PARTNER SERWISU
ocflhwui
1 2 3 4
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 października 2008 20:23:47 przy kursie: 19,60 zł
Cholera! tu mnie złapałeś na nieuwadze.

Kurczę. Tak. Tym bardziej nie sprzeda nic Niemcom ani innym Gorgom, tylko nam, fraglesom...

WatchDog
50
Wysłane: 13 listopada 2008 18:51:56 przy kursie: 19,41 zł
A zatem, powolny schyłek prasy drukowanej staje się faktem! angry6
Co miesiąc media branżowe donoszą o spadkach sprzedaży, przy czym najsłabsze (rynkowo i biznesowo, niekoniecznie treściowo) spadają najszybciej - jak Dziennik i Polska - ale żaden, nawet najlepiej pozycjonowany nie broni się przed odpływem czytelników do internetu.
Trzeci kwartał dla Agory okrzyknięto złym i gorszym od oczekiwań. W mojej ocenie spółka ma ciągle niezłe wyniki.
Utrzymała poziom przychodów sprzed roku, w najgorszym sezonie dla branży mediowej. Jednocześnie nieco podniosła marżę operacyjną. Wygenerowała sporą gotówkę operacyjną, co jest normalne gdy handel spada, a spływają należności z poprzedniego, lepszego okresu. No i wszystko byłoby całkiem nieźle, gdyby nie dwa czynniki: rosnące jej koszty operacyjne i koszty sprzedaży, niestety nieuchronne gdy się walczy o nowy trudny rynek (internet) lecz zjadające zyski, oraz większe wydatki marketingowe. To drugie uważam za zbędne marnotrawstwo i temat mogę rozwijać godzinami; tutaj krótko: wydatki marketingowe są nieskuteczne gdy przychody spadają.

Uważam wyniki Agory za niezłe, widząc przesuwający się ciężar przychodów, a szczególnie zanikłe prawie do zera przychody z kolekcji (nie tak dawno temu bili na tym ponad 100 mln złotych rocznie!) oraz wciąż malejące ze sprzedaży egzemplarzowej. Rok temu zarobiła ponaddwukrotnie więcej, ale dwa lata temu - pięciokrotnie mniej.
Nadchodzą trudne czasy i trzeba się przygotować na to, że przychody grupy Agora będą spadać, w miarę przesuwania się w nowe, bardziej marżowe ale mniejsze przychodowo biznesy. Koszty działania też muszą maleć, i to zdecydowanie, żeby miało to jakiś sens. Nie od dziś uważam, że tę firmę powinno się podzielić.
Rynek ją na razie tak ukarał, że stała się jedną z najtańszych w branży mediowej. Wcale nie sądzę, by to była okazja. Raczej jednoznaczna opinia co do perspektyw branży.
Edytowany: 13 listopada 2008 18:53

WatchDog
50
Wysłane: 13 listopada 2008 23:32:18 przy kursie: 19,41 zł
Breakin' news!
Ciekawe kto zdecyduje się teraz siąść za sterami. Tylko bohater albo ktoś nieświadomy, przy czym mam nadzieję, że tego drugiemu raczej nie pozwolą. Tu potrzeba silnej ręki, znajomości biznesu i pomysłu na przyszłość. Jest wakat, więc jest szansa.

Puls Biznesu napisał(a):
Z powodów osobistych 13 listopada 2008 r. Marek Sowa złożył rezygnację z uczestnictwa w zarządzie spółki oraz z funkcji prezesa zarządu - poinformowała Agora w komunikacie.
Marek Sowa była prezesem spółki od sierpnia 2007 r.

WatchDog
50
Wysłane: 16 listopada 2008 13:09:15 przy kursie: 18,30 zł
Jeden obraz za tysiąc słów. Przypominam, że żyjemy w kraju o około 11 mln gospodarstw domowych. Mniejszym o połowę od Niemiec, gdzie BILD do niedawna sprzedawał się codziennie średnio w 4 mln egz. Lepiej już było.

kliknij, aby powiększyć

tom
tom
1
Wpisów: 52
Wysłane: 20 listopada 2008 20:08:21 przy kursie: 14,90 zł
WatchDog, ta branża jest Ci chyba bliska. Patrzę na rozkład kosztów operacyjnych i wychodzi mi, że ponad 27% to wynagrodzenia (Q3). Czy to jest normalny wskaźnik dla tej branży, czy Agora płaci dużo bądź zatrudnia za dużo ludzi?
Druga kwestia, przy podawaniu kosztów operacyjnych pokazali 4 pozycje: zużycie materiałów i energii, amortyzacja, wynagrodzenia i reklama, które dały w sumie 181,8 mln, a koszty w sumie to 267,5. Tak pominąć 85 mln? Co to za koszty mogą być?

WatchDog
50
Wysłane: 20 listopada 2008 22:34:46 przy kursie: 14,90 zł
Pensje w mediach są wysokie.
Cała grupa zatrudnia 3685 etatowców, od początku roku na wynagrodzenia i świadczenia przeznaczyła 218 mln zł. To jest 59 tys. na łebka, czyli średnio 6.573 zł miesięcznie. Diabelnie mało. Za tyle może się da zatrudnić słabego redaktora, grafika albo młodszego handlowca. Na dobrych trzeba więcej pieniędzy. A mówimy ciągle o średniej, w którą wchodzą pensje dyrektorów i innych drogich misiów. Oczywiście nie mamy do czynienia z cudem, tylko z wynagradzaniem sporej części ludzi w akcjach, co do niedawna nie było wykazywane na rachunku wyników, a teraz już jest - wyceniane w tym roku średnio po 19 zł za szt. Tak więc realne koszty pracownicze są nieco większe, choć nadal uważam, że grupa płaci ludziom poniżej cen rynkowych. Cofnij się w wątku, chyba gdzieś na początku było o tym wspominane. Czy zatrudnia za dużo? Przy przychodach za 12 miesięcy na poziomie 1,3 mld zł, wychodzi 352 tys. zł na etatowca. To wysoka kwota, trzykrotnie wyższa niż np. w KGHM.

Odnośnie struktury kosztów, brakujących 85 mln nie ma jak w tym raporcie znaleźć. Podejrzewając recydywę cofnąłem się do raportu półrocznego, który zawiera szczegółowe noty. Są tam dwie dodatkowe pozycje: Czynsze związane ze środkami trwałymi i z wynajmem powierzchni pod billboardy (za I półrocze kwota 33,5 mln) oraz Pozostałe usługi obce (za I półrocze kwota 129 mln zł). O tym drugim - ani słowa.
Trzeba to skrzyżować z rachunkiem zysków i strat, gdzie koszty sprzedanych towarów to 354 mln, koszty sprzedaży to 178 mln, a koszty ogólnego zarządu to 72 mln zł. Tylko że nie bardzo mi to wychodzi, jeśli np. zaliczę wszystkie koszty reklamy i reprezentacji do kosztów sprzedaży to zostanie 61 mln, które pobiorę z usług obcych, na których zostanie 59 mln zł.
Amortyzacja plus czynsze wychodzą plus minus na ogólny zarząd. Koszty zużycia oraz wszystkie wynagrodzenia wpiszę na koszty sprzedanych towarów to zostanie mi jeszcze 75 mln zł. Wychodzi zatem na to, że połowa tych nie wyszczególnionych kosztów związana jest z "kosztami sprzedanych towarów", a druga połowa z ogólnym zarządem. Co nadal nam nic nie mówi.

Nie wiem czy chce Ci się w to bawić, ale może puścisz pytanie mailowe do dyrektora finansowego? Tak się składa, że mi nie wypada...
Edytowany: 20 listopada 2008 23:17

tom
tom
1
Wysłane: 21 listopada 2008 13:57:01 przy kursie: 14,90 zł
Naprawdę Agora płaci poniżej rynku? To jaki procent kosztów stanowią płace (lub wszelkie inne świadczenia bonusowe) w branży? Na pewno w tej branży wiedza i umiejętności ludzi są kluczowe dla sukcesu, chyba bardziej niż gdzie indziej. Czy w takim razie wg Ciebie Agora ma problemy z pozyskiwaniem odpowiedniej kadry?

Co do zapytania, to chętnie się pobawię. A sądzisz, że odpiszą? W takim razie powinienem zapytanie przesłać na jakiś mail ze strony o relacjach inwestorskich? I mogę zadać pytanie dokładnie wprost o wytłumaczenie czym są niewymienione koszty?

Wielkie dzięki za pomoc!

WatchDog
50
Wysłane: 22 listopada 2008 02:05:20 przy kursie: 14,90 zł
Tak, płaci poniżej rynku i jest z tego znana - mimo że nigdy nie miałem z nią umowy o pracę, to rozmawiałem z takimi co pracowali i odeszli, oraz z takimi co rozmawiali i nie przyszli. Co samo w sobie nie jest niczym złym, żadna firma to nie kościół że można wejść i siedzieć, i nikt Cię nie może wyprosić.

Znalazłem jakąś listę płac sprzed trzech lat, zobacz sam na kwoty:
http://1000gp.ovh.net/~dziennike/media_3.php

A tu jest trochę młodsze, bo półtoraroczne podsumowanie badań:
weblog.infopraca.pl/2007/03/ja...
Pamiętaj jednak, że w takich badaniach jest duża domieszka respondentów z redakcji lokalnych, małych radiostacji, tytułów branżowych itp., gdzie pensje są sporo niższe niż w koncernach.

Bonusy - ogólnie - w redakcjach zdarzają się rzadko. Największym bonusem dla dziennikarza jest możliwość trzepania nieograniczonej wierszówki na 50-procentowych kosztach uzyskania przychodu, czyli efektywnym podatku 10%.

Jak jest u nich z kadrami to nie odpowiem bo nie wiem czy mają problemy, czy ich nie mają. Raczej, tak jak w Googlu, każdy początkujący się zatrudni za dowolnie małą kasę, żeby się uczyć u najlepszych i mieć wpis w życiorysie. A potem się przerzuca do Niemca, gdzie z marszu płacą minumum 2x więcej. Prawda, koledzy redaktorzy? :)
Edytowany: 22 listopada 2008 02:05

WatchDog
50
Wysłane: 27 listopada 2008 14:36:24 przy kursie: 16,80 zł
Miasto szemrze, że jutro dzień długich noży, nie tylko w wydawnictwach, ale w kilku szczególnie.

tom
tom
1
Wysłane: 27 listopada 2008 18:18:54 przy kursie: 16,80 zł
Interesujące, szepniesz coś więcej?
A wiesz coś może kto zostanie numerem jeden w Agorze i kiedy?

WatchDog
50
Wysłane: 27 listopada 2008 18:26:21 przy kursie: 16,80 zł
Wiem tyle co wszyscy. Jutro ostatni dzień miesiąca, dzień wręczania wypowiedzeń.
na budżety tegoroczne już nie będzie miało wpływu (grudzień - okres wypowiedzenia), ale za to styczeń zacznie niżej.

Z tego co się znam na pieczeniu kartofli, Sowa nie był numerem jeden tylko pacynką. Popatrz w akcjonariat na złote akcje i potem kto je trzyma. Może miał im dać bilet do świata telewizji, a może miał służyć do firmowania niepopularnych decyzji i potem złożenia na stosie? Nie wiem. W każdym razie jego wypowiedzi nt. zarządzania były bełkotem.

tom
tom
1
Wysłane: 27 listopada 2008 20:01:17 przy kursie: 16,80 zł
OK, czyli zwolnienia, ale raczej nie jakieś spektakularne wyrzucenia kluczowych ludzi.

Czyli co, to raczej ludzie GW rządzą spółką niż jest zarządzana przez oficjalnych menedżerów?
Kiedyś mówiło się zresztą o konflikcie AM z zarządem Agory, ale nie wiem czy to tak było/jest i na ile on jeszcze kształtuje samą Gazetę.
No i nie da się ukryć, że Agora ma sporo wrogów, którzy mogą opowiadać różne rzeczy.
W każdym razie mam wątpliwości czy nadrzędnym celem Agory jest zwykłe zarabianie pieniędzy czy utrzymywanie wpływowego środowiska politycznego.

WatchDog
50
Wysłane: 28 listopada 2008 18:27:25 przy kursie: 16,55 zł
A jednak na dwoje babka wróżyła....

PB napisał(a):
Jarosław Szaliński złożył rezygnację z uczestnictwa w zarządzie Agory oraz z funkcji wiceprezesa zarządu z mocą od dnia dzisiejszego. Jednocześnie w dniu dzisiejszym nastąpiło rozwiązanie umowy o pracę, na podstawie której Szaliński świadczył pracę na stanowisku dyrektora finansowego Agory.
Nowym dyrektorem finansowym zostanie dotychczasowy dyrektor pionu nowych przedsięwzięć, Grzegorz Kossakowski.

WatchDog
50
Wysłane: 10 grudnia 2008 13:20:13 przy kursie: 16,25 zł
Na prośbę jednego z Forumowiczów zrobiłem prosty i szybki przegląd danych - takie Własne Wybrane Dane Finansowe, trochę bardziej przejrzyste niż te podawane w ESPI. To tak w oczekiwaniu na narządko analizy międzyokresowej. Powklejam na aktywne spółki.

PODSUMOWANIE WYNIKÓW na dzień 30-09-2008

Przychody kwartalne: 285 mln zł, wzrost o 0,2%

Przychody z 12 miesięcy: 1 294 mln zł, spadek o 0,1%

Zysk netto kwartalny: 13,85 mln zł, spadek o 36,9%

Zysk netto z 12 miesięcy: 80 mln zł, spadek o 9,1%

Stan gotówki w kasie: 268 mln zł, spadek o 11,2%

Zaciągnięte kredyty długoterminowe: 170 mln zł, spadek o 6%

Stopień zadłużenia: 25% , wzrost o 0,04 pkt.
Edytowany: 10 grudnia 2008 15:34

WatchDog
50
Wysłane: 18 grudnia 2008 23:29:23 przy kursie: 16,94 zł
Joł - chciałoby się rzec. Agora podnosi od nowego roku cenę GW do 1,80 zł.
Mało? no właśnie, parę groszy, a wzrost przychodów z kiosków o 36%. Sprzedaż nie powinna przyspieszyć spadku, ta podwyżka to kosmetyka.
Jeszcze oszczędzać papier i oszczędzać na marketingu, a parę lat da się utrzymać porządną zyskowność.
Było nie było, GW to ciągle kombajn reklamowy w ogłoszeniach drukowanych.

WatchDog
50
Wysłane: 29 grudnia 2008 19:45:12 przy kursie: 16,08 zł
Wreszcie:

Cytat:
Zarząd Agory SA ("Spółka") z siedzibą w Warszawie informuje, że w dniu 29 grudnia 2008 r. podjął uchwałę o przyjęciu i przeprowadzeniu w grupie kapitałowej, dla której podmiotem dominującym jest Spółka oraz w samej Spółce ("Grupa") planu poprawy efektywności operacyjnej.
(...)
W ramach planu poprawy efektywności operacyjnej w Grupie planowane są zwolnienia grupowe w Spółce dokonywane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, o zamiarze przeprowadzenia których Spółka powiadomiła w dniu 29 grudnia 2008 r. właściwy Urząd Pracy. Zgodnie ze złożonym w Urzędzie Pracy wnioskiem, zwolnienia grupowe zostaną przeprowadzone w okresie od 1 stycznia 2009 r. do 31 lipca 2009 r.
Spółka szacuje, że w wyniku realizacji planu poprawy efektywności operacyjnej, bez uwzględnienia projektowanych działań rozwojowych, zmniejszenie zatrudnienia w Grupie dotyczyć może do 300 osób, co stanowi około 7,5% wszystkich zatrudnionych w Grupie na dzień 30 listopada 2008 r., przy czym w Spółce na zasadzie zwolnień grupowych.
(...)
W związku z realizacją planu poprawy efektywności operacyjnej Grupy, w tym między innymi zwolnieniami grupowymi w Agorze SA, spółki Grupy utworzą rezerwy na koszty przeprowadzenia tego planu, w łącznej wysokości około 8,5 mln zł, która w całości obciąży skonsolidowany wynik Grupy w czwartym kwartale 2008 r.
Wraz z komentarzem do wyników za czwarty kwartał 2008 r. Spółka przekaże również szacunki dotyczące oszczędności z tytułu zmniejszenia zatrudnienia w Grupie.
(...)

Z raportu za III kwartał wynika, że koszty wynagrodzeń w 2008 r. wyniosły 218 mln zł (czyli rocznie ok. 290 mln zł) i było to sporo więcej niż w roku 2007, kiedy było to 188 mln zł (rocznie ok. 250 mln zł). Tak więc obniżka, jeśli pójdzie po średniej, będzie warta jakieś 21 mln rocznie. Mało.

Wątpliwości jakie mam:
- dla takiej firmy jak Agora oszczędzanie na ludziach to tak, jakby mleczarnia chciała oszczędzić zwalniając krowy. Racjonalizacja jest w porządku, o ile jest racjonalna. Tego nie wiemy, ale na pewno wiemy, że dużo szybciej, łatwiej i z mniejszą szkodą (!) redukuje się wydatki reklamowe, których było dotąd 160 mln zł (rocznie ok. 213 mln zł). Reklamować trzeba nowe produkty albo ich zmiany, a takich nie widzę. Czekam na raport za IV kwartał ze ściętą reklamą, inaczej nie uwierzę w plan oszczędności,
- zwolnienia wcale nie muszą pójść po średniej, tzn. zwolnią tych najgorzej uposażonych, przez co oszczędności nie będą 7,5% tylko powiedzmy 5%,
- atmosfera zwolnień i redukcji odstrasza tych najlepszych, o ile się o nich nie zadba. Np. Kaznowski już się wyniósł,
- zwolnienia w ogóle mogą być lipne, tzn. rozwiązanie umów o pracę i zawarcie umów firma-firma, więc trzeba się przyjrzeć w 2009 r. kosztom usług obcych.

I tyle. Źle jest w mediach.

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 3 stycznia 2009 15:41:22 przy kursie: 16,20 zł
witam
a gdyby tak skojarzyc dwa fakty - zakup 77 tys akcji za milion złotych o których pisal Alemen oraz sprzedaz Rzeczpospolitej i tajemniczego Inwestota reprezentowanego przez A V Inwestor S.A. ...moze za zakupem rzeczpospolietej stoi agora?

WatchDog
50
Wysłane: 3 stycznia 2009 15:57:31 przy kursie: 16,20 zł
COŚ się na pewno dzieje, tylko nie wiemy co.
Ciekawa transakcja, spóźniona o parę lat.
Nie jestem pewien, czy Rzepa jest cokolwiek warta. Inaczej Bauer by startował, on nie przegapia okazji.

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 8 stycznia 2009 23:46:08 przy kursie: 17,23 zł
Agora wykupi akcje za maksymalnie 19 mln zł
PAP

Agora chce rozpocząć kolejny program wykupu własnych akcji w celu ich umorzenia, przeznaczając na niego maksymalnie 19 mln zł - poinformowała spółka w komunikacie.

Zgodę na wykup akcji z rynku musi udzielić NWZA Agory, zwołane na 12 lutego.

W zeszłym roku Agora skupiła z rynku w celu umorzenia 2,5 mln akcji własnych, wydając na to 71 mln zł. Intencją spółki było jednak przeznaczenie na ten cel 90 mln zł, dlatego teraz Agora chce kupować akcje za pozostałe 19 mln zł.

WatchDog
50
Wysłane: 19 lutego 2009 19:55:36 przy kursie: 13,06 zł
Nowy raport w skrócie:
- nadal bogata spółka i napakowana kasą po dach,
- nadal droga wskaźnikowo,
- sprzedażowo miała niezły rok, ale wynik położyła,
- nadal nie tnie kosztów, marnuje wydatki na promocję i marketing,
- odpis aktualizujący Tradera nie był konieczny; to strategiczny myk na bessie, kiedy rynek już nie reaguje paniką na takie wiadomości jak strata netto - wtedy właśnie się sprząta,
- w listopadzie odszedł dyrektor finansowy, co jest zawsze niepokojące, bo się zastanawiamy: odszedł bo był dobry czy odszedł bo był zły? oba warianty są niegatywne, a wariant pośrodku nie istnieje,
- a konkurencja się pastwi:
www.dziennik.pl/opinie/article...

Wycena metodą szwajcarską: 7,50 zł na akcję.
Edytowany: 19 lutego 2009 19:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE AGORA

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,556 sek.

cseizami
asqhhcxi
phfstvfb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nfsspkal
gfflxzuh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat