gebrglgu
Advertisement
PARTNER SERWISU
gzccnfab
imp-p

imp-p

Ostatnie 10 wpisów
tym co narzekają na brak geralta to Geralt powraca do Wiedźmina 4! Jest potwierdzenie ze strony CD. Dziwne są te narzekania że główna postać została zmieniona skoro CD od początku o tym mówił

link

Jak nie możemy sobie poradzić ze wzrostem kursu. Wymyślimy jednego użytkownika i po co zbiorowy. To nie jest deja vu bo przypadku cyberpunka można by było to się spierać.

może Cd zaczął skup akcji? ile ma czasu na poinformowanie chyba 3 dni ?

Sinner napisał(a):
Arrowstreet Capital, Limited Partnership zwiększył wczoraj krótką pozycję z 0,6 => 0,7. Wygląda na to, że szykowanie się na wyniki trwa w najlepsze...

raczej na odwrót. Zawsze skupowali przed wynikami aby w dniu sesji po wynikach zasypać rynek. Wtedy jak wyniki były kiepskie to mieliśmy i -10% a jak dobre to sypanie akcji i tak sprowadzało kurs do parteru.

krewa napisał(a):
A te fundusze to mają worek bez dna czy jak?

ja wiem że ty zawsze negujesz mityczne działanie funduszy. Ale kiedy jest mały popyt to fundusz wcale nie muszą mieć ogromnego worka akcji aby sterować rynkiem. Poza tym raport KNF przeczy twoim wypowiedzią a dwa w raporcie ujawnione są fundusze powyżej progu 0,5%

Aticzek napisał(a):
Na GPW nie ma popytu, i nie chodzi tylko o CDR, ogólny marazm, najgorsze że jest to przy biciu ATH w USA i Japonii, co będzie jak tam zrobi się mocna korekta spadkowa, a to nastąpi na pewno?

Zgadzam się pozytywne informacje nie mają przełożenia na duże wzrosty tak jak kiedyś. Dwa nie zapominajmy że jednak skutecznie popyt gaszony jest sypaniem akcji przez fundusze spadkowe.

Nie można zapomnieć że wiedźmin 4 jest robiony na silniku UR5 . Silnik ten zdecydowanie przyspiesza produkcje gry.

Dzisiaj Adam Badowski, współzarządzający CD Projekt, powiedział w rozmowie z agencją Reuters, że w tym roku ma zacząć się faza produkcyjna kolejnej gry osadzonej w świecie Wiedźmina. Projekt "Polaris" ma być nową trylogią rozszerzającą świat Geralta z Rivii.

Badowski powiedział, że kontynuacja Cyberpunka, o kryptonimie "Orion", jest w fazie koncepcyjnej. CD Projekt spodziewa się, że do końca roku nad projektem będzie pracować około 80 osób.

Michał Nowakowski dodał, że firma rozważa dodanie elementów rozgrywki wieloosobowej.

Cyber i multi to dobry sygnał. Pytanie ile trwa faza produkcji wiedźmina 4 wydaje mi się że 2 lata czyli premiera koło 2026. A więc pierwsze zwiastuny pod koniec roku lub w 2025.

tgolik napisał(a):
Sugalski w wywiadzie był wyraźnie zaskoczony działaniami shortów w ostatnich dniach. Jednocześnie oświadczył, że akcji CDR obecnie nie posiada.Think
Mimo wielkiego doświadczenia w inwestycjach w gamedev i mimo, że prowadzi fundusz Smart Money inwestujący w spółki growe.

Dokładnie mam takie samo odczucie jak uczestnicy wywiadu. Jak CD miał problem z grą nie było pewności czy naprawi itd to shorty miały rację bytu. Dzisiaj wszystko w spółce działa jak należy widząc za ile poszedł techland shorty są na minie. I tak jak mówią w wywiadzie że mają problem bo raz że jest ich dużo a dwa przed spółka są dobre informacje i shorty może zaskoczyć jakaś informacja. Bedzie ciekawie.

misiekstok napisał(a):
RadekzWrocka napisał(a):
[quote=krewa]Czyli co, po jednej stronie rynku są fundusze grający na spadki a po drugiej... No właśnie, może powiesz kto jest po drugiej stronie?

Zachęcam do obiektywnego spojrzenia na spółkę, bo zaklinanie rzeczywistości nie sprawi, że popyt przewyższy podaż.

Powiadasz spojrzenia rzeczywistego na spółkę. To dzisiaj spółka jest mniej warta niż po premierze wiedźmina 3 uwzględniając inflację. A przecież spółka jest całkowitym innym miejscu ma o wiele więcej gotówki dwa potężne IP bardziej jest rozpoznawalna na świecie.

krewa napisał(a):
Czyli co, po jednej stronie rynku są fundusze grający na spadki a po drugiej... No właśnie, może powiesz kto jest po drugiej stronie?

Nie ma nikogo konkretnego bo raz że fundusze mocno cisną i każdy czeka a dwa nie ma impulsów do wzrostów. Dlatego napisałem że jest to sytuacja idealna dla funduszy jedynie co może teraz zmienić sytuację to albo ogłoszenie daty skupu albo konkretne informacje o nowych produkcjach. Dzisiaj na temat nowych produkcji wiemy że Cd robi i nie wiemy dokładnie co i kiedy. Tą spółkę trochę zabija brak dokładnego harmonogramu wydawniczego.

Na dniach ma być w Polsce Musk może będzie w siedzibie CD a to może być ciekawy impuls zobaczymy

Ciekawe co z skupem akcji za 500 mln zł. Teraz mają dobry moment bo fundusze tego sie nie spodziewają. Tylko mieli informować o skupie dopiero w raportach bieżących a on jest dopiero w marca

„W tym momencie nie myślimy o przeprowadzeniu skupu akcji własnych. O potencjalnej decyzji ws. przeprowadzenia go będziemy informować za pośrednictwem raportu bieżącego. Przy tej okazji chciałbym podkreślić, że uchwała WZA umożliwiająca przeprowadzenie w przyszłości skupu (lub skupów) akcji własnych celem ich umorzenia ma charakter bezterminowy” – powiedział Nielubowicz podczas czatu StockWatch.

Szczerze mówiąc porównując do techlandu uważam że spadki są przesadzone ale niestety fundusze robią co chcą "czują krew" ale przed wszystkim mają idealny moment brak premier a raport dopiero w marcu.

Niestety bez informacji o skupie lub oficjalnych informacji o nowych produkcjach czy filmach itd kurs będzie przez fundusze sprowadzany na dno.

W tej rozmowie o wycenie rekomendacjach i kapitalizacji poruszyłem tema techlandu dlatego że on dokładnie pokazuje manipulacje np w najnowszej rekomendacji (80zł). Zawsze powtarzam że kapitalizacje mogą być absurdalne ale najważniejsze jest za ile ktoś za coś jest w stanie zapłacić. I techland jest tutaj idealny bo raz że działa w tej samej branży dwa działa w Polsce a transakcja sprzedaży jest sprawą aktualną

i teraz techland sprzedany zostaje za ponad 6 mld zł ( link) jest to firma która ma znacznie mniejszą rozpoznawalność na świecie,. Dochody na przełomie ostaniach 5 lat o połowę mniejsze tak samo zdecydowanie mniejsze aktywa na koncie oraz tylko jedno znane IP. Cd ma dwa potężne IP wiele nowych projektów w tym film cyberpunkt.

Dlatego takie wyceny jak 80 zł mogę stwierdzić że są pisane na zamówienie funduszy. Bo jeśli rynek za taką firmą jak techland może zapłacić 6 mld zł to za Cd może dać spokojnie 18 mld zł. Zobaczcie sobie ile są nawet warte same marki jak cyber i wiedźmin. Każda nowa karta graficzna zawsze jest testowana na cyber.

aircanada15 napisał(a):
imp-p napisał(a):
Dzisiaj kapitalizacja CD to to 10,5 mld zł za tyle został sprzedany Techland który nie ma nawet w połowie tak rozpoznawalnych gier jak CD.

Prawdopodobna wycena Techlandu przy transakcji z Tencentem to 5,4 mld zł. To jest POŁOWA obecnej kapitalizacji CDR.

jedni piszą 10 mld jedni 5 mld jedni 6 mld. Nie zmienia to faktu że nie wiemy ile mają kasy w aktywach ale wiemy że rozpoznawalność firmy jak i gier jest o niebo lepsza w przypadku CD. Dlatego się pytam o argumenty z rekomendacji że 80zł. Tak rekomendacja to ja dzisiaj mogę napisać 30 zł lub 300 zł. Tak wycena nie ma sensu

Aticzek napisał(a):
Nowa rekomendacja niedoważaj od Cantor z ceną 80zł, jest ciśnienie na shortowanie CDR

Ale zero logicznego wytłumaczenia dlaczego 80zł. A warto odnieść się do rynku. Dzisiaj kapitalizacja CD to to 10,5 mld zł za tyle został sprzedany Techland który nie ma nawet w połowie tak rozpoznawalnych gier jak CD. Jakie więc argumenty mówią według rekomendacji że CD ma być warty mniej niż 8 mld zł gdzie sama gotówka w kasie 2 mld. Aż samo przychodzi na myśl że takie rekomendacje są zamawiane przez fundusze bo innego logicznego wytłumaczenia nie widzę.

krewa napisał(a):
imp-p napisał(a):
Przypomnij mi tylko czy ostatni raport nie był znacząco powyżej konsensusu więc o jakim my tutaj sprzedaży faktów mówimy. W dniu po ogłoszeniu wyników cały wzrost został zasypany co było pokazane później w raporcie KNF nie pisz mi tu o jakimś faktach bo gdyby tak było to za ponad połowę obrotu tego dnia nie odpowiadałby jeden fundusz spadkowy

Przypominam - 283 vs 276. Jeżeli niecałe 3% uznajesz za znaczącą liczbę - Twoja sprawa. Rynek uznał inaczej, skoro nie opowiedział się po stronie popytowej.Powinieneś nauczyć się respektować decyzje rynku a nie doszukiwać się spisku.

a ty się naucz jednej rzeczy dobrze tobie radzę że na Polskiej giełdzie nie ma takiego czegoś jak wola rynku. Nawet w stanach wychodzą afery ze sterowaniem kursu a co dopiero na takiej małej giełdzie jak GPW. Jeśli ty uważasz że fundusze zagraniczne z mld $ nie mają wpływu na zachowanie rynku to albo jesteś żartowniś albo naiwny. javascript:__doPostBack('forum$_ctl0$PostReply','')

aircanada15 napisał(a):
Mati8211, pozwól, że uprzejmie ci wytłumaczę. Ostatnia sprzedaż faktów dotyczyła raportu za trzeci kwartał oraz sprzedaży Phantom Liberty.

Przypomnij mi tylko czy ostatni raport nie był znacząco powyżej konsensusu więc o jakim my tutaj sprzedaży faktów mówimy. W dniu po ogłoszeniu wyników cały wzrost został zasypany co było pokazane później w raporcie KNF nie pisz mi tu o jakimś faktach bo gdyby tak było to za ponad połowę obrotu tego dnia nie odpowiadałby jeden fundusz spadkowy

krewa napisał(a):
Ad. 1. Zwykła sprzedaż faktów. Nie po raz pierwszy, nie po raz ostatni.

Tylko takim dziwnym trafem powiadasz sprzedaż faktów a fundusz grający na spadek odpowiadał za połowę handlu tego dnia. Ale nie to tylko normalna gra. Jeśli tego nie wiedz szkoda czasu.

krewa napisał(a):
Zanim zarzucisz mi nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, przyjmij do wiadomości, że sporządzenie "śmiesznej" (wg redaktora Biedrzyckiego i wg Ciebie) wyceny nie jest tożsame z popełnieniem przestępstwa, natomiast przekupstwo już tak. Więc zamiast wylewać żale na forum, do dzieła - zgłaszaj podejrzenie o popełnieniu przestępstwa i nie zaśmiecaj wątku.

nie jestem jakiś wyznawcą Pana Biedrzyckiego ani torii spiskowych. Ale tak na zdrowy rozum trzeba zbierać fakty.

Fakt I

po dobrych wynikach akcje skończyły na -3% za dwa dni mamy w KNF informacje że znów fundusz sypał i odpowiadał za ponad połowę obrotu

Fakt II

pojawia się wycena gościa który ma 7% tylko skuteczności. wycena która jest powiedzmy dziwna. I powiedz mi Krewa czy fundusze które grają za setki mln mają problem z "zamówieniem " wyceny.

Ja jestem zdania że trzeba w Polsce tak jak np w Korei Południowej ograniczyć krótką sprzedaż. Czy zaprzeczysz że kilka funduszy mających do dyspozycji nie mln a mld $ nie może bawić się na polskiej małej giełdzie kursem akcji.

krewa napisał(a):
@imp-p
możesz zacytować fragment, w którym redaktor sugeruje, że analitycy są podkupywani przez fundusze?

Trzeba czytać ze zrozumieniem autor jasno sugeruje że wycena nowa jest śmieszna. Porównuje to do techladu lub innych wycen. Ja jasno odczytuje że wycena "pisana na zamówienie" bo nie ma ona pokrycia w liczbach itd.

Cytat:
Coraz więcej inwestorów i ludzi rynku zastanawia się nad tym z czego wynika te negatywne nastawienie zagranicznych inwestorów do polskiego podmiotu. Fundusze wciąż agresywnie zajmują krótkie pozycje na akcjach spółki pomimo świetnego odbioru gry "Cyberpunk 2077" po ostatnich aktualizacjach i premierze rozszerzenia Phantom Liberty.

Lista krótkich pozycji Komisji Nadzoru Finansowego.

Zrzut ekranu 2023-12-07 163643

Źródło: KNF

„Według mojej wiedzy wycena rynkowa CD Projektu w analizie Jefferies zbliżyła się do ceny, po jakiej Tencent przejmie w całości kontrolę nad Techlandem. W kuluarach mówi się, że chińska spółka nabędzie Techland w dwóch płatnościach, po osiągnięciu założonych celów, w sumie za około 2 mld euro.

aircanada15 napisał(a):
Panowie: trzeba odróżnić manipulację od zwykłej gry rynkowej. Macie pretensje do innych uczestników rynku o to, że korzystają z dozwolonych metod (jak zajmowanie pozycji krótkiej) ? Czy może do strony popytowej, która nie przejawia dostatecznej siły ? Bądźmy poważni.

A czytałeś ten artykuły. Redaktor sugeruje że fundusze grające na spadki podkupują analityków gdyż sugerują że wartość proponowana w nowej wycenie jest niższa niż wartość zakupu techlandu a jest to spółka o wiele gorsza.

Sinner napisał(a):

Bardzo sobie cenię to forum i panujące na nim zasady oraz wrażliwość adminów na bankierowe klimaty. Natomiast nadszedł dzień, w którym nawet media branżowe zauważyły, że to, co się dzieje z kursem, jest podejrzane.

strefainwestorow.pl/artykuly/g...

.

Zgadzam się nawet media już piszą że kurs je manipulowany. Z tego artykułu najlepszy jest cytat

Cytat:
Według mojej wiedzy wycena rynkowa CD Projektu w analizie Jefferies zbliżyła się do ceny, po jakiej Tencent przejmie w całości kontrolę nad Techlandem. W kuluarach mówi się, że chińska spółka nabędzie Techland w dwóch płatnościach, po osiągnięciu założonych celów, w sumie za około 2 mld euro. To wycena zbliżona do tego, na ile został wyceniony CD PROJEKT przez Jefferies. Tymczasem notowana na GPW spółka posiada prawa do dwóch IP, większe i ciekawsze tytuły, a skala działalności pod względem finansowym jest większa. Myślę, że gdyby dzisiaj inwestor strategiczny chciał przejąć twórców Wiedźmina, co ze względu na statut nie może się odbyć bez zezwolenia założycieli, to rozmowy zaczęłyby się przynajmniej od wyceny dwukrotnie wyższej niż obecna na rynku, a niewykluczone, że znaleźliby się chętni na kupno największej polskiej spółki gamingowej po dużo wyższej cenie” komentuje Paweł Biedrzycki, redaktor naczelny serwisu „Strefa Inwestorów”.

tylko ta spółka potrafi zrobić +6% a za godzinę prawie na czerwono. Niestety rządzą tutaj fundusze spadkowe i to widać na kursie

MODERATOR napisał(a):
Jeżeli moderacja usuwa wiadomość, to proszę nie wklejać jej ponownie. O krótkiej sprzedaży i jej wpływie na rynek można dyskutować na wątku dedykowanym albo na tak zwanym wątku ogólnym - LINK

ale to chyba CD jest najczęściej shortowaną spółka GPW więc chyba odnosi się to do niej jak nic

Bo w mojej opinii nie ma pod co grać i brak pobytu. Do póki nie pojawią się informacje o nowych produkcjach, skupie akcji itd to będziemy mieli osuwanie się kursu. Zarząd ostatnio więcej przeszkadza niż pomaga. Dalej podtrzymuje że najlepiej sprzedać spółkę do microsoftu

Pracownicy CD Projekt mają dość i biorą sprawy w swoje ręce. O co walczą?

Pracownicy CD Projekt zakładają związek zawodowy branży gier. Zachęcają wszystkich z tego światka do dołączenia do inicjatywy, która ma poprawić warunki pracy w najpopularniejszych polskich studiach.

Nie da się ukryć, że CD PROJEKT RED jest najbardziej popularnym polskim studiem zajmującym się tworzeniem gier. Jest równocześnie jedną z najpopularniejszych tego typu firm na świecie, a seria Witcher wyniosła ją na naprawdę wysoki poziom, który udało się utrzymać dzięki Cyberpunk 2077 - i to mimo wielu kontrowersji związanych z samą grą, o których pisaliśmy wielokrotnie. Nie da się jednak ukryć, że sukces firmy zależy od jej pracowników.

link

chodziło mi $ salute

To nie jest tak jak piszesz. DLC jest ok i uważam że jego premiera jak i patch 2.0 są na 5+ problem jest w kosztach. Powtórzę po raz setny DLC + naprawa cyber to ponad 0,5 mld zł. A tego ani ja ani rynek i pewnie większość z was nie zakładała. Widać jak ubywa gotówki a jak dodasz jeszcze skup akcji to aktywa szybko maleją.

Tak tak tak proponuje ściągnąć różowe okulary. Teraz aktualnie budowa siedziby pewnie z 100 mln zł utrzymanie i rozbudowa studnia w USA. W końcu tworzenie kilku projektów . A przychody będą maleć

szarlej81 napisał(a):
Rozumiem realizację zysków i granie pod premierę dodatku, ale przecież fundamentalnie nie zmieniło się nic. Nie było tajemnicą, że na najbliższą premierę trzeba będzie poczekać.

Widzisz trochę się zmieniło. Cyber z marketingiem kosztował 1,2 mld zł. Teraz zestaw to z aktualnymi danymi 170 mln zł naprawa cyber czyli 1/7 kosztów produkcji i marketingu całego cyber. Produkcja dodatku z marketingiem to już bagatela 350 mln zł. Co to zmienia fundamentalnie ze koszty rosną lawinowo. Wzrost kosztów jest tak duży że rynek został mega zaskoczony. Taki wzrost powoduje obawy o przyszłość firmy i stabilność finansów. Duża większość z was zapomina że sprzedaż cyber wiedzmina będzie spadać a cena cyber też za rok może będzie po 40 zł z DLC. Mówicie niemożliwe a po ile jest wiedźmin na promocji z DLC za 29 zł. Akcje CD były po 430 zł dlaczego bo rynek wierzył w dlc co 6-7 mc bo zakładał że gra działa prawidłowo i nie trzeba wydawać na łatanie 170 mln a przed wszystkim wszyscy liczyli wersję multi. Z tego nie zostało nic mamy jedno DLC które na razie nawet na siebie nie zarobiło, Jeśli ktoś tego nie widzi to jego problem.

Scenariusz w mojej opinii może być jeden powolny zjazd w dół a czasami jakiś wyskok. Ja się nauczyłem że z trendem się nie walczy a trend jest jeden czyli spadkowy. Pytanie gdzie się to zatrzyma. Bo kto teraz kupi akcje jedynie skup akcji może coś zmienić ale na krótką metę.
Moderator:
Proszę zapoznać się z regulaminem forum

[quote=Mati8211][quote=imp-p]Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Fantasta z ciebie wiesz o tym

Po pierwsze cyber robili 8 lat po drugie dodatek robili 3 lata mając zespół itd. Powiadasz film w świecie cyber za 2 lata. To chyba nigeryjskie kino klasy B. Daj spokój zejdź na ziemie i myśl realnie

Ok to może trochę konkretów za i przeciw.

Za spadkiem kursu:
- bark perspektyw na premierę w ciągu 3 - 4 lat
-coraz mniejsze wpływy ze sprzedaży
-rosnące koszty produkcji i wynagrodzeń
-brak harmonogramu wydawniczego
-z bieżących posiadanych środków nie ma możliwości realizacji wszystkich projektów więc albo trzeba będzie robić nową emisję akcji albo zaciągać dług
-koszty budowy nowej siedziby

Za wzrostem kursu
-możliwość skupu akcji
-ewentualnie fundusze stwierdzą że zysk jest ok i przejdą na inne instrumenty
-jakaś sensacja ze strony CD czego nie spodziewa się rynek np multi

Najlepsze to jakby Microsoft kupił za 4 -5 mld bo oni lubią przepłacać i stać ich na to a dla nich to drobne

tgolik napisał(a):
@GRAF78 Spodziewasz się niższego zysku za 2023 niż 500 mln zł? Na jakiej podstawie?
Przez najbliższy rok będziemy widziec c/z ~~22-24
A za rok, do premiery Wiedźmina 4 będzie już bardzo blisko.

Płacą tobie za tą propagandę. Dodatek DLC robili 3 lata a ty piszesz że za rok będziemy blisko premiery wiedźmina 4. Wiedźmina który jest tworzony na nowym silniku. Nie lubię się zakładać ale tutaj najszybciej będzie wiedźmin za minim 3-4 lat.

Co do zysku to ok może w tym roku będzie 0,5 mld bo koszty oni rozkładają na lata ale nie zmienia to faktu że w przyszłym roku może być nawet strata i wtedy policz c/z ok

możecie zaklinać rzeczywistość a prawda jest taka że dodatek będzie taniał a wpływy będą coraz mniejsze a koszty będą rosły lawinowo. Na horyzoncie min 3 lat nie mamy pod co grać wszystkie karty są na stole. Teraz fundusze będą się bawiły kursem i w mojej opinii przy 50 zł zaczną powoli odkupywać. Kilkanaście lat na GPW nauczyło mnie jednego nigdy nie graj przeciwko trendowi a dzisiaj jest spadkowy i żadne czary tego nie zmienią. Gdyby np na tej konferencji ogłosili jakąś sensacje typu multi DLC 2 czy coś to mogło być paliwo do wzrostów. Zresztą mega się dziwie jako inwestor i gracz że dalej odpuszczają multi bo cyber nadaje się do tego idealnie. A na multi mogli by zarabiać krocie cały czas.

marcin12333 napisał(a):
Jakie 6mln? Ciężko z matematyka czy to już naganianie na spadki? Zauważyłeś chociaż że na głównych rynkach sprzedaży jest drożej niż w Polsce? W Stanach gra kosztuje ponad 130zl a w strefie Euro ok 140zl? Jeśli nie to policz sobie jeszcze raz. I jakoś nie wspomnisz, że dzięki dodatkowi sprzedają się bardzo duże ilosci podstawki

Ty poważnie czy żartujesz. Policz prowizję reklamę itd. W ogóle umyka tobie fakt że dzisiaj dlc kosztuje tyle ale za 2 mc będzie chodził za 60 zł i mniej a w grudniu cyber będzie sprzedawany w pakiecie z DLC. W zakładacie że cena będzie stała a nie jest.

tgolik napisał(a):
Nie rozpędzajmy się tak że jakieś anime będzie w przyszłym roku a już za 2 lata film fabularny. Bankier cię zacytuje i będzie potem rozczarowanie i kolejna zwała.
Katastroficznego posta imp-p już cytują po innych serwisach i forach

A może trochę meteorytyki? w czym katastroficzny chyba realistyczny. Wydano na dodatek prawie 350 mln zł z reklamą jaka musi być sprzedaż aby pokryć koszty 6 mln szt. Idziemy dalej brak skupu akcji, rezygnacja prezesa brak harmonogramu wydawniczego tylko kodowe nazwy . Aby ta spółka miała wartość 12 mld zł to musi wydawać grę AAA raz na 3 lata. Tak aby mając premierę inwestorzy myśleli o kolejnej. Masz premierę gry AAA w 2019 mija 3 lata i mamy jeden dodatek DLC.

widać że rynek ocenia DLC tak jak ja. Koszty duże sprzedaż nie pokrywa kosztów

Rynek już pisze o porażce CD. O tym jak mizerna jest sprzedaż oraz jak dużo kosztował dodatek. Więc pokrywa się to z moimi przemyśleniami

Antyweb pisze
Cytat:
CD Projekt wydał 370 mln zł na Widmo Wolności, sprzedał tylko 3 mln sztuk Widmo wolności kosztowało krocie

Podczas konferencji poruszono również kwestię kosztów. Produkcja samego dodatku Widmo wolności pochłonęła 275 milionów złotych, a jego promocja na całym świecie kolejne 95 milionów. W sumie zatem stworzenie dodatkowych 20 godzin rozrywki w świecie Cyberpunka 2077 kosztowało 370 milionów złotych. Biorąc pod uwagę sprzedaż dodatku na poziomie 3 milionów sztuk, spółka jest jeszcze daleko od wyjścia chociażby "na zero". Dodatek wyceniony został na 30 USD/99 zł, co po odliczeniu prowizji sięgających nawet 30% oznacza, że na każdej kopii zarabia około 70-80 zł. Jak łatwo policzyć o zwrocie kosztów można mówić dopiero przy 5 milionach sprzedanych egzemplarzy, co prawdopodobnie nie nastąpi nawet do końca tego roku.

Cytat:
Podczas konferencji wspomniano też, że na cały proces poprawy gry, czyli wersję na konsole nowej generacji, a później na aktualizację 2.0, która pojawiła się we wrześniu, wydano 178 mln złotych. Tym samym w wydatki na Cyberpunka 2077 w ostatnich miesiącach przekroczyły pół miliarda złotych. To koszt jaki CD Projekt poniósł aby poprawić swoją reputację wśród graczy. Niestety nie spodobało się to akcjonariuszom, kurs akcji spółki po ujawnieniu tych informacji o godzinie 16:00 wręcz zanurkował i spadł dzisiaj o ponad 6%. Od dnia premiery dodatku przecena sięga już 20% i póki nie pojawią się informacje na temat nowych gier, trend raczej się nie zmieni.

Przykro mi to pisać ale CD poniosło porażkę i źle to wróży na przyszłość

LINK do Antyweb

tgolik napisał(a):
No i widzisz @imp-p, że Twoje poprzednie szacunki były oderwane od rzeczywistości. 3 mln egz. na premierę, to naprawdę bardzo dużo. Mówisz "taki dodatek" nie biorąc pod uwagę, że jest to gra większa niż Spiderman na PS5 i dużo większa niż Last of Us czy Uncharted 4.
To, że widzisz w ekranizacji zagrożenie a nie szansę już w ogóle jest zdumiewające.

Powiedz mi czy my rozmawiamy o tej samej spółce ?? . CD ma wartość dzisiaj 12 mld zł a sprzedaje dodatek który nie pokrywa kosztów. Nawet niech sprzedadzą 2 razy tyle to zakładając spadek ceny za dodatek to ile zarobią na czysto 200 mln zł przy kapitalizacji 12 mld zł .przy takiej kapitalizacji spółka ma zarabiać konkretne pieniądze a nie takie drobne. Taką sprzedaż to może robić PCF a nie CD. Dla mnie Cd produkuje za wolno gry. Tworzy jakieś studnia w USA nowe siedziby koszty rosną tempo produkcji spada to źle wróży. Widzę w ekranizacji zagrożenie bo nie wiemy kto ma na to dać pieniądze a tak produkcja S-F jest mega kosztowna. Dzisiaj Cd ma w kasie 2 mld niech przez 4 lata wpłynie ekstra 1 mld. To daje nam 3 mld zł a mamy wiedzmina 4 hadara polarisa film nową siedzibę znaczący wzrost wynagrodzeń. Więc kasy na bank braknie i będzie trzeba brać kredyty.

w mojej opinii jest bardzo źle i według mnie szybko przywitamy 99zł a pewnie przebijemy może i 50 zł. Tłumacze już dlaczego. Po pierwsze kiepska sprzedaż DLC mamy 3 mln kopii co daje około 240 mln zł przychodu a gdzie dopiero dochód. Dzisiaj sprzedaż DLC nawet nie pokryła kosztów produkcji. Kolejny bardzo zły czynnik to koszt produkcji prawie 300 mln za dodatek widać że koszty rosną lawinowo. W tym tempie za chwilę kasa będzie pusta. Bo jeśli taki dodatek pochłania 300 mln to wiedźmin 4 bedzie kosztował 2 -3mld zł. I jeszcze ten film znów kolejne koszty taki worek bez dna. Na chwilę obecną w firmie dzieje się źle nawet prezes rezygnuje z kasą coraz gorzej a na horyzoncie nie mamy nic nowego. Cd produkuje gry za wolno. Dodatek robili uwaga 3 lata to wiedzmina 4 możemy się spodziewać za 7 lat? A co przez te 7 lat ?. Fundusze bedą teraz powoli odkupywać akcje np przez rok więc nie będzie to miało żadnego wpływu na kurs.

O czym wy piszecie że jakiś premiery co półtora roku na chwilę obecną robili DLC trzy lata. Wiedźmina robią już dwa lata i na chwilę obecną nawet nie ma grafiki choćby jednej. Jak będą robić gry co 5 lat to mogę powiedzieć że będzie progres. Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak że mamy dwa mocne tytuły rozpoznawalne na świecie i nic poza tym. A dodam że jeszcze ostatnio CD przeprowadzał zwolnienia wśród pracowników. Dlatego jestem zdania choć bardzo chciałbym się mylić że przez 3 lata będzie równia pochyła kursu i zaczniemy naprawdę mocno szorować po dnie. Tym bardziej że po stronie funduszy które grają na spadek jest zaangażowany ogromny kapitał. A najważniejsze to z każdym miesiącem będą rosnąć wydatki a zmniejszać się przychody owszem wcześniej nie było sytuacji wystąpiła na przykład strata bo dzięki serialowi Wiedźmin strasznie ruszyła sprzedaż wiedźmina ale teraz nie mamy już takiego czynnika więc ten scenariusz się nie zrealizuje

To powiedz mi w taki razie po co trzymać akcje przez 3 lata?. Lepiej kupić za 2 lata kiedy będzie rosło pod premierę wiedźmina 4 i znów dzień przed premierą sprzedać

Moderator:
Jeżeli odpowiadasz na post powyżej, proszę nie używać przycisku "cytuj" tylko "odpowiedz"

wyniki wynikami mnie interesują perspektywy. To czy sprzedadzą 2 czy 4 mln ma znaczenie ale większe ma co dalej. Może będzie jakaś bomba np zapowiedzą zmianę i plany na dlc 2 a może multi to byłoby niezłe paliwo do wzrostów.

Co do samych wyników to dla mnie istotne jest ile zapłacili za produkcję dodatku. analitycy zakładają sprzedaż 5 mln w tym roku i moim zdaniem to jest min aby mówić o tym że firma zarabia na dodatku.

no w końcu jakiś dobry ruch zarządu z konferencją na 5 października i tak uważam że spóźniona ale lepsze to niż nic.

tgolik napisał(a):
No patrz, a tu bez hejtu mamy większy zjazd (szybszy) niż w grudniu 2020.
\

a wiesz dlaczego bo wtedy rynek miał nadziej jeszcze z muliti miało być więcej dlc niż jedno a przed wszystkim DLC miało być zdecydowanie szybciej. NIKT w grudniu 2020 nie zakładał premiery pierwszego DLC 3 lata po premierze

a mnie martwi bardzo mała liczba ocen DLC na steam na chwilę obecną tylko 3473 użytkowników wystawiło recenzje. To może świadczyć o kiepskiej sprzedaży dodatku. Podstawowa wersja miała po tygodniu 200 tyś recenzji co przekładało się na 10 mln szt sprzedanych. Więc sprzedaż na steam to może być 300 tyś do 400 tys kopii + konsole. Może rynek to widzi i taki zjazd na kursie. Oczywiście to są moje przemyślenia ale coraz więcej artykułów jest o tym jak mało jest recenzji na steam

To teraz sam sobie odpowiadasz dlaczego leci i będzie lecieć kurs w otchłań. Zakładasz 1,8 mln sprzedaży DLC to zakładając przychód 90zł to daje przychodu 162 mln zł więc nawet nie pokryli pewnie kosztów produkcji dodatku. I teraz to porównaj do wyceny. Jedynie co może uratować kurs to sprzedaż dodatku np 15 mln szt i w końcu konkrety co do reszty produkcji. Wiedzmin 4 robi się już 2 lata i co kompletna cisza.

tgolik napisał(a):
Uważam Wiedźmina Remake za bardzo ważny i dochodowy produkt. Jednak Kiciński powiedział gdzieś, że nie powinniśmy spodziewać się tej gry przed Wiedźminem 4.

P.S. Wsparcie trzeszczy aż wióry lecą. Grający na spadki pewnie przygotowali ze 100 czy 200 mln na przełamanie. Ciekawe, czy jest ktoś chętny na długą pozycję za podobne pieniądze.

nie ma bo nie ma pod co grac w mojej opinii lecimy pionowo dół a gdzie się zatrzyma 50 zł czy mniej ciężko stwierdzić. Zarząd milczy od dnia premiery a przecież powtarzam to sprzedają wszystko tylko wersji elektronicznej więc mogliby się pochwalić sprzedażą . Brak reakcji zarządu daje do myślenia że nie mają czym się chwalić. I nie chodzi mi o to że zarząd ma ratować wartość giełdową spółki tylko w cywilizowanym świecie chyba robi się konferencje jak oceniają premierę. Od lat powtarzam że zarząd CD podkłada się funduszom grającym na spadki.

w tym tempie spadków za chwilę będzie 99zł i mniej za akcje. Spółka milczy co nie pomaga kursowi. Sprzedaż dodatku jest cyfrowa więc mogą podać ilość sprzedanych egzemplarzy chyba że jest mała i milczą. Na chwilę obecną nie widzę żadnych impulsów które mogą pomóc kursowi. Fundusze spadkowe mają za dużo kasy i nie ma jak przełamać ich dominacji ( za mała jest gpw dla takich funduszy) .

W arkuszu zleceń mamy na jutro ponad 20 tyś akcji na sprzedaż PKC

Jedynie co może pomóc kursowi to:
-ogłoszenie skupu
-konferencja CD o ilości sprzedaży cyber + DLC
-konferencja o szczegółach odnośnie innych produktów nad którymi pracuje Cd jak polaris wiedzmin 4 itd
-ogłoszenie serialu cyber 2
-ogłoszenie np prac nad kolejnym dlc do cyber. Wiem że ma być jeden ale może CD być zadowolone z sprzedaży dlc i zapowiedzi drugie a tego nikt się nie spodziewa.

GRAF78 napisał(a):
chimpo napisał(a):
Zaraz będzie 250 tys grających na Steam. Kilka takich dni i funduszom może zabraknąć amunicji.

przez kilka nastepnych lat nic sie nie bedzie działo, zyski pewnie będą maleć, perspektywa zwały za oceanem spokojnie fundy nazbieraja sobie z podłogi amunicji

Nie można mówić że nic nie będzie się działo za 4 lata będzie blisko premiery wiedźmina 4 pewnie pojawi się serial cyber 2 i będą podawane szczegóły innych projektów. A może zaskoczą za chwilę że rozpoczną pracę nad cyber 2.

Nie wiem po co robić wykresy jak ewidentnie fundusze sypią odnkliku dni. Widać to w raportach KNF. Dokładnie sprawdza się scenariusz który pisałem rano. Czekam tylko na artykuły wieczorem jak to rynek źle ocenia premierę. Trochę to przykre ale nasz GPW jest na tyle mała że takie fundusze moga robić sobie z kursem co chcą. Jak była kiepska premiera cyber kurs leciał jak jest do Ra widma wolności kurs leci.

Aticzek napisał(a):
Ktoś wie dlaczego spada, skoro dodatek jest super?
Co dzień przymierzam się do kupna i co dzień jest wtopa na kursie

Spada bo za dużo gra na spadek więc sypią akcjiami żebyś ty mógł zadawać takie pytania a po 17 myśleć że może coś nie tak jest z premierą

W mojej opinii sprawdza się kiepski scenariusz który niestety zakładałem. Fundusze odkupił część akcji i schowały się pod progiem by przy okazji premiery DLC znów zasypywać rynek akcjami. Nie zdziwię się jak po wczorajszym dniu znów pojawią się zmiany w KNF. Premiera DLC jest udana dodatek zbiera same pozytywne opinie podstawka jak i DLC oblegają czołowe miejsca sprzedaży. Ale co z tego jak fundusze sypią akcjami zasypując każde wybicie. Idealnie było to widoczne wczoraj gdzie z 4% zostało 0.5%. Dzisiaj przewiduje mocne sypanie przez fundusze one zrobią wszystko by dzisiaj było na minusie. Wtedy rynek zacznie pisać jak to giełda źle odbiera premierę itd no chyba że dzisiaj CD uruchomi skup akcji i wtedy będzie ciekawie.

Marketingu zewnętrznego brak ja się nawet pytałem znajomych to nawet nie wiedzą że Cd chce wydać DLC . Ale mnie martwi bardziej brak informacji o innych produkcjach.Wiedźmin 4 cisza kompletna od 1.5 roku a można by powoli jakieś przecieki nawet odnośnie fabuły. Bo mamy dLC jak nie przełożą we wrześniu a później co 5-7 lat nic ? Brakuje trochę konkretnej mapy z etapami produkcji.

Mamy miesiąc do premiery DLC i coś czuje że za chwilę będzie info o jej przełożeniu.
Moderator:
...
CD ma tak marginalny marketing tego DLC że albo sam w nie nie wierzy albo właśnie będzie go przekładać. Ktoś powie że zrazili się premierą cyber i jego mocnym marketingiem ale bez marketingu nie istniejesz w tej branży. Widzi to chyba rynek stąd spadki zamiast wzrost kursu pod premierę

zxr napisał(a):
Zostały tylko dwa shorty..

Zapomniałeś dodać że oficjalnie w widocznym rejestrze ale to nie znaczy że odkupiły wszystko. Rejestr pokazuje tylko powyżej 0,5%. A to oznacza że one wszystkie mogą mieć np 0,49% i nic nie będzie w knf.

Point72 Asset Management, L.P. znów wczoraj zmniejszył a kurs leciał jak głupi. Coś czuje że jeden zmniejsza inna pod progiem zwiększają. Ciekawe gdzie korekta się zatrzyma. Interesuje mnie też kiedy Cd ruszy ze skupem

aircanada15 napisał(a):
Mody w Game Pass działają jak najbardziej. Wraz z upływem czasu Microsoft zaczął o to dbać.
Dla mnie osobiście, sprzedaż preorders Phantom Liberty po dwóch dobach jest leciutko rozczarowująca. Jednak to pewnie cena jaką trzeba zapłacić za to, co wydarzyło się w grudniu 2020.

Dlaczego ciebie sprzedaz preodders rozczarowuje. Zakładając jaka wpadka była na premierze podstawki to sprzedaż preodders jest rewelacyjna 4 mc przed premierą mamy w top 3 sprzedaży i to w cenie 100zl. Więc jak na całe zamieszanie z CD od premiery cyber to sprzedaż według mnie dlc.jest rewelacyjna. A jak po premierze okaże się że jest wszystko ok i z fabułą i grywalnością to dopiero będzie sprzedaż. Widać że CD odbudował mocno zaufanie bo normalnie to preoderow nikt by nie zamawiał. Dobry ruch to wykluczenie PS4 bo nie będzie narudzenia że mi chodzi słabo.

Aticzek napisał(a):
Analitycy ocenili, że pierwszy kwartał był dla CD Projektu słabszy od oczekiwań, a wynikom sprzyjało odwrócenie odpisu.

CD Projekt miał w I kw. 69,7 mln zł zysku netto i 96,6 mln zysku EBITDA. Konsensus PAP Biznes zakładał 32,9 mln zł zysku netto i 60,2 mln zł zysku EBITDA. Konsensus nie uwzględniał odwrócenia 21,5 mln zł z odpisu aktualizującego projektu Syriusz. Przychody ze sprzedaży w I kw. 2023 roku wyniosły 174,8 mln zł wobec konsensusu na poziomie 171,1 mln zł, rok wcześniej spółka wypracowała 216,1 mln zł przychodów.

Credit Suisse zwraca uwagę, że marketingowa ekspansja Cyberpunka rozpocznie się w czerwcu. Analitycy przesunęli zakładane wydanie dodatku z trzeciego kwartału na czwarty kwartał.

"Koszty rozwoju wzrosną w 2024 r. W pierwszym kwartale koszty R&D były na poziomie 70,6 mln zł. Wraz z pracami nad nowymi tytułami, takimi jak Orion, koszty powinny wzrosnąć. Szacujemy 247 mln zł w 2023 r. i 455 mln zł w 2024 r. Firma powinna być w stanie utrzymać pozycję gotówkową netto"

Nie wiem dlaczego wszyscy odliczają odwrócenie odpisu. Jednak odpis ten pomniejszył zysk już I kwartale 2023. Według komunikatu Cd z marca
Cytat:
Wartość nakładów dotychczas ujętych w księgach w styczniu oraz lutym 2023 roku wyniosła 9,5 mln zł i
. Czyli Cd zaksięgował 9,5 mln z projektu syrius a teraz cofnął 21,5 czyli z roku 2022 wpływ na wynik miało 10 mln które i tak wypływały negatywnie za rok 2022

tgolik napisał(a):
Wyniki bez znaczenia. Liczą się tylko opinie graczy i prasy po pokazach Widma Wolności za 10 dni.
A tak w ogóle, to wyniki doskonałe - odwrócenie ;=) porównując z 1Q2022, kiedy to była premiera CP2077 na PS5. Muszę też przyznać, że 50 mln sprzedanych trzecich Wieśków robi wrażenie.

Twoja pewność cię zgubi skąd wiesz że premiera DLC będzie za 10 dni. Wpierw będzie penie prezentacja. Preoder id. Pewnie będzie premiera w 4 kwartale.

krewa napisał(a):
O monumentalności fabuły W3 już wiemy, może teraz jakiś komentarz dotyczący wyników? Dobre, złe, zgodne z oczekiwaniami? Bo ja w swojej amatorskiej ocenie obawiam się o dzisiejsze wybicie.

Odnosząc się do wyników to dużo większe niż przewidywał konsensus. Konsensus PAP Biznes zakładał 32,9 mln zł zysku netto. Więc jest prawie 100% więcej. Ja w ogóle obawiałem się straty bo jednak firma dość mocno inwestuje. Dodam że przy tej firmie niezbyt insertuje mnie cena/ zysk gdyż jest to firma która głównie zarabia na premierach. Będę się martwił jak zysk będzie 70 mln po premierze DLC

Rufusinski napisał(a):
O rany mogliby sie postarac wymyslic jakas nowa plotke, ale nie ciagle powtarzaja ta sama. Tak sony kupi studio, ktoremu zablokowalo sprzedaz gry w swoim sklepie. Wszak wiadomo, ze to oznaka estymy i szacunku.

Ludzie sa coraz glupsi.

Daj na luz my nic nie wymyślamy o tym pisały portale przez weekend.

tgolik napisał(a):
Think Dla mnie przejęcie CDR to byłaby tragedia życiowa. Nie może więc do tego dojść, to tylko kolejne wyssane z palca plotki. Moich akcji w każdym razie nie dostaną.

Też uważam że to byłaby tragedia bo to jest chyba najbardziej rozpoznawała Polska spółka na świecie. Ale pozytyw takich polotach może być wzrost kursu akcji

Sony chce przejąć CD Projekt

W sieci ponownie pojawiły się plotki sugerujące, że Sony Interactive Entertainment ma się jednak zdecydować, dokonać przejścia CD Projektu, chcąc w ten sposób wzmocnić swoją rodzinę PlayStation Studios. O ile o samych zakupach była już mowa, o tyle kolejne powiązanie obu spółek musi dać trochę do myślenia. Tym razem doniesienia wywodzą się od informatora, który odnosi się na rzekomego screenshota z platformy giełdowej PitchBook.
Kiedy miałoby dojść do włączenia CDP-u do PS Studios?

Źródło doniesień wskazuje, że rzekomy ruch zakupowy miałby mieć miejsce... w 26 października... zeszłego, 2022 roku! Jest to o tyle istotne, że... to właśnie rok temu pojawiły się rzekome doniesienia o chęci dokonania tego typu kroku i wprowadzenia CD Projektu do struktur PS Studios. Ostatecznie nic się nie zadziało, a SIE wykonało inny krok...

link

tgolik napisał(a):
Trochę to będzie taki "chłyt" księgowy. Przywrócone z odpisów 24,2 mln zł podniosą wynik netto za pierwszy kwartał 2023.

nie zgodzę się z tobą że to będzie chwyt księgowy. Firma przeanalizowała projekt i stwierdziła że będzie go kontynuować i część prac wykorzysta dlatego zmniejszyła odpis. Najlepsze to jest to że jak odpis się pojawił to akcje zanurkowały 12% jak teraz większość odpisu jednak nie będzie to kurs stoi w miejscu. Widać w mojej opinii jak fundusze trzymają a wręcz bawią się kursem na nasze GPW

Cd Projekt ogłosił dzisiaj chęć wypłaty 1 zł dywidendy. Coś czują że chyba duże wpływy przyniesie nowe DLC

pozytywny newsa odnośnie kadry. Wielu utalentowanych pracowników wraca do CD. To dla mnie dobry sygnał że atmosfera w firmie się poprawia i to duży plus

kliknij, aby powiększyć

bankrucik napisał(a):
ale za to fajna siedziba będziewave

www.propertydesign.pl/architek...

podoba się?

Siedziba ładna pytanie ile będzie kosztować. Z wyposażeniem to pewnie podejdzie po 100 -130 mln zł. Grunt już mają stąd cena

Nowa siedziba moim zdaniem świadczy o tym że firma się rozrasta jestli chodzi o zespół no i w porównaniu do starej przybędzie parę punktów prestiżu. Lepiej w takie coś niż wydać 44 mln w usa na nic

imp-p napisał(a):
Tak dzisiaj obserwuje kurs i znów widzę podobny scenariusz. Fundusze dzisiaj zbierają żeby jutro "sypać" akcie tak aby wywołać wrażenie że raport jak i konferencja jest źle odbierana przez rynek. Schemat ten był już kilka razy stosowany. Ciekawe będę jutro ale podejrzewam że tak będzie jak pisze

Sprawdziło się to co pisałem w poniedziałek zmiany w KNF

No i po 17:00 zamiast pisać pozytywnie o spółce to portale będą pisać że niestety rynek źle odebrał wyniki źle odebrał konferencję no i pewnie nawet wspomną o tym że rynkowi nie podoba się urlop menstruacyjny. Niestety tak fundusze działają od dwóch lat że każda dobra informacja jest zasypywana i ja byłem pewny że jak będą bardzo dobre wyniki to na końcu będzie minus i niestety ten scenariusz się sprawdza dodam że ponownie

hukers napisał(a):
imp-p napisał(a):
tak jak pisałem wczoraj scenariusz się sprawdza zasypywanie przez fundusze dobrych wyników tak aby był minus na koniec dnia. to już standard a jak ktoś twierdzi inaczej to we wtorek zobaczy w zestawieniu knf zmiany pozycji

No nie bardzo, bo pisałeś że wczoraj zbierali żeby dziś zasypać wyniki, a tymczasem pompa z rana trwała w najlepsze. Po prostu skończyło sie paliwo do podbitki.

Nie pompa nie paliwo tylko po prostu rano fundusze pozwoliły się pobawić a później zaczęły sypać ten scenariusz zresztą od dwóch lat się powtarza w tamtym roku przypomnę że wyniki też były powyżej konsensusu w marcu a zjechaliśmy w trzy miesiące ze 160 zł na poniżej 100. Dokładnie sprawdza się scenariusz który wczoraj pisałem jestem pewny że we wtorek zobaczymy zmiany w knf. Dodam że mi to nie przeszkadza bo scenariusz byłem pewny ale po cichu liczyłem że się nie ziści

tak jak pisałem wczoraj scenariusz się sprawdza zasypywanie przez fundusze dobrych wyników tak aby był minus na koniec dnia. to już standard a jak ktoś twierdzi inaczej to we wtorek zobaczy w zestawieniu knf zmiany pozycji

krewa napisał(a):
A co w ten sposób fundusze zyskają? I na kim to wrażenie wywołają?

na całej ilości małych graczy. Co zyskaj fundusze spadek cen akcji i znów złe otoczenie wokół spółki. I jak jutro będzie minus to portale będą pisać że rynek źle przyjął wyniki i konferencje. Jak tego nie widzi to twoja sprawa

Tak dzisiaj obserwuje kurs i znów widzę podobny scenariusz. Fundusze dzisiaj zbierają żeby jutro "sypać" akcie tak aby wywołać wrażenie że raport jak i konferencja jest źle odbierana przez rynek. Schemat ten był już kilka razy stosowany. Ciekawe będę jutro ale podejrzewam że tak będzie jak pisze

mkefir napisał(a):
Ja nie twierdzę, że spółka nie przetrwa. Powątpiewam jednak czy obecna kapitalizacja rzeczywiście odzwierciedla wszystkie szanse i zagrożenia, jakie są przed spółką w najbliższych latach. Powiem więcej, nie sądzę żeby obecna kapitalizacja w pełni odzwierciedlała ryzyka, które widzę praktycznie na każdym rogu.
Czy DLC rzeczywiście odniesie sukces, jeżeli od premiery CP minęło już 5 kwartałów a dalej nie ma nawet daty premiery?
Na razie spółka zarabia ale czy w razie niepowodzenia DLC dalej będzie w stanie generować gotówkę, zwłaszcza że koszty działalności będą tylko rosnąć?
Czy spółka w obecnym składzie osobowym posiada kompetencje do powtórzenia sukcesu Wiedźmina 3?
Czy gracze po raz kolejny zaufają CDR i kupią masowo nowego Wiedźmina w przedsprzedaży? Szczerze wątpię.
Spółka będzie musiała zapracować na zaufanie graczy po wtopie z CP.

Jeżeli DLC nie wypali (a trzeba brać to poważnie pod uwagę) to przychody zaczną lecieć w dół, koszty wzrosną a do kolejnych premier odległe czasy.
Kurs obecnie wycenia duży sukces DLC. Jeżeli będzie wtopa to 50 PLN będzie na wyrost.

Najlepsze co mogłoby sie zdażyć dla obecnych akcjonariuszy to przejęcie CDR przez branżowy podmiot. Wtedy przynajmniej ryzyko nieudolnego zarządu zostałoby zneutralizowane.

moim zdaniem obecnie rynek nie wycenia sukcesu DLC. Zobacz jak sukces anime mocno podniósł kurs akcji. Dzisiaj raczej każdy ostrożnie podchodzi do DLC i raczej objawia się porażki. Dlatego tak kurs się męczy i waha. Gdyby wszyscy obstawiali sukces tak jak piszesz to kurs by rósł pod premierę a nie na odwrót. Oczywiście jak DLC będzie sukcesem to dopiero zobaczysz wzrosty tak jak i porażką zobaczysz spadki. Dodam że przy 50 zł to wartość spółki równałaby się aktywom a to ewenement.

Ogólnie zagrożenia o których piszesz dotyczą wszystkich spółek a szczególnie technologicznych.Napisz to do Ubisoftu bo oni jadą ciągle na stracie a wydają nawet dobre gry. Gdyby rozważał twoje ryzyka nie zainwestowałbym w żadną firmę technologiczną. Zobacz jak Cd odbudował zaufanie do graczy na przykładzie cyber jak się dobrze sprzedaje. Na ostatniej wyprzedaży steam okupował top 10 i zobacz aktualne oceny gry praktycznie same pozytywne

Nie wiem jak wy ale uważam że obecny zarząd nie potrafi zarządzać już tak dużą firmą. W mojej opinii ( też byłem w zarządzie dużej firmy) zarząd robi błąd za błędem. Przepraszam ale czasami mam wrażenie że dosłownie współpracuje z funduszami grającymi na spadek akcji.

Po kolei mamy mieć premierę DLC do cyber w 2023 roku od 4 mc cisza z projektem a tutaj już powinna trwać kampania reklamowa co chwilę powinny być "kontrolowane" przecieki o fabule itd. Powinni dbać o to żeby trochę fundusze spadkowe się bały a oni nic cisza. Powinien być szum o dodatku a nie cisza. Nawet nie ma dostępnego w przedsprzedaży. Może jeszcze zrobią tak jak z wersją na ps5 zapowiedzą na tweterze że wersją jest dostępna.

Idziemy dalej odpis na 44 mln zł ze studia usa. Zamiast zrobić to przy dobrych wynikach za 2022 to nie zrobimy to tydzień przed. Damy ładny prezent funduszom. I co mnie najbardziej dziwi to o tak sobie straciliśmy 44 mln zł i nawet nie zrobimy konferencji i postaramy się wyjaśnić sytuację.

I o to mamy dużą firmę o której wiemy że coś robi ale nie wiemy co dokładnie ani na kiedy. Przed wszystkim brak tutaj marketingu. Mam wrażanie że firma skupia się bardziej na kubeczkach niż prawdziwej robocie

tgolik napisał(a):
imp-p napisał(a):

Po co umarzać akcje nabyte za grube miliony jaki to ma sens

Tylko umorzenie ma sens. Skup akcji został przeprowadzony, żeby dać korzyść akcjonariuszom. Aby ta korzyść do nas trafiła, musi spaść liczba akcji.

niby ok ale z drugiej strony na walnym chcą głosować program motywacyjny na 5 mln akcji. To nie lepiej te akcje skupione wykorzystać do programu motywacyjnego niż je umarzać a za chwilę generować nowe. No chyba że znów im ten pomysł na walnym upadanie

wytłumaczcie mi bo albo coś ja nie kuma albo ten zarząd .....

Cytat:
cytuje nowy komunikat pap

Walne zgromadzenie CD Projektu, zwołane na 18 kwietnia, zdecyduje m.in. o wprowadzeniu nowego programu motywacyjnego na lata 2023-27 oraz o umorzeniu akcji nabytych w zeszłym roku w ramach skupu akcji własnych - poinformował producent gier w komunikacie.

Po co umarzać akcje nabyte za grube miliony jaki to ma sens

nie znam się na rynku programistów tak wspomniałem o Indiach ale czy lepiej wyjdą w USA w rok utopi 44 mln zł + zakup studia to chyba mało nie jest co

Proszę lepszy pierwszy artykuł o programistach z Indii

link

nie no proszę ciebie porażkę na całej linii obracasz w sukces. Błagam pójdę dzisiaj do kasyna przegram 44 mln zł i powiem ok nawet fajnie następny razie będę bardziej ostrożny. za 44 mln zł wiesz ile mógłbyś pozyskać dobrych programistów tutaj w Polsce. Lepiej zamiast stanów gdzie wszystko jest drogiej stawiać na budowę studiów np w Indiach gdzie są bardzo dobrzy programiści

dzisiaj najbardziej mnie rozbawiał komunikat DM XTB.

"Można to interpretować jako ucięcie nierokującego projektu na wczesnym etapie. Projekt Sirius jest jedną z pięciu nowych gier spółki osadzonych w uniwersum Wiedźmina. Choć informacja spowodowała przecenę na akcjach spółki, w perspektywie długoterminowej oceniamy ją pozytywnie" - napisali analitycy DM XTB.

Jak stratę na projekcje oraz ewentualne jego zamknięcie można odbierać pozytywnie. Widać rynek inaczej myśli co widać po spadku o 9% na walorach.

CSharpBeginner napisał(a):
Odpis jak odpis, ale myślę, że na ten moment -7.2% to trochę przesada. Długoterminowo nic się tutaj nie zmienia. Aczkolwiek nie pogniewałbym się jakimś skarjnym pesymizmem i powrotu do dołków.
Moderator:
Pamiętajmy, że wśród Czytelników są również mniej doświadczeni inwestorzy, podatni na sugestie ;)

Przesada chyba nie to mały wymiar kary. Ja się dzisiaj spodziewałem nawet widłowego. No sorry ale tutaj nawet nie chodzi o kwotę 44 mln zł. Tylko o to jak została przepalona ta kwota. To pokazuje że Cd dalej ma problem z produkcją gier zarządzaniem zespołem i ryzykiem a to są wartości mega większe. Ta sytuacja bardzo źle rzutuje na przyszłe projekty dlatego taki spadek chociaż ja sam uważam ze za mały

Rufusinski napisał(a):
Nie na takie wiadomosci kazdy liczyl.
Z boczniaka dostajemy wybicie dolem. I teraz raport zamiast pomoc w wybiciu gora, do kanalu boczniaka w najlepszym wypadku kurs zawroci. A jesli jeszcze jakims cudem rozczaruje...

Moim zdaniem raport każdy wie jaki ma być więc jest w cenie a dodatkowo mamy odpis. Aby odwrócić trend oni muszą przywalić jakieś mega info np mega zapowiedz DLC do cyber wraz z datą premiery. Gorzej jak na wynikach podadzą że przesuwają na 2024 wtedy witamy 80zł. O czym my zresztą piszemy wydawać dLC 3 lata po premierze to jednak obciach dla takiej firmy

tgolik napisał(a):

Nie ma co sie spieszyc z Phantom Liberty - przeciez to jedyna duza gra w ciagu najblizszych 3 lat. Im pozniej ja wydadza tym lepiej, krotszy bedzie okres miedzypremierowy.

Nie do końca się zgodzę. Za rok to każdy już zapomni o cyber a gra będzie na promocji za 30zł. DLC ma utrzymywać grę w obszarze zainteresowania. Przypomnę też że na początku miało być klika DLC a teraz modlimy się o jedno. Dlatego podałem przykład valhalla assassin's bo ten sam czas wydania podstawowej wersji gry a mamy już od tego czasu 3 płatne dodatki. Powiedzmy naprawiali cyber na konsole odliczmy 6 mc na to to już teraz powinien wychodzić dodatek dlc nr 2. Cały czas zarząd udowadnia ze źle zarządza firmą

aircanada15 napisał(a):

imp-p: słusznie zauważyłeś, że Redzi rozpasali się kosztowo, ja uświadomiłem sobie to już jakiś czas temu.
Tymczasem fani Steam pewnie zauważyli, że na wiosennej wyprzedaży W3 (nasz evergreen) sprzedaje się słabiej od Contraband Police. Znak czasów.

Hitem to będzie jak zarząd znów przyzna sobie np 100 mln zł premii za 2022. Jak na projekt Sirius wydali 44 mln zł to ile będzie ich kosztował DLC do cyber 0,5 mld zł. Tak żartem to ja wiem że gaz drogii ale palić tyle kasy na nic. Bez konkretów odnośnie DLc w mojej opinii czeka na osuwanie się kursu. Jutro pewna jest czerwień bo tutaj już nawet nie chodzi o te 44 mln tylko o odbudowanie zaufania do zarządu.

dla mnie wiadomość z projektem Sirius jest mega negatywna. Bo źle świadczy o CD Projekt. Moim zdaniem zaczyna się przepalanie kasy jak w ubisofcie. Sorry ale tak bez żadnej kontroli dać małej firmie w USA 44 mln zł i projekt wyrzucić do kosza i zacząć od nowa.To nie są już drobne i źle świadczy o zarządzaniu ryzykiem ,kadrami i projektami. O DLC do cyber dalej cisza. Jeśli teraz przy wynikach znów przełożą dlc na 2025 rok to konsekwencje dla kursu będą katastrofalne.

Takimi informacjami jak ta o Sirius zarząd dalej wystawia negatywną sobie opinie. Może dlatego dalej te fundusze spadkowe siedzą na spółce bo wiedzą o takich sprawach jak projekt Sirius a może i o innych.

Czas pokaże ale jak widzę tempo działania spółki to coraz mniej w nią wieżę. W tym samym czasie co cyber ubisoft wydał Assassin Valhall. Assassin Valhalla doczekła się już trzech dużych płatnych dodatków DLC a cyber dosłownie 0

asganis napisał(a):
no nie do końca, pamiętam z zeszłego tygodnia transakcje po 100tyś, 400tyś sztuk, dzisiejsze zamknięcie 180tyś też raczej drobnica nie zrobiła. ktoś duży daje szortom wyjść, albo przerzucają z wora do wora

Samo zniknięcie z rejestru knf nie ma nic wspólnego z cały odkupem. wystarczy że zredukowały pozycję poniżej 0,5%. Może fundusze specjalnie trochę akcji odkupiły aby mieć czym sypać np po zapowiedzi daty premiery DLC do cyber. często już tak było że skupowały akcje aby za chwile mocno sypać

Cytat:
Ja tak odnośnie Wiedźmina na PS5. Otóż jestem posiadaczem gry na PS4 na CD. Czekałem na aktualizację na PS5 i jak już się doczekałem i upewniłem się, że aktualizacja przebiegła pomyślnie to odpaliłem grę i zacząłem grać.

Jako że W3 zacząłem jeszcze na PS4 ale nie ukończyłem, ba... przerwałem dość szybko to po odpaleniu gry "po aktualizacji" dosyć się zdziwiłem, że gra wygląda tak samo.

"Sejw" mi się zepsuł przez co jedno zadanie musiałem rozpoczynać od początku.

Myślę sobie "coś jest nie tak". Może trzeba od nowa grę zainstalować. Nie chciało mi się. Usunąłem wersję PS4 kupiłem wersję PS5 za 77 zł.

Gra wygląda całkiem inaczej. Aż chce się grać. Płytę wyrzuciłem.

Ilu takich jak ja jest na rynku? Miał być darmowy upgrade a jednak dałem się wydoić. Jednakże warto.

Ciekawa strategia.

Oj dobrze że są tacy ludzie dają zarobić CD. A tak na poważnie to problem jest w sony ps store.Tam trzeba poklikać klika opcji aby wybrać w końcu wersję free ps5 upgrade. Standardowo po włożeniu płyty wiedźmin ps4 konsola ps5 instaluje wersje standardową i pojawia się informacja że za 77zł możesz nabyć wersję ps5 ciekawe ile osób tak zadziało jak ty. Pewnie dużo bo nie każdy szczególnie na zachodzie wie że upgrade jest darmowy

baks napisał(a):
Rif napisał(a):
Od początku projekt NG Wieśka na PC był przyjmowany sceptycznie, bo ta gra wyglądała dużo lepiej niż na konsolach. Wersja na nowe to zupełnie inna bajka i bardzo dobry ruch. Aktualizacja NG jest na PC obowiązkowa czy można ją olać? Jeśli to pierwsze, to ludzie ze starszymi kompami, którym wystarczała zwykła wersja mogą czuć się oszukani, kupowali bowiem przed laty grę pod własną specyfikację sprzętu.

Trafiasz w punkt.
To wygląda niemal jak zbrodnia .....salute
Ludzie kupili grę spędzili nad nią setki godzin. grali modowali ją a teraz wypuścili aktualizację która nie dość, że nie pozwala im zagrać w nią na dotychczasowym sprzęcie ale także niweczy setji godzin spędzonych nad nią ..... to ruch pokazujący, że spółka ma za nic swoich fanów.
Nie da się tego nijak wybronić.d'oh! d'oh!

błagam skąd czerpiesz informację" nie pozwala im zagrać w nią na dotychczasowym sprzęcie ale także niweczy setji godzin spędzonych nad nią" Przecież na steam nikt nie każe instalować wersji next dwa można cofnąć do starej jak komputer nie wyrabia z nową. Więc nikt nic nie zmusza.

Gring napisał(a):
W mojej ocenie dzisiejsze spadki to 100% wpadka z W3 na PC, to pokazało że spółka nie wyciągnęła wniosków z CP, to pokazuje że kolejne premiery również będą podobne, to pokazuje że w CDR nadal jest bałagan i nikt nad niczym nie panuje. Kpina z akcjinariuszy i kpina z graczy po raz kolejny.
Technicznie droga do 150 była otwarta, ale po takiej wpadce nikt nie był już takim optymistą, żeby pakować się a to bagno.
MZ okolice 106zł są realne, patrząc od strony wsparcia

mówisz o paru osobach co żalą się bo nie umieją czytać wymagań. Ja przeglądam te fora i polecam tobie poczytać. Ludzie piszą chodziło mi w full hd teraz daje te same ustawiania i mam polowe klatę karta geforce1060. A o tym że ma inne tekstury ich wielkość i tak dalej to zapomina. Więc te komentarze odnośnie PC wynika ewidentnie z braku wiedzy i czytania ze się zmieniły wymagania

Dlaczego posty są kasowa co się znowu nie podoba moderatowi prawda czy może Gra na spadki co

Moderator:
Forum SW nie jest miejscem, gdzie możesz publikować wszystko, co Ci ślina na język przyniesie.

Mam do was pytanie czy jak np sprzedam akcje ze stratą 15 tyś i za chwilę kupię te same akcje to w pit będę miał stratę 15 tyś. I stratę tą normalnie będę mógł rozliczyć 50% np w przyszłym roku jak sprzedam te akcje z zyskiem. Pytam się bo wydaje się to oczywiste ale nie wiem czy nie ma u nas jakiś kruczków

może ktoś napisać na ile zostały ostanio podniesione wyceny przez PKO BP oraz Deutsche Bank i Goldman Sachs

dokładnie nic nie powie. No cóż nie spodziewałem się że fundusze mają swego człowieka w zarządzie

też uważam że 4Q może być lepszy niż 3Q tym bardziej że końcem września skończyła się promocja na cyber i był wtedy w pełnej cenie a dalej był w top 5 steam i to przy kursie dolara 5zł

Trzeba przyznać że zarząd ostatnio ładnie prowadził komunikację z rynkiem ale ta sprzedaż akcji przez jednego członka zniszczyła wszystko

zxr napisał(a):
Członek zarządu sypał wczoraj i dziś https://stooq.pl/n/?f=1524024

Najgorsze że jeszcze bardzo dużo akcji posiada. Po wynikach myślałem że to fundusze sypią nigdy bym się nie spodziewam że kolaborant z zarządu sypnie. Pytanie po co sprzedawał może kwestia prywatna i potrzebuje na coś gotówki może wie coś czego my nie wiemy ale raczej wtedy sprzedawałby o wile więcej. Więc raczej przychylam się do tezy że potrzebował na nowy domy czy coś innego.

Cytat:
jak widać, nadal skupiamy się na końcowej fazie prac nad Widmem Wolności - rozszerzeniem do CP2077, które planujemy wydać w przyszłym roku. Obecnie pracuje nad nim niemal 350 deweloperów"

Czyli tak jak pisałem 1q premiera. Jasno redzi podają pracę są w fazie końcowej.

dzisiejsza sesja jest dokładnie taka jak myślałem. Fundusze zbierały akcje od tygodnia nawet jeden wczoraj zniknął z knf. Robiły to tylko po to by w sesji po ogłoszeniu wyników sypać ile się da. Jak sesja skończy się na minusie to wszystkie portale będą pisać że rynek źle odbiera wyniki CD. A wiedziały że wyniki będą dobre dlatego zbierały akcje

Cytat:
imp-p napisał(a):
w 1 q 2023 mamy premierę dlc do cyber
Czyżby ?

Cd zapowiedział pod koniec że pod koniec lata zaprezentuje zwiastun DLC i słowa dotrzymał też w którymś podsumowali mówili że planują wydać DLC z początkiem roku dlatego zakładam 1q. Wcale się nie zdziwię jak coś powiedzą. Ostatnio cały czas dolewają paliwa do wzrostu

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 16 grudnia 2024 08:44:48
Liczba wpisów: 353
[0,08% wszystkich postów / 0,22 postów dziennie]
Punkty respektu: 81

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,186 sek.

tvoueggp
catmmvov
nooblxba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zzfrsklk
bexvtttj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat