genialny, genialny, genialny bez końca mógłbym słuchać
|
|
z kopalni dobrej muzyki - "trójki"
|
|
Temat:
11BIT
no nie chcę być czepialski ale najważniejszego brakuje w informacji. Bez tego nie ucichną właśnie plotki.
|
|
Temat:
11BIT
@frog z pozbawieniem prawa poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy to raczej "IM" ciekawe jaka cenę emisyjną ustalą.
|
|
nie jednemu dziurę we łbie dziś końcówką zrobili
|
|
Temat:
DREWEX
kolejna spółka która nie dała rady INFO - Złożenie wniosku o ogłoszeniu upadłośi Drewex S.A.KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 39 / 2011 Data sporządzenia: 2011-09-30 Skrócona nazwa emitenta DREWEX S.A. Temat Złożenie wniosku o ogłoszenie upadłości. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Zarząd Spółki DREWEX S.A. z siedzibą w Krakowie, na podstawie § 5 ust. 24 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych (…) informuje, że w dniu 30 września 2011 roku Zarząd Spółki złożył do Sądu Rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie Wydział VIII Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych wniosek o ogłoszenie upadłości Emitenta Spółki DREWEX S.A. z siedzibą w Krakowie w postępowaniu likwidacyjnym.
|
|
@mila inflacja jest tylko miarą wzrostu cen
|
|
o to to .... Frog filmowa bardzo niedoceniana a naprawdę wyśmienita muzyka
choć zagłosowałem na rock bo równie ważny dla mnie jak OST
|
|
Witam, mam takie pytanko ustawiam zlecenie sprzedaży np. 10szt akcji potem daje zlecenie PKC kupna tych samych akcji co się stanie?? kupię sam swoje akcje ??? PS. rynek głupi to i głupie pomysły/pytania do głowy przychodzą
|
|
@owner u mnie idą
|
|
Temat:
AVTECH
mrk napisał(a):Zarząd stara się tonować nastroje: Cytat:Zarząd Spółki informuje, iż w sposób bezpośredni nie ma możliwości przeciwdziałania spadkowi kursu akcji. Podaż akcji wynika z indywidualnych decyzji inwestorów, na które Emitent nie ma żadnego wpływu. Wszystkim inwestorom zapewniony jest równy dostęp do informacji, które mogłyby mieć wpływ na cenę waloru, wobec czego żaden z inwestorów nie jest dyskryminowany w dostępie do informacji. Zarząd zapewnia, iż w Spółce nie zaszły żadne zdarzenia, które mogłyby mieć wpływ na tak znaczący spadek kursu akcji. Działalność Avtech Aviation & Engineering plc jest stabilna, a sama Spółka rozwija się we właściwym kierunku. Świadczy o tym m.in. podpisana w dniu 1 sierpnia 2011 roku umowa na świadczenie usług serwisowych i konserwacyjnych na rzecz operatora lotów czarterowych Air Charter Scotland (o czym Emitent informował w raporcie bieżącym 7/2011). Stosownie do zapisów Dokumentu Informacyjnego akcje założycielskie Avtech są objęte lock-up od dnia debiutu, a zgodnie z posiadaną przez Zarząd wiedzą zapisy lock-up nie zostały złamane. Decyzja AerFinance Plc o sprzedaży pakietu akcji Avtech Aviation & Engineering plc przed dniem debiutu została podjęta w związku z realizacją przez AerFinance przyjętej strategii inwestycyjnej. Grupa inwestorów, która nabyła od AerFinance plc akcje zainteresowana jest dalszym rozwojem spółki Avtech. całośćWedług zarządu to tylko uczestnicy oferty prywatnej masakrują kurs  . Możliwe chociaż ciężko w to uwierzyć, w pp sprzedano ok 1 mln akcji owszem sprzedano i były były dwie emisje z 1,90 i 2,10 nie wierzę że to obejmujący sprzedają - debiut był już sporym minusie i ciągle leci objąć po ~2PLN i sprzedać na obecnym poziomie ?? na mocny sznur by starczyło :) pewnie wiele wody upłynie nim posiadacze zobaczą (lub nie) tu powyższe ceny za akcję
|
|
przykra sprawa choć ostatnio morfeusz nie był nader aktywny to jego kronika była przeze mnie czytana jako pierwsza szkoda
|
|
pisz co i jak w Libii
|
|
Temat:
HELIO
anty_teresa napisał(a):@topfacet
Jeśli faktycznie jak ktoś pisał marka premium wygląda źle, przez przezroczyste opakowanie, to powinni zatrudnić/zmienić kogoś od marketingu. Wygląd nie może zniechęcać! Nie mówię, że musi być krzykliwy, wręcz powinien być subtelny, odróżniać się od wszystkiego innego. ..... wg. mnie jest fatalnie z opakowaniami Helio, będąc w posiadaniu akcji zacząłem się przyglądać i próbować produktów spółki. O ile Bakalland wygląda przyzwoicie to muszę przyznać że Jutrzenka pod tym względem wygląda naprawdę ładnie. Niestety ale nie tylko ceną można konkurować.
|
|
bartekm PXM 5 RBW 5
|
|
Temat:
HELIO
co pan carlito na to?? jego "niepotwierdzone" informacje powinny zniknąć z forum
|
|
Cytat:Nie będę krytykował rynku za to, że jest nieefektywny. To ja byłem nie dość przewidujący, aby zarabiać na takim rynku, jaki by nie był. A można było.
Pzdr. Frog gdyby babka miała wąsy... też sobie powtarzam żeby ciąć straty i realizować zysk no ale od powtarzania nie przybywa mi w portfelu tak jak bym tego oczekiwał. jak widzę te kilkudniowe wystrzały po ...set % to zadaję sobie pytanie dlaczego nie pozbyłam się np. Helio i nie kupiłem tego "golden shot`a" ?? no ale to tak nie działa brak konsekwencji?
|
|
kolejną kłodę pod nogi na Helio rzucono
|
|
bartekm PAT 6 HEL 4
|
|
Z zaciekawieniem będę obserwował Twoje poczynania Dapi. Życzę powodzenia.
|
|
spore ilości akcji poszły dziś w pakietach poza rynkiem i to po 4,25
|
|
Temat:
COLIAN
myślę że mogli się dogadać i bez tej transakcji Kolański sprzedał Colian który miał udziały Odrze - to chyba jest jasne.
nie najlepsze czasy dla JTZ a szkoda bo spółka ciekawa
|
|
Temat:
COLIAN
wynika z tego że Pan Kolański odpuścił Odrę chyba już czas żeby nastąpiła jakaś zmiana w JTZ
|
|
edytowano na: bartekm - IDM 5 PMD 5
|
|
niestety ale nie znam systemu transakcyjnego ING :( choc uwazam ze powinienies sobie poradzic, a jak nie dasz rady to podejdz do US tam z pewnoscia uzyskasz pomoc albo i od razu wplacisz nalezny podatek
|
|
|
|
Urząd Skarbowy w Myszkowie 42-300 Myszków ul. Pułaskiego 68
Podatek dochodowy od osób fizycznych PIT-5,PIT-5L, podatek dochodowy zryczałtowany, podatek od wynagrodzeń PIT-4, podatek od umów-zleceń, rozliczenia roczne PIT 36-37, PIT-36L, PIT-38
51 1010 1212 0014 9822 2300 0000
obyś płacił jak najwięcej:)
pozdro
|
|
pod jak US należysz ??
|
|
poproszą bartekm - BBZ zamiana CCC
|
|
frog o co Ci chodzi tanio kupisz przecież
edit. przepraszam, właśnie doczytałem info o PMB - już wiadomo skąd leciały papiery Mispolu
|
|
Wydatki te są kosztem uzyskania przychodu przy ustalaniu dochodu ze sprzedaży akcji w roku, w którym został uzyskany przychód ze sprzedaży tych akcji.
|
|
kuszol napisał(a):Witam, dzisiaj zauważyłem że na druku PIT 8-c, który otrzymałem z domu maklerskiego, wpisany jest nieprawidłowy Urząd Skarbowy. Ktoś orientuje się jak powinienem postąpić w takiej sytuacji? rozliczasz się w swoim US (prawidłowym)
|
|
Gerda napisał(a):Myślę że nie zaszkodzi spróbować skoro można się powołać na wyrok sądu.Możesz rzucic okiem czy taki wniosek się nadaje?
WNIOSEK
Na podstawie wyroku z dnia 14 grudnia 2009 sygn. III SA/Wa 1147/ 09 zwracam się z wnioskiem o zaliczenie starty wynikającej z tytułu udziału w funduszach kapitałowych wykazanych w PIT- 38 na poczet przyszłych potencjalnych zysków z tytuły zbycia papierów wartościowych.
to żart jakiś???
|
|
hmm oddałem prowadzenie małe różnice na pierwszych 4 miejscach. trzeba się wziąć do roboty ;)
|
|
|
|
wiesz ile czasu możesz poczekać na taką opinię/interpretację ??? jeśli uwzględnisz w PIT-38 tą stratę a po czasie (mają obowiązek wydać ją nie później niż 3 m-ce) uzyskasz opinię iż nie powinieneś jej ujmować w tymże PIT-38, co zrobisz?? korekta, wyjaśnienia i zwracanie nienależnego podatku. Choć też można liczyć na sytuację odwrotną. Czego raczej bym się nie spodziewał.
koszt złożenia wniosku o interpretację - 40zł są już plany podniesienia opłaty do 1000 zł - ale o ile się orientuję nie ma jeszcze konkretnych wyjaśnień kogo mają obowiązywać nowe opłaty.
|
|
bartekm - ELS 7 BBZ 3
|
|
Cytat:Czy mogę prosić o jeszcze jedną poradę?:
Mam stratę z zbycia jednostek uczestnictwa funduszu inwestycyjnego.Bank nie wysłał mi PIT 8c a jedynie zestawienie dochodów.Czy mogę odliczyć sobie stratę? Czy jednak takiej możliwości nie ma? Czy muszę wypełnić PIT-38? niestety ale nie możesz odliczyć i nie uwzględniasz w PIT-38
|
|
@ Arkuos - zalecam poprawę Cytat:Arkuos - HEL 8 OIL 2 Cytat:Na zakup każdy uczestnik ma 10.000 zł. Zakupujemy akcje dwóch spółek w proporcjach 5:5, 6:4 lub 7:3
|
|
proszę bardzo: Imię i Nazwisko składającedo NIP
US wg. miejsca zamieszkania
WNIOSEK
Na podstawie art. 76 § 1 ustawy 29.8.1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) zwracam się z wnioskiem o zaliczenie nadpłaty podatku dochodowego wynikającego z zeznania rocznego PIT-37 (za 2010 rok) na poczet zobowiązania podatku dochodowego wynikającego z zeznania rocznego PIT-38 (za 2010 rok).
|
|
Temat:
BIOERG
jako odpowiedź może podam pewne dane z DI spółki zysk netto w tys. 2010 - 2,96 2011 - 37,00 2012 - 245,00
akcji jest (na razie) 8,5 mln sztuk.
|
|
zastanawia mnie skąd zysk na tym: Tromedia 30.64% 2.41 2.41 18.72%
|
|
jakiż to jutro będzie dzień skoro zakładasz że pojawią się wpisy ? mają pojawić się wyjątkowo cenne informacje dotyczące spółki??
|
|
W przejściu podziemnym - od strony al. Armii Ludowej i Ronda Jazdy Polskiej ???
|
|
kozalesz napisał(a):psztucz napisał(a): Z pit37 wynika mi zwrot nadpłaconego podatku. Z pit38 podatek do zapłacenia, przy czym jest on mniejszy od nadpłaty z pit37. Co w takim przypadku zrobić? Zapłacić należny podatek z pit38 i czekać na zwrot z pit 37? Czy może US mi po prostu zwróci mniej( w co wątpię ;))?
Możesz ewentualnie napisać pismo o zaliczenie części nadpłaty w PIT-37 na poczet należnego podatku w PIT-38. Powinieneś dostać pismo z US o przeksięgowaniu podatku oraz różnicę podatku. O szczegóły pytaj w swoim urzędzie. potwierdzam sam w ub. i br. tak robiłem zainteresowanym mogę podesłać wzór takiego pisma, ja składałem je razem z pitem. Jeśli ktoś rozlicza się via internet to chyba można w podawczym US to zostawić. wzór w linku LINK
|
|
na Kraków to i ja bym się łapał o ile będzie to weekendowe szkolenie
|
|
mógłby ktoś pokusić się o AT ?? na moje oko mamy tu ORGR`a
|
|
dobrze Żaba że jesteś znów z nami i mamy nadzieję że już wszystko w porządku.
|
|
|
|
bartekm - ATC 5 BBZ 5
wybrane pod kątem AT
|
|
to taki bączek co się kręci w miejscu?? jak dla mnie nie wygląda to najlepiej w odniesieniu do sytuacji polityczno-gospodarczej kraju. obyśmy nie kręcili się w miejscu niczym rzeczony bączek
|
|
motywacja - słowo klucz :) wg. mnie najlepszym sposobem jest znalezienie współtowarzysza/ki do amatorskiego uprawiania sportu. Bez względu na dyscyplinę. Pora roku nie ma znaczenia bo na każdą porę można znaleźć sobie coś do robienia.
Zimą np. narty, niestety ale odległość od w miarę długich stoków nie pozwala na częste szusowanie więc to sporadyczne zajęcie. Zatem znalazłem alternatywę - futsal. Raz w tygodniu zbieramy paru znajomych kopiemy skórę :) Naprawdę dobrze działa na zmęczenie psychiczne związane z pracą i nerwami na naszym bananowym grajdole :) Po okresie zimowym można z sali przenieść się na zewnątrz, choć też i w środku lata grywaliśmy wewnątrz. Co do biegania samego w sobie to w ubiegłym roku rozpocząłem ale szło to dość niemrawo. Zdecydowanie większą przyjemność sprawia mi rower. I tu myślę że znajdzie się więcej osób które podzielą moje zdanie. przejechanie dziennie 40-60 km, a przy większej ilości czasu nawet do 100km. Sprzęt nie jest jakiś wyszukany ale też i nie "marketowy". Generalnie uważam że naprawdę warto zainwestować w coś lepszego co poprawi komfort i przyjemność z uprawiania sportu. Mam tu na myśli też odzież. Różnica w obuwiu np. SPD w rowerze daje kolosalną przewagę nad konwencjonalnymi butami, odpowiednie ubranie też nie jest bez znaczenia więc warto o to zadbać.
trzeba się ruszać aby nasze ciała i umysły nie zawładnęła wszechobecna tkanka tłuszczowa :D
|
|
chyba warto przypomnieć o spółce trochę niedoceniana i zapomniana
ktoś mógłby pokusić się o analizę pod kątem AT ??
|
|
metfryt napisał(a):METFRYT - KOV 10
Zobaczymy:) tak jak w moim portfelu 100% w tym papierze albo woz albo przewoz:) przeczytaj regulamin i popraw zgłoszenie
|
|
TBH właśnie ! dlaczego kiedyś nie mieliśmy takich szans jak dziś mają młodzi ?? to niesprawiedliwe
|
|
bartekm PAT 5 KOM 5 długotrwałe trendy boczne w obu przypadkach, chyba czas aby nadszedł ich koniec
|
|
Cytat:"Ostatni będą pierwszymi"... mało czasu do końca styczniowej edycji Frog no ale nie takie rzeczy się na bananie działy
|
|
dzięki frog gratulacje dla pacpaw`a mam cichą nadzieję że to jeszcze nie koniec na wytypowanych przeze mnie spółkach dwie albo i trzy poprzednie edycje konkursu nie były dla mnie pomyślne zatem może tym razem koło fortuny się odwróci
|
|
@nemoo FE debiutuje 21.01.2011 zatem pojutrze a tu proszę bardzo Forever Entertainment - strona spółkichyba nie mają się czym pochwalić ale branża modna ostatnimi czasy zatem pewnie będzie chyba ciekawie
|
|
Cytat:Nie zgadniecie kogo przed chwilą spotkałem na centralnym w Warszawie i nie dałeś mu w ....  ???
|
|
to ja poproszę bartekm PAT zmiana GCN
|
|
Ekoexport pociągnął osrto w dół wszystkich którzy mieli go w portfelu.
|
|
Police to był strzał w samą 10`tkę ! gratuluję !!
|
|
iktorn napisał(a):kozalesz napisał(a): Do urzędu nie trzeba biegać. Można wysłać PITa przez internet ;-)
Wolę patrzeć oprawcy prosto w oczy (i mieć papierek z pieczątką urzędową, podpisem i datą, na wypadek "błędu w systemie") to nosi znamiona S&M :) ja tam jestem zwolennikiem unikania jakichkolwiek kontaktów z urzędnikami. Ze względu na moje i ich zdrowie psychiczne, zatem czekam z utęsknieniem aż będzie można wszystko załatwić drogą elektroniczną z użyciem np. e-podpisu.
|
|
tak jest, niezależnie.
|
|
EGB - sprawa nieco się wyjaśniła Frog Quercus wychodzi zatem ostatnie wzrosty były pewnie pod to wyjście
|
|
Cytat:Dodam tylko, że Twój Dom Maklerski prześle Ci PIT11 na przełomie lutego i marca. Będzie to informacja na podstawie której, wypełnisz PIT38. poprawię poprzednika oczywiście chodziło o PIT-8C żeby kolega nie czekał na PIT-11
|
|
Zastanawia mnie jakie będą komentarze polityków i socjologów na takie posunięcie Palikota, bo że u inwestorów (nie tylko tych utopionych w IFY) szacunku nie ma, to sprawa oczywista.
|
|
|
|
Temat:
PATENTUS
|
|
bartekm PAT 7 O2O 3
uzasadnienie: Patentus... trzeci raz z rzędu typuję i za każdym razem minimalne zyski, to ostatni raz kiedy stawiam na niego i mam nadzieję że przysłowiowe "do trzech razy..." się sprawdzi.
One2One - tylko wyłącznie ze względu na AT, mam nadzieję że spadki zatrzymane i kilka % będzie można z tego dopisać na +
|
|
proponuję umieścić informację plus link na głównej
|
|
to ja może zacytuję jedną z większych "gwiazd" NC wypowiedź Piotra Tymochowicza z Infinity S.A.
Jak spółka bez historii finansowej planuje przekonać do siebie rynek?
Sprzedajemy marzenia o nieśmiertelności - potwierdza Piotr Tymochowicz. Ale w odróżnieniu od Kościoła katolickiego nie obiecujemy zaświatów, tylko technologię.
Strategia równoległego rozpoczęcia działalności operacyjnej i debiutu giełdowego według założycieli spółki jest podyktowana transparentnością.
jak wygląda/ła jej historia na małym rynku chyba nikogo nie trzeba uświadamiać
|
|
wątek jako przestroga dla "dobrych wujków" co polecają zakup jak i dla tych co kupują z polecenia.
dlatego też ja nigdy nie sugeruję nikomu zakupu czegoś, co najwyżej mogę zasugerować przyjrzenie się osobnikowi danej spółce, niech sam oceni ewentualne wejście.
sprawa oczywista że zasugerować można spółkę która przedstawia sobą jakąś "wartość"
|
|
Frog obyś miał rację z tym wykresem. Niestety ale MiŚki sa "trochę" w tyle za WIG20 a jest kilka spółek fundamentalnie stabilnych, z szansą na rozwój ale ich wycena odbiega od tych które załapały się na hosannę :)
|
|
Moim zdaniem trzeba umożliwić grę na krótko ale tak jak dopuszcza tego giełda, i powinno się to odbywać w ramach jednego konkursu. Cała gra na GPW to pewien rodzaj rywalizacji (w sensie nie dosłownym) kto więcej zarobi. Dla wszystkich zasady są jednakowe. Każdy może grać na wzrosty jak i na spadki. Liczy się wynik końcowy.
|
|
Cytat:Też kiedyś doszedłem do takiego wniosku, giełda to OGame dla dorosłych. Tylko nie trzeba wstawać o 4 w nocy żeby wysłać flotę na atak czy na FS ?? adrenalina porównywalna z tym że na giełdzie skutki są naprawdę odczuwalne.
|
|
myślę że sporo osób mogłoby zaznaczyć przynajmniej dwie odpowiedzi.
|
|
Cytat:@Dapi Kawał dobrej roboty, za co bardzo Ci dziękuję. To moja nowa, obowiązkowa lektura przed snem :) myślę dokładnie tak samo mam nadzieję że wielu skorzysta ze skanera a przede wszystkim z wiedzy którą Dapi nam ładnie przedstawia.
|
|
bartekm - PAT
pozwoliłem sobie skopiować uzasadnienie z m-ca listopada gdyż jest wciąż aktualne
1. due diligence przejmowanej spółki powinien się w końcu zakończyć 2. być może zbiegnie się z powyższym w czasie informacja o pracach w Chinach 3. AT aż prosi się o wybicie z tej konsolidacji :)
|
|
czy ktoś nieuświadomionemu wskaże linki do czata ???
|
|
@Vox wg. mnie jeśli pośrednikiem w sprzedaży jest firma inwestycyjna to taka czynność jest zwolniona z PCC rzuć okiem na to link do artykułu
|
|
potwierdzenie informacji o której wspominano we wcześniejszych raportach. z trzech zainteresowanych pierwszy przekroczył próg 5% LinkKOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 23 / 2010 Data sporządzenia: 2010-11-24 Skrócona nazwa emitenta EKO-EXPORT S.A. Temat Nabycie znacznego pakietu akcji Podstawa prawna Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji Treść raportu: Zarząd Eko Export S.A. zawiadamia, że w dniu 23.11.2010 otrzymał wiadomość od PZU Asset Management S.A. z siedzibą w Warszawie, że w wyniku zawarcia w dniu 22 listopada 2010r, transakcji kupna na rynku zorganizowanym 5.000 akcji spółki EKO EXPORT S.A. do portfeli inwestycyjnych ich Klientów, udział w ogólnej liczbie głosów w Spółce przekroczył w górę 5%. Szczegółowe informacje dotyczące transakcji przedstawione w załączniku.
|
|
Dobry pomysł Frog można by dodatkowo oznaczyć ich innym kolorem niż "pospolici" użytkownicy.
|
|
Ze strony Zarządu EEX oczekujemy realizowania strategi i wypracowania zakładanych zysków. Jak do tej pory chyba nikt nie powinien mieć zastrzeżeń co do jego pracy, choć jak się przyjrzeć niestety ale ogromnej liczbie spółek na rynku (a szczególnie NC) to z tym nie zawsze jest tak jak obiecują zarządzający. Ja im wierzę ale zawsze jest doza ograniczonego zaufania.
|
|
Temat:
PATENTUS
Wywiad z przesem Patentusaczyli utworzenie spółki w Chinach wciąż aktualne ale ze względu na pewne zmiany w Tongmei nieco się opóźni. Nic wciąż nie wiadomo o planowanej akwizycji Od strony AT sprawa wygląda chyba ciekawiej, wolumen nieco wzrasta - może jest szansa na wyjście z tej dość nudnej konsoli.
|
|
kombinujesz coś, uwzględnić możesz utratę dochodu (utrata pracy przez członka rodziny, urlop bezpłatny itp.) ale nie dochód ujemny jakim jest strata.
|
|
Temat:
PATENTUS
ew128 napisał(a):pojawił się raport PATENTUS SA raport okresowy kwartalny 3/2010 Q ktoś czuje się na siłach skomentować ??
dziś ładnie wolumen robią pakietami, ostatnio branża górnicza modna (Fasing, Moj) może to czas na PATka link do artykułuRosną zyski Patentus S.A. Poniedziałek, 8 listopada (11:53) Patentus S.A., którego akcje od roku notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, opublikował raport finansowy za III kwartał 2010 roku. W porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego, Spółka wypracowała wyższy aż o 43% zysk netto - 1 490 tys. złotych. Przychody ze sprzedaży osiągnęły poziom 15 208 tys. złotych. Spółka Patentus, specjalizująca się w produkcji maszyn i urządzeń górniczych oraz konstrukcji stalowych, podała do publicznej wiadomości wyniki finansowe za III kwartał br. Przychody ze sprzedaży pszczyńskiej firmy wyniosły 15 208 tys. zł, osiągając po dziewięciu miesiącach działalności w tym roku poziom 47 774 tys. zł. "Znaczący wpływ na uzyskany wynik miały ponoszone przez nas koszty sprzedaży. W porównaniu z rokiem ubiegłym wzrosły o 673 tys. zł." - przekonuje Józef Duda, Prezes Zarządu Patentus S.A. czytaj dalej W III kwartale br. Spółka odnotowała zysk netto w wysokości 1 490 tys. zł. W tym samym okresie roku ubiegłego wyniósł on 1 040 tys. zł, wzrósł zatem o 43%. Podobnie było w przypadku zysku brutto ze sprzedaży - osiągnięty wynik 2 312 tys. zł jest o 12% wyższy w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego (2 062 tys. zł.). Zysk z działalności operacyjnej wypracowano na poziomie 1 481 tys. zł (wzrost o 47%). W bieżącym roku, zgodnie z założeniami przyjętej strategii, Spółka umacniała swoją dotychczasową pozycję w segmencie maszyn i urządzeń górniczych. Współpraca z Jastrzębską Spółką Węglową SA zaowocowała umowami oraz zamówieniami, których łączna wartość przekroczyła ponad 6,7 mln złotych netto, natomiast od połowy roku suma zamówień i umów z Kompanią Węglową S.A. osiągnęła pułap 10 mln złotych netto. "Na bieżąco startujemy w przetargach. Obok tradycyjnej formy sprzedaży, oferujemy leasing finansowy będący odpowiedzią na rosnące oczekiwania naszych klientów. Usługa, którą wprowadziliśmy w zeszłym roku cieszy się coraz większą popularnością." - dodaje Józef Duda, Prezes Zarządu Patentus S.A. Patentus S.A. jest w trakcie finalizowania umowy o zawiązaniu spółki joint venture w Chinach, w wyniku której powstanie fabryka umożliwiająca ekspansję produktową na rynki wschodnie, m.in. Indie oraz Rosja. Spółka monitoruje również rynek pod kątem ewentualnych akwizycji i tworzenia grupy kapitałowej. Prowadzony jest due-dilligence firmy z branży metalowej mający potwierdzić jej przydatność do grupy oraz rentowność planowanego przejęcia. źródło informacji: INTERIA.PL/materiały prasowe
|
|
SpartaN napisał(a):Czy prowizje można liczyć jako stratę? prowizja jest kosztem uzyskania przychodu - strata/zysk jest różnicą pomiędzy przychodem a kosztem
|
|
bartekm - PAT
w październiku się nie doczekałem to może listopad będzie przychylny bo: 1. due diligence przejmowanej spółki powinien się w końcu zakończyć 2. być może zbiegnie się z powyższym w czasie informacja o pracach w Chinach 3. AT aż prosi się o wybicie z tej konsolidacji - oby w górę :)
|
|
Temat:
EKOEXPORT
ciekawe gdzie jest kres tej wędrówki kursu ??
nic go nie zatrzymuje jak na razie 3 paczki po 100k od właścicieli poszło do funduszu resztę biorą z rynku ale ludzie świadomi za bezcen nie oddają.
|
|
nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam ten artykuł ale to ewidentnie czerwona lampkaZbliża się rewolucja w raportach giełdowych Adrian Boczkowski Zamiast sztywnej listy duża uznaniowość spółek. Czy polski rynek jest już gotowy na "dobrowolną" politykę informacyjną? Wielu zarządzających funduszami i indywidualnych inwestorów bulwersują szykowane zmiany w prawodawstwie, o jakich mówi Urząd Komisji Nadzoru Finansowego . Chodzi o sztywną listę zdarzeń biznesowych, o których emitenci muszą dzisiaj informować inwestorów w oficjalnych tzw. komunikatach bieżących. Lista konkretnych zdarzeń (np. zwołanie walnego zgromadzenia, podniesienie kapitału ) nie budzi kontrowersji. Sztywny katalog istotności zdarzeń gospodarczych (np. umowy, procesy, zdarzenia losowe) — już owszem. W lipcu Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych przesłało KNF propozycję zniesienia obecnej formy katalogu informacji bieżących. Nadzorca włączył ten pomysł do własnego projektu "Pakietu odbiurokratyzowania rynku finansowego" i we wrześniu przygotował nowelizację rozporządzenia. Główne założenie? Samodzielna ocena istotności danego zdarzenia przez emitenta. — Weźmy "umowę znaczącą" — dlaczego 10 proc. kapitałów własnych lub przychodów z ostatniego roku wymaga raportu, a 9,9 proc. już nie? Poza tym, to samo kryterium jest przyłożone do wszystkich typów umów: handlowych, ubezpieczeniowych, kredytowych czy na wywóz śmieci. Te same kryteria są też dla wszystkich emitentów bez względu na specyfikę ich działalności, pozycję na rynku, sytuację finansową. Tak nie powinno być. Zwykle to, co jest dobre do wszystkiego, jest do niczego — argumentuje Robert Wąchała, dyrektor departamentu nadzoru obrotu w KNF. Zbliza_sie_rewolucja_w_raportach_gieldowych
|
|
bartekm
ESKA - 10000
|
|
bartekm - PAT
|
|
Temat:
BOKS
nie wiem czy nie większym showmanem od RJJ nie jest Prince Naseem Hamed - też daje "czadu"
tylko nie wiem czemu ma służyć takie zachowanie w ringu, bo jak dla mnie to brak szacunku dla przeciwnika. Walka ma być twarda, fair ale bez błazeństw. Pomijam kwestię publiczności której pewnie takie niecodzienne zachowanie bardzo się podoba.
|
|
discopolo napisał(a):Jestem łysy. to pewnie od jazdy bez kasku
|
|
Temat:
INDYGO
wiadomości ze spółki owszem ciekawe ale kurs przynajmniej na tą chwilę ich nie odzwierciedla, podaż dość znaczna zobaczymy jak potoczą się jego (kursu) dalsze losy. liczę na to że jednak będzie dobrze - wolumen jeden z większych w historii
|
|
Frog, nie zrobisz wyjątku ??
|
|
ja poproszę na wrzesień
bartekm NVT 10
|
|
Temat:
INDYGO
idą też w panele słoneczne ciekawa branża, rozwojowa... i oby zyskowna dla nich.
|
|