PARTNER SERWISU
lupxrugo
79 80 81 82 83

Kiedy szczyt Hossy:)

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 2 marca 2022 19:48:54
Na początku wyraźnie zaznaczę - żeby nie było niedomówień. W żaden sposób nie usprawiedliwiam tym wpisem wojny wywołanej przez Rosję. To samo zło dla wszystkich, a osoby które ją wywołały powinny ponieść najsurowsze konsekwencje. Też zgadzam się z tym, że to szaleństwo.
Niemniej jednak - spodziewane, przynajmniej wśród poważnych amerykańskich i brytyjskich analityków geopolitycznych.

Wojnę tę opisał Peter Zeihan w swojej książce z 2016 r. pt. Absent Superpower. Określa ją mianem Twilight war - bo wieszczy, że przyniesie ona zmierzch Rosji.
O co w niej chodzi i dlaczego została wywołana? Zdaniem Zeihana zamiarem Rosji jest poszerzenie jej wpływów po to - by zamknąć luki na granicach strefy wpływów Rosji, przez które Rosja mogłaby być łatwo atakowana.
Każdy powie - ale przecież Rosji nic nie zagraża! I racja. Ale to plan obliczony na dziesiątki lat - więc ten argument jest bez znaczenia, bo nikt nie wie co będzie w przyszłości.
Luki te wyglądają według Zeihana tak:

kliknij, aby powiększyć

To mapa z 2014 r. Jak przypomnimy sobie co się od 2010 r. działo wokół Rosji, i porównamy lokalizacje rosyjskich interwencji z położeniem zaznaczonych przez Zeihana luk, to widać sporą zbieżność, nieprawdaż?
Osetia, Gruzja, Mołdawia, Naddniestrze, Krym, obecnie zaś Kazachstan - wszędzie tam są już prorosyjskie władze, lub rosyjskie wojska. Ukraina jest kolejnym etapem. Zdobycie jej i osadzenie tam prorosyjskiego rządu, pozwoliłoby na zabezpieczenie dwóch kolejnych luk.
Pozostaną niestety jeszcze dwie....
Luka na kierunku polskim ma być zabezpieczona przez zajęcie terenów do linii Wisły.

Dlaczego teraz - można zadać sobie pytanie. Otóż Rosja wyludnia się w stopniu zastraszającym. Za chwilę nie będzie w stanie wystawić armi na tyle licznej i silnej, by mogła ten plan zrealizować. Nota bene już obecna armia to jedynie cień armi ZSRR.

Jako uzupełnienie tej teorii warto poczytać też teorie jednego z ulubionych teoretyków geopolitycznych Kremla - Aleksandra Dugina, który właśnie o linii Wisły pisze.
Warto też poszukać na czym polega deeskalacyjna koncepcja użycia broni atomowej przez Rosję i jaka jest waga przesmyku suwalskiego.
Działania Rosji to realizacja konkretnego planu, a nie jedynie wynik szaleństwa Putina. Argument o szaleństwie jest tyleż nieweryfikowalny, co bezproduktywny.
Nie tylko Zeihan pisał i mówił o tym. Co ciekawe o dokładnie tych samych lukach mówił ze dwa miesiące temu jeden z brytyjskich analityków (niestety nie pamiętam jego nazwiska) w jednej z polskich telewizji. Rysował nawet na mapie. Został beztrosko wyśmiany przez prowadzącego i gości w studio....

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 2 marca 2022 19:49:01
BearHand napisał(a):
ucofb napisał(a):
Hej,
wiecie może przez jaką platformę/brokera można kupić akcje Gazpromu notowane w Londynie?

Pytasz poważnie ?

Tak, odpisałem @rafsty dokładnie o co mi chodzi.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 2 marca 2022 19:54

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 marca 2022 19:54:44
ucofb napisał(a):
A załóżmy sytuację, że to bagno się uspokoi, będę miał ponadprzeciętna stopę zwrotu i z niej kasę przeznaczę dla pomocy rodzinie mojej Kobiety, która całe życie mieszkała w Kijowie.

Oceniać łatwo, życie prywatne jedno, giełda drugie.
@rafsty kontekst jest często dużo szerszy niż nam się wydaje.

W takim razie zwracam honor! notworthy

Sądzę, że najprędzej kupisz to na rynku w Londynie. To było notowane we Frankfurcie, ale nie wiem, czy to jeszcze aktualne. Ja miałem stamtąd i mam na liście obserwacyjnej Norylsk NIckiel i widzę od dziś, że jest zawieszony.
Edytowany: 2 marca 2022 19:55

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 2 marca 2022 20:05:54
ucofb napisał(a):
rafsty napisał(a):
ucofb napisał(a):
wiecie może przez jaką platformę/brokera można kupić akcje Gazpromu notowane w Londynie?

No teraz to pojechałeś angry3 Zabrakło poczucia etyki? Bo chcę wierzyć, że skończył Ci się po prostu papier toaletowy?

Powiedzmy sobie szczerze Gazprom nie upadnie, zostanie najwyżej usunięty z giełdy, wykupiony lub znacjonalizowany, ryzyko straty 100% środków zainwestowanych w tą gównianą kremlowską spółkę akceptuję!

Post pisałem kiedy notowania był po 0,026, na koniec dnia jest 0,545. Fajna stopa zwrotu.

Akurat tak się składa, że wiele osób które znam są z Ukrainy, nawet mi są bardzo bliskie.
Wszyscy mówią, że to nie etyczne.... wrrr

A załóżmy sytuację, że to bagno się uspokoi, będę miał ponadprzeciętna stopę zwrotu i z niej kasę przeznaczę dla pomocy rodzinie mojej Kobiety, która całe życie mieszkała w Kijowie..

Satysfakcja, że na tej ruskiej (pisownia specjalna) kremlowskiej firmie się zarobiło będzie dużo większe niż cokolwiek innego.
Zarobić na Kremlu i pomóc innym w Ukrainie, chcę zaryzykować kosztem straty własnych środków.
Wpływu na to czy upadnie, zostanie znacjonalizowana itd nie mam żadnego, mogę stracić i mogę strasznie dużo zarobić i pomóc przynajmniej finansowo.

Tyle.

A skąd wiesz że ten co Ci sprzeda akcje za kasę nie kupi broni i nie zabije dziecka. Wtedy Twoja pomoc za zarobione pieniądze będzie ok. Dla mnie to argumentacja handlarzy narkotyków, którzy dają darowizny na domy dziecka. Kupujesz sobie spokój sumienia i tyle.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 2 marca 2022 20:14:11
Frey napisał(a):
Na początku wyraźnie zaznaczę - żeby nie było niedomówień. W żaden sposób nie usprawiedliwiam tym wpisem wojny wywołanej przez Rosję. To samo zło dla wszystkich, a osoby które ją wywołały powinny ponieść najsurowsze konsekwencje. Też zgadzam się z tym, że to szaleństwo.
Niemniej jednak - spodziewane, przynajmniej wśród poważnych amerykańskich i brytyjskich analityków geopolitycznych.

Wojnę tę opisał Peter Zeihan w swojej książce z 2016 r. pt. Absent Superpower.

Frey,

Wiesz że ta teoria nie trzyma się kupy. Gdy jesteś silny to luki nie mają znaczenia. Gdy jesteś słaby to i bez łuk dostaniesz baty. Dawno nie słyszałem takich bzdetów. To czysta propaganda mająca uzasadnić militarne ataki. Chodzi o bezpieczeństwo. Napadając na sąsiadów nie budujesz bezpiecznej przyszłości. To pokazuje historia.
Edytowany: 2 marca 2022 20:17

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 2 marca 2022 20:25:26
@1kejtoW - przepraszam, ale po przeczytaniu paru Twoich wpisów muszę z przykrością stwierdzić, ze nie chce mi się na takim poziomie dyskutować. Myśl sobie co chcesz. To wolny kraj.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 2 marca 2022 20:30:31
rafsty napisał(a):
Cytat:
Rosjanie wiedzą, że mogą dać mniej niż USA dlatego walą czym mogą w Ukrainę, aby szybko zakończyć wojnę.

Na Sky News jakiś generał mówił, coś przeciwnego. Plan A, czyli Blitzkireg nie wypalił (sorry, trochę niefortunne określenie). Teraz Rosja przechodzi do planu B, czyli taktyki z Syrii: bombardowanie obszarów cywilnych i powolne parcie do przodu. Szybko to na pewno nie jest, bo ten wielki konwój, co tam jedzie, stanął.

Niestety wczoraj lub dzisiaj słyszałem wywiad z Polskim wojskowym, który mówił podobnie. Oby obaj się mylili.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 2 marca 2022 20:39:33
Na pewno Rosjanie spodziewali się, że wejdą w Ukraine jak igła w masło i dlatego już 26 lutego RIA Novosti niechcący puściła przygotowaną zawczasu informację o 'wyzwoleniu' Ukrainy którą szybciutko skasowała
www.rp.pl/swiat/art35772781-in...

OK jak nic nie wnoszą zdaniem gospodarza forum to usuwam.
Edytowany: 2 marca 2022 21:01

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 marca 2022 20:50:56
Pani Maupo,
z karty widocznej na zdjęciu nie wynika absolutnie nic. Kolejne dokumenty są z innej ryzy papieru zupełnie.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 2 marca 2022 20:51:11
Mądre słowa znanego szachisty Garry Kasparowa:
Putin's war on Ukraine has entered its next phase, one of destruction and slaughter of civilians. It is also a part of Putin's World War, a war on the civilized world of international law, democracy, and any threat to his power, which he declared long ago
Send Russia to the technological stone age. No support, no parts, no services. Oil boycotts aren't necessary if oil tech is unavailable. The industry will grind to a halt. This means a war footing in sacrificing, retooling & increasing production to substitute. It's war.

twitter.com/Kasparov63/status/...

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 2 marca 2022 21:08:49
Nie za specjalnie znam się na czytaniu wojskowych dokumentów (mój przydział mobilizacyjny to był szpital polowy) ale fachowcy z Ukraińskiej Armii wywnioskowali, że na zajęcie Ukrainy Rosja dawała sobie 2 tygodnie czasu
www.facebook.com/MinistryofDef...
Z wnioskami fachowcóe nie zamierzam polemizować.

BearHand
208
Wysłane: 2 marca 2022 21:22:15
Miejmy nadzieję, że matki rosyjskich żołnierzy zakończą tę wojnę szybciej a Ukraina jak to się wszystko skończy wystawi rachunek federacji rosyjskiej i Yuany za ropę, gaz i węgiel od Chin pójdą na naprawę krzywd cara.
Edytowany: 2 marca 2022 21:22

ucofb
1
Wysłane: 2 marca 2022 21:25:34
1ketjoW napisał(a):
ucofb napisał(a):
rafsty napisał(a):
ucofb napisał(a):

No teraz to pojechałeś angry3 Zabrakło poczucia etyki? Bo chcę wierzyć, że skończył Ci się po prostu papier toaletowy?

Powiedzmy sobie szczerze Gazprom nie upadnie, zostanie najwyżej usunięty z giełdy, wykupiony lub znacjonalizowany, ryzyko straty 100% środków zainwestowanych w tą gównianą kremlowską spółkę akceptuję!

Post pisałem kiedy notowania był po 0,026, na koniec dnia jest 0,545. Fajna stopa zwrotu.

Akurat tak się składa, że wiele osób które znam są z Ukrainy, nawet mi są bardzo bliskie.
Wszyscy mówią, że to nie etyczne.... wrrr

A załóżmy sytuację, że to bagno się uspokoi, będę miał ponadprzeciętna stopę zwrotu i z niej kasę przeznaczę dla pomocy rodzinie mojej Kobiety, która całe życie mieszkała w Kijowie..

Satysfakcja, że na tej ruskiej (pisownia specjalna) kremlowskiej firmie się zarobiło będzie dużo większe niż cokolwiek innego.
Zarobić na Kremlu i pomóc innym w Ukrainie, chcę zaryzykować kosztem straty własnych środków.
Wpływu na to czy upadnie, zostanie znacjonalizowana itd nie mam żadnego, mogę stracić i mogę strasznie dużo zarobić i pomóc przynajmniej finansowo.

Tyle.

A skąd wiesz że ten co Ci sprzeda akcje za kasę nie kupi broni i nie zabije dziecka. Wtedy Twoja pomoc za zarobione pieniądze będzie ok. Dla mnie to argumentacja handlarzy narkotyków, którzy dają darowizny na domy dziecka. Kupujesz sobie spokój sumienia i tyle.

A skąd wiesz, że ten kto kupił dzisiaj akcje np JSW od Jana Kowalskiego który realizuje zysk i np. po jeszcze większym wzroście JSW po informacji UE o embargo na ruski węgiel sprzeda drożej drugiemu Kowalskiemu, a ten zysk przeznaczy na ruską propagandę?

Gdybanie! Jeden Kowalski ani drugi Kowalski bierze udział grze giełdowej, nie powinien być oceniany, nie wiem kto stoi po drugiej stronie rynku, każdy ma inne intencje.

Uważam, że ja mam akurat dobre. Stratę wezmę na siebie.
Edytowany: 2 marca 2022 21:28

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 2 marca 2022 21:27:36
Pani Maupo, wrzutów informacyjnych i dezinformacyjnych to mamy pod dostatkiem. A Ty pomyśl lepiej nad poniższym fragmentem
Cytat:
Moreover, I have instructed my team to set up a charitable foundation where all net proceeds from the sale will be donated. The foundation will be for the benefit of all victims of the war in Ukraine.

Autor tych słów podpisał się prosto i oszczędnie - Roman, w pewnych kręgach znany jako Roma Nieobjęty (sankcjami) ;)
Trochę dziwny i odważny ruch jak na osobę, której przypisuje się finansowanie reżimu.

BearHand
208
Wysłane: 2 marca 2022 21:45:16
Tegoż samego Romana zwano też kasjerem Putina. W tym wątku już było o zachowaniach łagodzących konfrontację z własnym sumieniem. Śmiem twierdzić, że działania Pan Romana to efekt konfrontacji z własnym.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 2 marca 2022 21:51:07
@Bear,
Roman do tej pory nie został objęty sankcjami. Nie sądzisz chyba, że przez niedopatrzenie lub brak rozeznania.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 2 marca 2022 22:03:48
ucofb napisał(a):
A skąd wiesz, że ten kto kupił dzisiaj akcje np JSW od Jana Kowalskiego który realizuje zysk i np. po jeszcze większym wzroście JSW po informacji UE o embargo na ruski węgiel sprzeda drożej drugiemu Kowalskiemu, a ten zysk przeznaczy na ruską propagandę?

Gdybanie! Jeden Kowalski ani drugi Kowalski bierze udział grze giełdowej, nie powinien być oceniany, nie wiem kto stoi po drugiej stronie rynku, każdy ma inne intencje.

Moderator:
Proszę nie cytować całej konwersacji, tylko fragment, na który udzielasz odpowiedzi. Oszczędzisz w ten sposób wzrok i czas użytkowników

Wiem stąd że jak Kreml będą potrzebować kasy to sprzedadzą Ci akcje i kupią broń. Później znacjonalizuja firmę i tyle. W przypadku JSW ryzyko tego scenariusza jest dużo mniejsze z wielu względów.
Edytowany: 2 marca 2022 22:08

ucofb
1
Wysłane: 2 marca 2022 22:09:29

PS dodam tylko tyle, że ten kto by mi to sprzedał po 0,02/szt za dużo tej broni nie kupi ruskim (całe szczęście) i jest moim zdaniem idiotą.

Potencjalny stosunek straty przy inwestycji na poziomie 5000 zł jest 5000 zł, zysk przy założeniu, że kurs wróci kiedykowiek do historycznego minimum sprzed wojny czyli ze stycznia 2016 r. jest w okolicach 800 000 zł.

To jest niewarygodna szansa, przypomina mi to kurs ropy niecałe dwa lata temu wynoszący 0$ I tutaj pomijam zupełnie etykę.
Edytowany: 2 marca 2022 22:29

BearHand
208
Wysłane: 2 marca 2022 22:13:05
krewa napisał(a):
@Bear,
Roman do tej pory nie został objęty sankcjami. Nie sądzisz chyba, że przez niedopatrzenie lub brak rozeznania.

Oczywiście, że nie. Obstawiam, że z jego strony padła propozycja obok, której nie dało się przejść obojętnie.

Zacytuję mojego nauczyciela geografii:

"Pamiętajcie dzieci drogie, nie ma sprawiedliwości na tym świecie"

ucofb
1
Wysłane: 2 marca 2022 22:14:20
1ketjoW napisał(a):
ucofb napisał(a):

Moderator:
Proszę nie cytować całej konwersacji, tylko fragment, na który udzielasz odpowiedzi. Oszczędzisz w ten sposób wzrok i czas użytkowników

Wiem stąd że jak Kreml będą potrzebować kasy to sprzedadzą Ci akcje i kupią broń. Później znacjonalizuja firmę i tyle. W przypadku JSW ryzyko tego scenariusza jest dużo mniejsze z wielu względów.

Wg Twojej oceny jest dużo mniejsze, nie rynku.
hmm... Kreml sprzeda za bezcen akcje spółki, która jest największym wydobywcą gazu ziemnego na świecie?
Odpowiedz sobie sam na to pytanie :-) Oni zrobią wszystko żeby tę wartość podnieść, ale, no właśnie ale to jest moja ocena, nie rynku.
Edytowany: 2 marca 2022 22:18

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

79 80 81 82 83

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

eqpakimx
thhntqai
gcymypae
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wcnveets
gortpzag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat