PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
3 czerwca 2022 12:31:52
Zapomniałem że już mamy kolejny miesiąc. Ależ ten czas szybko leci :) Podsumowując miesiąc Maj muszę przyznać że był dla mnie osobiście dobrym miesiącem i wbrew ogólnemu powiedzeniu Sell in may and go away u mnie było całkiem nieźle. Zakończyłem miesiąc na +1,58% zysku zmniejszając ogólną stratę do -1,67%W maju zawarłem 11 transakcji z czego tylko 3 okazały się nie trafione. Obecnie w portfelu nie posiadam żadnych akcji jedynie fundusze których nie ruszam chyba że zmienię plany. Tak jak pisałem wcześniej ponieważ dokonuję kupna i sprzedaży dość często i czasami na tych samych walorach nie ma sensu tego odnotowywać a myślę że wystarczy na końcu miesiąca podsumowanie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 czerwca 2022 10:55:45
Mam takie pytanie jak byście postąpili będąc na swoim miejscu. Decyzję wiadomo że podejmę sobie sam ale jestem strasznie ciekawy. Czy uważacie że w wieku 51 lat jest jeszcze sens otwierać portfel dywidendowy. Tzn chodzi mi nawet o nie tyle otwarcie samego portfela co "przekształcenie" swojego podejścia do inwestycji i ze zwykłego przeciętnego investora - spekulanta przestawić się niejako na inwestora długoterminowego opierając swoje inwestycje o spółki dywidendowe a więc w głównej mierze takowe brać pod uwagę w inwestycjach i ewentualnie obligacje. Zmienić portfel na może mniej atrakcyjny pod względem inwestycji ale bardziej stabilny gdzie ewentualne wpływy z dywidend byłyby reinwestowane w akcje spółek je wypłacające. Takie podejście do inwestycji dało by mi na pewno więcej spokoju ale z drugiej strony zamknęło drogę do marzenia "O staniu się milionerem". Wiadomo taki rodzaj inwestowania z minimalnym a jeśli nie minimalnym to na pewno zmniejszonym ryzykiem bo takie by przyniosło inwestowanie w spółki dywidendowe gdzie z reguły są stabilniejsze i "pewniejsze" tzn. niosące ze sobą mniejsze ryzyko nie da raczej możliwości zarobienia miliona oczywiście z kwoty przeze mnie inwestowanej. Zastanawiam się też dlatego ze nawet z racji swojego wieku myślałem o troszku spokojniejszym i mniej stresującym podejściu do rynku ale z drugiej strony żeby z niego całkowicie nie rezygnować bo jednak po tylu latach inwestycje giełdowe stały się takim moim drugim po wędkarstwie i wędrówkach po górskich szlakach hobby :) Tylko czy jest sens ? Z jednej strony do "planowanej" emerytury pozostało mi około 15 lat jeśli dożyję oczywiście i w sumie z myślą takiego zabezpieczenia mógłbym taki portfel budować. Nawet nie wiem czy w moim przypadku nie było by to lepsze bo jak historia pokazuje dotychczasowe takie "normalne" inwestowanie żadnych spektakularnych osiągnieć mi nie przyniosło niestety :( Rok 2018 +0,82% Rok 2019 +1,87% Rok 2020 - 2,80% Rok 2021 -1,45% Takie wyniki milionera ze mnie nie zrobią. Można by stworzyć podejście nie tylko stricte dywidendowe ale urozmaicić inwestowaniem w jakieś spółki dobrze rokujące ale w mniejszym stopniu tak na zasadzie wprowadzenia do strategii ogólnej "trochę urozmaicenia" i zapobiec "nudności" inwestycyjnej :)
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
28 czerwca 2022 11:55:17
Cytat:Z jednej strony do "planowanej" emerytury pozostało mi około 15 lat jeśli dożyję oczywiście i w sumie z myślą takiego zabezpieczenia mógłbym taki portfel budować. Nawet nie wiem czy w moim przypadku nie było by to lepsze bo jak historia pokazuje dotychczasowe takie "normalne" inwestowanie żadnych spektakularnych osiągnieć mi nie przyniosło niestety :( Rok 2018 +0,82% Rok 2019 +1,87% Rok 2020 - 2,80% Rok 2021 -1,45% Moje odczucia co do strategii dywidendowej po pierwszych dwóch latach znasz i są one negatywne - oczywiście może później będzie to lepiej szło, póki co jednak odnoszę wrażenie że wychodzi porównywalnie jak szeroki rynek. Pytanie natomiast inne - robiłeś analizę sobie transakcji z tych lat powyżej? Jak ja to robię w zestawieniu rocznym możesz zobaczyć w CFR, bo moim zdaniem patrząc na wyniki to jest coś nie tak na poziomie prowadzenia pozycji/money managementu a nie samej selekcji/trafności skoro wyniki są bliskie zera bez względu na ruch indeksu.
|
|
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
28 czerwca 2022 12:50:57
Masa, mój tata powiedział mi, że nie jest specjalne ważne, co będę robił (chodziło oczywiście o rzeczy legalne). Ważne abym robił to dobrze. Strategie inwestycyjne nakładają pewien kaganiec i powodują najczęściej, że nie korzystamy z okazji, bo boimy się rynkowej weryfikacji. Potrzebujemy zabezpieczenia na wypadek pomyłki. Ja zgadzam się z poniższymi cytatami Buffet-a: Cytat:Okazje przychodzą rzadko. Gdy pada złoty deszcz, wyjmij wiadro, nie naparstek. Cytat:Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing Zastanów się szczególnie nad drugim cytatem. Dla mnie w inwestowaniu najtrudniejsze jest czekanie na okazje - widzę za dużo szans. Teraz mam taką okazję w portfelu i spokojnie czekam. Właściwie to nie całkiem spokojnie, bo emocje (chodzi o ekscytację) są spore, ale wewnętrznie mam spokój, bo wiem dlaczego zainwestowałem.
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2019-02-24 Wpisów: 315
Wysłane:
29 czerwca 2022 07:24:33
Cytat: Czy uważacie że w wieku 51 lat jest jeszcze sens otwierać portfel dywidendowy. Myślę że to mało poważne pytanie. Oczywiście że jest. Pytanie jednak według jakich reguł to zrobić? Ja bym preferował spółki których zysk netto rośnie zaś kwota dywidendy jest związana z zyskiem netto.
|
|
1 Dołączył: 2019-03-11 Wpisów: 266
Wysłane:
29 czerwca 2022 13:52:16
Ja rozważam koncepcję wyboru 4-5 dużych spółek (najlepiej Skarbu Państwa - vide PKN, PEO, GPW, PZU + KETY). Do tego dodanie jednego instrumentu typowo trendowego - np. ETF na S&P. Kupowane tylko w sytuacjach dużego odchylenia od średniej - szczególnie przy analizie długoterminowego wykresu po odcięciu dywidend.
W ostatnich latach taki portfel dałby wynik znacznie gorszy niż ETF na S&P, szczególnie przy umacniającym się $, ale jest to na pewno sposób na dosyć prosty i "spokojny" portfel.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 czerwca 2022 15:30:33
@Wojtek Sprawdziłem sobie jak to jest z prowadzeniem moich pozycji. Doszedłem do wniosku na ich podstawie że mam problem z prawidłowym wyjściem z pozycji i nie chodzi tutaj o pozycję w przypadku straty. Tutaj nauczony własnym doświadczeniem trzymam się z góry przy ustawionym SLu czy to w arkuszu czy mentalnie. Problem mam natomiast przy pozycji zyskownej. Za wcześnie a nawet bym rzekł zdecydowanie za wcześnie pozycję prawie każdorazowo zamykałem bardzo obcinając sobie możliwy zysk przez co stosunek inwestycji trafnych do tych nietrafionych pod względem zysk/strata wychodzi u mnie na rzecz tych drugich. Najgorsze jest to że doskonale wiem kiedy powinienem zamknąć pozycję zyskowną bo brałem udział w Twoim szkoleniu ale finał jest taki że widząc zysk "księguję go mentalnie" I potem w razie jakiejś korekty gdy ta następuje zamykam pozycję nie chcąc tego zysku stracić. Ten błąd w głównej mierze ma chyba największy wpływ na mój coroczny wynik. @Premier02 Dziękuję za odpowiedź. Jest to cenna uwaga i na pewno będę zwracał na ten aspekt uwagę. Natomiast jeżeli chodzi o wiek to trochę źle sformułowałem pytanie. @1ketjoW Ciekawe stwierdzenia Buffeta. On zresztą jest mistrzem w tym co robi i faktycznie można stwierdzić że on wie co robi. Emocje jak piszesz.. myślę że one towarzyszą każdemu podczas inwestycji i mają ogromny wpływ na prowadzenie pozycji I dużą sztuką jest umieć je trzymać na wodzy wiedząc jak piszesz a nawet będąc o tym przekonany że inwestycja w daną spółkę była dobrą decyzją. @h3rlitz Właśnie o objęciu podobnej strategi myślałem. Może zastanowiłbym się nad spółkami Skarbu Państwa aczkolwiek takie PZU czy GPW jest naprawdę godne uwagi. Również myślałem aby dołożyć ETFa i nawet jakieś obligacje ale dopiero gdy "rynek" będzie ku temu troszkę bardziej sprzyjał. Dziękuję Panowie za uwagi. Teraz muszę wszystko przemyśleć na spokojnie i przeanalizować żeby podjąć najlepszą dla siebie decyzję.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 czerwca 2022 07:46:55
Cytat: (najlepiej Skarbu Państwa - vide PKN, PEO, GPW, PZU + KETY). Nie zgodzę się z takim zestawem. Uważam że nie należy kupować dwóch spółek Skarbu Państwa jeśli wystarczy jedna. Nie widzę potrzeby zakupu Pekao i PZU gdyż w tym przypadku wystarczy zakup PZU. GPW też bym sobie odpuścił ale ta ma tę zaletę że co roku 2,5 zł dywidendy można się spodziewać. Jeśli więc nie ma się lepszego pomysłu to lepiej GPW zostawić. Moim zdaniem ten zestaw by wyglądał tak: Kęty PZU GPW. Dwie pozostałe spółki? Na chwilę obecną na pewno Eurotel drugą jaką bym wybrał to Ambra. Gdybym miał z tej piątki jedną spółkę zmieniać to chyba Ambrę. Ja bym też nie przywiązywał wagi do tego co jakiś inwestor "mówi". To co mówi Buffett to jedno ale to jak te słowa rozumiemy i jak na nie reagujemy to drugie.
Edytowany: 30 czerwca 2022 07:50
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2022 08:29:05
@Premier02
No właśnie wybór spółek z dużym udziałem SP jest po to by mieć psychiczne bezpieczeństwo na spadkach. Z punktu widzenia historycznej stopy zwrotu najlepiej by było wybrać KETY + Dom Development (długi trend wzrostowy + duża dywidenda) + Żywiec itd., ale w moim przypadku miałbym problem z utrzymywaniem i dokupowaniem pewnych pozycji na dużych spadkach - widzę to teraz po tym jak posiadam w portfelu Amicę. Jest praktycznie najniżej wyceniania w historii - ale w takim wypadku pojawia się pytanie czy przypadkiem Amica się nie może przewrócić (a, że jest spółką prywatną - pomimo tak długiej historii - to prawdopodobieństwo wywrotki jest znacząco wyższe niż przy spółkach SP).
To oczywiście nie jest żadna rekomendacja, ale ja ze swoim profilem psychologicznym wolę mieć w portfelu Spółki, których prawdopodobieństwo wywrotki jest dużo niższe niż średniej rynkowej, nawet czasami pomimo niższej stopy zwrotu w długim terminie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 czerwca 2022 08:50:21
Forumowiczu nie rozumiem logiki Twojego wpisu. Czy Energa jest Spółką Państwa? Czy Twoim zdaniem jest to normalne że kilka lat temu SP sprzedawał ją po ok. 15 zł a teraz oferował skup...po ile? Jaką mamy pewność że to się nie powtórzy? Dlaczego wybrałeś przykład Amiki? O ile dobrze pamiętam Amika miała katastrofalne wyniki za 1kwartał w porównaniu z wynikami rok temu. To jest przyczyną jej dołowania. Jeśli nie sprawdzasz i nie porównujesz ze sobą wyników to przepraszam ale jak Ty chcesz "milionerem zostać"?
|
|
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
30 czerwca 2022 09:14:09
Cytat:@Wojtek Sprawdziłem sobie jak to jest z prowadzeniem moich pozycji. Doszedłem do wniosku na ich podstawie że mam problem z prawidłowym wyjściem z pozycji i nie chodzi tutaj o pozycję w przypadku straty. Tutaj nauczony własnym doświadczeniem trzymam się z góry przy ustawionym SLu czy to w arkuszu czy mentalnie. Problem mam natomiast przy pozycji zyskownej. Za wcześnie a nawet bym rzekł zdecydowanie za wcześnie pozycję prawie każdorazowo zamykałem bardzo obcinając sobie możliwy zysk przez co stosunek inwestycji trafnych do tych nietrafionych pod względem zysk/strata wychodzi u mnie na rzecz tych drugich. Najgorsze jest to że doskonale wiem kiedy powinienem zamknąć pozycję zyskowną bo brałem udział w Twoim szkoleniu ale finał jest taki że widząc zysk "księguję go mentalnie" I potem w razie jakiejś korekty gdy ta następuje zamykam pozycję nie chcąc tego zysku stracić. Ten błąd w głównej mierze ma chyba największy wpływ na mój coroczny wynik. Ja na początku swojej przygody z GPW też miałem ten problem, nadmierna aktywność, zamykanie szybko zysków (na szczęście chociaż nie kisiłem strat bo to najgorsze combo). Tu nie ma żadnej niespodzianki, jesteśmy tak biologicznie skonstruowani, że wolimy zabrać mały zysk niż narazić go na ryzyko. To wynika jeszcze z atawistycznych zachowań, które pozostały nam po przodkach i gdy ci widzieli owoce na krzaku woleli je zjeść niż zabrać i gdzieś zasiać aby czekać na plony (niepewne) z rok albo dwa. Jak z tym walczyć? Podstawa to uświadomienie sobie problemu co już zrobiłeś, to dobrze widać też w średniej długości trzymania pozycji - jak będzie rzędu 2 miesięcy to po prostu nie dajesz akcjom urosnąć, na to trzeba czasu - wyniki np po rocznej inwestycji potrafią być naprawdę dobre (spójrz sobie na mój PCR trzymany równo rok - +54% choć można było jeszcze nieco wyciągnąć więcej razem z div) Warren Buffett przyrównuje inwestora do pałkarza w baseballu. Coś w tym jest, bo rynek (miotacz) narzuca nam kolejne okazje (piłki) a my mamy wybór czy machnąć kijem i próbować odbić (zainwestować) czy odpuścić. W przeciwieństwie do baseballa nie mamy 3 prób a nieskończoną ilość. Ja to porównanie rozszerzam, bo w przeciwieństwie do baseballa gdy już piłkę odbijemy (zainwestujemy) i idzie w to w kierunku zysków to mamy wpływ na to jak daleko ta piłka poleci. Jeśli zbyt szybko zabierzemy zysk to osiągamy najwyżej hita (odbicie które prowadzi do zdobycia jednej bazy, ale nie punktu czyli obiegu czterech baz) i potrzebujemy dużo tych hitów żeby zrobić zyski (i jeszcze nadgonić autowe piłki = straty). Jak jednak pozwolimy najlepszym piłkom lecieć to będą z tego homeruny (odbicie poza boisko, więc biegacze zdobywają punkty = obiegi). Tak nazywam właśnie te najlepsze inwestycje co robią 50-100 i więcej procent zysku. Jeden taki homerun może ustawić cały portfel i jego wynik na kilka lat - vide Asbis na SI - tam było prawie 1000% zysku i nagle portfel rekordy im robił, a wystarczyło tylko trzymać, czyli dać tej piłce lecieć ;) Jak to rozwiązać technicznie? Moim zdaniem skoro już stosujesz SL w arkuszu to jesteś już bardzo blisko, wystarczy nie zaglądać na rachunek jak nie ma potrzeby (czyli kupna czegoś) a sprzedaże pozwolić robić automatowi (SL) i też odpowiednio tego SL prowadzić (co po moich szkoleniach myślę że już umiesz :)) by nie był zbyt często wybijany. Jak się za dużo zagląda w notowania, do rachunku czy myfunda to potem właśnie takie księgowanie mentalne się zaczyna i głupie pomysły, które kasują nasze potencjalne homeruny. Skoro masz SL w arkuszu to nawet w zasadzie notowań nie trzeba w czasie sesji śledzić, bo pilnuje Ci kursów zlecenie automatyczne. Po sesji można najwyżej działać i szukać nowych tematów a nawet zakupy potem automatyzować ustawiając zlecenia poza sesją. Odpięcie się od sesyjnego szumu powinno więc mocno pomóc w trzymaniu walorów. Bo zapewne sam miałeś minimum kilka takich spółek na rachunku, że trzymając je gdy już w tym trendzie wzrostowym są zrobiłyby ponad 100 proc. zysku. Tu znów kłania się myślenie Buffetta - wielokrotnie był pytany dlaczego mieszka w Omaha a nie przy Wall Street - skoro to tam się najwięcej dzieje. Zawsze odpowiadał, że w Omaha też są gazety, telefony i komputery i wszystko wiadomo mu co się dzieje na WS. To prawda, ale moim zdaniem chodzi o to by ten szum jaki generuje WS nie wpływał na jego decyzje. Obecnie ten szum mamy już na ekranie własnego komputera, bo jesteśmy atakowani przez wszelkie social media, strony, notowania live byle zwiększać aktywność. A duża aktywność to duże zarobki - ale brokera na prowizji a nie nasze ;)
Edytowany: 30 czerwca 2022 09:26
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2022 09:38:04
Premier02 napisał(a):Forumowiczu nie rozumiem logiki Twojego wpisu. Czy Energa jest Spółką Państwa? Czy Twoim zdaniem jest to normalne że kilka lat temu SP sprzedawał ją po ok. 15 zł a teraz oferował skup...po ile? Jaką mamy pewność że to się nie powtórzy? Dlaczego wybrałeś przykład Amiki? O ile dobrze pamiętam Amika miała katastrofalne wyniki za 1kwartał w porównaniu z wynikami rok temu. To jest przyczyną jej dołowania. Jeśli nie sprawdzasz i nie porównujesz ze sobą wyników to przepraszam ale jak Ty chcesz "milionerem zostać"?
Zdecydowanie widać, że nie rozumiesz logiki mojego wpisu ;) Przypominam, że mówimy o portfelu dywidendowym z perspektywą 15+ letnią, więc wyciąganie przykładów takich jak Energa itd., mija się z celem z bardzo prostego powodu - nie kwalifikowałaby się do portfela, ponieważ nie płaciła dywidendy. Jeżeli mamy się opierać na przykładach to opierajmy się na tych, które podawałem. Oczywiście, że Amica miała katastrofalne wyniki w I kwartale, ale po to się buduje długoterminowy portfel by właśnie w takich okresach akcje kupować, a nie sprzedawać. I dlatego tutaj pojawia się logika kupowania Spółek Skarbu Państwa. Kolega chyba w ogóle nie zrozumiał logiki strategii, którą pokazałem powyżej, dlatego warto dokładnie przeczytać
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 czerwca 2022 11:02:31
@Wojtek Dziękuję Ci za wpis. Jest bardzo pouczający i właśnie taką korektę do swojego inwestowania mam zamiar teraz wprowadzić. Nie chciałem właśnie rezygnować z inwestowania bo to człowiekowi tak potrafi "wejść w krew" że w zasadzie staje się takim hobby. Oczywiście dobrze by było aby to hobby nie przynosiło start dlatego szukam cały czas takiej alternatywy żeby być zadowolonym, móc inwestować i czerpać z tego swojego rodzaju przyjemność. Trochę postanowiłem zmodyfikować swoją strategię na taką właśnie żeby nie być całkowicie pasywnym dlatego myślę że 75% kapitału przeznaczę na inwestycje na zasadzie portfela dywidendowego czyli typowo w spółki pod dywidendę a 25% kapitału zostawię sobie na dotychczasową strategię tylko zmodyfikowaną o nowy sposób podejścia do prowadzenia pozycji. Taka zmiana mam nadzieję że pozwoli mi na znaczną poprawę wyniku portfela jako całości. Oczywiście cały czas będę mógł wprowadzać i będę to robił w razie potrzeby zmiany i korekty do strategii bo na szczęście człowiek nie jest związany jak Fundusze i może to robić :) Miesiąc Czerwiec i tak był dla mnie łaskawy pod względem wyniku ponieważ osiągnąłem +2,61% zysku co przełożyło się na -0,86% straty od początku roku a więc powoli ta krzywa zaczyna się prostować do pozycji wyjściowej czyli zera :) Nowa strategia i nowe podejście do inwestycji jakie od dzisiaj planuję zacząć daje mi możliwość zamknięcia dotychczasowej niechlubnej karty i rozpoczęcia "Nowego Życia Inwestycyjnego". Wynik zbliżony do zera a wiec nie będę nawet sam siebie oszukiwał a zawsze to inne podejście do czegoś gdy zaczynamy od nowa z nową czystą kartą :) Cytat:h3rlitz Oczywiście, że Amica miała katastrofalne wyniki w I kwartale, ale po to się buduje długoterminowy portfel by właśnie w takich okresach akcje kupować, a nie sprzedawać. I dlatego tutaj pojawia się logika kupowania Spółek Skarbu Państwa. Wczoraj podczas aktywności (chodzę wieczorami zrzucając lub próbując zrzucić zbędne kilogramy) słuchałem webinaru przygotowanego przez Pawła Biedrzyckiego i Piotra Kwestarza ze Strefy Inwestorów pod tytułem: Spółki dywidendowe na GPW w 2022 - jak zacząć inwestować i czy warto teraz ?i tam dokładnie to było właśnie powiedziane żeby takowe momenty wykorzystywać właśnie w przypadku spółek zdrowych do powiększania pozycji i sam generalnie uważam że jest to strategia dobra a gdybym się mylił to proszę o wytłumaczenia dlaczego żeby uniknąć w przyszłości popełnienia błędu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 czerwca 2022 11:16:46
Cytat: Kolega chyba w ogóle nie zrozumiał logiki strategii, którą pokazałem powyżej, dlatego warto dokładnie przeczytać Whistle Bo "kolega" potraktował forumowicza jako kogoś bardziej doświadczonego i to był błąd. Energa płaciła dywidendę jak niemal każda SP. Dopiero zmiana rządzących spowodowała że Tauron PGE czy Energa od 2017 roku zaprzestały jej płacić. Ponieważ forumowicz jest "początkującym-początkującym" może o tym nie wiedzieć. Natomiast ja o tym wiem i dlatego podałem ją za przykład. W tym przypadku istotnie lepszym jest stawiać na dywidendowe spółki Skarbu Państwa. Mniejszy zysk zawsze jest lepszy od minimalnej nawet straty. Czyli PZU i GPW tak ale co do Orlenu to raczej bym mądrzejszych pytał. Natomiast "mniej początkujący" za którego się uważam nie pyta "które spółki" lecz o to jak je rozpoznać. Takiemu prócz PZU i może GPW Skarb Państwa nie jest potrzebny.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2022 11:34:13
@Premier02
Sam wątek ma 12 lat i 36 stron - na bazie tego wyciągnąłem wniosek, iż Masa ma jakieś doświadczenie by zrozumieć to co napisałem.
W każdym portfelu należy od czasu do czasu robić rebalancing - w tym wypadku w przypadku braku wypłaty dywidendy w jakimś okresie trzeba Spółkę wymienić. Ja po prostu w swojej logice próbuję uniknąć sytuacji jak na Elektrobudowie - bo Spółka była od wielu lat na giełdzie, wiele lat płaciła dywidendę - a jak się ostatecznie skończyło to wszyscy wiemy. W przypadku SP takie ryzyko jest znacząco mniejsze. I ja osobiście będę się czuł dużo lepiej psychicznie mając w portfelu akcje GPW ze stratą 30% niż akcje np. Kętów czy iFirmy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lipca 2022 07:26:12
Cytat:Dziękuję za odpowiedź. Jest to cenna uwaga i na pewno będę zwracał na ten aspekt uwagę. Natomiast jeżeli chodzi o wiek to trochę źle sformułowałem pytanie. Cóż jest warta teoria bez jej udowodnienia? Wpis jest środowy a w czwartek po sesji ukazał się roczny raport Livechat(rok obrotowy kwiecień 21-marzec 22). Zysk netto za ten rok 119 mln zł wobec 100,2 mln rok wcześniej. Spójrzmy na dywidendy za 2020 rok Dwie zaliczki po 0,89 zł plus pozostałość w wysokości 1,91 zł na akcje. Czyli jeśli umiem liczyć 3,69 zł na akcję. Za zakończony rok Livechat już wypłacił 1,14 zł na akcję w styczniu. W sierpniu wypłaci kolejne 1,14 zł na akcję. Zadeklarował już że prócz w/w zaliczek wypłaci jeszcze 2,12 zł 1 września. Czyli jeśli umiem liczyć 4,40 zł na akcję. Czy dobrze liczę że wzrostowi ok 18% zysku netto odpowiada wzrost ok. 18% dywidendy?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lipca 2022 07:29:44
NOWA STRATEGIA INWESTYCYJNA ROZPOCZĘTA.Mamy 1 Lipca drugie półrocze więc zaczynam nową strategię inwestycyjną na lata czyli długoterminową mającą na celu w wieku emerytalnym wspomóc moje dochody gdy już ten wiek osiągnę ponieważ nasze kochane Państwo może mieć z tym problem mimo iż teoretycznie na swoją godziwą emeryturę człowiek zarobi przez całe życie :) Start z nową strategią to taka nowa karta jak w życiu gdy dwoje młodych ludzi bierze ślub i zaczynają od zera. U mnie to trochę to tak jakby tym młodym nie wyszło i po latach się rozchodzą i każde z nich zaczynało od nowa. I ja właśnie w takim jestem miejscu :) Z inwestycji pod dywidendę wybrałem w sumie 5 spółek z czego dwie już wypłaciły dywidendę a 3 mają jeszcze wypłatę przed sobą. Nikogo nie zaskoczę jak napiszę że jedna z nich są Kęty. To solidna spółka dywidendowa i ona wyląduje w moim długoterminowym portfelu. Drugą z takich spółek będzie PZU a więc Skarb Państwa będzie miał u mnie jakiś tam udział :) To solidna spółka pod względem wypłacalności i chciałbym ją mieć. Pozostałe spółki ujawnię po zakupie choć nie są to jakieś "tajemnicze spółki" ale tak żeby było ciekawiej :) Oczywiście żeby nie popaść w stagnację i nudę inwestycyjną niewielką część kapitału przeznaczoną mam na spekulacje lub inwestycję pod typowy wzrost ceny akcji w średnim terminie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lipca 2022 07:51:40
Cytat:Premier02
Czy dobrze liczę że wzrostowi ok 18% zysku netto odpowiada wzrost ok. 18% dywidendy? Zysk netto za ten rok 119 mln zł wobec 100,2 mln rok wcześniej. Czyli jeśli umiem liczyć 3,69 zł na akcję. Czyli jeśli umiem liczyć 4,40 zł na akcję.
No tak patrząc na te dane mniej więcej tak wychodzi i spółka jest jak najbardziej warta zainteresowania. Teraz wprawdzie znajduje się w trendzie spadkowym. Przy inwestowaniu długoterminowym nie powinno mieć to aż tak dużego znaczenia zwłaszcza jeśli patrzymy pod względem dywidend bo trend tak czy siak się odwróci a w zasadzie od samej stopy zwrotu z dywidendy ważniejsze jest to że spółka się rozwija a wraz z tym zwiększa się wartość dywidendy. Dziękuję Premier02 za zwrócenie na ta spółkę uwagi
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lipca 2022 08:11:27
Cytat:Dziękuję Premier02 za zwrócenie na ta spółkę uwagi Forumowicz mnie nie zrozumiał. Tu nie chodzi o spółkę! Tu chodzi o regułę! Spółki można zmieniać. Tę spółkę akurat mam ale podałem tu nie jako rekomendowaną spółkę ale jako (być może chwilowo) spełniającą regułę wyższy zysk netto to wyższa dywidenda. O ile oczywiście spółka deklaruje wypłatę dywidendy jako % zysku netto. Jeśli się forumowiczowi będzie chciało znajdzie inne spółki odpowiadające tej regule jak choćby wspomniane Kęty.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lipca 2022 08:27:17
Zrozumiałem doskonale. Napisałem że: "spółka się rozwija a wraz z tym zwiększa się wartość dywidendy." ty napisałeś: "wyższy zysk netto to wyższa dywidenda."Uważam że to to samo ponieważ aby zwiekszał się zysk to spółka musi się w jakimś stopniu rozwijać i rozumię że nie chodziło tu o tą konkretną spółkę ale podziękowałem za zwrócenie na nią uwagi bo akurat ona spełnia te warunki i jest ciekawa. Pozdrawiam.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.