PARTNER SERWISU
bijvfxfo
482 483 484 485 486
aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 17 czerwca 2022 00:17:30 przy kursie: 91,81 zł
lesgs napisał(a):

...

"Wojownik" czy "apostoł" zazwyczaj mają wydźwięk pozytywny. Tu jednak autor ewidentnie myli osoby, więc czy szanowny moderator mógłby...
Moderator:
Mógłby. W źródłowym poście również
Edytowany: 17 czerwca 2022 17:57

asganis
68
Wpisów: 164
Wysłane: 22 czerwca 2022 14:38:16 przy kursie: 90,95 zł
cisza na wątku bo w sumie o czym tu pisać :)

taka nowość z podwórka CDP

Redzi ruszyli ze zbiórka na kolejną planszówkę, tym razem ze swojego drugiego IP CP2077 :)

Cyberpunk 2077: Gangs of Night City - The Board Game

www.kickstarter.com/projects/c...

www.youtube.com/watch?v=jLSh-E...

planszówkowy wiedźmin na kickstarterze zebrał prawie 7mln euro a na polskim zagramw.to prawie 7mln pln
zobaczymy jak sobie cyberpunk poradzi

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 22 czerwca 2022 16:19:11 przy kursie: 90,95 zł
@asganis
Ciekawi mnie, co sądzisz o nowej wersji Witcher: Monster Slayer. Jak Ci się gra?
Ja w czasach przedpaczowych zabijałem wolne chwile, w jakichś kolejkach czy u fryzjera próbując rozwalić mocniejszych bossów z jak najmniejszą ilością wspomagaczy. Mogłem taką grę przerwać w dowolnym momencie.
Teraz muszę na mocniejsze potwory użyć 1-3 mikstur i czuję presję czasu, żeby je wykorzystać. Gdy skończą się mocniejsi przeciwnicy, pozostają ci bez czaszki, którzy są po miksturach ekstremalnie łatwi. Brakuje mi też drzewka rozwoju, w szczególności, że miałem nagromadzone trochę punktów umiejętności, których nie zdążyłem wykorzystać.
Jednym słowem gra mi się gorzej.

asganis
68
Wysłane: 22 czerwca 2022 16:50:35 przy kursie: 90,95 zł
W Witcher: Monster Slayer CDP poszedł w większą monetyzację gry niekoniecznie dokładając nową zawartość, ja osobiście spisałem tę grę na straty bo w sumie niewiele jest w niej do robienia, a patrząc na wielkość zespołu SPOKKO trochę dziwi tak wolny rozwój tej gry.
Pograłem teraz w diablo immortal i to jest super przykład gry która zarabia, może niekoniecznie przez to ma dobre recenzje w prasie ale ludzie zostawiają w niej masę pieniędzy bo jest rywalizacja między graczami i zawsze się znajdą chętni do bycia lepszymi od innych, a w monster slayer brakuje jakiejkolwiek interakcji z innymi graczami a w dzisiejszych czasach to trochę strzał w stopę.

asganis
68
Wysłane: 24 czerwca 2022 23:56:11 przy kursie: 94,41 zł
nie wiem czy ktoś zauważył ale w rejestrze krótkich pozycji pojawił się piąty fundusz

Mirabella Financial Services LLP CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,50 2022-06-23

rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa...

łącznie ujawnione podmioty mają już 3,17% krótkich
chyba faktycznie wierzą w wycenę BOA 55zł, skoro jeszcze żaden nie zredukował pozycji a wręcz przeciwnie pojawiają się nowi :)

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 25 czerwca 2022 00:45:57 przy kursie: 94,41 zł
Po premierze Krew i Wino CDR milczał przez 20 miesięcy do sławetnego "beep" ze stycznia 2018r.
Obecne milczenie jest podobnie nieugięte. Optymiści zakładają, że CD Projekt coś tam robi i gracze będą zadowoleni, jak dostaną w ręce efekt tej pracy.
Pesymiści widzą totalny brak postępów na wszystkich frontach i nieuchronny rozpad struktur dewelopera. Mają więc wszelkie podstawy, żeby szortować spółkę, choćby do 20 zł. Tym samym tworzą okazje do zajęcia pozycji długoterminowym inwestorom.
Warto zaznaczyć, że ten Mirabella musiał siedzieć już jakiś czas pod progiem, bo przekroczył go dokonując raczej niewielkich transakcji.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 26 czerwca 2022 00:44:35 przy kursie: 94,41 zł
Najlepiej patrzeć na spółkę z boku, bez czytania tych wszystkich optymistów i pesymistów na różnych forach.

Spółka przeszła zmiany w środku i trzeba obserwować czy wreszcie wyciągnięto wnioski z poprzednich produkcji czy też nadal jest taki sam bałagan jak wcześniej.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 czerwca 2022 11:00:10 przy kursie: 95,68 zł
Czy ktoś mądry potrafi określić, czy przebijamy jakiś ważny poziom i jak duża jest szansa, że dołek mamy za sobą?

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 30 czerwca 2022 11:17:06 przy kursie: 95,68 zł
tgolik napisał(a):
Po premierze Krew i Wino CDR milczał przez 20 miesięcy do sławetnego "beep" ze stycznia 2018r.
Obecne milczenie jest podobnie nieugięte. Optymiści zakładają, że CD Projekt coś tam robi i gracze będą zadowoleni, jak dostaną w ręce efekt tej pracy.
Pesymiści widzą totalny brak postępów na wszystkich frontach i nieuchronny rozpad struktur dewelopera. Mają więc wszelkie podstawy, żeby szortować spółkę, choćby do 20 zł. Tym samym tworzą okazje do zajęcia pozycji długoterminowym inwestorom.
Warto zaznaczyć, że ten Mirabella musiał siedzieć już jakiś czas pod progiem, bo przekroczył go dokonując raczej niewielkich transakcji.

Jeszcze do niedawna forumowicze wyrażali skrajne emocje. Teraz to się nieco uspokoiło. Większość zrozumiała, że ATH w najbliższych miesiącach nie będzie ....

Jednak spółka ma sporo pieniędzy i na promocjach gry sprzedają się całkiem dobrze. Inna sprawa to temat kosztów. Wiadomo, że spółka nie ma nadmiaru gotówki i jakieś wypłaty dywidend dla mnie byłyby błędem. Na przychody takie jak zaraz po premierze nie ma co liczyć i spółka musi zachować umiar w wyrzucaniu kasy.
Spółki nie stać na jednoczesne prowadzenie 2 zespołów po 700 osób co w sumie dałoby ok 2 tyś ludzi. Moim zdaniem spółka jednak powinna robić jakieś płatne DLC dla CP przez najbliższe ok 1,5-2 lata. W tym czasie powinni opracować kolejne 2 gry i zakończyć fazy preprodukcyjne i po tym czasie zaangażować co najmniej 80% sił w produkcję kolejnych gier.
Moim zdaniem spółka nie udźwignie 2 gigantycznych gier skali CP ale w odpowiedniej jakości. Powinni więc wyznaczyć harmonogram premier z odstępem ok 18 miesięcy.
Skupić 60% sił na grze która miałaby zadebiutować wcześniej. Pozostałe siły ok 30% zaangażować w drugą grę. 10% mogłoby tworzyć koleje DLC dla CP

Moim zdaniem spółka dalej jest na etapie konsolidacji korporacyjnej. Muszą dokończyć przegląd tego co poszło nie tak i dokończyć restrukturyzację. Na widoczne efekty przyjdzie jeszcze poczekać na pewno jednak dokonano przeglądu i wyeliminowano większość błędów.
Wierzę w to, że spółka w ciągu 2 lat zacznie komunikować coś więcej niż tylko to, że myślą o W4 czy CP2.
Liczę, że spółka z wtopy z CP wyjdzie mocniejsza i za CP2 czy W4 nie trzeba będzie się wstydzić. Jest na to spora szansa. Przy W3 też były błędy i zaniechania a jednak udało się stworzyć W3. Teraz jest także taka szansa. Pytanie czy w pełni wykorzystają.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

baks
152
Wysłane: 30 czerwca 2022 11:21:15 przy kursie: 95,68 zł
tgolik napisał(a):
Czy ktoś mądry potrafi określić, czy przebijamy jakiś ważny poziom i jak duża jest szansa, że dołek mamy za sobą?

Ważne poziomy to nie na tym etapie. Raczej boczniak do końca roku lub dłużej.
Do niedawna spółka była w trendzie spadkowym. To może być odreagowanie. Być może będzie jeszcze test dołków na poziomie 75-88zł.
Myślę, że dopiero wybicie powyżej 135zł pozwoli potwierdzić zakończenie trendu spadkowego.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 czerwca 2022 11:25:57 przy kursie: 95,68 zł
@baks
Oczom nie wierzę:
Cytat:
Moim zdaniem spółka nie udźwignie 2 gigantycznych gier skali CP ale w odpowiedniej jakości. Powinni więc wyznaczyć harmonogram premier z odstępem ok 18 miesięcy.
Skupić 60% sił na grze która miałaby zadebiutować wcześniej. Pozostałe siły ok 30% zaangażować w drugą grę. 10% mogłoby tworzyć koleje DLC dla CP

Myślimy w tej kwestii dokładnie tak samo a wydawało mi się, że Twoje sceptyczne podejście do CDR jest nieugięte. Przesunięcie premier o 1,5-2 lata sprawia, że budżet marketingowy zdąży wrócić do spółki po premierze pierwszej gry a przed premierą drugiej.
Także szczyty zapotrzebowania na pracowników obu projektów będą przesunięte w czasie.
Co do drugiego DLC - CDR chyba stosuje taktykę wygłodzenia graczy przed premierą kolejnej gry w konkretnym IP. W przeciwnym razie wydałby trzeci a może czwarty dodatek do Wiedźmina 3. Tyle, że ryzykowaliby wtedy przesycenie graczy tym uniwersum przed premierą Wiedźmina 4.
Edytowany: 30 czerwca 2022 11:30

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 czerwca 2022 11:35:44 przy kursie: 95,68 zł
baks napisał(a):
Myślę, że dopiero wybicie powyżej 135zł pozwoli potwierdzić zakończenie trendu spadkowego.

To bezpieczne podejście ale oznacza koszt w postaci rezygnacji z 30-50% potencjału wzrostowego (z 80-100 do 135 zł).
W ostatnim czasie jednak wszystkie ruchy na CDR odbywają się na niewielkich obrotach dziennych (20-30 mln PLN) co bardzo umniejsza ich istotność.
Edytowany: 30 czerwca 2022 11:36

baks
152
Wysłane: 30 czerwca 2022 12:38:37 przy kursie: 95,68 zł
tgolik napisał(a):
@baks
Oczom nie wierzę:

Myślimy w tej kwestii dokładnie tak samo a wydawało mi się, że Twoje sceptyczne podejście do CDR jest nieugięte. Przesunięcie premier o 1,5-2 lata sprawia, że budżet marketingowy zdąży wrócić do spółki po premierze pierwszej gry a przed premierą drugiej.
Także szczyty zapotrzebowania na pracowników obu projektów będą przesunięte w czasie.
Co do drugiego DLC - CDR chyba stosuje taktykę wygłodzenia graczy przed premierą kolejnej gry w konkretnym IP. W przeciwnym razie wydałby trzeci a może czwarty dodatek do Wiedźmina 3. Tyle, że ryzykowaliby wtedy przesycenie graczy tym uniwersum przed premierą Wiedźmina 4.

Ja reaguję na zmiany w otoczeniu i nigdy nie skreślam nikogo. CDR na razie nadal nie jest moim celem ale nie twierzę, że to nie jest dobry moment na lukratywną inwestycję. Spółka za 4-6 lat może dać zwrot 200-300% a może także wejść na ATH .... ale na wazie w trybie warunkowym.

Dla mnie zauważalna jest zmiana w komunikowaniu ze spółki.
Pogodzili się już z dużą klapą z tym, że zawalili prawie wszystko co mogli.
Spokój na spółce to zeż cenne aktywo.
Nie ma już pompowania balonika co nie oznacza, że spółka nic nie robi.

Jedna zmiany jakościowe trwają dość długo. Nie oznacza jednak, że pod koniec 2023 spółka nie może nabrać nowego rozpędu.
Nie mówimy tu jeszcze o premierach ale mogą już kończyć prototypowanie i wejść w preprodukcję a może już w fazę produkcji. Chyba większe szanse ma CP2 na szybszą premierę. W4 zmienia prawie wszystko. Bohatera i pewnie znacznie uniwersum co wydłuża proces prac i produkcji.
Ważne by dobrze zbalansowali prace i aby nie chcieli wydać obu gier w ciągu roku - bo skończy się znów jak z CP. Gry muszą być dopracowane na spokojnie. Dlatego większość sił na jedną grę. Później wielki sukces ułatwi prace nad drugą z premierą gdzieś 2 lata później. To moje zdanie ale tak podpowiada także rozwaga.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 czerwca 2022 14:19:39 przy kursie: 95,68 zł
Wg telekonferencji (10 strona) wynikowej z listopada 2021 prace badawcze nad Wiedźminem 4 trwały przez cały 2021. Jest to okres kiedy podjęto na pewno sporo decyzji co do kierunku, w którym ma podążać gra. W tym roku rozpoczęto preprodukcję Nowej Sagi Wiedźmińskiej już większym zespołem. Sądzę, że jednak Wiedźmin 4 ukaże się jako pierwszy. Zespół, który mógłby robić Cyberpunka 2 pracuje w tej chwili nad dodatkiem fabularnym do CP.

baks
152
Wysłane: 30 czerwca 2022 22:49:41 przy kursie: 95,68 zł
Myślę, że można przestać przywiązywać się do terminów, preprodukcja, produkcja.
Słuchałem już 3 czy nawet 4 wywiadów (takich bardziej szczerych) z menedżerami z większych spółek. Wprost mówili, że koncepcaj gry powstaje tylko w ogólnym schemacie.
Szczegóły niby są rozrysowywane ale nikt się aż tak bardzo z nimi nie identyfikuje - bo w czasie produkcji wiele się zmienia i często gra na premierze zupełnie nie przypomina pierwowzoru.
Tak samo z założeniami długości produkcji .... niby są ale ikt poważny nie wie kiedy się skończy produkcja ... no chyba, że ktoś ma bardzo ograniczone środki i musi skończyć grę. Wtedy jednak cierpi gra.
Przykłady masz w 11bit. Pierwotnie premiery P8 spodziewano się gdzieś 2020/2021 a premiera będzie 2024/2025.
W fazie koncepcyjnej nie da się określić jaka gra kiedy się ukaże. W2 miał być na PS a w ogóle się nie ukazał a tylko na XBOXA.
W CP mają część materiałów i koncepcję gry a W4 ma się zmienić bohater i w jakimś stopniu uniwersum. Trudno określić co spółka uzna za łatwiejszą do realizacji.

baks
152
Wysłane: 5 lipca 2022 11:00:01 przy kursie: 91,83 zł
krewa napisał(a):
@Bear
oceń me malowidło.
Zmierzyłem ruch od 2015 roku, kiedy to Wiedźmin przeszedł do historii i rynek zaczął grać pod nową grę. Odbicie po zniesieniu 50% wskazuje, że pomiar jest właściwy,
Podobnie rzecz ma się z kanałem - respektowanie mediany pozwala liczyć na to, że bandy też będą respektowane.
Z perspektywy tego wykresu 68 zł wcale nie wydaje się być czymś nierealnym - dolny pułap plus ostatnie zniesienie

kliknij, aby powiększyć

Pytanie czy wykres i zasięgi rysowane przez Krewa są dalej aktualne ... ?

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 5 lipca 2022 18:54:10 przy kursie: 91,83 zł
Na cdr aż roi się od shortow, przydałby się efektowny shortsqueeze przed ostatnim zjazdem, tylko czy znajdą się mocni na takie zagranie.

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 7 lipca 2022 12:09:20 przy kursie: 103,78 zł
dzisiaj Cd ma premierę gry Gwint. Gwint: Mag Renegat Ciekawe jak pierwsze recenzje może to ma wpływ na wzrost kursu. Szkoda trochę że Cd pomija aktualnie działania promocyjne bo trochę ta premiera przebiega po cichu

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 7 lipca 2022 14:10:44 przy kursie: 103,78 zł
Bo i jej potencjał monetyzacyjny tej gry jest pewnie zbliżony do Monster Slayera, który najwięcej emocji wzbudził nie tyle u graczy, ile na forach inwestorskich. Oczywiście fantaści wieścili mu popularność na poziomie zbliżonym do Pokemonów, niestety rzeczywistość szybko zweryfikowała te założenia Boo hoo!

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 7 lipca 2022 19:27:06 przy kursie: 103,78 zł
Cytat:
Bo i jej potencjał monetyzacyjny tej gry jest pewnie zbliżony do Monster Slayera, który najwięcej emocji wzbudził nie tyle u graczy, ile na forach inwestorskich. Oczywiście fantaści wieścili mu popularność na poziomie zbliżonym do Pokemonów, niestety rzeczywistość szybko zweryfikowała te założenia Boo hoo!

I tak i nie. Jednak tutaj grę musisz kupić a nie za free pobierasz a dwa to pokazuje że firma tworzy, zaczyna dotrzymywać terminów. Wydanie tej gry może świadczyć że trochę uporządkowali swoje podwórko. Ja zresztą sam grę zakupiłem i wydaje mi się że ma potencjał tym bardziej że jest rozwinięciem sieciowego gwinta.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

482 483 484 485 486

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,234 sek.

bjpujfte
dlvzkphx
gvharitc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bphwjhpo
niczbjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat