Wprowadzasz w błąd ty, i to chyba sam siebie, nie rozumiejąc co to benchmark. Proste pojęcie, ale widać trudne :D Benchmark to wartość odniesienia, do której coś uwaga uwaga... odnosimy. My odnosimy ceny sprzedaży JSW do BENCHMARKU jakim jest średnia wartość indeksu TSI z pięciu miesięcy.
Relacja tych cen do benchmarku to 86%. Benchmark=indeks, relacja=86%. Prościej się nie da, czego nie rozumiesz?
Napisałem zgodnie z raportem, że benchmark wyniósł 311$, a ten że wprowadzam w błąd... no to napisz ile wyniósł i czym wg ciebie jest benchmark, bo najwyraźniej nie wiesz. I nie podciągaj pod tą niewiedzę innych, bo tak jak pisałem (pomijając już kwestie słownikowa, skupiając się na liczbach, on w tamtym poście też dziwnie operuje słowem benchmark, no ale wartości ma ok) Chung w swoich wyliczeniach założył dokładnie to samo - średnia cena indeksu 311$. Jeszcze zerknąłem na dzień publikacji... poprzedniego raportu! 14.10 BearHand wyliczył, że przy takiej metodologii jak podali średnia cena indeksu w q4 (nie wiedząc jeszcze, że ceny dalej rosły) powinna wynieść ok. 308,4$. Czyli żadnego zaskoczenia nie ma, nie chce mi się więcej szukać, ale wszystkie wyliczenia indeksu na q4 jakie widziałem były powyżej 300$. Pokaż mi gdzie (raporty, nazwiska) ktoś napisał, że będzie 170$ za q4, to jest matematycznie niemożliwe i nikt nie mógł czegoś takiego napisać.
Dalej już jest gorzej, bo Chung założył "pesymistyczne" 90% relacji ceny JSW do indeksu a mamy fatalne (tak, fatalne) 86%. W porównaniu do 93% z poprzedniego miesiąca, taka wartość (przy znanym już wolumenie i benchmarku ceny sprzedaży) oznacza... ok. 140mln zł mniej ze sprzedaży (w zależności jaki kurs dolara przyjmiemy)! Dla mnie to znaczący minus tego raportu, ale jak ktoś sobie sztucznie zaniżył oczekiwania żeby teraz móc szaleć ze szczęścia to ok.
Podsumowując moja ocenę raportu - w raporcie mamy trzy istotne informacje - wartość benchmarku (po raz pierwszy wzór zostal podany w poprzednim raporcie, a więc można było sobie wyliczyć samemu, ale można było mieć wątpliwości czy wzór aby na pewno się sprawdzi), wolumeny, relację ceny JSW do benchmarku. No i za q4 mamy:
- benchmark - 311$ dokładnie tak jak wynikało z prostej matematyki, wzór podany kwartał wcześniej sie sprawdził, wszystko zgodnie z oczekiwaniami.
- wolumeny - dla mnie lekkie rozczarowanie. po zapowiedziach, że w 2021 będzie wydobyte 13,8mln t wiadomo było, że w q4 bmusieliby wydobyć 3,61 mln (wobec 3,34 w q3). Ja liczyłem, że różnice nadgonią koksującym, a nadgonili (i to nie całkiem) energetycznym, czyli dla mnie lekki minus, ale jak ktoś na to nie patrzył i widzi tylko że ciut więcej niż w q3 to może uznać, że zgodnie z oczekiwaniami.
- relacja cen JSW do benchmarku - 86% = fatalny zjazd z 93% kwartał wcześniej. Nie ma co tłumaczyć.
Dla mnie raport summa summarum na lekki minus, ALE ja staram się być racjonalny - JEŻELI rynek faktycznie oczekiwał 170$ benchmarku ;) to w poniedziąłek to the mooooooooon.