PARTNER SERWISU
ztwsflhg
89 90 91 92 93

Kiedy szczyt Hossy:)

MX5
MX5
5
Wpisów: 89
Wysłane: 8 marca 2022 20:02:58
www.xtb.com/pl/analizy-rynkowe...

19:35 8 marca 2022

Agencja RIA donosi, że Putin podpisał dziś akt blokujący eksport towarów i surowców z Rosji. Według doniesień dokładna lista “zakazanych” towarów zostanie opublikowana w najbliższym czasie (w ciągu dwóch dni).

zgaduje, ropa, gaz ?

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 8 marca 2022 20:23:12
Oby nie żywność, my sobie poradzimy ale Afryka niekoniecznie.
Edytowany: 8 marca 2022 20:23

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 8 marca 2022 20:39:59
szarlej81 napisał(a):

Jest to oczywiście nieprawda. Praktycznie wszystkie partie polityczne w Polsce (oprócz Konfederacji) będą antyrosyjskie. Jednak z tych partii jedyną, którą będzie prowadziła też politykę antyunijną jest PIS. Przypominam, że gdyby nie prezydent Duda obecnie Polska miała by również otwarty konflikt z USA o lex TVN.
Z Punktu widzenia Kremla rządy PIS w Polsce nie jest to sytuacja idealna ale to najlepsze co na ten moment mogą mieć.

Że co? Że jak? Konfederacja z zasady jest anty 'cokolwiek ktokolwiek obcy". Oni nawet swoich potrafią nienawidzić blackeye

Prorosyjska jest opozycja PO, z tym że od biedy można uznać że ze swojej głupoty, niezaradności (mam przynajmniej taką nadzieję). To oni chcieli nas pchać w niemiecki albo raczej rosyjski gaz.

PiS prowadzi politykę antyunijną tylko wewnątrz kraju, taki daje przekaz, mimo to nadal rękę wyciągają po kasę unijną. Taki mają elektorat, że to działa. Tragiczne jest to, że mają jakieś tam podstawy. Unia wstrzymuje środki unijne pod pretekstem bliżej nieokreślonej praworządności, ale to że na Ukrainie putin morduje ludzi to już nie jest problem i handel miedzy niemcami a rosją trwał w najlepsze. To jest ok?

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 8 marca 2022 21:00:15
Twierdzisz, że wyciąganie ręki po unijną kasę wystarczy do określenia całokształtu działań jako polityka prounijna?
Ciekawe jak będzie dalej układał się nasz sojusz z innym tuzem takiej prounijnej polityki Orbanem - pupilkiem Putlera co bije z węgierskich mediów rządowych, które opisują inną wojnę niż te w Polsce i zapewne w całym zachodnim świecie.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 8 marca 2022 21:06:58
kakarotto napisał(a):

Że co? Że jak? Konfederacja z zasady jest anty 'cokolwiek ktokolwiek obcy". Oni nawet swoich potrafią nienawidzić blackeye

Prorosyjskość nie polega na mówieniu "Putin jest ok" choć i takie głosy się tam zdarzają ale na takich działaniach jakie opłacają się Rosji. Cała ich wizja "Europy ojczyzn" to projekt żywcem przepisany z zeszytów rosyjskich planistów. Na ich usprawiedliwienie można dodać, że najprawdopodobniej są po prostu pożytecznymi idiotami.

Cytat:

Prorosyjska jest opozycja PO, z tym że od biedy można uznać że ze swojej głupoty, niezaradności (mam przynajmniej taką nadzieję).

Na czym konkretnie polega ich prorosysjkość oprócz tego, ze na paskach w niektórych mediach tak objawiono i do wierzenia podano?

Cytat:

To oni chcieli nas pchać w niemiecki albo raczej rosyjski gaz.

I dlatego wybudowali gazociąg w Świnoujściu i zakontraktowali pierwsze jego dostawy? Dlatego też rozpoczęli renegocjacje niekorzystnych umów z Gazpromem zawartych w 2006 roku - początki arbitraży z 2012 i 2014 roku (ten ostatni dokończony już przez rząd PIS)

Cytat:

PiS prowadzi politykę antyunijną tylko wewnątrz kraju, taki daje przekaz, mimo to nadal rękę wyciągają po kasę unijną. Taki mają elektorat, że to działa. Tragiczne jest to, że mają jakieś tam podstawy. Unia wstrzymuje środki unijne pod pretekstem bliżej nieokreślonej praworządności, ale to że na Ukrainie putin morduje ludzi to już nie jest problem i handel miedzy niemcami a rosją trwał w najlepsze. To jest ok?

A jest ok, że podczas gdy Putin morduje ludzi handel pomiędzy Rosją a Polską trwa w najlepsze a do Polski wciąż płynie rosyjski gaz i ropa? Ot taki Orlen zakontraktował na marzec 700 tysięcy baryłek ropy Ural. Dostawy gazu też ani trochę się nie zmieniły. Węgiel z tego co wiem też do nas dalej jedzie. Nawet granicy z Białorusią dla ruchu ciężarowego nie zamknęliśmy - a tamtędy idzie większość handlu do Rosji.
Edytowany: 8 marca 2022 21:11

Kakarotto
83
Wysłane: 8 marca 2022 21:37:14
szarlej81 napisał(a):

Prorosyjskość nie polega na mówieniu "Putin jest ok" choć i takie głosy się tam zdarzają ale na takich działaniach jakie opłacają się Rosji. Cała ich wizja "Europy ojczyzn" to projekt żywcem przepisany z zeszytów rosyjskich planistów. Na ich usprawiedliwienie można dodać, że najprawdopodobniej są po prostu pożytecznymi idiotami.

Fajnie, że to napisałeś. Tutaj dotknąłeś esencji i największej wady UE i lewicowych propagandystów (np. stacja tvn). Ciągła próba wynarodowiania państw, tworzenia mas bez poczucia przynależności kulturowej, etnicznej, państwowej. Tworzenia jakieś fikcji jednej wielkiej wspólnoty. Niby to fajnie wygląda i nawet jest fajne jak się jedzie za granicę np. w obrębie granic Schengen. Mijasz granicę jakby nigdy nic. Tylko jest problem, bo bezwładne masy nie mają poczucia przynależności.

Wizja "Europa ojczyzna" to jest coś na czym putin sobie właśnie zęby połamał. Gdyby nie poczucie przynależności narodowej Ukraińców, ich kraj zostałby zdobyty w kilka dnia.

szarlej81 napisał(a):

Na czym konkretnie polega ich prorosysjkość oprócz tego, ze na paskach w niektórych mediach tak objawiono i do wierzenia podano?

Nie czepiaj się pasków tvp, bo nie oglądam tej propagandy (choć i oni mają tam swoje zalety). PO działa tak: jako partia chyba lewicowa (?) wyczuli, że główny trzon decyzyjny jest w UE też lewicowy. Więc sobie obrali metodę ćwiekania pod nuty lewicowe UE. Chyba wydaje im się , że dzięki temu zdobędą ich przychylność - tak to wygląda. Do tego osłabiają polski rząd oskarżeniami, że jakoby panuje u nas dyktatura. Problem z tego jest taki, że kończy się to przytakiwaniem rządowi niemieckiemiu, no bo to oni w UE rozdają karty. No a jak widzimy teraz, niemiaszki sprzedały się za ropę. Wychodzi na to że kto popierał niemiszaków ten popierał też rusków. Do tego pojawiają się problemy typu odchodzenie od węgla i tego typu historie. Dużo by tu pisać, choćby jeszcze to że zasadniczo organy UE nie są demokratycznie wybierane.

szarlej81 napisał(a):

Dlatego też rozpoczęli renegocjacje niekorzystnych umów z Gazpromem zawartych w 2006 roku - początki arbitraży z 2012 i 2014 roku (ten ostatni dokończony już przez rząd PIS)

Sami te umowy zawarli?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 8 marca 2022 21:46:09
krewa napisał(a):
Ok, rozumiem, Skomasowane ataki lotnicze i bombardowanie terenu sąsiedniego kraju to taki wyraz wsparcia. Brawo, Wojtku, brawo thumbleft

Oceniasz skutek nie przyczynę.

Kto popierał prezydenta Jemenu. AS. Kto chciał jego obalenia. Iran. Kto zaatakował pierwszy. Poplecznicy Iranu, których on uzbroił.

Obalenie prezydenta działo się przy poparciu Iranu - sił zewnętrznych. Siły zewnętrzne które go popierały stanęły w jego obronie.

Jeżeli się mylę to mnie sprostuj.

Moskwa i Teheran to nie jest mój duet marzeń. A tam funkcjonował pewien układ zanim rządy objął prezydent. On był gwarantem tego układu.

Cytat:
Podejrzenia o popełnienie zbrodni wojennych padają wobec obu stron konfliktu. Mają one charakter medialny, a nie prawny. Najwięcej ofiar cywilnych przypisuje się koalicji arabskiej pod dowództwem Arabii Saudyjskiej. UNHCR oszacował w 2016 r., że około 60% z ponad 3,5 tysiąca cywilów zginęło w wyniku nalotów właśnie koalicji.
Edytowany: 8 marca 2022 21:47

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 8 marca 2022 22:15:10
Fajny wywiad rzucający trochę światła na Węgry

Cytat:
Węgierski minister finansów zapowiedział, że jego kraj nie poprze żadnych sankcji na rosyjski sektor energetyczny. Polityk dodał, że ewentualna decyzja o rozszerzeniu sankcji na Rosję będzie ogromnym zagrożeniem dla węgierskiej waluty czyli forinta.

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-...

Kakarotto
83
Wysłane: 8 marca 2022 22:28:10
Menica Polska wyprzedała się już wczoraj wieczorem z monet bulionowych. Ulica zwykle wchodzi na górce. Mamy przesilenie / wykupienie na parach walutowych z USD. Ładnie to spina się ze spowolnieniem rosyjskich wojsk.

RPP podniosło dziś ciut wyżej stopy niż w miesiącach poprzedzających. Czy dobrze czy źle, to zależy kto patrzy i co mu na rękę. Ludzie na kredytach vs oszczędzający.

Krakanie niektórych ekonomistów na temat inflacji sprawdza się. Zadłużone kraje będą mogły odetchnąć poprzez niszczenie walut. Prognozy inflacyjne przez RPP są zatrważające, tam jest ponad +10% na dwa lata to przodu. Jak się to zsumuje z covidem 1/3 wartości polskiego złotego leci wprost do śmieci. Inne waluty też zostaną przetrącone.

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 9 marca 2022 00:08:14
1ketjoW napisał(a):
Za ludobójstwo odpowiada głównie ten kto zaczął konflikt. Gdyby nie Iran nie byłoby wojny w Jemenie.

Czyli za Katyń odpawiadaja Niemcy....

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 marca 2022 00:11:48
flesz napisał(a):

Przecież PISowi nie przeszkadza to, że TVN należy do USA, tylko że jest telewizją opozycyjną. Kompletnie nie ma znaczenia kapitał stojący za TVN. Gdyby był węgierski, próbowaliby zrobić to samo, bo jedynym celem ich działań jest utrzymanie władzy za wszelką cenę, choćby po trupach. A TVN bardzo im w tym przeszkadza. Wydawało mi się, że to jest powszechnie jasne i oczywiste, a jednak nie.

Jednego nie rozumiem. Dlaczego PiS owi po 6 latach rządów zaczął przeszkadzać TVN? Po 3-5 latach im nie przeszkadzał.
Co więcej dalej im przeszkadza. Gdyby mieli iść po trupach to nie daliby im koncesji lub zaproponowali jakiś deal Amerykanom np: że kupią ich udziały. Wszystko lega artis.

Skoro mają TVP moim zdaniem jest im to obojętne. Ten przekaz który chcą nadawać nadają. Kto chce oglądać ogląda. Kto nie chce nie ogląda.

Ja nie mam tego dylematu. Nie mam telewizora.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 marca 2022 00:14:12
hukers napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Za ludobójstwo odpowiada głównie ten kto zaczął konflikt. Gdyby nie Iran nie byłoby wojny w Jemenie.

Czyli za Katyń odpawiadaja Niemcy....

17 września 1939 r. Pakt Ribbentrop Mołotow. Powinieneś znać te fakty historyczne i wiedzieć że to był IV rozbiór Polski.

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 9 marca 2022 00:23:45
Czyli jednak.

szarlej81
178
Wysłane: 9 marca 2022 05:05:32
1ketjoW napisał(a):
[quote=flesz]
Jednego nie rozumiem. Dlaczego PiS owi po 6 latach rządów zaczął przeszkadzać TVN? Po 3-5 latach im nie przeszkadzał.
Co więcej dalej im przeszkadza. Gdyby mieli iść po trupach to nie daliby im koncesji lub zaproponowali jakiś deal Amerykanom np: że kupią ich udziały. Wszystko lega artis.

Skoro mają TVP moim zdaniem jest im to obojętne. Ten przekaz który chcą nadawać nadają. Kto chce oglądać ogląda. Kto nie chce nie ogląda.

Ja nie mam tego dylematu. Nie mam telewizora.

Cały czas im przeszkadza. Przez pierwszy okres rządów opierali swoją politykę zagraniczną na sojuszu z Trumpem. I zwyczajnie nie chcieli sobie psuć z nim relacji. Obecnie natomiast w momencie gdy na Ukrainie jest wojna podejmowanie takich działań byłoby odebrane jako zdrada interesów narodowych. To byłoby polityczne samobójstwo. Dodatkowo nie mają większości aby odrzucić prezydenckie veto w tej sprawie.

Również nie oglądam telewizji ale sprawa dla mnie jest istotna bo nie chcę któregoś dnia obudzić się w jakimś putinowie - gdzie z każdego medium leci jedyny słuszny przekaz.

Wracając do Ukrainy. Pytanie do mądrzejszych głów. Ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z polskimi migami dla Ukrainy? Gdy wczoraj zadeklarowano, że przekażemy je amerykanom byłem pewien, że sprawa jest dogadana. Tymczasem okazuje się, że Pentagon nic o tym nie wie! Przecież to jest jakiś absurd. Oni komunikują się z USA w tej sprawie przez media? Przecież ta sprawa powinna być załatwiona po cichu, bez mediów i nagłaśniania.
Wytłumaczenia przychodzą mi do głowy dwa:
1) Te migi już są na Ukrainie a to jest po prostu zasłona dymna
2) Całe to gadanie to zwyczajnie ściema, rząd po prostu chce nabić sobie punktów na pozorowaniu chęci ich przekazania a jednocześnie zachowuje się tak aby te działania storpedować i żadnego przekazania nie było.

szarlej81
178
Wysłane: 9 marca 2022 05:56:02
Kakarotto napisał(a):

Fajnie, że to napisałeś. Tutaj dotknąłeś esencji i największej wady UE i lewicowych propagandystów (np. stacja tvn). Ciągła próba wynarodowiania państw, tworzenia mas bez poczucia przynależności kulturowej, etnicznej, państwowej. Tworzenia jakieś fikcji jednej wielkiej wspólnoty. Niby to fajnie wygląda i nawet jest fajne jak się jedzie za granicę np. w obrębie granic Schengen. Mijasz granicę jakby nigdy nic. Tylko jest problem, bo bezwładne masy nie mają poczucia przynależności.

Czy górale będąc góralami nie mają przynależności do tradycji góralskiej? Tradycja i kultura polska, niemiecka czy francuska to 1000 lat historii, państwa narodowe w obecnym rozumieniu to wynalazek ostatnich 300 lat.

Utrata tożsamości to straszak prawicowych populistów. W rzeczywistości ich wizja Europy to Europa słaba, i podzielona, bo państwa europejskie obecnie są zbyt słabe aby same odgrywać rolę na arenie globalnej. Musisz sobie po prostu odpowiedzieć na pytanie czy więcej wspólnego masz z Francuzem, Niemcem, Włochem czy też jednak Chińczykiem czy Hindusem - bo tak będą przebiegać podziały w XXI wieku.

Wracając do spraw bieżących w "Europie Ojczyzn" nie byłyby możliwe sankcje jakie Unia nałożyła na Rosję obecnie. Gdyby Europa była bardziej zintegrowana, gdyby udało się przeforsować chociażby do końca unię energetyczną nie byłoby problemu aby pójść dalej i nałożyć sankcje na ruski gaz i ropę bo nie byłoby państw bardziej i mniej uzależnionych od tego kraju.

Cytat:

Wizja "Europa ojczyzna" to jest coś na czym putin sobie właśnie zęby połamał. Gdyby nie poczucie przynależności narodowej Ukraińców, ich kraj zostałby zdobyty w kilka dnia.

Gdyby nie poczucie przynależności narodowej Putina nie byłoby żadnej wojny. :) Powrót do Europy ojczyzn to marzenie Putina bo oznacza długo przewidywany upadek cywilizacji zachodu i utratę globalnego znaczenia tego regionu.

Cytat:

Nie czepiaj się pasków tvp, bo nie oglądam tej propagandy (choć i oni mają tam swoje zalety). PO działa tak: jako partia chyba lewicowa (?) wyczuli, że główny trzon decyzyjny jest w UE też lewicowy. Więc sobie obrali metodę ćwiekania pod nuty lewicowe UE. Chyba wydaje im się , że dzięki temu zdobędą ich przychylność - tak to wygląda. Do tego osłabiają polski rząd oskarżeniami, że jakoby panuje u nas dyktatura. Problem z tego jest taki, że kończy się to przytakiwaniem rządowi niemieckiemiu, no bo to oni w UE rozdają karty. No a jak widzimy teraz, niemiaszki sprzedały się za ropę. Wychodzi na to że kto popierał niemiszaków ten popierał też rusków. Do tego pojawiają się problemy typu odchodzenie od węgla i tego typu historie. Dużo by tu pisać, choćby jeszcze to że zasadniczo organy UE nie są demokratycznie wybierane.

Ja nie pytam o to dlaczego PO jest lewicowe (tak na prawdę jest centrowe a w takim UK byliby uważani za konserwatystów), prounijne czy proniemieckie. Pytam o ich prorosyjskość i konkretów nie widzę.

Nawet w tej ich proniemieckości ostro sprzeciwiali się Niemcom chociaż w jednym - mianowicie w ich polityce energetycznej. Proponuję jednak wyjść poza typowe hasełka wojny POwsko-PISowskiej i dostrzec fakty. Które pokazują, że zarówno PO jak i PIS starali się uniezależnić od rosyjskiego gazu (z pewnymi sukcesami) oraz zarówno PO jak i PIS próbowali zablokować idiotyczny pomysł NS2 (tu już sukcesów jednym i drugim brak)

Cytat:

szarlej81 napisał(a):

Dlatego też rozpoczęli renegocjacje niekorzystnych umów z Gazpromem zawartych w 2006 roku - początki arbitraży z 2012 i 2014 roku (ten ostatni dokończony już przez rząd PIS)

Sami te umowy zawarli?

W 2006 to raczej nie oni.
Edytowany: 9 marca 2022 05:57

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 9 marca 2022 06:58:06
1ketjoW napisał(a):
krewa napisał(a):
Ok, rozumiem, Skomasowane ataki lotnicze i bombardowanie terenu sąsiedniego kraju to taki wyraz wsparcia. Brawo, Wojtku, brawo thumbleft

Oceniasz skutek nie przyczynę.

A jednak atak był skutkiem a nie przyczyną. Wytłumacz mi proszę, jak skutkiem może być coś, co nie miało wg Ciebie miejsca?
1ketjoW napisał(a):
AS nie zaatakowało Jemenu

Wojtku, zwróciłeś może uwagę ile osób wprost zakomunikowało, że nie chcą już z Tobą dyskutować? Zastanów się przez chwilę nad przyczyną.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 marca 2022 08:08:02
hukers napisał(a):
Czyli jednak.

Zarówno w pakcie jak i w napaści na Polskę brały udział Niemcy i Rosja. To dla wszystkich jest to jasne więc nie pogrążaj się.
Edytowany: 9 marca 2022 08:22

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 marca 2022 08:16:06
krewa,

Wyjaśniłem Ci jak rozumiem sytuację w Jemenie. Zagazowanie Iranu i AS. Podałem fakt kto zaatakował pałac prezydencki. Ty w tym kontekście twierdzisz że AS zaatakowała Jemen.

Załóżmy że słyszysz że ktoś bije Twojego sąsiada z którym jesteś w dobrych stosunkach. Idziesz mu pomóc. Wtedy to jest atak Twoim zdaniem jak rozumiem.

Nie doczytałem jeszcze wszystkiego. Ciekawi mnie rola prezydenta Jemenu w tym wszystkim.

Poza tym ofiary cywilne w tej wojnie to nie tylko sprawka AS i koalicjantów.

Nie wiem ile osób? Wyślij mi info na PW.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 9 marca 2022 08:57:07
Pałac prezydencki zaatakowali Huti, rodowici Jemeńczycy. Nie Iran.

Spójrzmy na wydarzenia w Jemenie nieco inaczej. Jest sobie prezydent wspierany przez państwo X. Są rebelianci, wspierani przez państwo Y. Rebelianci dokonują zamachu stanu. Państwo X staje w obronie swojego pupila i angażuje się militarnie w wewnętrzny, co by nie było, konflikt. To wg Ciebie jest w porządku?

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 9 marca 2022 09:17:26
Inflacja Dziesięć Plus a lokata w PKO BP 0,01%, obligacje rządowe też padaka. Chyba tkwimy w pułapce, w którą wpędziła nas w dużej części arogancja i ignorancja rządzących tak pieniądzem jak i całością. Skutki uboczne bezsensownego i niepotrzebnego utrzymywania uporczywie stóp na zbyt niskim poziomie to kamień u nogi i wpędzenie wielu ludzi w ogromne problemy finansowe.
Ciekawe kiedy Państwo weźmie na siebie ciężar lawinowego napływu uchodźców wojennych bo pospolite ruszenie obywateli i aktywność samorządów na długo nie wystarczą. Jest moment by wystawiać pierś i prezentować dumę a tu lepiej by było zapierdalać bo za chwilę będzie tu wariant libański.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

89 90 91 92 93

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,437 sek.

sipuxyrd
lvyiijuf
xwtibpxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lpkaborz
uvitgwvd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat