PARTNER SERWISU
ukuoripi
78 79 80 81 82

TECHMEX [TEX]

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 2 listopada 2009 15:23:55 przy kursie: 3,00 zł
aabbcc napisał(a):
studencki ani jego spółki nie mogą wyjść bo te papiery są pod zastaw kredytów

czyli jest pewne: to ING

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 2 listopada 2009 15:46:37 przy kursie: 3,00 zł
enforces napisał(a):
aabbcc napisał(a):
studencki ani jego spółki nie mogą wyjść bo te papiery są pod zastaw kredytów

czyli jest pewne: to ING

Na wstępie zaznaczam - nie mam Texa, śledzę hobbystycznie:)A jeśli chodzi o dzisiejszy wodospad i kwestię ING, ciekawe, czy nie robią shorta właśnie w tej chwili? Bo ja, mając w ręku akcje Studenckiego właśnie w tej chwili wywalałbym je w diabły i czekał, aż "wyprztykają się" też spanikowani i zrezygnowani drobni... Potem jakby co mógłbym odkupić po kawałku :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 2 listopada 2009 15:47

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 2 listopada 2009 16:19:40 przy kursie: 3,00 zł
to juz jest koniec :d
Pozdrawiam Kuba

95147
0
Wpisów: 82
Wysłane: 2 listopada 2009 18:52:55 przy kursie: 3,00 zł
afro87 napisał(a):
to juz jest koniec :d

Nie wiem co masz na myśli, ale cokolwiek to jest, mylisz się.
To dopiero początek.

Czy ktoś z Was zna się na teorii fal? Widać, że rozpoczęła się
kolejna fala spadkowa, czy można z tego wysnuć jakieś wnioski?

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 2 listopada 2009 19:40:52 przy kursie: 3,00 zł
95147 napisał(a):

To dopiero początek.

Mogę wysnuć :) Fala wyprzedaży niektórych już potopiła, następne spłuczą resztę a potem będzie jak na Monnari i ZNTK d'oh!
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 2 listopada 2009 19:48:03 przy kursie: 3,00 zł
95147 napisał(a):

chyba troche przekombinowane. spolka po prostu ma klopoty, ludzie potracili wiare w spolke i nikt ich z tego pogladu nie wyprowadza, a nawet odwrotnie.

jak to zwykle w takich wypadkach:
1. negacja
2. gniew
3. negocjacje
4. depresja
5. akceptacja

witamy w pkt. 4
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 2 listopada 2009 19:48

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 2 listopada 2009 19:48:06 przy kursie: 3,00 zł
irfy napisał(a):
95147 napisał(a):

To dopiero początek.

Mogę wysnuć :) Fala wyprzedaży niektórych już potopiła, następne spłuczą resztę a potem będzie jak na Monnari i ZNTK d'oh!

tez tak czuję :D
Pozdrawiam Kuba

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 2 listopada 2009 20:02:45 przy kursie: 3,00 zł
Wpadłem tu tylko na chwilkę żeby zapalić znicz.

Szczęśliwy jestem że tego gówna nie kupiłem. Chociaż przy 4.0zł korciło.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 2 listopada 2009 22:26:03 przy kursie: 3,00 zł
Poczekamy, zobaczymy.

Nie wiem co tu się dzieje, ale sprzedawanie przed 19.XI to w mojej opinii nie jest dobry pomysł. A sprzedawanie na taką skalę jak to się ostatnio odbywa? Albo ktoś prowadzi jakąś grę w rodzaju krótka sprzedaż, albo ktoś duży wie znacząco więcej od nas, albo po prostu - tradycyjnie - fundusz wychodzi bez względu na koszt bo to i tak nie jego pieniądze.

Mam ten luksus, że mam możliwość zostać tu długo. Czy możliwość tę zrealizuję, nie wiem. Jeśli spółka mi na to pozwoli i też będzie chciała długo jeszcze ze mną współegzystować prawdopodobnie zaczekam.

O co gram:
a) Jeśli przed 19 listopada będzie ugoda - wygrałem.

b) Jeśli 19tego będziemy mieli upadłość z możliwością zawarcia układu - wygrałem.

c) Jeśli 19tego będziemy mieli upadłość likwidacyjną być może przegrałem. Być może - bo wartość likwidacyjna Texa to przecież koło 5 zł. Metoda J. Wilcoxa zgodnie z którą jest to liczone jest dość zachowawcza, są więc szanse, że ze spółki pozostałoby do podziału nawet więcej.
Wiem, że wszyscy pokrzykują, że w przypadku upadłości likwidacyjnej dostanę figę, ale twarde dane pokazują co innego. Mam do nich ciut większe zaufanie niż do okrzyków.
A jeśli wartość likwidacyjna po najnowszym raporcie spadnie, to przecież nie o połowę. Zaraz potem w najgorszym przypadku likwidacja spółki i zobaczymy na czym stoimy.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 2 listopada 2009 22:56:17 przy kursie: 3,00 zł
nocnygracz napisał(a):

Mam ten luksus, że mam możliwość zostać tu długo.

To już nie tylko od Ciebie zależy. Jak spółkę zlikwidują to nie dasz rady. Angel
Nie wyskakuj też z Wilcoxem. Jeśli się nie dogadają to cena jest 0.00zł.
Jeśli się dogadają to nieco wyższa Angel
Co z tego że fajny biznes? Wszystko spieprzyli. Odkręcenie tego na sensownych warunkach coraz mniej prawdopodobne. Tutaj każdy tydzień czynił dodatkową masakrę w wiarygodności i w stratach. Nic nie są w stanie robic, a trwanie kosztuje.

nocnygracz
0
Wysłane: 2 listopada 2009 23:32:37 przy kursie: 3,00 zł
discopolo napisał(a):

A właściwie, to dlaczego nie?

Cytat:
Na bazie metody J. Wilcoxa obliczamy, że gdyby majątek firmy został wystawiona na sprzedaż, to dałoby się odzyskać 70% wartości księgowej aktywów obrotowych (sprzedaż zapasów, ściągnięcie należności) oraz 50% wartości księgowej aktywów trwałych (sprzedaż gruntów, maszyn, budynków, posiadanych praw), a z tego po pokryciu wszystkich zobowiązań zostałaby kwota z likwidacji. W przeliczeniu na jedną akcję daje teoretyczną wartość likwidacyjną spółki.

Źródło: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Co masz Wilcoxowi do zarzucenia?

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 2 listopada 2009 23:37:13 przy kursie: 3,00 zł
wartosc oczekiwana..tego mi tu bardzo brakuje..Wy tak nie robicie?:P..wiec taka sugestia
zamiast/do rozwazania o co gram, proponowalbym dolaczyc rozwazania o ile gram..d'oh!
na szybko:
mozliwe min:0
ostatnie max kursu, po poprzednim hisotrycznym dolku to 10zl
scenariusze przewidywane podzielilbym poki co prosciej:
albo bedzie dobrze..albo bedzie zle;)
(czy to bedzie ugoda, czy upadlosc z mozliwoscia ukladu-upraszczajac,strzal moze byc podobny)
zakres mozliwosci (w zł):0<-3->10
1/2 * (-3) + 1/2*7 = -1,5+3,5=2>0..niby warto grac
teoretycznie..ofkoz te 10 nierealne..choc nigdy nic nie wiadomo:P
wiec:
urealniajac to rozumowanie..wartosci wybrane subiektywne przeze mnie..patrzacego optymistycznieblackeye
po ogloszeniu upadlosci udaloby sie ewakuowac po zadzialaniu SL: ok 0-1zl
po ogloszeniu upadlosci z mozliwoscia ukladu: max 4-4,5
po ogloszeniu ugody: max 5,5 - 6zl..(chyba tutaj jestem zbyt optymistyczny..3->5 w 1 dzien to chyba max)
uznajac ze wszystko jest jednakowo prawdopodobne(choc moze nawet lepsze jest rozpatrywanie w stylu "woz albo przewoz" j.w.)..nadal patrzac optymistycznie;)
1/3*(1-3)+1/3*(4,5-3)+1/3*(6-3)=1/3(-2+1,5+3)=1/3*2,5=0,83>0
wiadomo..trzeba sobie osobiscie przemyslec jak kazdy to widzi..powstawiac wlasne wartosci
BTW
bez akcji jestem
//
jeszcze jak ktos siedzi caly dzien przed ekranem dochodzi scenariusz dolaczenia po ukazaniu sie pozytywnej informacji..tracac pewien procent zysku..
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"
Edytowany: 2 listopada 2009 23:47

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 2 listopada 2009 23:49:59 przy kursie: 3,00 zł
nocnygracz napisał(a):
discopolo napisał(a):

A właściwie, to dlaczego nie?

Cytat:
Na bazie metody J. Wilcoxa obliczamy, że gdyby majątek firmy został wystawiona na sprzedaż, to dałoby się odzyskać 70% wartości księgowej aktywów obrotowych (sprzedaż zapasów, ściągnięcie należności) oraz 50% wartości księgowej aktywów trwałych (sprzedaż gruntów, maszyn, budynków, posiadanych praw), a z tego po pokryciu wszystkich zobowiązań zostałaby kwota z likwidacji. W przeliczeniu na jedną akcję daje teoretyczną wartość likwidacyjną spółki.

Źródło: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Co masz Wilcoxowi do zarzucenia?

Wszystko ok tylko nie zapomnij ze majatek u nas wycenia i sprzedaje Syndyk a jak tacy osobnicy pracuja chyba kazdy wie, zazwyczaj sa gorsi od wiekszosci komornikow a jeszcze za to biora potezna kase a im dluzej trwa wyprzedaz majatku tym mniejsza jego wartosc zazwyczaj tak bywa.

Oczywiscie akcji nie mam bo z zasady w potencjalnych bankrutow nie inwestuje, mam jednak pytanie co was sklania do inwestycji w takie spolki ?? Czy wedlug was ryzyko jest adekwatne do ewentualnych zyskow ??
Przeciez nikt z was nie inwestuje w taka spolke ani 50 ani 100% portfela wiec i ewentualna wasza wygrana pomniejsza procentowe zyski liczac portfel a stracony czas i nerwy
warte sa ewentualnych zyskow ??

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 2 listopada 2009 23:50:04 przy kursie: 3,00 zł
Czysto hipotetycznie pytam: Czy w interesie COWI lepiej jest jak Tech upadnie czy jak cena akcji będzie najniższa aby koszt przejęcia był jak najmniejszy? Z punktu widzenia konkurenta lepiej jak przeciwnik pada na ... czy jak jest na tyle osłabiony że podaje się mu rękę i mówi: "od teraz będziesz pracował dla mnie".

nocnygracz
0
Wysłane: 2 listopada 2009 23:52:54 przy kursie: 3,00 zł
@kijekjjk

Można i tak.
Mi opłacałoby się bardziej - wartości przyjąłbym od Ciebie różne. Ty uznałeś, że po ogłoszeniu ugody maks. 6 zł?
A w jakim terminie?

Bo jeśli spółka wyjdzie na prostą, dopuściłeś, że skończy maksymalnie na C/WK = 0,3.
A ja uważam, że jeśli wyjdzie na prostą i będzie przynosić zyski C/WK = 0,3 to wyprzedaż.
Masz albo bardzo krótkoterminowe podejście albo silnie skażone ostatnimi zdarzeniami.
Edytowany: 2 listopada 2009 23:56

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 3 listopada 2009 00:06:28 przy kursie: 3,00 zł
dolacze na chwile do dyskusji.

przesledzcie sobie komunikaty i ich tresc z ostatnich tygodni. zmiany w zarzadzie, w statucie spolki, nowi czlonkowie zarzadu (panowie 32 i 34 lata - obaj musza byc wybitni, bo od lat siedze po roznych radach nadzorczych d'oh! ) zbycie akcji w okresie podjecia decyzji o upadlosci (niby nieduza ilosc, ale mogaca niezle namieszac w takim momencie, vide wykres minutowy z 5-go) i ta nienaturalna (chcialoby sie rzec grobowa blackeye ) cisza. pomijam kwiatki typu niesciaganie naleznosci, czy padniete serwery - mowie tylko o tym, co mozna wyczytac z komunikatow i wykresow na ispagu.

totalna niekompetencja czy wyrafinowanie?

mi to po prostu smierdzi!!!
na szczescie mam katar, wiec zbieram king

Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 3 listopada 2009 00:10:15 przy kursie: 3,00 zł
nocnygracz napisał(a):
Można i tak.
Mi opłacałoby się bardziej - wartości przyjąłbym od Ciebie różne. Ty uznałeś, że po ogłoszeniu ugody maks. 6 zł?
A w jakim terminie?

Bo jeśli spółka wyjdzie na prostą, dopuściłeś, że skończy maksymalnie na C/WK = 0,3.
A ja uważam, że jeśli wyjdzie na prostą i będzie przynosić zyski C/WK = 0,3 to wyprzedaż.
Masz albo bardzo krótkoterminowe podejście albo silnie skażone ostatnimi zdarzeniami.

krotkoterminowe podejscie;)
tak mniej wiecej to sa ceny po ktorych licze dogonic pociag;)..tzn:
moze ceny zamkniecia w tym dniu kiedy pozytywne info sie pojawi..lub tez otwarcia dnia nastepnego..w perspektywie dluzszej jak najbardziej 6 zl przy pozytywnym scenariuszu bedzie cena promocyjna
wiadomo..im wiekszy kapital na te inwestycje..tym pociag trudniej sie goni
mnostwo zmiennych do uwzglednienia, ktore nalezy samemu przewidziec..jednak czasem warto, by okreslic czy w ogole warto wchodzic
a patrze sobie z sentymentu co sie dzieje..bo udalo mi sie na niej sporo zarobic i nijak nie jestem skazony ostatnimi zdarzeniami;):P
wave
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"
Edytowany: 3 listopada 2009 00:12

nocnygracz
0
Wysłane: 3 listopada 2009 00:15:49 przy kursie: 3,00 zł
Bosman napisał(a):
Czysto hipotetycznie pytam: Czy w interesie COWI lepiej jest jak Tech upadnie czy jak cena akcji będzie najniższa aby koszt przejęcia był jak najmniejszy? Z punktu widzenia konkurenta lepiej jak przeciwnik pada na ... czy jak jest na tyle osłabiony że podaje się mu rękę i mówi: "od teraz będziesz pracował dla mnie".

To zależy za ile to przejęcie.
Ale jeśli Cowi ma własne zaplecze (a ma), lepiej aby konkurent upadł i nie wstał.
Znowuż z tym wstaniem to pewności nigdy nie ma, a jak się przejmie to jest spokój na lata.

Abstrahując od Twojego pytania, trop z Cowi wydaje mi się mało prawdopodobny.

nocnygracz
0
Wysłane: 3 listopada 2009 00:35:32 przy kursie: 3,00 zł
Taurus80 napisał(a):
Czy wedlug was ryzyko jest adekwatne do ewentualnych zyskow

Trafiłeś w sedno. Każdy ocenia indywidualnie, ale dla mnie ryzyko jest adekwatne do potencjalnych zysków.

Taurus80 napisał(a):
Przeciez nikt z was nie inwestuje w taka spolke ani 50 ani 100% portfela wiec i ewentualna wasza wygrana pomniejsza procentowe zyski liczac portfel a stracony czas i nerwy warte sa ewentualnych zyskow ??

Jeśli ktoś inwestuje w TEXa niewielką część portfela, dlaczego ma się denerwować, dlaczego dla nędznych groszy ma ślęczeć przy monitorze całymi dniami? Jeśli zdarzyłoby Ci się kiedyś zgubić 5 zł., choćby była to strata 100 % zawartości Twojej kieszeni, wyłbyś z rozpaczy i przeszukiwał przez całą noc miejsca, które wcześniej odwiedzałeś?

Jeśli ktoś inwestuje w Texa znaczną część portfela, być może ma z ponoszonego ryzyka jeszcze jakąś dodatkową radość? Niektórzy skaczą na bungee, inni biją rekordy świata w nurkowaniu głębinowym, a ja sobie kupuję Techmex :)
Edytowany: 3 listopada 2009 00:47

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 3 listopada 2009 07:28:20 przy kursie: 3,00 zł
@nocny
osobiście nie biorę pod uwagę inwestycji w TEX choć sądzę że nie powinni pozwolić na jego upadek, aczkolwiek mimo tego gratuluję Ci odwagi i mam nadzieję że wyciągniesz z tego sowity procencik.

Ja ryzykuję czasem ale tylko w oczekiwaniu na podbitkę i wywalenie akcji, no ale w przypadku TEX`a wyjątkowo ciężko byłoby znaleźć punkt wybicia.
Czekać na jakiekolwiek info i patrzeć jak leci w dół??

tak czy inaczej trzymam kciuki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

78 79 80 81 82

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,563 sek.

vovaxwfu
tmiguvrx
ityqchmh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvnaknmo
norznjqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat