oraz zawężając perspektywę do kwartału ("nie ma pod co grać!"), czy roku ("wysokie C/Z!") można to wszystko przegapić.